Konopí a nemoci 1. díl

Článek se zaměřuje na to, jak využít konopí při léčbě nemocí. V prvním díle se zaměříme na migrény, deprese, nespavost, stres, nevolnosti a anorexii.

 

 

 

 

 

 

 

Obsah článku:

 

 

Konopí i migrény

 

Většina z nás trpí buď příležitostnou, nebo častou bolestí hlavy. V takovém případě lidé cítí v hlavě napětí a vyčerpání, ale opravdové migrény mohou být velice silné, až deprimující. Skutečnými migrénami trpí menší procento populace. Migrény se mohou projevovat denně, nebo jen zřídka a to třeba jednou nebo dvakrát za rok. Útoky, které postižený pociťuje, se dají popsat jako pronikání kleští do hlavy, což může trvat tři až čtyři hodiny, nebo i tři až čtyři dny.

 

Z lékařského hlediska jdou migrény popsat jako křeče krevních cév vedoucích do mozku, zužují se, snižuje se průtok krve do mozku a s tím souvisí snížení hladiny kyslíku. Symptomem tohoto procesu jsou právě migrény.

 

Současná medicína si stále není jistá původem migrén, studie se však zaměřují na určité body:

 

    • možnost genetického původu
    • potraviny a alergeny jako spouštěče migrén
    • vliv teploty a tlaku
    • role nikotinu a kofeinu, které mohou podporovat migrény
    • migrénami trpí většinou ženy a tato skutečnost může znamenat, že spouštěčem můžou být hormonální změny

 

 

Když člověk trpí migrénou, přibližně půl hodiny před začátkem bolestí hlavy, objevuje se takzvaná aura. Některým lidem se tyto aury projevují tak, že cítí kovový zápach a vidí periferně záblesky světla. Někdy může být aura velice decentní, projevuje se rozmrzelou náladou a citlivostí na zvuk. Když se dostaví migréna, silná bolest hlavy, může způsobit zvracení, obtíže s chůzí a mluvením.

 

Pro zmírnění migrény je dobré pobývat na chladném tmavším místě, zabránit okolnímu hluku a přikládat obklady na hlavu. Jsou zde ale i léky na předpis, které pomáhají proti migrénám, patří mezi ně například Midrin nebo Imitrex. Všechny z nich rozšiřují cévy, bohužel mohou být tak silné, že působí mátoření a špatnou orientaci.

 

 

Konopné přípravky byly předepisovány na migrény v Anglii a Americe během 19. století.

 

Konopí je účinné při inhalaci, pomocí rozprašovače nebo sublingválně (pod jazyk) a nejlepší účinnost je kombinací všech tří způsobů.

 

Kanabinoidy, které obsahuje marihuana, mají vlastnosti anti-pobuřující (snížení pálení), analgetické (proti bolesti) a antimetické (proti nevolnostem). Konopí stejně tak pomáhá zmírňovat svalové křeče ramen, které přicházejí s migrénami. Zdravá dávka marihuany se pohybuje pod jedním gramem, v případě tinktury 3-4 kapky. Takové množství poskytne úlevu po dobu až šesti hodin.

Semena marihuany, které pomáhají proti bolesti hlavy najdeš zde.

 

 

migrena

 

 

Konopí a nespavost

 

Deprese úzce souvisí s nespavostí. Deprese je klinické onemocnění, definované jako “neschopnost získat dostatečné množství nebo kvalitu spánku“. Problém může být při usínání, zbývajícím spánku, nebo při obojím. Lidé s nespavostí se po probuzení necítí svěže, ale unaveně.

 

Nespavost je častým příznakem, který postihuje miliony lidí. Může být způsobena různými problémy, různými podmínkami, nemocemi a okolnostmi. Je rozdělena do tří specifických typů.

 

 

Tyto typy jsou řazeny od nejméně nepříjemných až po vysilující:

    • přechodná nespavost
    • akutní nespavost
    • chronická nespavost

 

Ti, kteří trpí chronickou nespavostí, mohou mít halucinace a cítit fyzickou únavu. Přechodná nespavost je nejméně znepokojující a může při ní dojít k mírným problémům s motorickými dovednostmi a postiženi trpí ospalostí během dne. Ti, kteří trpí touto oslabující nemocí, mají buď velké potíže s usínáním, nebo se často probouzí během noci a nemohou znovu usnout. Tento nedostatek spánku na ně pak působí další den, a další den a další den a vzniká z toho cyklus.

