Více než 10 způsobů, jak podpořit endokanabinoidní systém bez konopí

Endokanabinoidní systém (ECS) byl pojmenován po rostlině, která vedla k jeho objevení teprve v 90. letech 20. století. Od té doby uplynulo bezmála 30 let a probíhající výzkumy neustále přicházejí s novými informacemi o tom, jak tento přirozený vnitřní mechanismus ovlivňuje zdraví nejen člověka, ale také dalších živočichů z řad obratlovců. Každý z vás jistě slyšel o pozitivním ovlivňování funkcí endokanabinoidního systému pomocí kanabinoidů obsažených v rostlinách lékařského konopí, nicméně dnes již s jistotou víme, že konopí není jediný prostředek, jakým můžete podpořit správné fungování ECS. Jaké možnosti máme a co pro to můžeme udělat?

Endokanabinoidní systém

Počáteční výzkum přišel nejprve s předpokladem, že endokanabinoidní receptory se nacházejí pouze v mozku a nervech, ale vědečtí pracovníci později objevili jejich přítomnost v celém lidském těle – konkrétně v kůži, imunitních buňkách, játrech, kostech, slinivce břišní, tukových tkáních, srdci, cévách, ledvinách, trávicím traktu a dalších částech. V každé jednotlivé části, která je protkána sítí receptorů ECS, plní svoji funkci, přičemž tou základní a všem společnou je homeostáza – tedy udržování stabilního vnitřního prostředí na buněčné úrovni i přes působení ostatních vnějších vlivů nebo okolních změn. 

Endokanabinoidy (přirozeně vyprodukované naším tělem) i kanabinoidy (přijímané látky) pracují na několika úrovních, tudíž se jejich odlišné funkce mohou doplňovat, když je potřeba. Když tuto tématiku studujete více do hloubky, můžete přijít na zajímavá propojení mezi psychikou člověka a celkovým zdravím. Kanabinoidy se navíc podílejí na neurogenezi, při které se v mozku vytvářejí nové neurony. Lidský mozek je neuroplastický, což znamená, že se ve všech fázích našeho života rozvíjí, tudíž se před námi otevírá mnoho netušených možností, ať už se nacházíme v jakékoliv životní etapě. Správné fungování mozku hraje velkou roli v nastavení mysli a vzorců chování, které rovněž souvisí s neuroplasticitou. ECS by se dal jednoduše rozdělit na 3 základní segmenty:

  • Endokanabinoidní receptory se nacházejí se v celém těle a bývají pokládány za nejširší a nejpropracovanější systém receptorů vůbec. Na receptory se vážou endokanabinoidy, aby tak popohnaly ECS k akci. Dvěma hlavními endokanabinoidními receptory jsou CB1 a CB2. První zmiňované receptory jsou k nalezení především v centrální nervové soustavě, pohlavních žlázách a některých orgánech. CB2 receptory se vyskytují hlavně v imunitním systému a jeho dílčích strukturách. V některých tkáních jsou obsaženy receptory CB1 i CB2, přičemž každému typu přísluší jiný účinek. Vědecké kruhy spekulují o objevení třetího typu receptorů, nezbývá tedy než vytrvale vyčkávat, s čím přijdou.

  • Endokanabinoidy jsou látky, které přirozeně vytváří naše tělo a slouží ke stimulaci endokanabinoidních receptorů, čímž uvádí do pohybu veškerou činnost ECS. Mezi nejvýznamnější patří obzvlášť anandamid a 2-arachidonoylglycerol (2-AG). Anandamid je sloučenina s významným vlivem na naši náladu, chuť k jídlu, plodnost, vnímání bolesti atd. Další zmiňovanou sloučeninu byste mohli najít také v mateřském a kravském mléku. Její funkce je imunitního charakteru, zároveň působí protizánětlivě.

  • Enzymy mají za cíl rozložení endokanabinoidů po splnění své funkce. Anandamid je štěpen pomocí enzymu s názvem „Amid hydrolázy mastných kyselin“ (FAAH) a 2-arachidonoylglycerol je rozkládán pomocí enzymu s názvem „Monoacylglycerol lipáza“ (MAGL).

