Rok konopí (2012)

V loňském roce se dostal do kin dokumentární film s názvem Rok konopí. Samotné natáčení filmu trvalo 2 roky (2010-2012) a probíhalo v České republice a Izraeli. Podnětem pro vznik filmu se stalo Janu Hrnčíři (producent, scénárista) setkání s Rickem Simpsonem, s člověkem stíhaným v Kanadě za držení a obchodování s marihuanou. U nás v České republice pořádá besedy na kterých poukazuje na léčebné účinky marihuany a předkládá případy vyléčených lidí.

 

Jana Hrnčíře toto setkání ovlivnilo natolik, že jej pokládá za osudové. Rozhodl se z vlastních finančních prostředků natočit film, ve kterém by poukázal na pravdu o konopí a vyzdvihl jeho zázračné léčivé účinky.

 Dokument nám dává možnost nahlédnout do nelehkých osudů pacientů trpících vážnými nemocemi jako je rakovina nebo roztroušená skleróza. Tito lidé se dostávají až za hranici zákona, jelikož česká legislativa není nakloněna jejich potřebám. Riskují svojí svobodu, že sami pěstují rostliny a nakládají s konopnými výrobky a to jen z toho důvodu, že v nich hledají naději na lepší život.

 Související obrázek

 

Setkáme se zde s Evou Šarounovou, která velmi emotivně popisuje svůj smutný osud. Bohužel boj s rakovinou prohrála. Dalším vážně nemocným člověkem je Milan Špaček, který trpí rakovinou kostní dřeně a odmítá transplantaci. Jediným lékem který mu přináší úlevu jsou tzv. Fénixovy slzy. Jejich výroba je též ve filmu zdokumentována. Další dva pacienti trpí roztroušenou sklerózou, Philip Polivka, který onemocněl už v 27 letech a nyní se učí znovu chodit a Ivana Rosová, která je nemocná neuvěřitelných 30 let.

 

Ve snímku vystupuje i psychoterapeut, léčitel a revolucionář Dušan Dvořák, který se zabýval od roku 2000 výzkumem léčebných účinků konopí. V záběrech je zachycen i soudní proces Dvořáka, kde je obžalován za pěstování konopí. Dostává trest na 30 měsíců s 3-letou podmínkou. Dalšími neméně důležitými postavami jsou léčitelka a chemička Libuše "Bushka" Bryndová, klinický psycholog Pjér la Šé´z, vědec Lumír Hanuš, jehož působiště je v Izraeli. Tento člověk objevil první endocannabinoid v lidském těle. Snímek zachycuje skleník v Izraeli Canna Doc, kde je jasně poukázáno na vstřícnější přístup Izraele než u nás. Pacientům se dostává konopných výrobků přesně na míru na základě licence zdarma. 

 

Snímek obsahuje i rozhovory například s šéfem protidrogové centrály, ministrem vnitra Radkem Johnem nebo ministrem zdravotnictví, záběry z pochodu Million Marihuana March 2010 a nebo tzv. Konopné revoluce.

 

 Související obrázek

Tvůrčí tým:     

Režir: Petr Slabý   

Producent: Jan Hrnčíř 

Dramaturgie: Ivan Arsenjev

Kamera: Jaromír Kačer

Střih: Lucie Haladová, Viktor Schwarcz jr.

Zvuk: Michal Gábor, Michal Holubec

Námět: Jan Hrnčíř

Scénář: Jan Hrnčíř, Petr Slabý, Pjér la Šé´z  

 

Závěr:

Film se snaží poukázat na konopí jako léčivou rostlinu, na člověka a jeho práva v rozhodování o svém zdraví. Na druhé straně poukazuje na absurditu českého zákona, který neumožňuje nemocným lidem pěstování rostlin. Jako hlavní důvod zazní ve filmu business. Tratil by stát, tratila by farmacie. 

Z celkového hlediska je tento film velmi přínosný. Snaží se svým způsobem poukázat na to, že konopí není pouze droga, která se zneužívá.

 

O čem píšeme

  • Články z kategorie Aktuální témata, Studie CBD mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 03/04/13