Konopný cukr: Jak jej vyrobit a používat?

Doposud bylo jedním z nejčastějších způsobů použití konopí v kuchyni konopné máslo nebo olej. Nicméně nedávno konopní šéfkuchaři objevili nový způsob, jak s konopím vařit, a to výroba konopného cukru. Konopný cukr je specifický tím, že jej lze přidávat do nejrůznějších pokrmů a nápojů, a místo toho, aby se od ostatních tekutin oddělil jako jeho olejové protějšky, se s nimi dokáže spojit. Konopný cukr je připraven za necelou hodinu, skladovat jej můžete i několik týdnů a jeho využití je velmi různorodé. V dnešním článku vám prozradíme, jak jej vyrobit a následně používat.

Co je to konopný cukr?
Co je to konopný cukr

Konopný cukr je jedinečná surovina, kterou můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu nebo nápoje, protože se snadno rozpustí v dalších látkách. Konopný cukr nabízí řadu zajímavých způsobů, jak ho využít. Můžete jej totiž využít k mnohem více účelům než olej. Je podobně univerzální jako ostatní cukry. Můžete jej použít jako sladidlo do koláčků nebo do kávy a čaje. Také z něj můžete připravit výborný konopný karamel. Zkrátka využití konopného cukru je velmi rozmanité. Další možnosti, jak jej použít naleznete níže v článku.

Vaření s konopím: Základem je dekarboxylace 

Jedním z nejdůležitějších kroků při vaření z konopí je jeho dekarboxylace. Abyste totiž z konopí mohli připravit cukr (nebo olej, máslo či cokoliv jiného), je nutné nejprve aktivovat kanabinoidy. Nejdůležitějším procesem správné dekarboxylace je teplo. V podstatě jde o pražení konopí při nízké teplotě po dobu asi 35-40 minut

Výroba konopného cukru krok za krokem
Výroba konopného cukru krok za krokem

Výroba konopného cukru je velmi jednoduchá, dokonce k jeho výrobě nebudete potřebovat žádné speciální nástroje či vybavení.

Suroviny:

  • 4 g konopí
  • 150 g krystalového cukru
  • 160 ml vysokoprocentního alkoholu

Postup:

  1. Nejprve drtičkou nahrubo rozdrťte vaši oblíbenou odrůdu konopí
  2. Následuje proces dekarboxylace. Rozdrcené konopí rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35-40 minut při teplotě 120 °C. Teplotu nezvyšujte.
  3. Dekarboxylované konopí vytáhněte z trouby. Přesypte jej do nádoby a zalijte alkoholem. Na nádobu našroubujte víčko a důkladně ho utáhněte. Extrakci urychlíte tak, že s nádobou budete každých 5 minut třepat a to po dobu asi 20 minut.
  4. Poté pomocí plátýnka na sýr nebo kávového filtru přeceďte tekutinu do čisté nádoby. Do tohoto přecezeného alkoholového roztoku přimíchejte cukr
  5. Roztok nalijte do zapékací mísy. Pečte při 93 °C a pravidelně promíchávejte, dokud se alkohol zcela neodpaří a cukr nezezlátne.

Jak využít konopný cukr?
Jak využít konopný cukr

Konopný cukr má mnoho využití. Můžete jej používat stejně jako běžný cukr. Níže naleznete několik nápadů, jak konopný cukr použít:

  • oslaďte si jím kávu nebo váš oblíbený čaj,
  • připravte si konopný sirup, který můžete použít do koktejlů a drinků,
  • smíchejte ho se skořicí a posypte jím koblihy nebo mexické churros,
  • pocukrujte jím palačinky nebo vafle,
  • oslaďte si ovesnou kaši,
  • doslaďte jím limonádu.

Proč používat konopný cukr?

Konopný cukr představuje skvělý způsob, jak z běžných každodenních potravin vytvořit konopnou pochoutku. Výroba konopného cukru je velmi jednoduchá. Potřebujete pouze konopí, cukr, vysokoprocentní alkohol a základní kuchařské dovednosti. Konopný cukr můžete přidávat do moučníků, čaje a kávy nebo jím můžete pocukrovat palačinky. Díky tolika různým způsobům využití a snadné přípravě si na běžný cukr už ani nevzpomenete.

Zkusíte si konopný cukr vyrobit? S naším snadným návodem to určitě zvládnete! Vyzkoušejte taky další konopné potraviny, jejichž výroba už tak snadná není. Zakoupit je můžete na našem e-shopu. Co tak třeba konopné Gouda sušenky nebo CBD gummies

Podobné články

Štítky

Autor: Lidka