Využití terpenů v léčbě

Co jsou terpeny?

  • organické sloučeniny převážně rostlinného původu

  • velmi podstatná součást léčebného konopí

  • liší se od sebe svou unikátní vůní a zároveň také účinky

  • existují až 2 stovky různých terpenů 

Jaké jsou prokázané zdravotní přínosy terpenů?

Terpenů existuje celá řada, uvádí se, že v konopí jich lze najít až přes 200. Každý terpen má však lehce odlišnou chemickou strukturu, což je příčina naprosto unikátní vůně, každého z nich. Některé působí terapeutickým účinkem a dokáží zmírňovat stres, jiné jsou energizující či osvěžující a dodají vám potřebnou pozornost a soustředění. 

V závislosti na druhu využitého terpenu, mohou být tyto látky účinné při fyzických onemocněních, jako jsou bolesti různého typu, záněty, rakovina, plísňové či bakteriální infekce. Stejně tak mohou být nápomocné při psychických problémech, především pak depresivních stavech, poruchách chování a nálad nebo také úzkosti. Další výzkumy došly k závěru, že kanabinoidy, terpenoidy a terpeny, mají potenciálně velkou schopnost výrazně zmírňovat nebo zcela léčit respirační virová onemocnění.

Výběr 7 terpenů nejčastějši obsažených v léčebném konopí

Myrcen

Jen těžko bychom hledali terpen, který se v léčebném konopí vyskytuje častěji. Mimo to je obsažen také v mangu, bazalce nebo chmelu. Jeho vůně je zemitější a dala by se přirovnat k hřebíčku, i přesto však můžeme ucítit i tóny červených hroznů. Myrcen je ceněn hlavně pro své sedativní účinky, dokáže snižovat záněty či chronické bolesti. Také z těchto důvodů, je užívání terpenu Myrcenu často doporučováno, jako podpůrná metoda při léčbě rakoviny. 

Mango je bohatým zdrojem terpenu zvaného Myrcenen, zdroj: pixabay.com

Mango je bohatým zdrojem terpenu zvaného Myrcenen, zdroj: pixabay.com

Limonen

Druhým nejčastěji se vyskytujícím terpenem v léčebném konopí, je Limonen, jehož charakteristickým znakem je osvěžující citrusové aroma. Využívá se zejména v kosmetickém průmyslu nebo do čistících prostředků. Díky své povzbuzující vůni působí jako účinný “zabiják” stresu a podporuje dobrou náladu. Provedenými studiemi bylo zjistěno, že má antibakteriální vlastnosti a působí také jako antimykotikum (proti rozmnožování kvasinkových a jiných houbovitých infekcí, nebo je zcela ničí). 

Chrakteristickým znakem terpenu Limonen, je citrusové aroma, zdroj: pixabay.com

Chrakteristickým znakem terpenu Limonen, je jeho citrusové aroma, zdroj: pixabay.com

Linalool 

Tento terpen, společně s Myrcenem, vytváří tolik typické kořenité aroma, kterým je léčebné konopí známé. Linalool však kombinuje jak štiplavé, tak květinové vonné tóny, díky čemuž může působit sedativními a relaxačními účinky. Aroma tohoto terpenu je podobné například skořici, koriandru či levanduli. Využívaný je zejména pro úlevu pacientům trpícím:

  • depresivnými stavy

  • nespavostí 

  • artritidou 

Levandule je bohatým zdrojem terpenu Linalool, zdroj: pixabay.com

Levandule je bohatým zdrojem terpenu Linalool, zdroj: pixabay.com

Karyofylen

Vévodí terpenům s kořenitějšími tóny a má také výrazné pepřové aroma. Tuto vůni získal snadno, jelikož ho nejčastěji můžeme objevit právě v kuličkách černého pepře a dalším koření, například v hřebíčku, skořici, rozmarýnu nebo oreganu. Zajímavý je zejména proto, že je je to jediný terpen, který se váže přímo na endokanabinoidní receptor. Konkrétně receptor CB2, což z Karyofylenu dělá vynikající protizánětlivou složku nejrůznějších kožních léčiv, krémů a mastí.

