Fyziologie marihuany

Ačkoli je užívámí marihuany mimořádně bezpečné, má stále řadu nepříznivých fyzických účinků na lidský organismus. 
Konzumujte proto marihuanu pouze v omezeném množství.

Účinky marihuany lze pocítit téměř bezprostředně po užití. Nepříznivé účinky se mohou dostavit až z hodinovým zpožděním. Obvykle zcela vyzmizí po kvalitním spánku.

Konzumujte proto marihuanu pouze v přiměřeném množství.

Vliv marihuany na organismus

Malé množství lidí se může cítit mimo obvyklý stav ještě jeden den po užití. U chronických uživetalů marihuany můžou nepříznivé účinky drogy vymizet až po několika dnech či týdnech. Stopové množství THC , které se jim za dobu užívání hromadilo v organismu se může z těda dostat i za více jak 150 dní. Jsou však ale místa, kde se THC udrží navěky.Jedním z možných negativních účinků může být právě nahromadění zbytkových kanabinoidů v organismu. 

Na rozdíl od alkoholu, opiátů, kokainu, amfetaminů a mnoha dalších léků marihuana nevyvolává těžké fyzické komplikace. 

Co se děje v těle? 

Při užití kouřením se přibližně 15 - 50 procent kanabioidů dostává do těla skrz plicní sklípky. Ty je pak vedou do mozku. Do několika dnů se dostanou zase zpět do krve a zde se přefiltrují a vyloučí. Pro běžného konzumenta marihuany je stopové množství marihuany v krvi zcena nepatrné. 

THC má několik významných vedlejších účinků. Nejčastěji hlášené negativní příznaky jsou:

  • Sucho v krku, což vede k žízni.
  • Zarudnutí bělma oka, spojivek nebo rozšířené žilky v oku. Rozšířené zornice. U chronických uživatelů marihuany zežloutnutí očního bělma (lze poznat dlouho poté, co přestali marihuanu užívat).
  • Zrychlený tep, nebo tachykardie.
  • Snížení nitroočního tlaku, prospěšný pro osoby trpící glaukomem.
  • Bronchiální dilatace (rozšíření průdušek).

 

Krom toho má kouř z konopí dráždivé účinky na plíce, stejně jako šňupací tabák. Vinu za to ale nenesou kanabinoidy, ale další toxické produkty spalování. Aby se zamezilo tomuto nepříjemnému účinku využívá se tzv. vaporizér.

Ten odstraní při té správné teplotě především kanabioidy a minimum odpadních látek. Při vnitřním užití marihuany jako vařením a rozpouštěním v tucích, olejích a alkoholu trvá nástup účku 30 minut až dvě hodiny. Pri vnitřním užití se téměř eliminují veškeré odpadní látky. Mnnoho uživatelů má ale s vnitřním užíváním cannabis negativní zkušenosti. Často dochází k předávkování, které sice není smrtelné, ale pozitivní zážitek taky nezanechá. Může dojít ke zvracení nebo krátkodobému komatu. 

  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 09/03/11