Konopné semínko: Účinky, využití a recepty

Můžeme je zahlédnout na pultech obchodních řetězců, báječně si na nich pochutnat při snídani nebo si o nich přečíst množství dechberoucích informací. Řeč je o konopných semenech, která jsou mnohými označována jako tzv. superpotraviny. Může za to především jejich specifické složení a nutriční hodnoty? Jaké zdravotní výhody vám může konopné semínko přinést? Dnešní článek vás možná přesvědčí o jeho zavedení do běžného jídelníčku. Tak s chutí do toho – a to doslova.

Jak už samotný název napovídá, konopná semena pocházejí z rostliny konopí. Ať už pochází z odrůdy s vysokým, či nízkým podílem kanabinoidů, u složení a nutričních hodnot semen to nehraje roli, protože se v nich nenachází ani stopové množství kanabinoidů. Ty jsou obsaženy ve všech zbývajících částech rostliny, jako jsou květy, listy nebo stonky. Za léčivé vlastnosti lékařského konopí můžeme vděčit zejména přítomnosti kanabinoidů, některých terpenůflavonoidů a dalších… Co však nemůžeme upřít konopným semenům, je příznivé působení na zdraví člověka a správné výživové hodnoty. Zdravá výživa je proto častým místem, kde můžete tyto produkty najít. Existuje několik způsobů, jak lze konzumovat konopná semínka, přičemž výrobky z nich si stále zachovávají potřebné vlastnosti, jelikož ke zpracování se nevyužívá tepelného působení. Všechny látky jsou zachovány ve svém plném spektru.

Způsoby konzumace konopných semínek

Celá semena se skořápkou, bez skořápky či nasekaná

Mnoho výrobců prodává konopná semena, která jsou již vyloupaná. Jejich barva je bílá, lehce nažloutlá, a chuťově připomínají mandle nebo slunečnicová semínka. Některým konzumentům se líbí, když nemusí narážet na tvrdé slupky, tím však přichází o zdroj vlákniny. Sem tam se objeví také varianta nasekaných semínek bez slupek. Ta mají stejné vlastnosti jako nenasekaná, rozdíl je pouze ve struktuře. V nejlepším případě se doporučuje jíst semínka v syrovém stavu, abyste zachovali všechny důležité živiny a vlastnosti. Velice populární jsou snídaně s přídavkem konopných semen. Představte si ráno, kdy na stůl dostanete váš oblíbený jogurt smíchaný s ovocem, müsli a navrch posypaný konopnými semínky. Pastva pro oči, chuťové pohárky i žaludek současně. Říká se, že snídaně je základ celého dne – v tom případě není nic lepšího než do těla dostat velkou porci živin a ke všemu si skvěle pochutnat.

Někteří uživatelé dávají přednost loupaným konopným semínkům, jelikož slupka pro ně může být poněkud moc tvrdá, nicméně právě ve slupce se nachází velké množství zdraví prospěšné vlákniny; zdroj: bccourier.com

Někteří uživatelé dávají přednost loupaným semínkům, jelikož slupka je pro ně příliš tvrdá, nicméně právě v ní se nachází velké množství zdraví prospěšné vlákniny; zdroj: bccourier.com

Konopný prášek alias konopná mouka

U jiných mouk vyráběných ze semen rostlin dochází k rozmělňování a mletí, dokud nedosáhnete požadovaných výsledků, tedy moučné struktury. U konopných semínek je nejprve potřeba oddělit obsažený olej od suché části. To se provádí lisování za studena, čímž zachováme všechny účinné látky. Výhodou u takové mouky je fakt, že neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky – lidi trpící nemocí zvanou Celiakie. Toto onemocnění trvající celý život je projevem nesnášenlivosti glutenu (lepku). Mezi typické příznaky patří plynatost, průjem, křeče v břiše, problémy s váhou a také únava. U pacientů může dojít až k rozvratu metabolismu, takže je nesmírně důležité nepodcenit léčbu, která stojí na úpravě jídelníčku.

