Vaření s CBD: Tipy pro vaření doma

V posledních letech se kanabinoid CBD rozrost v miliardový průmysl. CBD je nepsychotoxická sloučenina nalezená v rostlině konopí, která byla rozsáhle studována pro své antioxidační, protizánětlivé a neuroprotektivní účinky. Pokud máte zájem o využití jejích poteciálních výhod, stojí přidání CBD do vaší kuchyně určitě za zvážení.

Vaření s CBD: Jak to funguje?

Stejně jako mnoho jiných sloučenin konopí je CBD rozpustný v tucích. A protože při vaření téměř vždy používáme nějaký druh tuku, je velmi snadné přidat CBD k vašim oblíbeným receptům. Přidejte CBD do svých oblíbených aromatických jedlých olejů nebo tuků, jako je olivový olej nebo ghí, a dochuťte jimi své oblíbené slané pokrmy (jako jsou omáčky, dušená masa a dresinky) nebo použijte neutrálnější tuky, jako je kokosový olej, a začleňte je do přípravy svých oblíbených dezertů.

Zde je několik tipů, které vám pomohou začít při vaření s CBD.

vareniscbd

Vaření s CBD olejem

Mnoho CBD olejů na trhu se vyrábí rozpuštěním CBD extraktu (vyrobeného z konopných kmenů s vysokým obsahem CBD nebo konopí) v rostlinném oleji (většina výrobců používá olivový nebo kokosový olej). Používání těchto olejů při vaření je důmyslně jednoduché, ale protože se kanabinoidy při vysokých teplotách rozkládají, měli byste se vyvarovat vystavení vašeho CBD oleje nadměrnému teplu. U horkých jídel je nejlepší přidávat CBD olej na konci procesu vaření, u studených kdykoli během přípravy.

Dále je velice důležité používat při vaření vysoce kvalitní CBD olej.
Pokud chcete vařit s CBD olejem, měli byste se vždy ujistit, že používáte kvalitní produkt od renomovaného výrobce. CBD oleje, které jsou vyráběny z méně kvalitních ingrediencí nebo procesů, mohou být nejen méně účinné, ale také mohou obsahovat stopy pesticidů, znečišťujících látek, bakterií a hub a dalších nečistot, které jsou škodlivé pro lidský organismus.

Vaření s CBD květy

Pokud vaříte s CBD květy, měli byste nejprve dekarboxylovat jejich pupeny. Tento proces převádí sloučeniny jako CBDA, THCA a další kanabinoidní kyseliny nacházející se v živém konopí na chemikálie, které s konopím běžně spojujeme (CBD, THC atd.).

Poté, co jste dekarboxylovali CBD pupeny, měli byste extrahovat jejich kanabinoidy do zvoleného nosného oleje nebo tuku, který můžete použít při vaření. Většina lidí používá buď máslo, nebo olivový / řepkový olej, ale obecně můžete použít jakýkoli jedlý tuk. Jednoduše vezměte dekarboxylované pupeny a vařte je asi 3 hodiny na mírném ohni v jedlém tuku podle vašeho výběru, směs přeceďte a nechte ji vychladnout, než ji použijete ve svých receptech.

Při vaření s CBD je dekarboxylace jednoznačně klíčová!

Jak již bylo zmíněno, dekarboxylace je o aktivaci sloučenin přirozeně se vyskytujících v květech konopí. Zjedodušeně lze říci, že teplo použité v tomto procesu pomáhá rozkládat uhlíkové vazby ve sloučeninách, jako je kyselina kanabidiolová (CBDA) a další chemikálie, které jsou prekurzory CBD, THC a dalších kanabinoidů.

Při kouření nebo vaporizaci konopí, dekarboxylace nastává automaticky. Při vaření však musíme dbát na postup, abychom zajistili, že s našimi obohacenými pokrmy dosáhneme požadovaných účinků. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je nahrubo rozdrtit květy CBD, rozložit je na plech s pečícím papírem a péct na mírném ohni (asi 110–120 ° C) po dobu 30-40 minut. Když vaše kuchyně začně vonět jako naše sladká Mary Jane, znamená to, že jste úspěšně dekarboxylovali CBD květy.

cookingcbd

Jaké jsou výhody vaření s CBD? 

Možná si říkáte, proč byste se měli obtěžovat vařením s CBD, když ho můžete užívat perorálně. Odpověď na tuto otázku je komplexní a souvisí se skutečností, že naše tělo zpracovává CBD odlišně v závislosti na dávkové formě.

Olej CBD se obvykle podává sublingválně (pod jazyk), takže je absorbován sliznicemi uvnitř úst. CBD v domácích nebo zakoupených potravinách je naproti tomu absorbováno v zažívacím traktu. Sublingvální podání, stejně jako perorální požití CBD, je účinným způsobem, jak poznat specifické výhody této sloučeniny. Různé způsovy užívání však znamenají, že tělo absorbuje kanabinoid odlišně, což je v různých situacích buď lepší, nebo méně vhodné.