S přihlédnutím k výše popsaným skutečnostem nezbývá než podotknout, že plně funkční endokanabinoidní systém je pro zdraví člověka důležitý. Nutně to vede k zamyšlení, do jaké míry můžeme správnému fungování napomoci a jakými prostředky toho můžeme dosáhnout. Kanabinoidy obsažené v lékařském konopí jsou jistě skvělou variantou, ale jsou i jiné způsoby, jak lze „nakopnout“ ECS? 

Endokanabinoidní receptory se nacházejí po celém těle, v některých částech je jejich síť hustější
Endokanabinoidní receptory se nacházejí po celém těle, v některých částech těla je však jejich síť hustější.

Potraviny podporující endokanabinoidní systém

1. Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny tvoří skupinu esenciálních mastných kyselin. Správný poměr obou uvedených je klíčový pro fungování ECS. Kyselina arachidonová je zodpovědná za vznik endokanabinoidů, avšak její vysoké hladiny mohou způsobit nerovnováhu a také podporovat vznik zánětů. Často se můžete setkat s potravinami, které obsahují příliš vysoké hladiny omega-6 mastných kyselin, jako například slunečnicový olej, sója, kukuřice, drůbeží maso nebo vejce.

Omega-3 mastné kyseliny vyvažují omega-6 mastné kyseliny, čímž pomáhají správné funkci ECS. Byl prokázán jejich pozitivní vliv na kardiovaskulární onemocnění a také se osvědčily při léčbě v oblasti neurologie. Dokonalý poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin je 1:1, ale typická „západní“ strava mívá často poměr 1:10. Nejvyhledávanějšími zdroji jsou živočišné produkty, avšak rostlinná strava se pyšní několika zástupci, kteří stojí za zmínku. Kromě toho esenciální mastné kyseliny posilují zdraví pokožky, vlasů a reprodukce.

Nejlepší zdroje mastných kyselin podporujících ECS:

  • Konopná semínka a konopný olej

  • Vlašské ořechy

  • Vejce (většinou spíše BIO anebo obohacený o omega-3 mastné kyseliny)

  • Sardinky, ančovičky, měkkýši

  • Lněná semínka a lněný olej

  • Chia semínka

  • Řasy

Ořechy a zejména pak ty vlašské jsou známým a vyváženým zdrojem omega mastných kyselin, pozitivně ovlivňují nervovou soustavu, potažmo i mozek a taktéž přispívají k ideální funkci endokanabinoidního systému
Ořechy a zejména pak ty vlašské jsou známým a vyváženým zdrojem omega mastných kyselin, pozitivně ovlivňují nervovou soustavu, potažmo i mozek a taktéž přispívají k ideální funkci endokanabinoidního systému; zdroj foto: unsplash.com (autor: Tom Hermans)

2. Čokoláda

Mezi dalšími látkami jsou čokoládě obsaženy 3 sloučeniny strukturově podobné endokanabinoidům, které mohou tlumit rozklad námi vytvořených endokanabinoidů, což vede ke zvýšené funkci ECS. Ukázalo se, že podíl těchto významných sloučenin bývá vyšší u hořkých (tmavých) čokolád, u nichž je vyšší procento kakaa. Samotné kakao je bohatým zdrojem anandamidu, o kterém jsme se již zmiňovali. Mimochodem název „anandamid“ pochází ze sanskrtského slova „ananda“ znamenajícího „blaženost“. Je vám tedy zřejmě jasné, že anandamid mát velký vliv na naši dobrou náladu, protože je jako neurotransmiter nositelem euforických pocitů. Mezi jeho další účinky patří podpora paměti, chuti k jídlu či potlačení vnímání bolesti. To je také důvodem, proč ženy při probíhající menstruaci častěji vyhledávají čokoládu – jejich hladiny anandamidu jsou v takových chvílích níže než obvykle. 

3. Byliny, čaje a koření

Přírodní zdroje se zdají být někdy až nevyčerpatelnou studnou moudrosti v oboru léčitelství, ani zde tomu není jinak. Našli byste spousty bylin a koření se schopností stimulovat endokanabinoidní systém. Tady je výčet alespoň několika z nich:

  • Beta-karyofylen – tento terpen je hojně zastoupen v černém pepři, chmelu, hřebíčku, meduňce, konopí, oreganu nebo skořici. Jeho doménou je stimulace CB2 receptorů, které souvisí zejména s naší imunitou.