Konopná mouka má celou řadu skvělých vlastností, jednou z největších předností však je absence lepku, mouka je tedy vhodná i pro celiaky; zdroj: seitenbacher.de

Konopná mouka má celou řadu skvělých vlastností, jednou z největších předností však je absence lepku, mouka je tedy vhodná i pro celiaky; zdroj: seitenbacher.de

Konopný prášek jako doplněk stravy

Ve formě prášku bývají konopná semínka užívána sportovci jako doplněk stravy, který umožňuje revitalizaci svalové hmoty po tréninku. Opět jsou semena lisována za studena, aby zůstaly zachovány všechny živiny, následně zpracována do práškové podoby. Nejznámějším proteinem je arginin, ten podporuje růst a obnovení svalové hmoty. Ideálně bývá prášek smíchán s vodou, mlékem nebo jogurtem. Jak roste popularita veganství, tak se dostávají více do popředí tyto rostlinné formy proteinů.

Olej z konopných semen

Lisováním semen konopí za studena se získává olej. Upozorňujeme, že se nejedná o CBD olej, který je získáván extrakcí z lékařského konopí a interaguje s endokanabinoidním systémem v lidském těle. Olej z konopných semen je využíván jako potravina nebo doplněk stravy. Můžete jej využít rovněž jako přísadu při přípravě různých typů jídel. Je bohatý na polynenasycené mastné kyseliny Omega-6 a Omega-3, které jsou známé svojí funkcí regenerace buněk či udržováním zdravých vlasů a pokožky. Mimojiné lze olej použít také při léčbě ekzému. 

Co obsahuje konopné semínko?

Proteiny (bílkoviny)

Věděli jste, že konopná semínka obsahují zhruba tolik bílkovin jako sója? Na každých 30 gramů, tj. asi 3 polévkové lžíce, vychází přibližně 9,5 gramů proteinu? Najdeme zde zastoupení všech devíti esenciálních aminokyselin, jež jsou hlavními stavebními kameny všech bílkovin. Zajímavostí je, že tělo samo nemůže vytvořit všech devět aminokyselin, musíme je tedy přijímat ve formě stravy. Nenajdeme příliš mnoho potravin disponujících obsahem celého spektra devíti aminokyselin, proto je konopné semínko ideálním doplňkem stravy například pro vegetariány a vegany.

Konopná semínka jsou výjimečná také díky obsahu všech 9 esenciálních aminokyselin, díky čemuž je konopný protein u sportovců mimořádně oblíbený; zdroj foto: sportyzive.cz

Konopná semínka jsou výjimečná také díky obsahu všech 9 esenciálních aminokyselin, díky čemuž je konopný protein u sportovců mimořádně oblíbený; zdroj foto: sportyzive.cz

Nenasycené mastné kyseliny

Ohledně zdravotních přínosů nenasycených mastných kyselin toho bylo napsáno již mnoho, hlavně těch omega-3 mastných kyselin. Konopné semínko je důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin, jako příklad můžeme uvést kyselinu alfa-linolenovou (omega-3). Tyto látky jsou klíčové pro udržení dlouhodobého zdraví. Protože si je tělo nedokáže samo vyprodukovat, je nutné je opět přijímat prostřednictvím stravy. Nesmíme zapomenout na důležitost poměru omega-3 ku omega-6. Podle průzkumů mají lidé tendenci konzumovat velké množství omega-6 mastných kyselin a příliš málo omega-3 mastných kyselin. Pokud přidáte do stravy konopná semena, můžete dosáhnout rovnováhy.

V roce 2015 proběhla studie, při které bylo zjištěno, že přidáním semen konopí a konopného oleje do stravy pro slepice dojde ke snášení vajec s vyššími hladinami omega-3 v jejich žloutcích a zdravějším poměrem omega-3 k omega-6. Mimochodem konopná semínka mají nejen nízký obsah nasycených tuků, ale také neobsahují žádné hydrogenové (trans) tuky, které se podílejí na rozvoji srdečních onemocnění. Zdraví prospěšné specifikum se nedá konopným semenům upřít.