Má potenciálně velmi účinné analgetické a anxiolytické schopnosti. Na základě studií provedených na laboratorních myších, bylo zjištěno, že tento terpen může snižovat chuť ke konzumaci alkoholu a pomáhat mírnit abstinenční příznaky

Terpen Kyryofylen má původ své kořenité vůně v černém pepři, zdroj: spicejungel.com

Terpen Kyryofylen má původ své kořenité vůně v černém pepři, zdroj: spicejungel.com

Eukalyptol

Je získáván z eukalyptu a voní po mátě. Eukalyptol je hojně používán v kosmetice i medicíně. Co se týká léčebného využití, je oblíbený na zmírnění bolesti, ale také dokáže zpomalovat růst bakterií či mykóz. Některé výzkumy ukazují, že tento terpen by mohl, kromě jiného, být užitečný při léčbě Alzheimerovy choroby. Výzkumy jsou však stále v začátcích. 

Terpen eucalyptol má pozitivní účinky na dýchací cesty, zdroj: pixabay.com

Terpen eucalyptol má pozitivní účinky na dýchací cesty, zdroj: pixabay.com

Humulen

Jeho aroma je kombinací zemitých, kořenitých a dřevitých tónů. Kromě léčebného konopí se vyskytuje také v hřebíčku, šalvěji či černém pepři. Jeho užívání s sebou přináší mnoho zdravotních výhod. Potlačuje nadměrnou chuť k jídlu, což by mohlo být ku prospěchu při boji s nadváhou. Kromě toho podobně jako další terpeny, snižuje zánětlivé reakce organismu, ulevuje od bolesti a umí bojovat s bakteriálními infekcemi. 

V koření se skrývá mnoho terpenů, mimo jiné také Humulen, zdroj: pixabay.com

V koření se skrývá mnoho terpenů, mimo jiné také Humulen, zdroj: pixabay.com

Valencen

Pojmenování získal na základě své sladké citrusové vůně připomínající to, které známe ze šťavnatých španělských pomerančů z oblasti Valencie. Právě v pomerančích se Valencen vyskytuje ve velmi vysokém množství. Pronikavé citrusové aroma je velmi účinným odpuzovačem hmyzu. Působí však také povzbuzujícím účinkem. 

I pomeranče obsahují léčebné terpeny, zdroj: pixabay.com

I pomeranče obsahují léčebné terpeny, zdroj: pixabay.com

Podrobnější informace o terpenech se můžete dočíst zde

Na našem eshopu můžete nově naleznout celou kategorii věnovanou terpenům. V nabídce je 34 druhů 100% přírodních esenciálních olejů. Každá 10 ml lahvička obsahuje cca 200 kapek extraktu.

Přírodní esenciální oleje- jak je vybrat a používat? 

Jestliže v rámci běžné léčby, užíváte také léčebné konopí, je dobré podpořit jeho účinky terpeny, aromatickými látkami rostlinného původu. Vybírejte vždy pouze 100% esenciální oleje s jasným původem.

Oleje se dají používat několika způsoby, vždy záleží na vašich preferencích a obtížích. Způsoby užití: 

  • Přidejte do kosmetiky (1-3 kapky)

  • Vnější použití na masáže (dospělí 5-8 kapek na 10 ml základního masážního oleje, děti cca 2-4 kapky)

  • Aroma koupele (2-4 kapky přidejte do jedné lžíce soli, poté rozpusťe v koupeli)

  • Oleje lze kloktat (maximálně 3 kapky do 1 dl vlahé vody)

V esenciálních olejích se skrývá velký léčebný potenciál

Amla

Olej z ovoce Amla, též přezdívaného indický angrešt, se v tradiční ajurvédské medicíně hojně využívá po celá léta a je ceněn pro své antioxidační a zklidňující účinky. Dle Ajurvédy má schopnost podporovat růst vlasů, vyživovat a udržovat pokožku hlavy zdravou, což je hlavní důvod využití oleje ve vlasové kosmetice. Další oblíbené vlastnosti oleje Amala:

  • výživuje křehké, suché či lámavé vlasy a navrací jim lesk a život

  • poskytuje dokonalou hydrataci 

Argan

Arganovému oleji se často přezdívá “tekuté zlato”, důvodem jsou jeho úžasné schopnosti rozzářit jak pleť, tak pokožku hlavy. Je výjimečně vyživující a bohatý na mastné kyseliny omega 6 a 9, díky kterým navrací pokožce pružnost a také dokáže vyhlazovat drobné známky stárnutí.

Oblíbený je jako hydratační přípravek během léčby mnoha kožních onemocnění, včetně akné nebo lupénky. Výtečný je pro suché a lámavé vlasy bez života, stejně tak dokonale vyživí vaše nehty. 

Arganový olej, též označovaný jako tekuté zlato, je velmi účinný na kožní problémy.

