Co je zač terpen zvaný guaiol?


Terpen pinen se dočkal největší slávy díky svému výraznému stromovému a mátovému aromatu. Navíc je pinen převládajícím terpenem, který nalezneme v konopí a zároveň je nejvíce podrobovaný výzkumům.








Ale pozor! Existuje i jiný, méně známý terpen, který taktéž nabízí borovicovou chuť. Jedná se o terpen guaiol, který se pyšní velkým množstvím terapeutických účinků.

O nezvyklém guaiolu

Guaiol, kterému se někdy říká “champacol” se odlišuje od mnoha ostatním terpenů jednou věcí. Ostatní terpeny jsou na bázi oleje, zatímco guaiol je nezvyklý svou strukturou ve formě tekutiny. Guaiol se nejčastěji objevuje v tvrdém olejem nasáklým dřevě exotického guajaku léčivého. Jedná se o zeleň, která se vyskytuje v Karibiku a ostatních subtropických oblastech.

Kromě převažujícího borovicového aroma, můžeme v guaiolu najít i dřevité tóny a náznak růže.


Lékařské přínosy guaiolu


Momentální výzkum guaiolu je velmi omezený, přestože víme, že guajak léčivý byl ve velké míře využívaný v přírodní medícíně. Během šestnáctého století jej do Evropy přinesli Španělé po dobytí San Domingo. V pozdějším 18. století bylo využíváno smůly z guajaku, kterou se léčil syfilis.

Guaiol je známý hlavně díky svým protizánětlivým účinkům. Tyto účinky byly zjištěny během studie provedené v roce 2010, která se zabývala výzkumem ve zkumavkách a v živých organismech. Díky studii provedené v roce 2016 se zjistilo, že v kombinaci s ostatními esenciálními oleje, může mít guaiol anti-parazitickou výbavu. Další studie potvrzuje antioxidační účinky. Oba tyto výzkumy se týkaly testování ve zkumavkách.

Při testech na myších došlo k závěru, že guaiol může snižovat nádory a zvyšovat sílu chemoterapie. Dalším účinkem, sice ne terapeutickým, ale přesto zajímavým, je možnost využití jakožto odpuzovače hmyzu. Stejnou výbavou se pyšní i terpinolen.

Stále je třeba podrobit guaiol více výzkumům, abychom plně porozuměli jeho účinkům. Dostupná evidence je ale velmi nadějná.





Autor článku: Patrick Bennett
Zdroj článku: leafly.com

Zdroj fotografií: pixabay.com (autoři: RondellMelling, Couleur, Pexels)

O čem píšeme

  • Články z kategorie Konopné terpeny mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 09/12/19
(Aktualizováno: 11/12/20)