Vláknina

Podstatnou část vlákniny najdeme ve vnější slupce semínka. Pokud můžete – a nevadí vám křupavé slupky – konzumujte konopná semena raději včetně slupek. Za předpokladu, že přesto zvolíte variantu bez slupek, nemusíte se bát, ani v takovém případě o vlákninu nepřijdete. Tři polévkové lžíce semínek obsahují okolo 1,2 gramů vlákniny. K čemu je vlastně důležitá? Zde je pár výhod, které plynou ze správného přísunu vlákniny:

  • snižuje přemíru chuti k jídlu

  • pomáhá s řízením a regulací hmotnosti

  • podílí se na udržení rovnováhy cukru v krvi 

  • podporuje zdraví střev a střevní mikroflóry

Vyvážená strava s dostatečným množstvím vlákniny je nesmírně důležitá pro správnou funkci trávicí soustavy, potažmo správně nastavenou mikroflóru střev; zdroj foto: benefiber.com

Vyvážená strava s dostatečným množstvím vlákniny je nesmírně důležitá pro správnou funkci trávicí soustavy, potažmo správně nastavenou mikroflóru střev; zdroj foto: benefiber.com

Vitamíny a minerály

  • Vitamín E - nejdůležitější antioxidant v těle. Chrání buňky před oxidačním stresem, zpomaluje stárnutí a působí preventivně proti vzniku nádorového bujení. Podporuje hojení ran, zvyšuje plodnost a povzbuzuje činnost nervového systému.

  • Hořčík - zajišťuje správnou funkci svalů a nervů. Rovněž se podílí na správné stavbě kostí, je prevencí infarktu, mimojiné také mírní deprese. U žen odstraňuje potíže s premenstruačním syndromem. Jeho nedostatek se projevuje náladovostí, špatným trávením či bušením srdce.

  • Draslík - je přítomen v každé buňce lidského těla. Jeho správná hladina udržuje pravidelný srdeční rytmus, reguluje nervové impulsy, umožňuje pohyb svalů a podporuje trávení.

  • Železo - tento vitamín je součástí červených krvinek, které zajišťují přenos kyslíku z plic. Jeho funkce najdeme u mnoho procesů, přičemž jeho nedostatek se projevuje únavou, apatií ztrátou svalové energie atd…

  • Další látky - kromě výše zmiňovaných obsahuje konopné semínko některé další látky, jako jsou zinek, vitamín B, niacin, riboflavin, thiamin, fosfor, tryptofan, leucin či methionin.

O čem píšeme

5 nejdůležitějších výhod

Popsali jsme si několik způsobů, jak můžete dopravit látky obsažené v konopných semenech do vašeho těla. Zpracováním semínek za studena docílíte úpravy bez jakýchkoliv ztrát na živinách. Můžete tak dosáhnout požadované struktury podle zvolené metody konzumace – celá semena, nasekaná semena, mouka, prášek nebo olej. Také jsme si vyjmenovali několik nejdůležitějších látek, kterými se konopné semínko může pyšnit. Nyni se blíže podíváme na konkrétní výhody, které konzumace přináší. 

1. Snadno stravitelné přírodní bílkoviny

Existuje celá řada odborníků poukazujících na rostlinné bílkoviny, které jsou údajně zdravější a snadněji stravitelné pro lidský organismus, než je tomu v případě živočišných bílkoviny. Tímto problémem se zabývala studie z roku 2019. Vědci zkoumali záznamy více než 130 tisíc lidí za posledních 30 let života. Přišli na to, že jedinci nekonzumující živočišné bílkoviny měli „nižší úmrtnost než jedlíci masa“. Dalším zjištěním bylo, že na každé 3 % zvýšení příjmu rostlinných bílkovin se snížilo riziko úmrtí o 10 %. Celých 25 % všech kalorií nacházejících se v konopných semínkách pochází z vysoce kvalitních bílkovin. Jen pro srovnání – u lněných nebo chia semínek je to 16-18 %. 