Arganový olej, též označovaný jako tekuté zlato, je velmi účinný na kožní problémy. 

Ašvaganda

Taktéž nazývaná indický ženšen se hojně používá v ajurvédské medicíně, a to zejména pro podporu jak duševního, tak fyzického zdraví a posílení přirozené obranyschopnosti. Ceněna je pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Kromě toho údajně zpomaluje proces stárnutí. 

Olej z Ašvagandy je plný živin, dokáže posilovat nejen svaly, ale také kosti. Doporučuje se pro sportovce k léčbě namáhaného svalstva. Pomáhá tělu relaxovat a pozitivně ovlivňuje nervový systém, zmírňuje úzkostné stavy a změny nálad. Dále se využívá při: 

  • nejrůznějších onemocněních kůže

  • ideální pro suchou, citlivou pokožku se sklony k ekzémům či psoriáze

  • ocení ho zejména dehydratovaná pokožka

  • plný živin, které pleti navracejí pružnost

Babchi

Velká spousta esenciálních olejů je využívána v tradiční ajurvédské medicíne. Ani Olej Babchi není výjimkou a je ceněný zejména pro své schopnosti pomáhat s kožními problémy. Je široce využíván do kosmetických produktů, zejména potom opalovacích krémů a přípravků určených pro péči o vlasy. V současnoti je prováděno množství studií, které zkoumají další účinky tohoto extraktu, mezi jeho schopnosti patří například: 

  • protizánětlivost

  • jedná se o antioxidant

  • chemoprotektivní účinky

  • působí proti vypadávání vlasů 

Bergamot

Bergamotový olej je oblíbený zejména kvůli své dokonale svěží nasládlé a osvěžující vůni. Ve velké míře se tento olej využívá v kosmetickém průmyslu, zejména při výrobě parfémů. Mezi jeho největší přednosti patří:

  • schopnost snižovat bolesti a křeče

  • regenerační a uvolňující účinky

  • snížení emočního vypětí a stresu

  • pozitivně ovlivňuje spánek

Bergamot je pokládán za nejaromatičtější citrus na světě, má ale také mnoho zdravotních přínosů

Bergamot je pokládán za nejaromatičtější citrus na světě, má ale také mnoho zdravotních přínosů
 

Bhringraj

Dalším olejem využívaným v Ajurvédě je olej z rostliny Bhringraj, jenž je hojně používán k detoxikace jater, nebo také pro celkovou péči o vlasy a pokožku hlavy. Extrakt je doslova nabitý mastnými kyselinami a vitamíny, díky čemuž pozitivně ovlivňuje například růst vlasů a aktivně bojuje proti jejich vypadávání. Mezi další pozitivní vlastnosti patří: 

  • bojuje proti předčasnému stárnutí, omlazuje pleť a vyhlazuje drobné vrásek

  • zklidňující účinek na nervovou soustavu

  • podpora hlubokého, kvalitního a klidného spánku

  • velmi snadno se vstřebává

 

Borůvka

Olej z borůvky je již po staletí oblíbený v tradiční evropské medicíně, kde se využívá nejčastěji při zrakových obtížích či problémech se zažíváním. Dále se ve velké míře uplatňuje v kosmetice, zejména pak v produktech péče o pleť. Nejvíce ceněné vlastnosti borůvkového oleje: 

  • jeden z nejsilnějších antioxidantů

  • neutralizace volných radikálů poškozujících pleť 

  • zpomaluje proces stárnutí

  • silné regenerační účinky

  • zklidňuje a hydratuje suchou, citlivou a podrážděnou pokožku

  • omega mastné kyseliny obnovují kožní bariéru

Brokolice

Jedná se o olej neobvykle bohatý na obsah prospěšných mastných kyslin, dále obsahuje vysoké množství vitamínů či kyseliny linolové. Právě tato kyselina je v kombinaci s ceramidy velmi důležitá pro zdravou a zářící pleť. Esenciální olej z brokolice dokáže prefektně zvlhčovat pleť a účinně ji regenerovat. Velmi oblíbený je v kosmetickém průmyslu. K největší prednostem řadíme:

  • schopnost chránit pokožku před UV zářením

  • silný antioxidant chránící pleť proti volným radikálům

  • lehký, snadno vstřebatelný a nemastný olej

 