  • Echinacea – obecně se užívá k posílení imunity, přičemž rovněž stimuluje CB2 receptory v ECS. Standardně ji uživatele konzumují v chladných měsících, kdy je riziko onemocnění poněkud vyšší. Jiné studie prokázaly, že echinacea snižuje úzkost a zmírňuje fyzické příznaky, které ji doprovází (třes, záškuby atd.). Velmi diskutovaným tématem bývá i její pozitivní vliv na kvalitu spánku, migrény či artritidu.

  • Kurkuma – koření běžně se vyskytující nejen v českých domácnostech. Přirozeně zvyšuje hladiny endokanabinoidů, kromě toho se po staletí používá k léčbě zánětů a od bolesti. V kombinaci s černým pepřem se zvyšují její léčivé účinky.

  • Helichrysum italicum (Smil italský) – květy této byliny obsahují vysoké hladiny kanabinoidu CBG (kanabigerolu). Ve 30. letech 20. století proběhl výzkum s kladnými výsledky při léčbě respiračních problémů a artritidy.

  • Camellia sinensis (Čajovník čínský) – jak už napovídá samotný název, tato bylina bývá nejčastěji užívána jako odvar (čaj). Jednak obsahuje sloučeniny, které brání rychlému rozkladu endokanabinoidů v těle, jednak také jiné sloučeniny napomáhající vzniku endokanabinoidních receptorů. 

Kurkuma má skutečně velmi silné protizánětlivé účinky, které se nejlépe projevují v kombinaci s černým pepřem. Taktéž zvyšuje hladiny endokanabinoidů
Kurkuma má skutečně velmi silné protizánětlivé účinky, které se nejlépe projevují v kombinaci s černým pepřem. Taktéž zvyšuje hladiny endokanabinoidů; zdroj foto: unsplash.com (autor: FOODISM360)

4. Jablka a ostružiny

Výše popisovaný anandamid mimo zlepšení nálady také snižuje uvolňování glutamátu, jenž je zodpovědný za chronickou bolest. V jablkách a ostružinách byste našli látku s označením „kaempferol“, která snižuje výskyt enzymů FAAH štěpícího anandamid. Jedná se o pravděpodobně nejsnazší variantu, jak můžete povzbudit váš endokanabinoidní systém, takže na to myslete při další návštěvě supermarketu.

5. Probiotika a prebiotika

Probiotika jsou zdraví prospěšné bakterie, které jsou přirozené pro správnou funkci střev – tj. trávení a prevenci onemocnění. Za nějakou dobu může dojít k ovlivnění produkce probiotických bakterií nahromaděním přijímaných toxických látek z prostředí, nadměrným užíváním antibiotik nebo chemikálií v potravinách. To vede ke špatné funkci endokanabinoidního systému a s tím související hormonální nerovnováze. Prebiotika by se dala označit jako potrava pro probiotické bakterie, přičemž mají také další dílčí funkce související s trávicím traktem. Mezi probiotické potraviny patří: kefír, bílý jogurt, zelí a jiná fermentovaná jídla. Prebiotické zdroje můžete najít u česneku, pórku nebo artyčoků.

Česnek - zázrak přírody, účinné antibiotikum a také silné prebiotikum. Správné fungování ECS s ním jistě podpoříte

Česnek - zázrak přírody, účinné antibiotikum a také silné prebiotikum. Správné fungování ECS s ním jistě podpoříte; zdroj foto: unsplash.com (autor: team voyas)

O čem píšeme

6. Doplňky stravy

  • Vitamin E – zvyšuje účinnost omega-3 mastných kyselin potřebných ke správnému fungování ECS.

  • Vitamin D – jeho nedostatek je spojen s mnoha autoimunitními poruchami. Jeho doplňování podporuje funkci receptorů CB2.

