Čokoláda s konopným semínkem

S roční spotřebou více než 3 milionů tun kakaových bobů je čokoláda bez nadsázky tou nejoblíbenější sladkostí vůbec, přičemž největší procento se spotřebuje v Evropě a ve Spojených státech amerických. Nejenže čokoláda zlepšuje náladu, ale může být také prospěšná pro správné fungování mozku a srdce. Konopná semínka vedle ní obsahují velké množství proteinů či nenasycených mastných kyselin, které mimo jiné pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Co má navíc čokoláda společného s konopím? Proč je lepší konzumovat spíše hořkou čokoládu? Ve svém okolí byste pravděpodobně jen těžko hledali nějakého odpůrce této proslulé sladké pochoutky; pojďme se na ni společně podívat trochu zblízka.

V kakaových bobech se nachází až 50 semen pokrytých bílou dužinou, jež jsou dále fermentována pro dosažení typické kakaové chuti, přirozeně jsou totiž nepříjemně nahořklá
V kakaových bobech se nachází až 50 semen pokrytých bílou dužinou, jež jsou dále fermentována pro dosažení typické kakaové chuti, přirozeně jsou totiž nepříjemně nahořklá; zdroj foto: unsplash.com (autor: Rodrigo Flores)

Čokoláda: Historie a moderní doba

Nejstarší archeologické nálezy byly objeveny na tichomořském pobřeží Chiapas v Mexiku a pochází z roku 1900 před naším letopočtem. Podle všeho nebyly kakaové boby prvotně využity pro kakaový nápoj, ale jako zdroj zkvasitelných cukrů, z nichž byl dále vyráběn alkohol. Theobroma cacao je tropický strom, z něhož se vyrábí čokoláda – v řečtině toto jméno znamená „jídlo Bohů“. Jeho domovem je oblast povodí Amazonky v Jižní Americe, odkud se díky své popularitě rozšířil do západní Afriky nebo jižní a jihovýchodní Asie.

Na počátku procesu výroby čokolády jsou pražená semena kakaa, která jsou následně namleta a využívána ve formě kapaliny, pasty nebo bloků. Zajímavostí je, že kakaové boby musejí být sklizeny výhradně ručně, protože stroje by poškodily stromy. Každý lusk obsahuje až 50 kyselých semen pokrytých bílou dužinou. Přirozená chuť kakaových bobů je nahořklá, proto se využívá metody fermentace, aby bylo dosaženo všem známé čokoládové chuti. Tento postup rovněž zlikviduje embryo zárodku, takže zabraňuje klíčení a navíc odděluje dužinu od semen. Výsledný produkt se dělí na tři základní druhy:

  • Hořká čokoláda – jindy také nazývána jako „pečená čokoláda“. Jejím obsahem jsou pevné kakaové látky v různém poměru s kakaovým máslem, lecitin, cukr (volitelné) a vanilka. Pro tento typ nebývá využíváno přidaného cukru.

  • Mléčná čokoláda – k pevným kakaovým látkám, kakaovému máslu (nebo jinému rostlinnému tuku), lecitinu a vanilce bývá většinou přidáno navíc o něco větší množství cukru a sušené nebo kondenzované mléko.

  • Bílá čokoláda – obsahem je kakaové máslo, cukr, sušené či kondenzované mléko, ale chybí zde pevné kakaové látky.

Podle Pam Williams, spoluzakladatelky a bývalé ředitelky Asociace jemného čokoládového průmyslu (Fine Chocolate Industry Association, FCIA), oddělují ingredience jemnou čokoládu od čokolády průměrné kvality. Jemná čokoláda, jak ji nazývají v FCIA, se skládá z kakaového likéru, kakaového másla (podle potřeby), cukru, lecitinu, vanilky (podle potřeby), popřípadě ještě z mléčných tuků a pevných kakaových látek. V závislosti na finálním produktu se mohou přidat další dílčí ingredience. Dlouhou dobu se vedly spory o to, zda je bílá čokoláda skutečnou čokoládou. Na základě petice podepsanou členy Asociace výrobců čokolády byla nakonec uznána jako „čokoláda“.