Citronela

Tento esenciální olej má výrazné citrusové aroma, díky nemuž se skvěle osvědčil například k odpouzování hmyzu, zejména komárů. Zajímavé jsou jeho antiseptické a antimikrobiálníúčinky, které z tohoto oleje dělají vynikající a skvělé účinnou přísadu do deodorantů. Jeho cena je oproti jiným esenciálním olejům o něco nižší, a tak je také o poznání dostupnější. Užívání tohoto oleje má mnoho výhod nejčastěji zmiňované však jsou: 

  • silné antioxidační vlastnosti

  • pozitivní vliv na bolesti různého původu či zánět

  • bojuje proti stárnutí pleti

  • dokáže snižovat či odstraňovat pocity úzkosti, deprese a smutku

  • stimuluje nervový systém ke kvalitnějšímu zdravému spánku 

Citronelový olej se kromě jiného, osvědčuje jako přírodní repelnt.

Citronelový olej se kromě jiného, osvědčuje jako přírodní repelnt.

Citronový eukalyptus

Stejně jako citronelový olej, i citrusový eukalyptus odpuzuje hmyz, kromě komárů však působí také na klíšťata, jedná se tedy o zcela přírodní repelent. Tento druh oleje je oblíbený při výrobě parfémů a zároveň má dezinfekční účinek, kvůli čemuž je přidáván do čistících prostředků. Olej je typický svým sladkým a osvěžujícícm citrusovým aroma, jež může mít mnoho pozitivních účinků na mysl i tělo:  

  • vůně povzbuzující smysly

  • zvýšení koncentrace a snížení stresu

  • napomáhá při léčbě nemocí dýchacích cest 

  • posiluje imunitní systém

  • detoxikační účinek- čistí a zklidňuje

Citronový olej

Jako předešelý typ citrusového oleje, i tento má dezinfekční účinek a používá se jako přísada do čistích prostředků. Běžně využívaný je také při výrobě kosmetiky, zejména v oblasti péče o pleť. Aroma tohoto oleje pomáhá tlepšovat náladu, energizuje a snižuje pocit vyčerpání či emočního vypětí. 

Další vlastnosti citronového oleje: 

  • čistí drobnější infekce a záněty, pomáhá tlumit bolest

  • účinný antioxidant

  • chrání buňky před poškozením, jež způsobují volné radikály

  • silný uklidňující účinek- využití v aromaterapii

Citronový tymián

Citronový tymián je úžasná bylinka s řadou pozoruhodných vlastností. Má silné antimikrobiálními, antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky. Využívá se při léčbě zánětlivých onemocnění kůže nebo po kousnutí či bodnutí hmyzem. Taktéž se využívá jako přísada do čistích prostředků. Další vlastnosti pro které je olej ceněn: 

  • snižuje stres, únavu, depresivní stavy a kontroluje výkyvy nálad

  • podporuje obranyschopnost a imunitu

  • má sedativní účinek a může pomoci od projevů úzkosti

  • působí jako afrodiziakum

Gotu Kola

Dle Ajurvédy má olej z gotu kola velmi pozitivní vliv na činnost mozku. Má tedy vliv zejména na psychiku, kognitivní funkce a prokrvování mozku. Díky prokrvujícímu účinku, je také oblíbený při masážích nohou. Mezi konkrétní výhody tohoto vzácného oleje patří: 

  • detoxikuje tělo a pročišťuje krev

  • zlepšuje funkci nervového systému 

  • zvyšuje koncentraci, všímavost, zbystřuje smysly

  • má pozitivní vliv na paměť

Gotu Kola má skvělé detoxikační vlastnosti a pozitivně ovlivňuje schopnosti paměti

Gotu Kola má skvělé detoxikační vlastnosti a pozitivně ovlivňuje schopnosti paměti

Grapefruit

Výjimečně osěžující citrusový olej má mnoho kladných účinků pro povznesení těla i mysli. Opět je hojně využíván v kosmetice, zejména do různých tělových krémů a mlék, jelikož podporuje proudění lymfatického systému a tím také přirozené zdraví pokožky. Používá se také při inhalacích a aromaterapiích. Další výhody:

  • ulevuje od menší bolesti či zánětů

  • podporuje imunitní systém a čistí tělo

  • má adstringentní účinek- obnovuje strukturu a hladkost pleti, zkrášluje pokožku

  • má zklidňující účinek na nervový systém, 

  • zmírňuje deprese, úzkostné stavy a celkově zlepšuje psychický stav 

Hřebíček

Esenciální olej z hřebíčku je velmi olíbený v moderní stomatologii, kde se využívá při bolestech zubů nebo dásní. Má silné kořenité aroma kombinující tóny dřevité, citrusové ale také bylinné, díky čemuž je poměrně účinný na různá respirační sezónní onemocnění, taktéž zmírňuje bakteriální, plísňové či virové infekce. Další vlastnosti hřebíčkového extraktu: 

