9 nejčastějších chyb, kterých se musíte vyvarovat při vaření s konopím

Vaření z konopí si začalo získávat oblibu jak u lidí užívajících léčebné konopí, tak u rekreačních uživatelů. Každý, kdo si doma rád připraví nějaký výrobek z konopí, již má určitě zkušenosti s tím, že se mu vyrobené produkty nemuseli povést podle jeho představ. Výroba konopných produktů zahrnuje spoustu překážek, a to hlavně v případě, že s CBD a dalšími konopnými látkami pracujete poprvé. Při výrobě konopného másla, konopných olejů a dalších konopných produktů existuje několik specifických praktik, kterých byste se při vaření z konopí měli vyhnout. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou hlavní chyby, kterých se lidé při vaření s konopím dopouštějí, a jak se jim vyhnout.

Co jsou to konopné produkty?
Co jsou to konopné produkty

Konopné produkty se staly velmi oblíbenými. Jedná se o způsob využívání konopí, při kterém se právě konopí používá jako přísada v receptuře. Nejběžnějšími druhy konopných produktů jsou brownies, gumové bonbony, sušenky, konopná másla, oleje a další

9 nejčastějších chyb, kterých se musíte vyvarovat při vaření s konopím

I když není vaření z konopí nijak složité, může se stát, že dojde k nějaké chybě. Přestože někdy mohou nečekané okolnosti způsobit, že bude výsledek nepoživatelný, existují i takové chyby, kterých se můžete vyvarovat. Níže uvádíme ty nejčastější z nich:

Chyba č. 1: Zapomenutí dekarboxylace konopí
Zapomenutí dekarboxylovat konopí

Nejčastější chybou začátečníků při vaření s konopím je, že jej zapomenou dekarboxylovat. Dekarboxylace je při přípravě většiny receptů s konopím obvykle prvním krokem

Předtím, než se pustíte do čehokoliv dalšího v daném receptu, musíte konopí nejprve dekarbonizovat. Jde o proces, při kterém se zahřátím aktivují kanabinoidy. Pokud byste totiž použili surové konopí byl by výsledný produkt dost nekvalitní.

Dekarboxylace je velmi jednoduchá, stačí předehřát troubu na 110-120 °C a na plech položit rozdrcené konopné palice. Každých 15 minut pak palice promíchejte, aby se nepřipálily. Po hodině by mělo dojít k aktivaci kanabinoidů obsažených v konopí.

Chyba č. 2: Nadměrné rozdrcení konopí
Nadměrné rozdrcení konopí

Jednou z chyb, kterých se musíte při vaření z konopí vyvarovat, je přílišné rozdrcení rostlinného materiálu, a to hlavně při výrobě konopného másla nebo při extrakci konopného oleje. Může k tomu dojít hlavně, když se palice rozdrtí v mlýnku na kávu nebo v kuchyňském robotu. Do oleje se tak dostane chlorofyl, který mu dodá rostlinnou chuť a olej je zelenější. Chcete-li se tomu vyhnout, raději použijte ruční drtičku, díky které dosáhnete hrubší konzistence. V ideálním případě by měla být konzistence podobná hrubé soli.

Chyba č. 3: Vaření při extrémně vysoké teplotě

Teplota je důležitá při vaření s jakoukoliv surovinou, aby byl výsledný produkt správně tepelně upraven. Kanabinoidy jsou citlivé a příliš vysoká teplota je může spálit. K dosažení nejlepších výsledků se doporučuje nižší teplota. Nevystavujte konopí teplotě vyšším než 190 °C. Dokonce i v případě, kdy používáte konopné máslo nebo olej, dbejte na správnou teplotu. Nepoužívejte konopný olej na smažení nebo restování.

Chyba č. 4: Nedostatečné míchání

Další chybou při vaření s konopím je, že těsto, do kterého jste ho přidali, důkladně nezamícháte. Pokud ho totiž nemícháte dostatečně, může se stát, že některé produkty budou velmi silné a jiné naopak vůbec. Abyste se této chybě vyvarovali, těsto vždy důkladně promíchejte. Zajistíte tak, že všechny kanabinoidy budou v těstě rovnoměrně rozloženy.