Zajímavostí a v dnešní době velikou vzácností je fakt, že všechny kakakové boby musí být sklízeny ručně, v opačném případě by mohlo dojít k poškození stromu
Zajímavostí a v dnešní době velikou vzácností je fakt, že všechny kakakové boby musí být sklízeny ručně, v opačném případě by mohlo dojít k poškození stromu; zdroj foto: unsplash.com (autor: Ly Le Minh)

Příznivé účinky čokolády

Vliv na srdeční činnost

Několik studií se v nedávné době zabývalo účinností čokolády v souvislosti se srdeční funkcí. Kakaové boby jsou bohaté na fytonutrienty, které mají kromě antioxidačních schopností řadu dalších výhod. Výzkum provedený na americké Harvard TH Chan School of Public Health zabývající se složením kakaových semen přišel se závěrem, že jsou velmi vysokým zdrojem hořčíku, fosforu, železa nebo zinku. Tmavá (hořká) čokoláda obsahuje dvakrát až třikrát více výhodnějších flavonoidů, než je tomu u mléčné čokolády. Důvodem je zředěná koncentrace kakaa mlékem a větším množstvím cukru.

Většina provedených testování zaznamenala určitá spojení mezi konzumací čokolády a zmírněním rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, nicméně je zapotřebí dalších podrobnějších výzkumů s jasně stanoveným množstvím spořádané čokolády společně s danou frekvencí užívání. V roce 2017 byla v časopise Nutrients publikována metaanalýza vlivu čokolády na srdečná choroby, kde bylo zjištěno, že nejvíce přínosné se jeví konzumace mírného množství. Vědci poukazují na fakt, že pokud účastníci užívali čokoládu více než třikrát denně, výsledkem byl malý přínos v léčbě kardiovaskulárního onemocnění nebo v prevenci výskytu mrtvice. Rovněž byly prokázány ochranné účinky proti cukrovce, které se ale netýkaly pacientů konzumujících nad šest porcí týdně.

Jiná rozsáhlá studie provedla podobné testování na 150 tisíci veteránech, z nich 90 % bylo mužského pohlaví. Výsledky naznačují, že konzumace menšího množství pětkrát do týdne může pomoci jako prevence srdečního infarktu nebo selhání. Další výzkum pochází z Dánska a přinesl s sebou zajímavé zjištění, že čokoláda pomáhá zabránit rozvoji fibrilace síní, což je jeden z tipů srdeční arytmie neboli nepravidelného bušení srdce. Abychom byli přesní – fibrilace síní je stav, ve kterém dvě horní srdeční komory nebijí stejným tempem jako dvě spodní komory, čehož následkem je ona srdeční arytmie zvyšující riziko mrtvice, selhání srdce a poškození kognitivních funkcí. Studie byla publikovaná v roce 2017 v časopise Heart, včetně závěru, který zdůrazňoval, že dospělí konzumující čokoládu alespoň jednou měsíčně měli o 10 až 20 % sníženou míru rozvoje fibrilace síní oproti těm, co ji jedli jen zřídka.

Vliv na funkce mozku

Čokoláda může zlepšovat některé kognitivní funkce. Studie zveřejněná v časopise Journal of Alzheimer's Disease v roce 2016 prokázala tuto schopnost u kognitivních schopností starších účastníků. Testovaných bylo celkem 400 jedinců portugalské národnosti, kteří byli ve věku vyšším než 65 let. Průměrná spotřeba jedné „čokoládové svačinky“ týdně snížila zhoršení kognitivních funkcí o 40 % za dobu 2 let. Při testování se nerozlišovala mléčná a hořká čokoláda. V případě vyšší konzumace čokolády spojené s vyššími hladinami kofeinu bylo pozorováno o něco méně pozitivního vlivu.