  • silný antioxidant

  • podporuje obranyschopnost a posiluje imunitu

  • příznivě působí na trávicí soustavu

  • oblíbený při aromaterapii

  • afrodiziakální účinky

Jojoba

Pokud jde o péči o pleť, je olej z jojoby skutečným zázrakem. Kromě toho, že se jedná o zcela přirozený UV filter, chrání pokožku před vnějšími nepříznivými vlivy, posiluje pleť, hydratuje a navrací jí pružnost. Největší využití tedy nachází v kosmetice, je obsažen v opalovacích, masážních či regeneračních produktech. Pro masážní účely, lze jojobový olej míchat s dalšími esenciálními oleji, jako je například ylang ylang, eukalyptový či levandulový. Mezi další velká pozitiva jojobového oleje patří: 

  • snadno se vstřebává

  • vhodný pro aknózní pleť

  • vyhlazuje pleť a navrací jí přirozenou zářivost

  • ma regenerační a uklidňující schopnosti 

Kamélie

Většina esenciálních olejů je využívána v kosmetice, jinak tomu není ani u kaméliového oleje. Mezi jeho velké přednosti patří například přirozená schopnost chránit pokožku před škodlivým UV zářením, díky čemuž se stal běžnou součástí opalovacích krémů a mlék. Tradičně se používá pro péči o pokožku celého těla a vlasy. Nejvíce je ceněn pro tyto vlastnosti: 

  • je nemastný a nekomedogenní- neucpává póry a je vhodný pro problematickou pleť

  • obnovuje, změkčuje a vrací pleti pružnost

  • dokonale hydratuje a zvyšuje produkci kolagenu

  • snadno a rychle se vstřebává i do nejhlubších vrstev pokožky

Díky tomu, že kaméliový olej neucpává póry, je vhodný i pro problematickou pleť.

Díky tomu, že kaméliový olej neucpává póry, je vhodný i pro problematickou pleť. 

Kopr

Koprový olej je znám bezpočtem možných použití. Oblíbený je však v dermatologii, a to zejména pro svou schopnost stimulovat propojování elastinu a tím výrazně zlepšuje kvalitu pleti. Co se týká klasického medicínského využití, uplatňuje se jako dezinfekční a antiseptický prostředek na čistění drobnějších ran. Další oblíbené vlastnosti: 

  • univerzálnost

  • antioxidační, antimykotické a antibakteriální schopnosti

  • zklidňující účinek

  • podpora duševního zdraví, navozuje pocit klidu

  • zmírňuje stres, depresi a nervozitu

  • pomáhá bojovat s nespavostí

  • má dobrý vliv na trávení a ulevuje od zácpy

Koriandr

Tento bylinný esenciální olej  je charakteristický sladkou avšak silnou vůní s povzbuzujícími a uvolňujcími účinky. Díky svému aroma se využívá zejména do pánských kosmetických přípravků, jako jsou parfémy, kolínské či sprchové gely apod. V pleťové kosmetice je ceněn pro svou schopnost chránit pokožku před vnějšími vlivy a následným poškozením volnými radikály. Další pozitivní účinky koriandrového oleje na lidský organismus:

  • zlepšuje prokrvování a tím snižuje bolest

  • je protizánětlivý

  • stimuluje imunitní systém a podporuje přirozenou obranyschopnost 

  • antibakteriální a antioxidační vlastnosti

  • je oblíbený při aromaterapii- prohřívá organismus, uvolňuje napětí a snižuje stres a deprese

  • podporuje kvalitní spánek

Levandule

Levandule patří k nejaromatičtějším bylinám vůbec. Je to právě její vůně, která pomáhá při nachlazení nebo k relaxaci těla i mysli. Olej z levandule je skvělou volbou, jestliže chcete podpořit zdraví pokožky celého těla. Oproti jiným esenciálním olejům, má levandulový jednu velmi specifickou vlastnost. Hraje velkou roli v různých fázích reprodukčního zdraví ženy a dokáže kontrolovat změny nálad. Další užitečné vlastnosti levandulového extraktu: 

  • oblíbená v aromaterapii- napomáhá dobrému spánku

  • ulevuje od bolesti a zánětů, podporuje hojení kůže (bodnutí či kousnutí hmyzem)