Konopí je jedním z nejlepší rostlinných zdrojů bílkovin, proto bylo v minulosti hojně využíváno zemědělci také jako krmivo pro hospodářská zvířata. Svět kulturistiky si je rovněž vědom této výhody, konopný protein se stává středem zájmu sportovců z celého světa. Ronda Rousey je bývalá americká judo zápasnice, která se v roce 2018 stala bronzovou medailistkou na olympiádě. Známé je její tvrzení, že „každé ráno začínala lžičkou konopných semínek, teprve potom následoval trénink“. 

2. Udržujte si svoji hmotnost

Máte někdy pocit, že celý den jíte nebo se přejídáte? Konopná semínka jsou pro vás tím pravým, protože nejen dobře chutnají, ale vyberete-li si variantu semínek se slupkami, velice jednoduše jimi zaplníte svůj žaludek. Ořechová chuť semen se dá kombinovat s dalšími jídly, jelikož není natolik intenzivní, aby přebila ostatní chutě. Jogurt se semínky bude pořád chutnat po ovoci, špagety s pestem ze semínek budou stále chutnat jako špagety. Doporučujeme je využít také jako přísadu do jídel, která sama o sobě nemají příliš intenzivní chuť. Vaše saláty rázem získají úplně nový rozměr – a to nejen chuťově, ale také vizuálně. Jídlo se stává atraktivnějším a ke všemu také bohatším na živiny. Naučte se začínat den s menším množstvím konopných semínek, přitom se po celou dobu snažte pozorovat probíhající změny. Po uplynutí 2 týdnů nám napište, jak na vás působí.

Máte-li problémy s udržení váhy - konopná semínka vám díky množství zdravých tuků a velkému množství vlákniny a proteinů pomohou; zdroj: everydayhealth.com

Máte-li problémy s udržení váhy - konopná semínka vám díky množství zdravých tuků a velkému množství vlákniny a proteinů pomohou; zdroj: everydayhealth.com

3. Snižte riziko vzniku srdečních onemocnění

Srdeční choroby si stále drží své prvenství jako nejčastější příčina úmrtí. Vzhledem k tomu, že semena obsahují vysoké hladiny aminokyseliny známé jako arginin, dochází k rozšiřování cév, snížení krevního tlaku a tím i rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Arginin totiž v těle produkuje oxid dusnatý a právě ten má na svědomí ono uvolňování cév. Další obsaženou látkou je kyselina gama-linolenová, která je spojena s potlačením zánětů, což rovněž může snížit riziko vzniku srdečních chorob. Několik studií přišlo se závěrem, že konopná semena mohou snižovat krevní tlak, riziko tvorby krevních sraženin a také pomáhat srdci revitalizovat se po prodělaném infarktu.

4. Zlepšete stav pokožky a vyhněte se kožním problémům

Mastné kyseliny nacházející se v konopném semínku prospívají imunitě. Studie potvrzují, že imunitní systém závisí na rovnováze omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Semena jsou nejen dobrým zdrojem, nýbrž mají také ideální poměr asi 3:1, omega-6 ku omega-3. Zvýšení hladin těchto kyselin v krvi může významně pomoci lidem trpícím na ekzémy. Kromě toho olej může snížit svědění pokožky a zamezit jejímu vysychání. Protizánětlivé sloučeniny v konopném semínku mohou pomoci při chronickém zánětu, jehož důsledkem může být i akné nebo atopická dermatitida (AD). Probíhající výzkumy naznačují, že vláknina a probiotika můžou zmírnit AD. Na konkrétní výsledky si ještě musíme počkat. 

5. Premenstruační syndrom a menopauza u žen

8 z 10 žen v reprodukčním věku může trpět fyzickými nebo emocionálními problémy kvůli premenstruačnímu syndromu (PMS). S velkou pravděpodobností za to může hormon prolaktin. V semenech konopí se však objevuje kyselina gama-linolenová (GLA) – ta produkuje prostaglandin E1, který dokáže snižovat účinky prolaktinu. Studie z roku 2011 došla k závěru, že užívání 1 gramu esenciálních mastných kyselin u žen trpících PMS vedlo ke zmírnění příznaků. Velmi významně také snižují bolesti a citlivost prsou, depresivní stavy, podrážděnost a zadržování tekutin spojených s PMS. Vysoký obsah GLA u konopných semen reguluje důsledky menopauzy. Momentálně prozatím není znám přesný proces fungování, ale GLA může regulovat hormonální nerovnováhu. Pro ženy se tak otevírají zcela nové možnosti.