Chyba č. 5: Použití příliš velkého množství konopí
Použití příliš velkého množství konopí

Při vaření s konopí byste nikdy neměli používat příliš velké množství. Příliš velké množství konopí totiž neposkytuje ty nejlepší výsledky. Vhodný poměr je 1:1. To znamená jeden hrnek rozdrcených konopných palic na jeden hrnek oleje. Jeden hrnek rozdrcených konopných palic se rovná přibližně 7 gramům. Řiďte se zásadou "méně je někdy více". Správné dávkování je obtížné. Pokud jste začátečník, začněte s menšími dávkami.

Chyba č. 6: Nedostatečné scezení 

Další častou chybou začátečníků při vaření s konopím je, že zapomenou palice přecedit. Můžete tak strávit hodiny vařením toho nejlepšího konopného másla, ale nakonec jej zkazíte tím, že ho pořádně nepřecedíte. Ideálním filtrem, který vám pomůže oddělit olej od rozdrcené rostliny, je plátýnko na sýr. Stačí do něj nalít vychlazené konopné máslo a počkat, až se samo přecedí. Neždímejte jej ani ho nestlačujte za účelem, abyste z něj vymačkali co nejvíce, naopak pouze počkejte. Pokud totiž nechcete, aby v oleji zůstal přebytečný zbytek rostliny, je vhodné postupovat opatrně.

Chyba č. 7: Nepřidání vody do konopného másla nebo konopného oleje
Nepřidání vody do konopného másla nebo konopného oleje

Do konopného másla je důležité přidat vodu, protože pokud do něj vodu nepřidáte, konopné máslo nebo konopný olej se snadno připálí a celá várka se zničí. Ujistěte se, že jste přidali stejné množství vody, jaké je množství oleje, protože během vaření se voda pouze odpaří. Při výrobě konopného másla pozorně sledujte hrnec. Pokud si všimnete, že se voda odpařuje nebo že máslo dosáhlo teploty 120 °C, přidejte více vody. Díky vodě se také vyplaví určitá část nežádoucí zelené barvy a vaše konopné máslo nebude chutnat travnatě.

Chyba č. 8: Přidání nadměrného nebo nedostatečného množství konopného oleje

Je pouze na vás, kolik oleje použijete. Předem můžete udělat test, který vám pomůže rozhodnout se, jak silný finální produkt chcete. Do nápoje nebo pokrmu přidejte půl nebo čtvrt čajové lžičky oleje, po konzumaci jej nechte hodinu působit a sledujte, jak se budete cítit. Díky tomu zjistíte jeho sílu a můžete se tak rozhodnout, kolik oleje je pro daný pokrm potřeba.

Chyba č. 9: Příliš velká dávka

Dávkování je stejně důležité jako samotné vaření. Největší začátečnickou chybou, které se lidé při užívání konopných produktů dopouštějí, je, že jich snědí příliš mnoho. Počkejte alespoň 2 hodiny, než konopné poživatiny začnou účinkovat. Pokud chcete z podomácku vyrobených pokrmů vytěžit co nejvíce, řiďte se zlatým pravidlem: málo je někdy více.

Při výrobě konopných produktů je zapotřebí dostatek trpělivosti a praxe
Při výrobě konopných produktů je zapotřebí dostatek trpělivosti a praxe

Výroba konopných produktů není zas tak snadná, jak se může zdát. Snadno se můžete dopustit řady chyb. Při přípravě myslete na výše zmíněné body, díky nimž si rychle osvojíte umění přípravy konopných potravin. Nezapomeňte, že stejně jako u všeho ostatního platí, že klíčem k dokonalosti je trpělivost a cvik.

Netroufáte si na vaření s konopím kvůli obavám z případných chyb? Nezoufejte! Máme pro vás řešení. Navštivte náš e-shop a prozkoumejte naši širokou nabídku kvalitních konopných produktů. Najdete zde vše, co potřebujete, od konopného oleje po konopné sušenky a další lahodné produkty. Tak neváhejte a objednejte si je ještě dnes!

Podobné články

Štítky

Autor: Lidka