  • odpuzuje hmyz a má repelentní účinek

  • má chladící a zklidňující účinky

  • kladně ovlivňuje psychické zdraví

Limetka

Další z citrusových esenciálních olejů, tentokrát limetkový, je typický skutečně čerstvou, sladkou a svěží vůní. Stejně jako citronový olej, i limetkový má adstringentní a tonizující vlastnosti, také dokáže pozitivně ovlivnit náladu. Ve velké míře se využívá do čistící kosmetiky na obličej i tělo. Nejčastěji oceňované přínosy limetkového oleje: 

  • podporuje mladistvý vzhled, snižuje výskyt jemných linií, nerovnoměrné pigmentace a ztrátu elasticity

  • zajišťuje podporu, růstu kvalitnějších vlasů s přirozenými odlesky

  • v aromaterapii je oblíbený pro relaxaci, zharmonizování a duševní očistu

Citrusové extrakty patří k těm nejoblíbenějším zejména pro jejich osvěžující účinky pro tělo i mysl

Citrusové extrakty patří k těm nejoblíbenějším zejména pro jejich osvěžující účinky pro tělo i mysl.

Máta peprná

Kdo by neznal typickou osvěžující chladivou vůni máty peprné. Intenzivní mátové aroma se uplatňuje ve velkém množství produktů, ať už v kosmetice, péči o zuby, v mýdlech, nebo také v aromaterapii. 

Využívá se také k ošetření podrážděné nebo poškozené kůže (například bodnutí hmyzem apod.) Esenciální olej z máty peprné má skutečně mnoho výhod a využití, mezi dalšími můžeme zmínit: 

  • zmírnění žaludeční nevolnosti

  • uvolňující účinek dýchacích cest a zmírňování problémů s alergiemi

  • výživa pokožky hlavy, čímž zabraňuje vzniku lupů a nadměrné produkci kožnho mazu 

  • v aromaterapii je používán pro zklidnění a “vyčištění” myšlenek

  • působí jako stimulant- podporuje kreativní procesy, osvěžuje mysl, zlepšuje koncentraci a mentální zdraví

Máta rolní

Olej z máty rolní patří k nejoblíbenějším extraktům vůbec. Svou popularitu si získal na základě, velmi podmanivého sladkého aroma mentolu, jež dokáže zlepšovat náladu i myšlenky a pozvedává tak nejen tělo, ale i mysl. Do kosmetiky je přidáván za účelem rozvoje zdravé a zářivé pokožky. Zcela běžně se přidává do zubních past, ústních vod či parfémů. Další oblíbená pozitiva esenciálního oleje z máty rolní: 

  • eliminuje svalové křeče, slabší bolesti či záněty

  • má chladivý účinek

  • reguluje tvorbu kožního mazu a zabraňuje tak vzniku akné

  • skvěle hydratuje suchou či podrážděnou pokořku (ideální při spáleninách od slunce)

  • stimuluje vlasové folikuly a tím přispívá k růstu zdravých a silných vlasů

Meduňka

Meduňkový esenciální olej se řadí mezi nejsilnější ze všech přírodních éterických olejů. Dokáže posilovat celkové zdraví, neúčinnější je během zimních měsíců. Má zcela specifickou intenzivní ale zároveň jemnou a osvěžující bylinnou vůni. V tomto oleji můžete cítit také citronové tóny, které jsou prospěšné zejména při tlumení menších bolestí či infekcí. 

Nejvíce ceněné vlastnosti meduňkového oleje:

  • uklidňuje mysl a vyživuje tělo 

  • účinné antimykotikum

  • zklidňuje podrážděnou pokořku těla i obličeje, rozzařuje ji

  • má pozitivní vliv na nervovou soustavu, zlepšuje náladu a zahání deprese, stres a úzkosti

Papája

Toto exotické ovoce se řadí mezi superpotraviny, má sladkou a ovocnou chuť a stejně tak i vůni.  

Papájový olej je mimořádně výživný a bohatý na vitamíny A, C, E, kromě toho obsahuje také vysokou dávku železa, vápníku a karotenu. Je zcela výjimečný, jelikož produkuje enzym papin, jenž má vynikající regenerační schopnosti, působí jako zvlhčovač pro suchou a podrážděnou pokožku. Největší výhody papájového oleje: 

  • je protizánětlivý

  • navrací kůži pružnost

  • zmírňuje projevy akné, ekzémů a jiných onemocnění kůže

  • zklidňuje zarudnutí pleti, zesvětluje pigmentové skvrny a sjednocuje pleť

  • hydratuje vlasy i pokožku hlavy, čímž bojuje proti tvorbě lupů 

Extrakt z papay je mimořádně výživný a bohatý na vitamíny A, C, E, kromě toho obsahuje také vysokou dávku železa a dalších minerálů a stopových prvků

Extrakt z papájy je bohatý na vitamíny A, C, E, kromě toho obsahuje také vysokou dávku železa a dalších minerálů a stopových prvků.

