Užívání konopí u žen před a během těhotenství /self-report/ (STUDIE 2019)


Otázka:


Zvýšila se frekvence užívání konopí rok před otěhotněním a během těhotenství během posledních let?







Zjištění:


Této průřezové studie, která se konala na Kaiser Permanente v Severní Karolíně, se účastnilo 367 403 těhotných žen. Jejich self-reporty týkající se užívání konopí byly součástí běžné prenatální péče. Roční výsledky denního, týdenního a měsíčního množství užívání konopí během jednoho roku před otěhotněním a během těhotenství se mezi lety 2009 a 2017 zvýšily.



Význam:


Výsledky této studie demonstrují, že frekvence užívání konopí rok před těhotenstvím a během něj se rapidně zvýšila. Jedná o výsledky týkající se žen ze Severní Karolíny.


Výtah ze studie

Důležitost:


S rostoucím užíváním konopí během prenatálního období je již běžnou věcí sledovat frekvenci užívání. Častější užívání může jak matkám, tak jejich dětem, způsobit vážnější zdravotní komplikace.


Záměr:


Prozkoumat frekvenci užívání konopí (pomocí self-reportu) u žen rok před otěhotněním a během těhotenství.


Návrh, uspořádání a účastníci:


Průřezová studie využila dat od 367 403 těhotných, které souhlasily s vyplňováním „self-report“ dotazníku týkajícího se užívání konopí. Celá studie byla zahájena 1. ledna 2009 a vyvrcholila 31. prosince 2017.

Všechna data byla analyzována od února do května 2019.


Doba:


Kalendářní rok.


Hlavní závěry:


Vlastnoruční zapisování frekvence užívání konopí rok před a během těhotenství se hodnotilo jako součást běžné prenatální péče (během 8 týdnů těhotenství).


Výsledky:


Mezi 367 403 testovanými bylo 35.9% bílé rasy, 28% hispánského původu, 16.6% asijského, 6% afroamerického a do zbývajících 13.5% patřily ostatní rasy či původy. 1.2% dívek bylo mezi 11 až 17 lety, 15.3% mezi 18 až 24 lety, 61.4% mezi 25 až 34 lety a 22% žen bylo starších než 34 let.

Mezi lety 2009 až 2017 se užívání konopí rok před těhotenstvím zvýšilo ze 6.8% na 12.50%. Během těhotenství pak vzrostlo z 1.95% na 3.38%.


Řešení a relevantnost:


Výsledky této studie demonstrují zvýšení frekvence užívání konopí před a během těhotenství u žen v Severní Karolíně. Tyto výsledky jsou potencionálně spojeny se zvyšováním uznávání užívání konopí a snižováním názorů na újmy spojené s konopím.


Autoři studie: Kelly C. Young-WolffVarada SarovarLue-Yen TuckerAmy ConwayStacey AlexeeffConstance WeisnerMary Anne ArmstrongNancy Goler.
Více z této studie si můžete přečíst na:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6646980/. Celá studie je v anglickém jazyce.

Zdroj fotografie: pixabay.com (autor: Boris Trost)

O čem píšeme

Časté dotazy

Těhotné ženy užívají marihuanu, za velmi výjimečných okolností, především z lékařských důvodů a to proti ranním nevolnostem, bolesti, úzkosti a nespavosti. Stejně jako každá látka, může THC mít dopad na matku i dítě. Studie zjistily, že užívání marihuany zvyšuje riziko potratu. Mohou se dostavit běžné nežádoucí účinky THC, kterými jsou nevolnost, zvýšená srdeční frekvence, pokles srdečního tlaku, zhoršená paměť a koordinace.

Konopí je stále ve společnosti kontroverzním tématem a tak se provádí stále více studií, které zkoumají a prokazují jeho léčebné účinky. V poslední dekádě bylo vydáno více než 15 000 vědeckých článků o farmakologických účincích konopí a více než 2000 článků zabývajících se funkcí endogenních kanabinoidů. Tyto studie se zabývaly v podstatě všemi lékařskými oblastmi včetně terapeutických účinků na lidské tělo. Bylo několikrát prokázáno, že konopí má skutečně pozitivní vliv na řadu problémů. Nejčastěji využívaným konopným produktem je CBD olej, který se přímo váže na endokanabinoidní systém, ten má vliv na řadu funkcí v těle.

Vydáno: 10/07/19
(Aktualizováno: 11/12/20)