Zlepšení nálady

Možná vám již dříve někdo řekl: „Jestli se necítíš dobře, dej si čokoládu. Uleví se ti.“ Pokud někdo z vás dal na radu přítele, pravděpodobně se vám minimálně trochu ulevilo. Důvody, proč tomu tak je, jsou předmětem mnoha diskuzí. Čokoládu obsahuje podobné látky, které byste mohli nalézt třeba u konopí, jako jsou anandamidy. Budete se asi divit, ale také obsahuje látky podobné amfetaminu, například tyramin nebo fenylethylamin. Všechny zmiňované látky se však u čokolády objevují v natolik nízkých koncentracích, že je prakticky nemožné, aby měly antidepresivní účinek.

V březnu roku 2013 vyšla studie, která poukazuje na schopnost čokolády interagovat s neurotransmiterovým systémem, jenž se podílí mimo jiné také na stavu naší nálady, protože dochází k regulaci hormonů, jako je dopamin, serotonin nebo endorfiny. Autoři publikace však dodávají, že tento efekt může způsobovat také vůně čokolády, nejen její chemické složení. Souvislostí mezi depresí a konzumací čokolády se zabývala další studie z roku 2010. Zkoumáním bylo zjištěno, že jedinci trpící na deprese spořádali větší množství čokolády než ostatní účastníci. Nebylo však prokázáno, proč se tomu tak děje, jelikož výzkumníci neprováděli testy po delší časový úsek. Tato oblast testování tak prozatím stále zůstává trochu neprobádaná.

Čokoláda dokáže interagovat s neuroreceptory v mozku a ovlivňovat tak dočasně hladinu dopaminu, serotoninu a endorfinu, čímž může výrazně zlepšovat náladu

Čokoláda dokáže interagovat s neurotransmitery v mozku a ovlivňovat tak dočasně hladinu dopaminu, serotoninu a endorfinu, čímž může výrazně zlepšovat náladu; zdroj foto: unsplash.com (autor: Matheus Ferrero)

Čokoláda jako přírodní afrodiziakum

Vědci se dlouho dobu domnívali, že jsou tyto účinky čokolády způsobeny hlavně obsaženými chemikáliemi tryptofanem a fenylethylaminem, ale tak malé koncentrace nemohou sledovaný efekt vyvolat. Ve skutečnosti této záhadě výzkumníci ještě nepřišli na kloub. Zkušenosti uživatelů však hovoří jasně o zvýšené mazlivosti, intimitě a sexuální touze. Za vším může stát dočasné zvýšení hladiny dopaminu v mozku, které je spojeno s konzumací čokolády. Necháme se do budoucna překvapit, s čím přijdou vědečtí pracovníci.

Co víme o konopném semínku?

První důležitou informací je absence jakéhokoliv kanabinoidu v konopných semenech, takže konzument nemusí mít obavy, že by po požití semínek došlo ke změně vnímání apod. Vzhledem k tomu, že nedochází k tepelnému zpracování semen, všechny původní látky jsou zachovány a tak se můžete těšit na blahodárný účinek každé jedné z nich. Pokud vám nedělá problém tvrdší slupka, o něco lepší variantou jsou neloupaná semínka – a to zejména z důvodu vlákniny obsažené ve slupce. Kromě smíchání s čokoládou se dají konopná semena také rozemlít na konopnou mouku, prášek vhodný jako doplněk stravy nebo se dají za studena lisovat, čímž vznikne konopný olej na vaření. Pozor, neplést si tento olej s extraktem (olejem, tinkturou), který je nositelem kanabinoidů. Konopný olej lisovaný ze semen je bohatý na všechny ostatní látky mimo právě zmiňované kanabinoidy.