Rajče

Překvapivě, rajče lze využít i jinde, než pouze v kuchyni při vaření. Svou velkou roli dokáže sehrát i při výrobě domácí kosmetiky. Rajčatový olej je účinný antioxidant, má velké množství vitamínů a mastných kyselin, díky čemuž obnovuje mladistvý vzhled pokožky a posiluje lámavé suché vlasy. Přidává se do různých tonik, sér, krému a balzámů. Mezi další výhody, jemiž se tento esenciální olej pyšní, patří: 

  • ochrana proti škodlivému UV záření

  • podporuje regeneraci buněk

  • zpomaluje stárnutí pleti, zlepšuje její pružnost a poskytuje přirozený lesk

  • ideální pro suchou a citlivou pokožku celého těla, i tu nejjemnější dětskou

Šalvěj

Šalvějový olej je známý pro své pozitivní účinky na horní cesty dýchací a zmírňuje projevy respiračních onemocnění. Kromě toho má pozitivné vliv na mozek, podporuje paměť a kognitivní funkce. Dále má kladné schopnosti v oblasti psychického zdraví- snižuje četnost depresí, poruch nálad či úzkosti. V kosmetice je využíván pro výrobu kolínské, bylinných tonik a jiné pánské kosmetiky.
Hlavní výhody šalvějového extraktu: 

  • zmírňuje kožní problémy způsobené nadměrným pocením

  • zlepšuje kvalitu pokožky, reguluje tvorbu kožního mazu a má vyrovnávací efekt

  • vhodný pro všechny věkové kategorie

  • stimuluje nervový systém

  • ulevuje od svalového napětí

  • pomáhá mírnit bolestivé menstruační křeče

Tea tree

Asi neexistuje známější esenciální olej než právě Tea Tree. Má mimořadné čistící a antiseptické vlastnosti, také může aktivně podpořit imunitní systém v době chladnějšího počasí. Je charakteristický svou svěží dřevitou vůní, díky které se stal zcela běžnou přísadou do osvěžovačů vzduchu (eliminuje nepříjemný zápach), inhalačních směsí na uvolnění dýchacích cest nebo nejrůznějších kosmetických přípravků. Mezi další největší přednosti tohoto oleje můžeme zařadit: 

  • působí protizánětlivě a může pomoci při hojení menších zranění, zánětů apod. 

  • přírodní odpuzovač hmyzu, zároveň dokáže zklidnit hmyzí kousnutí či bodnutí

  • aplikace v aromaterapii, na masážích

  • zmírňuje zarudnutí a vyhlazuje povrch pleti

  • zlepšení duševní pohody

  • pomáhá uklidnit nervy a mysl

Tymián

Tymiánový esenciální olej má smyslnou bylinnou vůni stimulující mysl. Také čistí dýchací cesty a pumpuje život do unavené pleť. Odstraňuje nežádoucí bakterie, viry či plísně a dokonce může tišit bolest či zánět. Nejlépe se kombinuje s dalšími bylinnými či květinovými oleji- levandule, santalové dřevo nebo pelargonie. Ceněné vlastnosti tymiánového oleje: 

  • zabraňuje vzniku svalových křečí

  • chrání pokožku před podrážděním 

  • umí posilovat imunitu a přirozenou obranyschopnost organismu

  • podporuje koncentraci, posiluje odolnost psychiky a zároveň dokáže zklidňovat 

Aroma tymiánového oleje je ideální pro zvýšení koncentrace a celkovou podporu psychického zdraví

Aroma tymiánového oleje je ideální pro zvýšení koncentrace a celkovou podporu psychického zdraví

Ylang ylang

Jeden z nejluxusnějších esenciálních olejů byl po mnohá staletí využíván zejména pro péči o pleť. Jeho schopností je mimo jiné regulace kožního mazu a vyrovnávací efekt pro pleť, díky čemuž je ideální pro všechny věkové skupiny, ať už pleť mladistvou či zralou, suchou či mastnou. Kromě toho je velmi oblíbeným doplňkem k vyživení vlasů a pokožky hlavy. Hlavní účinky Ylang ylang oleje:

