Konopný cukr: Jak jej vyrobit a používat?
Doposud bylo jedním z nejčastějších způsobů použití konopí v kuchyni konopné máslo nebo olej. Nicméně nedávno konopní šéfkuchaři objevili nový způsob, jak s konopím vařit, a to výroba konopného cukru. Konopný cukr je specifický tím, že jej lze přidávat do nejrůznějších pokrmů a nápojů, a místo toho, aby se od ostatních tekutin oddělil jako jeho olejové protějšky, se s nimi dokáže spojit. Konopný cukr je připraven za necelou hodinu, skladovat jej můžete i několik týdnů a jeho využití je velmi různorodé. V dnešním článku vám prozradíme, jak jej vyrobit a následně používat.
Co je to konopný cukr?
Konopný cukr je jedinečná surovina, kterou můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu nebo nápoje, protože se snadno rozpustí v dalších látkách. Konopný cukr nabízí řadu zajímavých způsobů, jak ho využít. Můžete jej totiž využít k mnohem více účelům než olej. Je podobně univerzální jako ostatní cukry. Můžete jej použít jako sladidlo do koláčků nebo do kávy a čaje. Také z něj můžete připravit výborný konopný karamel. Zkrátka využití konopného cukru je velmi rozmanité. Další možnosti, jak jej použít naleznete níže v článku.
Vaření s konopím: Základem je dekarboxylace
Jedním z nejdůležitějších kroků při vaření z konopí je jeho dekarboxylace. Abyste totiž z konopí mohli připravit cukr (nebo olej, máslo či cokoliv jiného), je nutné nejprve aktivovat kanabinoidy. Nejdůležitějším procesem správné dekarboxylace je teplo. V podstatě jde o pražení konopí při nízké teplotě po dobu asi 35-40 minut.
Výroba konopného cukru krok za krokem
Výroba konopného cukru je velmi jednoduchá, dokonce k jeho výrobě nebudete potřebovat žádné speciální nástroje či vybavení.
Suroviny:
- 4 g konopí
- 150 g krystalového cukru
- 160 ml vysokoprocentního alkoholu
Postup:
- Nejprve drtičkou nahrubo rozdrťte vaši oblíbenou odrůdu konopí.
- Následuje proces dekarboxylace. Rozdrcené konopí rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35-40 minut při teplotě 120 °C. Teplotu nezvyšujte.
- Dekarboxylované konopí vytáhněte z trouby. Přesypte jej do nádoby a zalijte alkoholem. Na nádobu našroubujte víčko a důkladně ho utáhněte. Extrakci urychlíte tak, že s nádobou budete každých 5 minut třepat a to po dobu asi 20 minut.
- Poté pomocí plátýnka na sýr nebo kávového filtru přeceďte tekutinu do čisté nádoby. Do tohoto přecezeného alkoholového roztoku přimíchejte cukr.
- Roztok nalijte do zapékací mísy. Pečte při 93 °C a pravidelně promíchávejte, dokud se alkohol zcela neodpaří a cukr nezezlátne.
Jak využít konopný cukr?
Konopný cukr má mnoho využití. Můžete jej používat stejně jako běžný cukr. Níže naleznete několik nápadů, jak konopný cukr použít:
- oslaďte si jím kávu nebo váš oblíbený čaj,
- připravte si konopný sirup, který můžete použít do koktejlů a drinků,
- smíchejte ho se skořicí a posypte jím koblihy nebo mexické churros,
- pocukrujte jím palačinky nebo vafle,
- oslaďte si ovesnou kaši,
- doslaďte jím limonádu.
Proč používat konopný cukr?
Konopný cukr představuje skvělý způsob, jak z běžných každodenních potravin vytvořit konopnou pochoutku. Výroba konopného cukru je velmi jednoduchá. Potřebujete pouze konopí, cukr, vysokoprocentní alkohol a základní kuchařské dovednosti. Konopný cukr můžete přidávat do moučníků, čaje a kávy nebo jím můžete pocukrovat palačinky. Díky tolika různým způsobům využití a snadné přípravě si na běžný cukr už ani nevzpomenete.
Zkusíte si konopný cukr vyrobit? S naším snadným návodem to určitě zvládnete! Vyzkoušejte taky další konopné potraviny, jejichž výroba už tak snadná není. Zakoupit je můžete na našem e-shopu. Co tak třeba konopné Gouda sušenky nebo CBD gummies?
Podobné články
- Konopná mast a porovnání receptů
- Jak si připravit konopný čaj: 3 nejlepší recepty
- CBD a kofein: Proč míchat kávu s CBD?