Činnosti podporující endokanabinoidní systém

1. Cvičení

Stres je jednou z překážek dobře fungujícího endokanabinoidního systému, který vás naopak od stresu může účinně chránit. Vědecké studie naznačují, že již po chvíli cvičení dochází ke zvýšení hladiny anandamidu a tím také ke zlepšení nálady. Možná je právě toto odpověď na to, jak je možné potkat v 7 hodin ráno usmívajícího se běžce v pochmurném prostředí městského parku. Důležité je však přespříliš se nenutit do cvičení, protože studie na zvířatech ukázaly, že budete-li se do aktivity nutit, váš ECS to vyhodnotí jako stresovou situaci. Klíčem je ujasnit si, proč to děláte a stanovit si motivující krátkodobý cíl.

2. Socializace

Krysy v sociální izolaci vytvářely méně kanabinoidních receptorů, na druhou stranu sociální kontakt zvyšoval správnou funkčnost endokanabinoidního systému. Jistě to znáte – cítíte se pod psa anebo si nevíte rady s nějakým zapeklitým problémem doma či v práci. Obvoláte tedy pár nejbližších přátel, s nimiž se domluvíte na jedné z oblíbených společenských aktivit. Nejenže na chvíli pustíte problémy z hlavy, ale později vám taková pauza a odvedení pozornosti mohou pomoci najít řešení. Stejně jako u cvičení, také zde může fungovat přesně opačný efekt. Dávejte tedy pozor na tzv. toxické jedince, kteří pro vás nejsou přínosem, naopak vás energeticky „vysávají“. Obklopujte se s lidmi, s nimiž tak říkajíc jste na jedné vlně.

3. Dělejte to, co vás baví

Ačkoliv to může znít možná až příliš jednoduše, mnoho z nás zapomíná dělat více činností, které nás baví. Dnešní doba je uspěchaná a na člověka jsou kladeny daleko větší nároky než tomu bylo v minulosti. Někdy můžeme mít pocit, že nám život doslova protéká mezi prsty. Zkuste se někdy zastavit, přečíst si oblíbenou knihu, vyrazit na dlouhou procházku, namalovat obraz, meditovat nebo navštívit starého známého. Každý máme odlišné zájmy, ale jistě při chvilce uvažování přijde na něco, co vás dělá šťastnými.

Několik dalších tipů pro podporu ECS:

  • Jóga

  • Meditace

  • Aktivní pohyb

  • Sociální interakce

  • Masáž

  • Akupunktura

  • Kolektivní sport

  • Kreslení nebo malování

  • Dechová cvičení

  • Četba knih

  • Jakákoliv činnost, která vám dělá radost

Kolektivním sportem může být i například jóga, z pouhého cvičení se tak může jednoduše stát sešlost s přáteli, kdy se nejen příjemně odreagujete, ale také uděláte něco pro svou fyzičku
Kolektivním sportem může být i například jóga, z pouhého cvičení se tak může jednoduše stát sešlost s přáteli, kdy se nejen příjemně odreagujete, ale také uděláte něco pro svou fyzičku; zdroj foto: unsplash.com (autor: Kaylee Garrett)

Co škodí endokanabinoidnímu systému?

Velmi známým nepřítelem ECS jsou některé pesticidy (chlorpyrifos, piperonyl butoxid aj.). Doporučuje se nakupovat bio potraviny a vyhnout se tak potravinám s obsahem pesticidů nebo dalších podpůrných látek využívaných při pěstování. Dalšími látkami negativně ovlivňujícími ECS jsou ftaláty přidávané například do plastových lahví. Pokud je to možné, zvolte vždy raději skleněné nádoby na pití a vyhněte se jídlu ohřívanému v plastových obalech. Pravidelná konzumace alkoholu také může blokovat kanabinoidní receptory. Snažte se alkohol tedy omezit, popřípadě se mu úplně vyhnout.

Zdroj CBD kromě konopí

Ve světě existuje několik společností nabízejících kanabinoid CBD (kanabidiol) extrahovaný z jiných rostlin než je lékařské konopí, například z lišejníků, citrusových slupek nebo kůry stálezelených stromů. Jedna ze společnosti navíc přidává do výtažku extra panenský olivový olej, který pracuje synergicky s naším endokanabinoidním systémem. S velkým zájmem můžeme sledovat nejen probíhající výzkumy, ale také nové postupy a metody získávání kanabinoidů i principy léčení.