Látky, které obsahují konopná semínka a CBD mohou velmi příznivě ovlivnit celkové ženské zdraví, dokáží ulevit například od problémů vznikajících při PMS či menopauze; zdroj: sheknows.com

Látky, které obsahují konopná semínka a CBD mohou velmi příznivě ovlivnit celkové ženské zdraví, dokáží ulevit například od problémů vznikajících při PMS či menopauze; zdroj: sheknows.com

Shrnutí nutričních hodnot

100 g loupaných konopných semínek obsahuje 567 kalorií a následující živiny:

  • Bílkoviny (protein) - 31 g

  • Sacharidy - 11 g

  • Tuky - 47 g

  • Nasycené mastné kyseliny - 5 g

Konopné semínko loupané nám nabízí méně živin než neloupané, a to proto, že některé látky jsou umístěné pouze v jeho slupce. Loupané semínko obsahuje vitamín A (retinol) i vitamín E, a nabízí nám i docela vyvážený poměr bílkovin a tuků.

Uvařte si něco dobrého

Vybrali jsme pro vás tři jednoduché kuchyňské úpravy konopného semínka, které zvládnete i vy:

1. Pesto z konopného semínka

Kvalitní pesto je vždy dobré mít po ruce k dispozici. Můžete jej použít mnoha způsoby – na těstoviny, k bramborům, na pizzu, k sendvičům nebo jako přísadu do hustých polévek. Výroba pesta je velice jednoduchá a s výsledkem můžete kouzlit podle libosti. Experimentům se meze nekladou, takže například místo bazalky můžete použít listy špenátu, rukolu, polníček nebo petrželku. Pokud jste vegani, parmezán lze zaměnit za veggie sýr anebo si vyrobit vlastní z lahůdkového droždí a kešu oříšků. Máte raději jemnou strukturu pesta? Stačí k rozmělnění využít kuchyňský mixér (robot). Níže uvedený recept počítá s jednou porcí.

Ingredience

  • ½ šálku konopných semínek

  • 2 šálky čerstvé bazalky

  • 1-2 stroužky česneku

  • ½ šálku olivového oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 3 lžíce parmazánu 

  • sůl a černý pepř podle libosti

Postup

  1. Konopná semínka, listy bazalky a česnek vložte do mixéru (robota nebo hmoždíře). Míchejte, dokud nejsou ingredience rozemlety na požadovanou strukturu.

  2. Za chodu mixéru pomalu přilévejte olivový olej. Zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude vše patřičně promíseno.

  3. Nakonec dochuťte solí a pepřem, přidejte citronovou šťávu s parmezánem a důkladně promíchejte. Pokud si přejetou docílit jiné konzistence, přidejte olej nebo sýr.

Kvalitní domácí pesto je nezbytností každého milovníka italské kuchyně a konec konců každého správného milovníka jídla, tímto s přídavkem konopných semínek navíc prospějete i svému zdraví; zdroj foto: unsplash.com (Milada Vigerova)
Kvalitní domácí pesto je nezbytností každého milovníka italské kuchyně a konec konců každého správného milovníka jídla, tímto s přídavkem konopných semínek navíc prospějete i svému zdraví; zdroj foto: unsplash.com (Milada Vigerova)

2. Hummus z konopného semínka

Ke zpracování hummusu se často používá tahini. Jedná se o sezamovou pastu, která ovšem ne každému chuťově sedí. Pokud jste právě vy takovým člověkem, pak pro vás máme skvělou alternativu – konopné semínko.  Tento recept je ryze veganský, to však neznamená, že musíte být nutně vegan, aby vám zachutnal. Bonusem k tomu všemu je nízký obsah sacharidů a zdravé tuky. Využití je všestranné, dá se použít jako: svačina, předkrm, pomazánka na sendviče nebo náplň do tortill. Můžete jej využít také jako zdravou variantu dipu k nachos.

