10 faktů o THC, které jste možná nevěděli

Zkratku THC a její význam, zná dnes asi každý. Většina lidí, si ji však asociuje se zcela negativními stareotypními vlastnostmi, jako je pocit "rauše", halucinace a mnoho dalších. Tato pozoruhodná látka, má ale mnohem dávnější a zajímavější historii, než by se mohlo zdát. Ačkoliv je THC nelegální, sými účinky dokáže pomoci při fyzických i psychických obtížích. Dnes je o něm k nalezení bezpočet nejrozmanitějších faktů, některá jsou naprosto jasná, jiná už méně. My jsme pro vás vybrali 10 zajímavostí o THC, na které jste možná zatím nenarazili. 

1. Marihuana je lidmi používaná nejméně 12 tisíc let

Dle knihy “Marihuana: Prvních dvanáct tisíc let” od E. L. Abela, sahá historie konopí až do období 10 tisíc let před Kristem. Patří tedy do skupiny nejstarších rostlin pěstovaných lidmi. Pro představu, marihuana se pěstovala zhruba ve stejném období, kdy se začalo s mletím obilovin, jako je pšenice či ječmen v oblastech íránského pohoří Zagros. Další doklad o stáří konopí, potvrzují sibiřské mohyly starší více než 5 tisíc let, v nichž byl nalezen popel se zbytky semen konopí. 

Ve starověké Číně byla marihuana běžné používaná pro léčebné účely. Zcela první písemné zmínky pocházejí z roku 2737 před Kristem. Podle textu, císař Shen Nung pravidelně užíval marihuanu a vedl si pečlivé zápisy o jejích přínosech pro zdraví člověka. Od 2. tisíciletí před Kristem, začalo konopí cestovat po celém světě. Americké koloniální státy Connecticut, Massachusetts a Virginia, byly prvními místy v USA, kde se od 16. století pěstovalo konopí. Odtud se do zbytku země začalo šířit až počátkem 20. století, což s sebou však přineslo také první formy zneužívání této byliny. Právě zde začínají vznikat nejrůznější negativní stereotypy, spojené s užíváním marihuany, které bohužel přetrvávají dodnes. 

2. Nula- to je počet úmrtí na předávkování marihuanou

Jak bylo řečeno výše, marihuana je využívána skutečně velmi dlouho dobu. O to působivější a pozitivní je fakt, že úmrtnost způsobená nadměrným užitím této rostliny, se pevně drží na nule. Je více než pravděpodobné, že se toto číslo nikterak nezmění. Dle studií provedených v této oblasti, by uživatel marihuany musel během několika hodin vykouřit mezi 20-40 tisíci jointů o průměrné velikosti, aby existovala alespoň 50% hrozba smrt z toxicity účinných látek obsažených v marihuaně. Předávkování THC je skutečně nemožné, a to jak z teoretického, tak z praktického hlediska. Nicméně v ČR jsou veškeré THC produkty zakázany a nelze je získat jinak, než na lékařský předpis, a to pouze v závažných případech. 

viz článek: jaké jsou symptomy předávkování?

3. THC je jen jednou z několika stovek látek v marihuaně

Během výzkumu mezi lety 1963-1964 Raphael Mechoulam prohlásil THC za nejslavnější sloučeninu konopí. V této pozoruhodné rostlině se nachází více než 500 dalších sloučeniny, z nichž nejméně 65 jsou kanabinoidy, jakým je například, v poslední době, stále více oblíbené CBD. Některé odhady tvrdí, že konopí je na kanabinoidy mnohem bohatší a nachází se v něm až 110 těchto sloučenin. Ačkoliv od 60. let 20. století, již utekl nějaký čas a výzkumy se posunuly kupředu, všechny léčivé účinky většiny sloučenin konopí, zatím nejsou zcela známé. 

zdroj: pixabay

4. V čerstvé podobě je THC neintoxikativní

Co je vlastně ta “surová forma”? Samotné THC vzniká procesem dekarboxylace, což je chemická reakce, při níž dochází k odštěpení karboxylové skupiny. Během této reakce dochází k zahřátí THCA, což vede ke vzniku psychoaktivního THC, které způsobující pověstný pocit “rauše”. Před touto reakcí, existuje pouze sloučenina THCA, která není intoxikující a podle některých lékařů má velmi pozitivní léčivé účinky. Studie a výzkumy dokazují, že THCA má řadu protizánětlivých vlastností, kromě toho dokáže tlumit bolest nebo zpomalovat růst nežádoucích buněk (například rakovinotvorných). THCA se svými vlastnostmi velmi podobá CBD, pouze kanabinoid CBD je ale legální. V současnosti se THCA využívá při léčbě chronických onemocnění imunitního systému (systémový lupus apod.).