Konopná semínka obsahují téměř stejný podíl bílkovin jako sója – 3 polévkové lžíce se rovnají asi 9,5 gramů proteinu. Jsou zároveň jednou z mála potravin, u kterých můžete najít všech devět esenciálních aminokyselin. To je jeden z důvodů, proč bývají semena konopí, nebo prášek z nich, využívány co by doplněk stravy vegetariány a vegany. Navíc fungují skvěle jako zdroj nenasycených mastných kyselin, jež jsou stěžejní pro udržení zdraví člověka – jedna z jejich schopností je kupříkladu správná regulace cholesterolu. Ideální poměr omega-3 ku omega-6 mastných kyselin je také klíčový, jelikož si je tělo nedokáže samo vyprodukovat, tudíž je musíme přijímat ve stravě.

Loupaná konopná semínka jsou velmi lehce stravitelná, naproti tomu neloupaná varianta má díky slupce vyšší obsah vlákniny

Loupaná konopná semínka jsou velmi lehce stravitelná, naproti tomu neloupaná varianta má díky slupce vyšší obsah vlákniny; zdroj foto: pixabay.com (autor: Luisella Planeta Leoni)

O vláknině jsme psali ve spojení se slupkami tvořícími jakýsi ochranný krunýř konopných semínek. Ta je však obsažena v menším množství také přímo v jádrech. Dostatečné množství vlákniny snižuje přemíru chuti k jídlu, které vede k přejídání se, v horším případě k obezitě. Také udržuje v rovnovážném stavu hladinu cukru v krvi, podporuje správnou funkci střev a chrání střevní mikroflóru. Aby toho nebylo málo, konopné semínko je plné vitamínů a minerálů, jako třeba vitamín E, hořčík, draslík, železo a další.

Přehled nejdůležitějších výhod konopného semínka:

  • Jednoduše stravitelné přírodní bílkoviny – konopné semínko je jedním z nejlepších přírodních zdrojů bílkovin vůbec. Celých 25 % všech jeho kalorií připadá na bílkoviny.

  • Pomáhají k udržení hmotnosti – lidé bojující s nadměrným přísunem potravy využívají konopná semínka pro jejich schopnost zaplnit žaludek a zametit tak častému pocitu hladu.

  • Snižují riziko vzniku srdečních onemocnění – aminokyseliny nacházející se v konopném semínku rozšiřují cévy, snižují krevní tlak a tím zároveň i riziko vzniku srdečních onemocnění.

  • Zlepšuje stav pokožky a pomáhá s kožními problémy – zvýšený výskyt aminokyselin jednak zvyšuje imunitu člověka, jednak může výrazně pomoci lidem trpícím na ekzémy.

  • žen pomáhá zvládat premenstruační syndrom a menopauzu – kyselina gama-linolenová nacházející se v semenech konopí snižuje příznaky prolaktinu, který ve zvýšené míře produkuje ženské tělo při premenstruačním syndromu a menopauze, čímž dochází k výkyvům nálad apod.

Konopná semínka se řadí mezi tzv. superpotraviny, jednou z jejich schopností je regulace váhy, jelikož velmi dobře zaplňují žaludek a jsou bohatá na zdraví prospěšné tuky

Konopná semínka se řadí mezi tzv. superpotraviny, jednou z jejich schopností je regulace váhy, jelikož velmi dobře zaplňují žaludek a jsou bohatá na zdraví prospěšné tuky; zdroj foto: unsplash.com (autor: Bill Oxford)

Čokoláda a konopí: Co mají společného?

Podívali jsme se blíže na výhody čokolády i konopného semínka a vy si možná říkáte: „Je něco, co mají společného?“ V roce 1996 vyšla v časopise Nature studie poukazující na kanabinoidy vyskytující se v čokoládě a také zároveň přirozeně v endokanabinoidním systému člověka. Čokoláda je bohatá na tuky, přičemž může obsahovat lipidy podobné anandamidu, který si naše tělo přirozeně vytváří a nalézá se v některých našich orgánech, zejména v mozku. Vědcům se podařilo izolovat 3 významné sloučeniny z kakaového prášku: anandamid, N-oleoylethanolamin a N-linoleoylethanolamin. Poslední dvě látky dále podrobili výzkumu a došli k závěru, že by mohly způsobit účinky podobné některým konkrétním kanabinoidů replikováním anandamidu nebo přímo zvýšením hladin anandamidu v mozku. Jeden z dalších výzkumů odhalil přítomnost několika sloučenin v čokoládě, které ovlivňují produkci anandamidu – jedna z nich je třeba theobromin. Kombinace konopných produktů s čokoládou proto může mít zajímavý, někdy až podpůrný, vliv.