  • zkrášlující účinky

  • podporuje růst a hustotu vlasů

  • navozuje pocit duševní rovnováhy

  • má sedativní účinky

  • zmírňuje záněty a bolesti, deprese či stres

  • zabraňuje šíření bakterií

  • účinné afrodiziakum

Zázvor

Nejvíce je využíván zejména v zimních měsících, a to pro urychlení léčby nachlazení či jiných respiračních onemocnění. Dále je však velmi vhodný pro zlepšení krevního oběhu a úlevu od bolesti. 

Dobré schopnosti vykazuje také v kombinaci s citrusovým, bergamotovým nebo ylang ylang esenciálním olejem. Je přidávám do kosmetických produktů, jako jsou mýdla, krémy či parfémy. Důležité je neaplikovat tento druh oleje na místa, která by mohly být později vystavována slunci. Nejoceňovanější účinky a vlastnosti zázvorového oleje: 

  • antiseptický a protizánětlivý účinek

  • může pomoci od zažívacích obtíží

  • využívá se při aromaterapiích pro celkové uvolnění, stejně tak se využívá na masáže

  • pozitivně ovlivňuje mysli i tělo, působí jako přírodní antidepresivum

  • působí jako silné afrodiziakum- má zahřívací a stimulační účinky

Acai berry

Široká řada živin obsažených v oleji z ovoce acai a jeho schopnost vysoké hydratace, z něj dělají ideální volbu pro všechny typy pleti i věkové skupiny. Je plný fenolů, výživných mastných kyselin, antioxidantů, díky čemuž si vysloužil jednu z předních pozic v žebříčku oblíbenosti, co se týče přírdoní péče o pleť. Další výhody esenciálního oleje Acai: 

  • má antibakteriální účinky- vysoce účinný při léčbě akné a jinak podrážděné pleti

  • vyrovnává tón pleti

  • dodává pokožce lesk a zdravý vzhled

  • snadno se vstřebává

  • pomáhá při nejrůznější onemocněních kůže, jako jsou ekzémy, suchá šupinatá kůže, psoriáza, citlivá zarudlá kůže

Esenciální olej z ovoce acai je doslova napumpovaný antioxidanty

Esenciální olej z ovoce acai je doslova napumpovaný antioxidanty

Opuncie

Esenciální olej z opuncie se řadí mezi luxusnější rostlinné extrakty, čemuž odpovídají také jeho schopnosti. Je extrémně bohatý na vitamín E a antioxidanty, a proto je jednou z nejvíce používaných složek zkrášlující pleťové kosmetiky. Další obrovskou výhodou tohoto oleje je fakt, že neucpává póry a je tedy více než ideální i pro problematickou pleť. Další výhody, jež vám může opunciový olej nabídnout: 

  • antioxidanty chrání pleť před poškození volnými radikály, čímž bojuje proti předčasnému stárnutí 

  • zjemňuje strukturu pleti a navrací jí pružnost, je vhodný pro aknózní pleť, zesvětluje pigmentové skrvny a kruhy pod očima 

  • protizánětlivé účinky- zajišťuje rychlejší hojení drobných ranek

  • chrání před škodlivým UV zářením 

  • dodává lesk, hydrataci a omlazení vlasům i nehtům

Pitaya

Tento zcela výjimečný esenciální olej je extrahován z několik druhů kaktusů, konkrétně tedy z kaktusových plodů. Plody rostou přímo na kaktusových stoncích, jsou tak velmi houževnaté, jelikož v přirozeném prostředí musí odolat velmi suchému pouštnímu počasí. Olej ze semen dračího ovoce, jak se také pitaya nazývá, se používá do kosmetiky, je nabitý vitamíny a živinami, mezi jeho největší výhody patří: 

  • velké množství antioxidantů a nenasycených mastných kyselin

  • dokonale hydratuje suchou pleť a navrací jí pružnost

  • díky vysokému obsahu vitamínů, pleť září zdravím

Esenciální olej z dračího ovoce v sobě skrývá velkou dávku antioxidantů

Olej z dračího ovoce má svěží sladkou vůni a je plný antioxidantů, zdroj: pixabay.com

Zdroj titulního foto: thelifeco.com

Zboží k článku

  • Články z kategorie Léčebné využití, Látky v Konopí mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 03/31/20
(Aktualizováno: 04/01/20)