Ingredience

  • 4 lžičky konopných semínek

  • 4 lžičky citronové šťávy

  • 3 šálky vařené cizrny nebo fazolí

  • 2 lžíce vody

  • 2 stroužky mletého česneku

  • 6 lžic olivového oleje

  • 1 lžička soli

  • mletá paprika, červený pepř, sekaný petrželka nebo cokoliv dle chuti

Postup

  1. Konopná semínka namelte v mixéru (robotu nebo hmoždíři).  Do mixéru přidejte citronovou šťávu, cizrnu, vodu, česnek, olivový olej a sůl.

  2. Směs míchejte do hladka. Máte-li rádi řidší hummus, přilejte trochu vody.

  3. K servírování si připravte misku nebo talířek. Hummus nakonec posypte paprikou, petrželkou či jinou přísadou, kterou máte rádi.

Ačkoliv je hummus zcela veganským pokrmem, ani zdaleka není určen jen pro zastánce rostlinné stravy Je výtečný jako dip k oblíbené zelenině, jako skvělý doplněk do salátů či těstovin a samozřejmě k pečivu

Ačkoliv je hummus zcela veganským pokrmem, ani zdaleka není určen jen pro zastánce rostlinné stravy Je výtečný jako dip k oblíbené zelenině, jako skvělý doplněk do salátů či těstovin a samozřejmě k pečivu; zdroj foto: bonappetit.com

3. Domácí konopné mléko

Možná jste si někdy přáli vyzkoušet náhražku kravského mléka, které bude snadné, výživné a chutné. Tento recept je pro vás jako stvořený. Konopné mléko tělu dodává důležité mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny a minerály. Pojďme na to!

Ingredience

  • 160 gramů loupaných konopných semínek 

  • 1 litr vody

  • přírodní sladidlo jako med, stévie nebo 

  • sůl, vanilkový extrakt, špetka skořice

Postup

  1. Loupaná konopná semínka rozmělněte v mixéru s vodou. Přibližně 1-2 minuty, podle výkonu mixéru nebo robota.

  2. Přidejte vodu podle potřebné konzistence a další volitelné složky.

  3. Opět mixujte.

  4. Přes síto prolejte směs, čímž oddělíte konopné mléko od sedliny.

  5. Dobrou chuť!

Rostlinné mléko z konopných semínek je plné důležitých vitamínů, minerálů a omega mastných kyselin, navíc je skvělou a skutečně chutnou alternativou k tomu kravskému; zdroj foto: unsplash.com (Carissa Gan)

Rostlinné mléko z konopných semínek je plné důležitých vitamínů, minerálů a omega mastných kyselin, navíc je skvělou a skutečně chutnou alternativou k tomu kravskému; zdroj foto: unsplash.com (Carissa Gan)

Zdroj studie bílkoviny: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31682257/

Zdroj studií k srdečním chorobám: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17122327/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24292743/

Zdroj studie PMS: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21241460/

Zdroj titulní foto: en.shafaqna.com

Časté dotazy

Konopný CBD olej obsahuje esenciální aminokyseliny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a velké množství vitamínů. Získává se z konopí setého (Cannabis sativa) a působí protizánětlivě. Nenachází se v něm složky THC. Ve velké míře přispívá k léčbě kožních problémů a také přispívá k normální činnosti svalů, kloubů, správné funkci imunitního systému a ochraně srdce a oběhového systému. Konopný olejem však může být myšlen také olej ze semen konopí, který se používá na vaření.

Prakticky jakákoliv jiná forma užití konopí je efektivnější a zdravější než jeho kouření. Při perorálním užití se účinek dostavuje pozvolněji a vydrží déle. CBD i THC jsou těžko rozpustné ve vodě, ideálním řešením je připravit si nápoj z plnotučného mléka. Pokud budou kanabinoidy koncentrovanější, účinek bude rychlejší a silnější, ale za to kratší. Konopí se využívá ke spoustě produktům, které jsou přínosné pro naší imunitu a zdraví, jsou jimi například olej na vaření, konopná čokoláda, konopné máslo nebo konopné tyčinky.

Vydáno: 06/15/20
(Aktualizováno: 03/10/22)