Cannapio hořká čokoláda s konopným semínkem

Jednou z novinek v našem eshopu je Cannapio hořká čokoláda s poctivou porcí konopných semínek.

Hořká vs. mléčná čokoláda?

Hlavním parametrem při srovnání hořké a mléčné čokolády se zdá být poměr cukru a kakaa. Mléčná čokoláda obsahuje přibližně 25 % kakaa, zbytek tvoří cukr, sušené nebo kondenzované mléko, případně niacin nebo vanilka a emulgátory. Naproti tomu kvalitní hořká čokoláda obsahuje 70 % a více kakaa, přibližně 25-30 % cukru, popřípadě niacin nebo vanilku a žádné stopy mléčné sušiny či emulgátorů. U hořkých čokolád dosahuje kakao až 90 %, přičemž zbývajících 10 % připadá na cukr. Není však problém, zakoupit také čokoládu s neuvěřitelným 99% obsahem kakaa. 

Obecně je známo, že cukr způsobuje nárůst tělesné hmotnosti, která může vést až k obezitě. Konzumace velkého množství také může být příčinou vzniku srdečních onemocnění. Studie provedená na 30 000 lidech zjistila, že nadměrná konzumace cukru vedla ke zvýšení rizika úmrtí až o 38 % zúčastněných. Další studie na 2300 dospívajících poukazuje na fakt, že časté konzumace cukru vedou ke zvýšení výskytu akné o 30 %. Velkým strašákem je také souvislost se vznikem diabetu 2. typu, která za posledních 30 let stoupla více než dvojnásobně. Mezi ostatní nežádoucí efekty konzumace cukru patří zvýšené riziko rakoviny, depresí, zrychlení procesu stárnutí kůže, buněčné stárnutí, ztráta energie nebo poškození jater. Mnohými odborníky bývá cukr označován jako „moderní zabiják“, nicméně pokud jej užíváte v určitých mezích, nemusíte mít strach, že se s některým z těchto negativních projevů setkáte.

Cannapio mléčná čokoláda s konopným semínkem

Jestliže hledáte kvalitní mléčnou čokoládu, druhá novinka od Cannapio je jasnou volbou, stejně jako u předchozí varianty, i zde naleznete skutečně poctivou nadílku konopného semínka.

Krátké shrnutí na závěr

Čokoláda i konopné semínko přinášejí řadu nesporných výhod pro zdraví člověka, avšak důležité je vybírat si produkt s kvalitními zdroji. Nemějte strach ani z konzumace mléčné čokolády, pokud se držíte doporučených norem. Jakou čokoládu si nejčastěji vychutnáváte vy? Využíváte její účinky například pro zahnání špatné nálady? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích pod článkem.



Zdroj titulní fotografie: unsplash.com (autor: Charisse Kenion)

Zdroje použitých studií: 

Srdeční činnost (čokoláda): https://www.livescience.com/51217-chocolate-heart-health-benefits.html

Srdeční činnost (čokoláda) 2: https://www.mdpi.com/2072-6643/9/7/688/htm

Srdeční činnost (čokoláda), rozsáhlá studie: https://www.livescience.com/60922-chocolate-heart-health-cad.html

Fibrilace síní: https://heart.bmj.com/content/103/15/1163

Mozek, kognitivní funkce:

https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad160142?resultNumber=1&totalResults=226&start=0&q=chocolate&resultsPageSize=10&rows=10

Mozek, studie 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/

Endokanabinoidy v čokoládě: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8751435/




 

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 07/21/20
(Aktualizováno: 07/19/20)