Na základě našich vlastních zkušeností a výzkumu se domníváme, že orální CBD je prospěšné z následujících důvodů:

  • Umožňuje pomalejší uvolňování CBD do těla
    Při sublingvální aplikaci, kanabinoid vstupuje do krevního řečiště a začne působit na receptory v celém těle během 15-20 minut. Naopak při perorálním požití CBD může trvat 30-60 minut po požití, než se projeví účinky; nabízí však pomalejší uvolňování CBD do krevního řečiště. 
  • Pohodlnost a diskrétnost
    Vaření s CBD vám umožní připravit si jídlo s CBD a může to být skvělé pro dávkování na cestách nebo na veřejnosti, zatímco požití tinktury / oleje nebo kouření CBD přiláká více pozornosti, což může být v některých situacích nežádoucí.
  • Zdravější než kouření
    Kouření je obvykle nejběžnějším způsobem konzumace konopí. Bohužel to není zdaleka nejzdravější způsob: studie ukazují, že konopí (což platí i pro kouř z konopí bohatého na CBD) obsahuje mnoho stejných toxických sloučenin, jaké se vyskytují v cigaretovém kouři. Vaření s CBD je skvělý způsob, jak konzumovat konopí s vysokým obsahem CBD bez škodlivých účinků kouření.

Které potraviny a nápoje lze obohatit o CBD?

Nyní, když jste se naučili základy vaření s CBD, máme pro vás několik nápadů, které vás mohou v kuchyni inspirovat.

  • Káva a čaj
    Příprava kávy a čaje je skvělý a snadný způsob vaření s CBD. Pokud dáváte přednost užívání CBD ráno, přidáním několika kapek do šálku čaje Java můžete začít dobrý den. Pokud však dáváte přednost užívání kanabinoidu odpoledne nebo večer, zvažte jeho kapání do oblíbeného čaje nebo bylinné směsi pro uklidňující zážitek. 

  • Smoothies
    Lahodné smoothies a konopí spolu krásně ladí. Nekonečné možnosti míchání ovoce, zeleniny, džusů a dalších ingrediencí v smoothie zajistí, že vaše denní dávka CBD nikdy nebude nudná. 

  • Polévky
    Nic není tak vydatné a stravitelné jako velká mísa polévky. Ať už teplé nebo studené, vařené nebo husté, s masem nebo vegetariánské - existuje nespočet různých receptů na polévku, které můžete vylepšit pomocí síly CBD. 

  • Sušenky a brownies
    Napadá vás klasičtější způsob, jak kombinovat konopí a jídlo, než jej zabalit do chutných brownies nebo muffinů? Pokud máte chuť na sladké, máme pro vás dobrou zprávu, že CBD a konopí můžete přidat do prakticky jakéhokoli pečeného produktu. 

  • Omáčky a dipy
    Další z oblíbených možností je přidání CBD do omáček a dipů (teplých i studených). Mnoho receptů na omáčky a dipy vyžaduje velkorysé množství tuku, což znamená, že se neuvěřitelně snadno přidávají do použitého oleje nebo másla.

vareni

Jak se vaří s CBD?

Nyní je čas se ponořit do podrobností o tom, jak efektivně vařit s CBD olejem a CBD květy. 

Dávka CBD u vaření

Dávkování CBD ve vašich receptech může být obtížné, proto doporučujeme proces co nejvíce zjednodušit. Nejlepší způsob, jak to udělat, je spočítat, kolik porcí jídla připravujete, a poté do každé porce vložit standardní dávku.

Například pokud si připravíte 4 porce polévky a normálně si dáte 10 kapek CBD oleje denně, používáte ve svém receptu celkem 40 kapek CBD. Pokud jste nikdy předtím CBD nepoužívali, doporučujeme vyzkoušet středně silný CBD olej po dobu alespoň jednoho týdne, abyste se seznámili se sloučeninou a tím, jak ovlivňuje vaše tělo.

Poté, když najdete dávku, která je pro vás to pravá, užijte stejnou dávku a použijte ji při vaření. Pokud máte pocit, že tato dávka nefunguje, zvyšujte ji postupně, dokud nedosáhnete požadovaného účinku.

Vaření s CBD olejem

Vaření s olejem CBD je nejlepší způsob, jak zahájit cestu k používání CBD v kuchyni. Proces je jednoduchý:

  1. Změřte dávku.
  2. Připravte si jídlo podle svého receptu.
  3. Přidejte svůj CBD olej, jakmile to uznáte za vhodné. Jak je popsáno výše, měli byste se však pokusit vyhnout přímému kontaktu vašeho CBD oleje s vysokou teplotou. Takže pokud si chcete připravit například těstovinovou omáčku s CBD nebo různé pokrmy na pánvi, raději přidejte CBD olej až na konci.

