Studie: Legalizace marihuany na národní úrovni by mohla vydělat více než 132 miliard dolarů z daňových příjmů

  • O legalizace konopí po celých Spojených státech se v poslední době diskutuje víc než kdy předtím. 
  • Tento krok by do státní pokladny přinesl miliardy dolarů z daní, ale také statisíce nových pracovních míst.

Legalizace marihuany

Legalizace marihuany na celostátní úrovni by v příštím desetiletí přinesla nejméně 132 miliard dolarů z daňových příjmů a více než milion nových pracovních míst po celých Spojených státech.

Společnost New Fortier Data, firma pro analýzu dat zaměřená na konopný průmysl předpovídá, že pokud by se federálně legalizovala marihuana, vytvořila by zcela nové daňové příjmy,což by generovalo miliony dolarů z daní prodeje konopí a mzdových odvodů.

„Když existují rozpočtové deficity a podobně, všichni chtějí vědět, co by mohlo být dalším zdrojem příjmů, a jedno z nejlogičtějších míst hledat příjmy z daní v konopí,“ řekl Beau Whitney, ekonim v New Fortier Data.

Analýza ukazuje, že pokud by marihuana byla ve všech 50 státech plně legální, vytvořila by v letech 2017-2025 federální příjmy ve výši alespoň 131,8 miliardy dolarů. To je založeno na odhadované 21% dani z maloobchodního prodeje, odpočtech daně ze mzdy a podnikatelských daních z příjmů.

Federální vláda by v období od roku 2017 do roku 2025 využívala daň z prodeje z legálního trhu s marihuanou ve výši 51,7 miliardy dolarů, což by pro podniky mohl být nový příjem, který je však federálně i nadále nezákonný a nemůže být zdaněn.

Míra podnikatelské daně pro studii byla vypočítána na 35%. Sazba daně z příjmu právnických osob byla snížena na 21% v rozsáhlém daňovém zákoníku, který prezident Donald Trump podepsal v prosinci minulého roku.

Výsledek obrázku pro marijuana usa

„Pokud budou obchodníci s konopím legalizování a zdaněni jako normální podniky se standardní 35% sazbou daně, obchodníci s konopím by tento rok vlili do americké ekonomiky dalších 12,6 miliard dolarů,“ uvedla Giadha Aguirre De Carcer, generální ředitelka společnosti New Frontier.

Studie rovněž počítá s tím, že v roce 2018 by bylo 782 000 dalších pracovních míst , kdyby se konopí legalizovalo, což by se do roku 2025 zvýšilo na 1,1 milionu pracovních míst.

To zahrnuje pracovníky na všech koncích dodavatelského řetězce marihuany, od zemědělců až po prodejce.

Studie odhaduje, že asi 25% trhu s marihuanou bude i nadále nezákonných a bude se zmenšovat, pokud legální trh nebude příliš zdaněn nebo bude nebude drahý.

Spotřebitelé chtějí dělat věci obecně legálně, ale nechtějí to dělat za příliš vysokou cenu,“ řekla Whitney.

Marihuana je legální pro rekreační využití pro dospělé v osmi státech. Kalifornie, největší světový trh, zahájil rekreační prodej 1. ledna. Dalších 29 států povolilo užívání lékařské marihuany. Ve 3 státech, kde bylo užívání marihuany legální po nejdelší dobu – Colorado, Washington a Oregon – dosáhly z daňových příjmů na 1,3 miliardy dolarů, tvrdí studie.

Celoevropská legalizace marihuany se však zdá být nepravděpodobná.

Zatímco v Kongresu došlo k bipartitačnímu tlaku na legalizaci marihuany na národní úrovni a na ochranu jednotlivých států, kde je legální, generální prokurátor Jeff Sessions se však zabýval spíše průmyslem.

Zdroj: článek, obrázek: 123rf.com, shop.stonerday.com 

Vydáno: 09/14/18