Konopná mouka: Od chuti přes složení až po použití
Konopí je jedinečná rostlina, která se už tisíce let používá k výrobě všeho možného, od oblečení a provazů přes pohonné hmoty až po léky. Ve snaze o využívání celé rostliny se stále častěji setkáváme s konopnou moukou. Co to ale konopná mouka vlastně je? Proč je lepší než obyčejná pšeničná mouka? A jak si z ní připravit skvělé palačinky nebo brownies? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o konopné mouce, od jejích jejích bohatých zdravotních účinků až po ty nejzajímavější způsoby využití.
Co je to konopná mouka?
Konopná mouka se vyrábí ze syrových konopných semen po tom, co se z nich za studena vylisuje konopný olej. Po vylisování oleje z konopných semen vzniknou takzvané konopné výlisky. Ty se následně šetrně rozemelou a vznikne z nich konopná mouka plná živin. Jde tedy o přírodní potravinu, která je velmi ceněná pro svou bohatou výživovou hodnotu a zdraví prospěšné účinky, a to hlavně ve srovnání s tradiční pšeničnou moukou. Takto vzniklou mouku je pak možné použít v různých receptech, které vyžadují pšeničnou mouku.
Nutriční hodnoty konopné mouky
Výživové hodnoty konopné mouky ji řadí mezi jednu z nejkvalitnějších a nejzdravějších mouk na trhu. Konopná mouka obsahuje více bílkovin než ta pšeničná. Obsah bílkovin je přibližně 33 %, a proto je vhodnou surovinou pro přípravu receptů. Navíc obsahuje více než 26 % vlákniny (v porovnání s 0,61 % vlákniny v pšeničné mouce). Stačí jedna polévková lžíce konopné mouky, abyste splnili zhruba 60 % denní potřeby vlákniny.
Konopná mouka neobsahuje lepek a je tak bezpečnou volbou pro lidi trpící problémy s lepkem, jako je například celiakie.
Mnoho živin, které konopná mouka ve vysokém množství obsahuje, patří na seznam živin a minerálů, kterých mají lidé největší nedostatek. V konopné mouce se nachází následující živiny:
- omega-3 a omega-6 esenciální mastné kyseliny,
- vitamíny skupiny B,
- vitamín A,
- vitamin D,
- vitamin E,
- vápník,
- hořčík,
- železo,
- draslík,
- 20 aminokyselin (včetně všech devíti základních).
Konopný protein vs. konopná mouka: Jak se liší?
Rozdíl mezi konopným proteinem a konopnou moukou je velmi jednoduchý. Konopný protein vzniká dodatečným zpracováním, při kterém se z něj odstraní velká část vlákniny a zároveň se v něm zvýší obsah bílkovin. Konopná mouka je úplně jiný produkt než konopný protein. Konopná mouka tak obsahuje mnohem více vlákniny a méně bílkovin, díky čemuž je skvělou surovinou při pečení. Konopný protein je naopak jemnější a skvěle se hodí k přípravě proteinových šejků nebo smoothies.
Použití konopné mouky
Konopná mouka má širokou škálu využití a je možné ji přidat do jakéhokoliv receptu na přípravu pečiva a vytvořit tak produkt s lepším nutričním složením. Konopná mouka sice nekyne, a proto není plnohodnotnou náhradou všech mouk, ale při přípravě pokrmů se doporučuje experimentovat s různými poměry konopné mouky a ostatních mouk. V některých receptech lze konopnou moukou použít téměř jako 100% náhradu původní pšeničné mouky, zatímco v jiných receptech je lepší použít pouze 30 % konopné mouky. Každopádně má konopná mouka při pečení široké využití a přispívá k výrobě konečných výrobků s vyšším obsahem bílkovin a živin. Konopná mouka má obvykle zemitou, oříškovou chuť a má velmi hustou a zrnitou strukturu podobnou kukuřičné mouce.
Pokud nevíte, jak konopnou mouku použít, níže naleznete několik zajímavých tipů:
- Konopná mouka se dá použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.
- Přidáním několika lžiček konopné mouky jako zdroj bílkovin do proteinových šejků. Konopnou mouku tak můžete použít místo konopného proteinového prášku.
- Mezi nejoblíbenější využití konopné mouky patří pečivo a moučníky. Zkuste si připravit sušenky, muffiny a koláče nebo těsto na pizzu.
- Z konopné mouky si můžete připravit i palačinky a vafle.
Recepty z konopné mouky, které stojí za vyzkoušení
Níže uvádíme několik chutných receptů z konopné mouky, které byste rozhodně měli vyzkoušet.
Konopné palačinky
Suroviny:
- 1 šálek konopné mouky
- 1 šálek pšeničné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička rozpuštěného kokosového oleje
- 1 šálek kokosového mléka
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky medu
Postup:
- V míse smíchejte mouku, sůl, kokosové mléko, olej, med, sůl a prášek do pečiva.
- Palačinky smažte na pánvi vymazané máslem nebo kokosovým olejem.
- Smažte, dokud se na povrchu nevytvoří vzduchové bublinky, poté palačinku otočte a smažte, dokud nezhnědne.
- Pak už ji stačí jen ozdobit a můžete podávat.
Konopné brownies
Suroviny:
- ½ šálku konopné mouky
- ½ šálku mandlové mouky
- ¼ šálku kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ šálku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
- 3/4 šálku másla
- 3 lžičky medu
Postup:
- Ve míse smíchejte všechny suroviny.
- Formu na pečení (25 x 30 cm) vyložte pečicím papírem.
- Směs nalijte do formy, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte 25 minut.
Proč používat konopnou mouku?
Konopná mouka je výživná superpotravina s mnoha zdravotními benefity. Je to vynikající alternativa běžné pšeničné mouky, která se skvěle hodí do vašeho jídelníčku. Z konopné mouky si můžete připravit mnoho bezlepkových receptů. Milovníci sladkých i slaných moučníků nebo pečiva si určitě přijdou na své.
Podobné články
- 9 nejčastějších chyb, kterých se musíte vyvarovat při vaření s konopím
- Proč byste neměli kupovat CBD lízátka: Možná rizika a lepší alternativy
- Konopná chuťovka: Vyzkoušejte recept na guacamole s konopím!
- 5 překvapivých způsobů, jak využít konopí v kuchyni
- Opatrně s CBD nápoji: Proč je lepší se jejich konzumaci vyhnout?
- Konopné sušenky: 5 kreativních receptů, které potěší vaše chuťové buňky!