Vaření s CBD květy

Vaření s květy CBD vám dává mnohem větší kontrolu nad vaším receptem a je mnohem levnější než pokaždé přidávat CBD olej z obchodu. Vyžaduje to však hodně úsilí a nezkušeným kuchařům se může zdát trochu strhující.

Jak vařit s CBD květy konopí:

  1. Určete potřebné množství květin
  2. Rozdrťte CBD květy a rovnoměrně je rozložte na plech na pečení. Dekarboxylát po dobu 30-40 minut při teplotě 110-120 ° C nebo dokud neucítíte vůni. Pupeny pravidelně míchejte, aby byly rovnoměrně dekarboxylované a nespálily se. 
  3. Zahřejte své dekarboxylované pupeny v oleji nebo másle potřebné pro váš recept. Nechte směs 3 hodiny vařit na mírném ohni, aby se z pupenů extrahovalo co nejvíce kanabinoidů a dalších účinných látek. 
  4. Přeceďte olej nebo máslo, abyste odstranili všechny části rostlin, nechte to vychladnout a použijte podle pokynů ve vašem receptu.

Tip: Poznámka: Pokud pravidelně vaříte s CBD, zvažte výrobu velkého množství CBD oleje nebo másla, abyste ušetřili čas. 

polevkacbd


Tipy na vaření s CBD

Abychom se ujistili, že vaše cesta vaření s CBD začne bez problémů, sestavili jsme pro vás několik klíčových tipů. Mějte je na paměti při přípravě receptů obohacených o CBD, obzvlášť pokud jste v této věci nováčkem.

  • Řádně rozemlejte květiny
    Při extrakci květů konopí do oleje nebo másla je důležité, abyste své pupeny rozdrtili tak, aby měly správnou konzistenci. Obecně doporučujeme hrubší mletí pro delší a pomalejší extrakci a jemnější, pokud potřebujete extrahovat květy rychleji. Jemnější mletí pomůže zvýšit celkovou plochu vaších květů, což znamená, že jsou dekarboxylovány a extrahovány o něco rychleji než hrubě mleté ​​květy.

  • Přidejte tuk, abyste zlepšili biologickou dostupnost
    Pamatujte, že konopné sloučeniny jsou rozpustné v tucích - takže nedělejte chybu začátečníka, když přidáte CBD květy do receptu, který neobsahuje alespoň trochu tuku. Pokud používáte květy CBD, vždy je extrahujte v jedlém oleji / tuku podle výše uvedených pokynů. To pomůže vašemu tělu zpřístupnit více CBD. U CBD oleje to však není nutné, protože je již vázán na tuky v oleji.

  • Vyvarujte se nadměrných teplot
    Kanabinoidy, terpeny a flavonoidy, které dodávají konopí jeho specifické vůně, vůně a účinky, jsou velmi křehké sloučeniny. Při vysokých teplotách nad přibližně 120 °C se začínají rozkládat a odpařovat do vzduchu. Při výrobě jedlých produktů CBD se přirozeně snažíme zachovat co nejvíce těchto sloučenin, jak je to možné, takže byste měli dávat pozor, abyste nevystavovali své CBD (ať už ve formě květin nebo oleje zakoupeného v obchodě) nadměrným teplotám. 

  • Časování je rozhodující
    Výroba konopného oleje a másla vyžaduje určitou trpělivost, protože přísady musí několik hodin působit při relativně nízkých teplotách. Pro dobrou extrakci ideálně vařte směs CBD a oleje / tuku asi 3 hodiny na mírném ohni. 

  • Filtrujte opatrně
    Poté, co byla vaše surová rostlinná hmota nalita do základu oleje nebo másla, musí se prosít jemným filtrem, jako je například tenká látka. Tento proces vyžaduje trpělivost, protože infuzní roztok kape pomalu (ale jistě) do zvolené nádoby. Odolávejte pokušení zmáčknout tenkou látku, aby se proces urychlil. 

Vaření s CBD je zábava!
Nyní, když znáte základy vaření s CBD, prozkoumejte naše recepty, které vás inspirují a vneste kouzlo CBD do vaší kuchyně. 

V tomto článku jsme se zabývali podrobnostmi vaření s CBD - ať už s CBD olejem zakoupeným v obchodu nebo CBD květy. Pokud se rozhodnete zakoupit CBD olej nebo CBD květy, podívejte se na naši nabídku a vyberte si dle vašich nároků.

Podobné články

Štítky

Autor: Kateřina Janečková