Seedbanka Dinafem - v čem tkví úspěch

Seedbanka Dinafem oficiálně zahájila svoji působnost na trhu před 8 lety. Ovšem začátky se datují o pár let dříve. Hlavní motivací pro španělské pěstitele byla snaha dosáhnout co nejlepší kvality jejich produktů. Na podzim roku 2002 provádí technické výzkumy, snaží se o vytvoření feminizovaných semen a pracují s vybranými samčími a samičími rostlinami. Po roce práce se dostavuje první úspěch a Dinafem přichází s feminizovanou odrůdou Power Kush. Od roku 2005 se stává oficiální společností.

 

Světu dokázala, že tvrdou prací je schopna vytvořit tak dobrá semena, ne-li lepší než legendární holandské seedbanky. Dinafem vytvořila katalog s názvy odrůd, které do té doby byly neznámé jako např. Moby Dick, Critical+, Blue Widow a další. Společnost strávila 6 let vývojem, výběrem a zlepšováním vlastností rostlin. Na přelomu 2009-2010 byl Dinafem mezinárodně konsolidován jako semenná banka uznávané kvality. 

Kvalitní semena ze seedbanky Dinafem

Dinafem si zakládá na svém dobrém jméně, ke kterému si budoval cestu dlouhou dobu. Už jen péče o semena je velmi precizní. Aby se do obchodu dostávalo jen nejkvalitnějších semen, tak jsou třízena. Nejprve se zbavují příměsí jako je nežádoucí plevel, rozdrcená, prasklá a nebo malá semena. První fáze čištění se provádí čistícím strojem, který oddělí zelenou část od semen, poté se čistí ručně a poslední fází je dělení dle velikosti. Rozdělování dle velikosti má na starost počítač.

 

Když je ukončena fáze třídění, semena se okamžitě balí do velkých nádob do kterých se navíc umisťuje silikagel (slouží jako pohlcovač vlhkosti) a barevný indikátor kontrolující stabilitu vlhkosti. Silikagel má schopnost snižovat relativní vlhkost v uzavřené nádobě až na 30%. Naplněné nádoby se umístí do speciálních chladniček vybavených čerpadlem, které udržuje vzduch suchý. Aby zůstala semena stabilní dlouhou dobu, je třeba jim vytvořit ideální podmínky. Za ideální podmínky se považuje teplota 6°C a 30% relativní vlhkost. V takových podmínkách vydrží semena v naprostém pořádku po dobu 2 let.

semínka od silikagelu dělí malý kousek pěny

Jako první co se začala odlišovat v balení semen byla právě seedbanka Dinafem. Místo do klasických papírových pytlíčků umisťuje semena do malých zkumavek Eppendorf. Tak dokáže zabránit mechanickému poškození, ovlivnění stability semen teplotou nebo vnější vlhkostí. Do zkumavek se kromě semínek ještě umisťuje malý kousek pěny, který odděluje semínka od silikagelu.

 

 

Když bychom to shrnuli, můžeme o Dinafemu říct, že je to společnost která vznikla na základě vášně pěstitelů toužících po poznání, učení se o konopné kultuře a touze sdílet nabité vědomosti se společností. To vše je žene stále dál, aby se zlepšovali a posouvá je mezi nejlepší semenné banky světa. Jejich snahou je nezklamat své zákazníky.

 

 

Mezi jejich nejlepší odrůdy patří OG Kush, Blue Hash, Sweet Deep Grapefruit, Shark Attack, Moby Dick, Critical+, White Widow.

O čem píšeme

Ze semen vyrůstají kvalitní silné rostliny

OG Kush

odrůda nejvíce oblíbená  na jihu Kalifornie, je číslem jedna na celém trhu v USA. Vyznačuje se prvotřídní vůní i chutí. Vůní můžeme přirovnat ke směsi citrónu a benzínu. Je to ze 75% indika, která v sobě skrývá genetické spojení Lemon Thai/Pakistan a ChemDawg. 

 

Critical+

Jedná se o jednu z nejslavnějších odrůd. Má výrazné aroma a chuť. Voní po ovocném Skunku, ale její vůně je natolik silná, že je potřeba používat uhlíkových filtrů při pěstování indoor. Velmi dobře se větví, což pomáhá k dosažení vysokých výnosů. Během růstu se doporučuje kontrolovat její výšku, má totiž tendenci přerůstat. Dělá se i v samonakvétací verzi. 

 

Moby Dick 1 a 2

Vyznačuje se nejsilnějším psychoaktivním účinkem z nabízené škály odrůd. Rostliny dorůstají až do třech metrů a výnosy se pohybují až 1500g. Je třeba zajistit dostatečný prostor mezi jednotlivými rostlinami.

 

White Widow

Kříženec sativy a indiky s převažující indikou. White Widow dorůstá do menších výšek, obrůstá mnoha postranními větvemi. Vůni má silnou, pronikavou, sladkokyselou. Doporučuje se užití uhlíkových filtrů. Je třeba dát si pozor na vlhkost na kterou je tato odrůda náchylná a často plesniví. Výnosy z White Widow jsou o něco nižší. 

 

Blue Hash

Kříženec sativy a indiky s převažující indikou. Výborných výsledků dosahuje venku, dorůstá až do třech metrů. Dobře snáší chladno i velké nadmořské výšky. Nízké noční teploty způsobují modrofialové zbarvení. Během růstu se vytváří tvrdé palice, plné pryskyřice, které voní po sladkém ovoci. Účinek je silný se značným psychoaktivním efektem.

 

Všechny modely od Dinafem

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Semenné banky jsou takzvané knihovny semen, jsou určeny k zachování genetiky semen a jejich rozmanitosti. Jsou v nich uloženy informace o účincích v bojích proti různým onemocněním. Jsou určeny nejen ke studiím a rozvoji, ale i k zachování genetické informace a rostliny. Konopných seedbanek můžeme nalézt mnoho, k nejznámějším patří například Barney’s Farm, Royal Queen Seeds nebo Green House Seeds. Tyto a další banky šlechtí a produkují svá semínka ať už cannabis indica nebo sativa a také CBD odrůdy s nižším obsahem THC

  • Články z kategorie Konopí indica, Konopí sativa, Semenné banky mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 06/04/13