5. Stárnutím THC se mění jeho účinky i název

Jestliže jste někdy vyzkoušeli konzumaci, ne zcela čerstvého konopí, zažili jste poněkud odlišné pocity či stavy, ve srovnání s opravdu čerstvou marihuanou (větší malátnost apod.). Jak ale dochází ke změně účinků THC? Vysvětlením je vystavení světlu a přístup kyslíku k THC a jeho postupná degradace. Během tohoto procesu se THC mění na kanabinol CBN, jehož psychoaktivní účinky se v některých směrech podobají THC více, v jiných zase vůbec. Bude-li vám nabídnuta takto “zvětralá” marihuana, nejspíš nebudete příliš nadšeni. CBN má však řadu jedinečných výhod, nejdiskutovanější z nich je potenciál CBN, jakožto nejsilnějšího známého sedativa. Může pomoci zvládat silnou nespavost či jiné poruchy spánku. Zajímavosti je nález v čínské hrobce z roku 2008, kdy zde bylo objeveno bezmála 800 gramů konopí. Rostlina byla stará asi 2700 let a podle odebraných vzorků, byla extrémně bohatá na CBN. 

O čem píšeme

6. Ve světě existuje více než 1200 slangových výrazů pro marihuanu

O názvech jako ganja, Mary jane, pot či kush, jste už nejspíš slyšeli. To je však jen malý zlomek jmen, jakými lze konopí častovat. Po celém světě, totiž existuje při nejmenším 1200 názvů. Antický historik Hérodotos psal v roce 440 před Kristem o zcela výjimečné bylině. Kniha popisovala, že časti této rostliny se žvýkaly, louhavaly a následně pily nebo také inhalovaly, to vše kvůli jejich neobvyklým účinkům. Slovo „cannabis“ se přitom Oxfordském slovníku objevuje až kolem 16. století.

Slovo “ganja” je mylně přisuzováno rastafariánské kultuře, pochází však ze sanskrtu. Spekuluje se, že název vychází ze jména indické řeky Ganga. Označení “pot' vzniklo nejspíše v 70. letech minulého století a spojuje se španělským svařeným vínem nazývaným „potiguaya“. Jedná se o velmi zvláštní druh vína, jelikož během sváření, jsou v něm louhovány pupeny marihuany a do vína, se tak uvolňují některé její látky. V 80. letech si svou odolností a houževnatostí, konopí vysloužilo další název, a sice “plevel

Typický název „marihuana“ má původ v mexické španělštině, původně se jednalo o bylinnou směs kouřenou Mexičany. V průběhu mexické revoluce odcházelo na sever velké množství lidí, kteří s sebou nesli také velké množství zásob, mezi nimiž bylo právě i konopí. Těmto “přistěhovalcům” se nedostalo přílišného přijetí a všechno s nimi spojené bylo bráno poměrně negativně. Označení “marihuana” se nakonec vžilo jako hanlivé, což v jisté míře trvá dodnes. 

Proč existuje tak obrovský počet různých názvů pro totožnou rostlinu? Jedním z důvodů může být nelegálnost pěstování, přechovávání či distribuce marihuany. Uživatelé konopí, mezi sebou museli komunikovat pomocí kódů, aby se nedostali do potíží. Mezi další neobvyklé názvy patří Houdini, Teta Mary, Nixon, Pinner, Pakalolo, Eso či označení 420

7. Konopí v netradičních podobách

O kouření marihuany slyšel už snad skutečně každý. K dostání jsou i nejrůznější pochutiny s obsahem této látky. Variant, jak konzumovat konopí je v současnosti opravdu mnoho. Užívání konopných produktů s THC je v Česku nelegální a lze ho získat pouze na lékařský předpis. Existují však i jiné alternativy, jež zákon povoluje. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich:

  • Nápoje: Konopné čaje a další nápoje zažívají aktuálně opravdový boom. Přitom čaj z konopí se v Indii vaří již po tisíce let. Vy si ho můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách s konopnými produkty, nebo také v některých obchodech se zdravou výživou. Dalším tipem je konopné pivo, které vás svou chutí doslova šokuje. 