Další příklady rostlin obsahujících kanabinoidy:

  • Radula marginata – rostlina z rodu játrovek, u níž byl objeven jeden známý kanabinoid (perrottetinen) a jeden úplně nový druh. Ten byl zařazen do chemické skupiny „bibenzylů“, identifikován jako kyselina perrottetinenová. Podle struktury je tato kyselina chemicky podobná THC (tetrahydrokanabinolu), což je psychoaktivní kanabinoid vyskytující se u rostlin marihuany a konopí. Na území České republiky je zakázaná a jako nelegální označena každá rostlina nebo sušina s obsahem THC nad hranici 0,3 %. U japonské varianty této rostliny – Radula perrottetii – byl proveden obdobný výzkum, při němž byl, kromě dosud známých kanabinoidů, izolován jeden zcela nový pod označením „isoperrottetin A“. Účinky jsou srovnatelné s THC obsaženým v některých rostlinách konopí.

  • Lanýž černovýtrusý – tyto houby rostoucí v podzemí jsou velmi drahou pochoutkou, která bývá sbírána za pomoci speciálně vycvičených psů. Bylo zjištěno, že se uvnitř hub vyskytuje anandamid – náš nejdůležitější hráč na poli endokanabinoidního systému. Vysoká cena může však stále mnoho uživatelů odradit, takže jim nezbývá než se podívat po jiné (finančně dostupnější) variantě.

  • Rostliny z rodu Heliopsis – svým vzhledem připomínají slunečnice. Ve státě Morelos v Mexiku provedli vědečtí pracovníci výzkum, ve kterém přišli na to, že tyto rostliny obsahují alkamidy. Tyto látky byly dosud objeveny u 33 druhů rostlin, včetně lékařského konopí. Mezi jejich přednosti patří boj s bakteriemi, analgetické vlastnosti (zmírňující bolest), antioxidační vlastnosti a mnohé další.

Tato drobná rostlina z rodu Heliopsis je svým vzhledem podobná slunečnici, je však také jedním z dalších zdojů rostlinných kanabinoidů
Tato drobná rostlina z rodu Heliopsis je svým vzhledem podobná slunečnici, je však také jedním z dalších zdojů rostlinných kanabinoidů; zdroj foto: unsplash.com (autor: Rusty Watson)

Závěr

Důležitost endokanabinoidního systému je nesporná a je zapotřebí mu věnovat patřičnou pozornost. Vyváženost ECS mimo jiné vyžaduje zdravou stravu, cvičení či redukování stresových faktorů. Výše jsme uvedli několik tipů, jak můžete účinně podpořit jeho správné fungování s ohledem na vaše možnosti. Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti nebo nám dáte vědět do komentářů, co jste se rozhodli udělat pro váš endokanabinoidní systém.

Zdroj titulní fotografie: shutterstock.com

Časté dotazy

Kanabinoid CBD je pouze jedna z mnoha účinných látek nacházejících se v rostlinách léčebného konopí. Kanabidiol aneb CBD je druhý nejčastější kanabinoid, který se v konopí vyskytuje. V různém množství jej samozřejmě naleznete v každé odrůdě, nicméně některé jsou speciálně šlechtěny tak, aby byl obsah CBD skutečně vysoký a bylo možné jej například využít v lékařství.

Endokanabinoidní systém, neboli ECS je komplexní systém buněčné signalizace. Reguluje hladiny hormonů, spánek, náladu a spoustu dalšího. THC a CBD fungují interakcí s ECS, ten je aktivní i přesto, že jste nikdy neužili jakýkoliv konopný výrobek. CBD se váže na ECS aniž by aktivoval jeho receptory. Naopak THC stimuluje ECS receptory v mozku a podílí se na regulaci serotinu. CBD je aktivní složkou v konopí, které není psychoaktivní a díky například CBD oleji přispívá k léčbě mnoha fyzických i psychických problémů.

  • Články z kategorie Aktuální témata, THC a CBD mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 07/13/20
(Aktualizováno: 07/13/20)