  • Spreje, oleje, tinktury: Produkty z léčivého konopí jsou ceněné pro své všestranné využití. Existují v bezpočtu forem, některé jsou určeny k vnějšímu, jiné k vnitřnímu užití. Tekutá forma konopných přípravků, je obzvláště výhodná, jelikož ve většině případů, ji lze užívat oběma způsoby. Například konopný olej, lze aplikovat lokálně přímo k místu problému, což se využívá zejména při kožních onemocněních nebo menších poraněních kůže. Zároveň ho však lze nakapat pod jazyk pro úlevu od bolesti, stresu nebo svalového napětí. Tyto formy užívání produktů z konopí, jsou velmi účinné pro celkovou fyzickou regeneraci, což by mohli ocenit zejména sportovci.

8. Bhútánští farmáři krmí konopím svá prasata

Bhútán je malý vnitrozemský stát nacházející se v jižní Asii. Stejně jako v mnoha jiných zemích, i tady je marihuana nelegální. V tomto případě se však jedná o poměrně velký paradox, jelikož marihuana zde roste doslova jako plevel. V ulicích, na střechách domů, všude. Nicméně, záměrné pěstování nebo výroba marihuany je trestáno vězením v délce až pěti let. Kvůli množství, které zde samovolně roste, je rostlina Bhútánci považována téměř za škůdce. Našli pro ni však vskutku neobvyklé (a legální) využití, přidávají jí do krmiva svým prasatům. Důvod je jednoduchý, farmáři si velmi dobře uvědomují účinek konopí, na zvýšení chuti k jídlu. Tato skutečnost tedy značně zjednodušuje výkrm jejich dobytka. 

9. V některých městech USA naleznete více obchodů s léčebnou marihuanou, než poboček McDonald's nebo Starbucks

Máte rádi konopí ale žijete ve státu, kde je stále nezákonné, byť jen příležitostné rekreační využití? Pak budete nejspíš lehce závidět obyvatelům Denveru ve státu Colorado. V roce 2012 zde došlo k legalizaci marihuany pro rekreační účely, což se pozitivně projevilo i na obsahu státní pokladny. Konec zákazu zapříčil nárůst poptávky po marihuaně. Ačkoliv má Denver pouze okolo 716 tisíc obyvatel, což je na hlavní město Colorada poměrně málo, existuje zde téměř 400 výdejních míst, kde lze marihuanu legálně zakoupit (více než 160 specializovaných prodejen a bezmála 200 lékáren). Ve srovnání se zastoupení poboček řetězců Starbucks a McDonald's, kterých je ve městě dohromady něco málo přes 110, se rovná o velký rozdíl.

Obdobně je na tom Portlandu v Oregonu, konopí je zde taktéž legální. Město má 28 výdejních míst na 100 000 lidí a funguje zde 16 poboček Starbucks a 3 McDonald's fast-foody. 

10. THC je zcela legální pouze v několika státech světa 

První národem v moderní historii, který plně legalizoval marihuanu, byla v roce 2O13 Uruguay. V srpnu 2014 zákon umožnil obyvatelům pěstovat doma až šest rostlin. Byly vytvářeny tzv. “pěstitelské kluby”, kterým bylo umožněno pěstovat až 99 rostlin ročně. V roce 2017 stát povolil komerční prodej konopí celkem 16 lékárnám.

Druhým státem, jenž zcela legalizoval užití konopí je Kanada, která tak učinila v říjnu 2O18. Marihuanu mohou zakoupit všechny osoby od 19 let, mimo Quebec a Albertu, kde je minimální hranice 18 let. Maximální množství, které mohou obyvatelé legálně vlastnit, je 30 gramů. V každém státu Kanady, se však podmínky pro legální držení marihuany, lehce odlišují.

Třetím je Makedonie, kde je legální extrakt THC ale ne rostlina.

Někteří odborníci spekulují o tom, že země jako Nizozemsko, Itálie, Česká republika, Jamajka či Francie nakonec bylinu také legalizují.

Časté dotazy

Historie konopí sahá až do období 12 tisíc let nazpět, což z něj dělá jednu z nejstarších rostlin, které lidstvo používalo. Původ má v Číně, odkud se postupně rozšiřovala přes Indii, Střední Východ, Afriku a Evropu až do Ameriky. Původně konopí rostlo jako plevel kolem osad. Postupem času lidé přišli na všechny jeho využití - výživnost semen, výroba tkaniny a papíru a nebo léčebné a psychoaktivní účinky. Ve středověku se využívalo k náboženským rituálům, a díky tomu bylo konopí považováno za dar od bohů. V českých zemích se konopí užívalo až do 19. století k výrobě textilu. Ve 20. století OSN přidalo konopí na seznam celosvětově zakázaných drog. WHO o pár let později veřejně prohlásila CBD látku za neškodnou a CBD produkty dokonce za léčivé.

Skeptičnost vůči konopí se ve společnosti postupně usazuje a vzrůstá povědomí o jeho lékařském využití. Z toho důvodu se jednotlivé země postupně uchylují k jeho legalizaci, jako například Mexiko, které schválilo konopí k rekreačním účelům. Již v současné době je legální v Uruguayi, Kanadě, některých státech USA a Nizozemsku. V Lucembursku je povolena konzumace a pěstování semínek konopí pro vlastní účely a každá domácnost smí sklidit až 4 rostliny, čímž se stala první zemí v Evropě, která toto schvaluje. V Nizozemsku je 5 g konopí pro osobní potřebu legální, kouření na ulici však nikoli.

Konopí má řadu prokazatelně léčivých vlastností, kterými přispívá například k léčbě revmatismu, epilepsie, rakoviny, artritidy, poruchy spánku, nervových onemocnění a spoustu dalšího. Z kanabinoidů se vytváří konopné produktu, kterými jsou konopné masti, CBD oleje, konopná semínka a jiné. Konopí je v neposlední řadě také blahodárné pro naši pleť a je to výborný doplněk stravy. Konopné oleje a čaje mají prokazatelně pozitivní účinky na náš metabolismus a imunitní systém.

Zákon zakazuje psychoaktivní látky, tudíž produkty s obsahem THC více jak 1% (dříve 0.3%). Naopak CBD psychoaktivní není, tudíž je v České republice legální a dle studií je dokonce i prokázán jeho léčivý účinek. CBD je na trhu dostupný v několika variantách, jakými jsou například CBD oleje, konopné potraviny, které jsou prospěšné pro náš imunitní systém, ale i semínka konopí s vysokým obsahem CBD. Cannabinoid CBD je také velmi prospěšný pro naši pleť, proto na trhu můžeme nalézt spoustu kosmetických výrobků právě s jeho obsahem. Jsou jimi třeba pleťové oleje, krémy nebo balzámy na rty.

Prakticky jakákoliv jiná forma užití konopí je efektivnější a zdravější než jeho kouření. Při perorálním užití se účinek dostavuje pozvolněji a vydrží déle. CBD i THC jsou těžko rozpustné ve vodě, ideálním řešením je připravit si nápoj z plnotučného mléka. Pokud budou kanabinoidy koncentrovanější, účinek bude rychlejší a silnější, ale za to kratší. Konopí se využívá ke spoustě produktům, které jsou přínosné pro naší imunitu a zdraví, jsou jimi například olej na vaření, konopná čokoláda, konopné máslo nebo konopné tyčinky.

Konopí můžeme rozdělit na dva druhy - konopí seté a indické. Konopí seté má obsah THC do 0,3%, zatímco indické konopí nad 7%. THC má psychotropní účinky, může na něm vzniknout závislost. Naopak CBD žádné psychotropní účinky nemá, přestože mají s THC velmi podobné chemické složení. CBD se může používat jako léčivo díky jeho blahodárným vlastnostem. Jako technické konopí se označují semena konopí, které mají obsah THC do 0,3% a dle zákona č. 167/1998 Sb. §5 jej lze volně kupovat, pěstovat a dále zpracovávat. Taková semínka můžou mít naopak vysoký obsah léčivého CBD.

Vydáno: 02/12/20
(Aktualizováno: 03/21/20)