 

Obvykle trpí nespavostí ženy a muži nad 64 let. Kromě nich se musí s tímto problémem vypořádat například dalších 60 milionů Američanů a to všech věkových kategorií. Velice často můžeme u lékařů vidět, jak předepisují uklidňující prášky na nespavost. 70% pacientů mluví o únavě a problémech s prouzením během noci, dalších 8% pacientů si vyvine závislost na předepisujících se lécích.

 

Plno států v USA umožňuje předepsání lékařské marihuany proti nespavosti. Marihuana byla prokázána jako velice efektivní lék proti nespavosti. Konopí, na rozdíl od většiny běžně předepisovaných léků nezpůsobuje uživatelům pocit omámení při probuzení a nezpůsobuje závislost. Další velkou výhodou je, že marihuana nezpůsobuje poškození orgánů. Většina lékařů, kteří dávají recepty na lékařskou marihuanu proti nespavosti, doporučuje kmeny indica.

 

Důvodem je, že konopí indica má obvykle menší koncentraci účinné látky THC, než její protějšek-sativa, což vede ke zklidnění mozkové činnosti. Navíc plno pacientů tohoto druhu má nespavost způsobenou z důvodu tělesných bolestí, například zranění z minulosti nebo chemoterapie. Konopí indica je velmi účinné proti chronické bolesti.

Semena marihuany, které pomáhají proti nespavosti naleznete zde.

 

 

Konopí a deprese

 

Podle časopisu Journal of American Medical Association, bylo v roce 1998 napsáno více než 130 milionů předpisů na antidepresiva. V nedávné době byly prováděny testy vod v Arlingtonu, které objevily stopové množství Prozacu, účinné látky proti depresím. Oba tyto výroky jsou známky toho, že deprese je vážným problémem ve Spojených státech.

 

Ale co je vlastně deprese? Není to jen známka smutku? Ne. Klinická deprese může být způsobena řadou faktorů a hluboký smutek je jen jedním z příznaků. Nejčastější příčiny deprese jsou biologické, kdy doslova dochází k chemické nerovnováze v mozku. Mezi další biologické faktory patří PMS (premenstruační syndrom) a PMDD (premenstruační dysforická porucha), nebo také poporodní nerovnováha a menopauza. Pokud člověk zná tyto fakta, nemělo by pro něj být velkým překvapením, že ženy mají dvakrát větší sklony k depresím, než muži.

 

Další faktory, které způsobují deprese, jsou geneticky podmíněné. Deprese také přicházejí ve formě, dříve známé jako “maniodepresivní psychóza“, neboli “Bipolární porucha“, při čemž pacient přechází mezi depresivními stavy a stavy maniackými. Požívání alkoholu, zvláště pije-li člověk přes míru, může také vést k depresím.

 

Ve většině případů léčené deprese, jsou podávány léky na předpis, jako je Paxil, Prozac, Zoloft. Nedávné informace ale poukázaly na konopí, jako další možnou léčby, která je stejně účinná a navíc bez vedlejších účinků – nespavosti a sexuální dysfunkce.

 

Konopí se používá k uvolnění, podporuje dobrý spánek a minimalizuje nespavost pocházející z deprese. Zklidňuje také úzkosti, a jelikož má euforické vlastnosti, tak podporuje dobrou náladu. U pacientů s bipolární poruchou se deprese objevovaly méně často a pacienti se cítili obecně stabilnější.

 

Medicína, zabývající se marihuanou, debatuje o tom, které druhy konopí jsou nejvhodnější pro léčbu deprese. Každý pacient musí toto posoudit sám, zejména proto, že každý případ deprese je jedinečný. Ale obecně se říká, že druhy Indica jsou více relaxační, zatímco Sativa jsou více povznášející.

Podívejte se na nabídku semen marihuany, které pomáhají proti depresím.

 

deprese

 

 

 

Konopí a nevolnosti

 

Nevolnost není sama o sobě zdravotním stavem, ale je častým příznakem spojeným s rakovinou, epilepsií i roztroušenou sklerózou. Sama nemoc někdy způsobuje extrémní nevolnost a zvracení. Tuto reakci můžou vyvolat i některé léky používané k léčbě a chemoterapie.

 

Pacienti s nádorovým onemocněním procházejí chemoterapiemi, představují největší skupinu lidí, kterým je běžně podáváno konopí proti nevolnosti. To podporuje i chuť k jídlu.

 

Konopí se nicméně používá k uklidnění různých druhů nevolnosti, například ranní nevolnost.

 

Těhotným ženám se běžně podávají léky, které vyvolávají ranní nevolnost, zatímco marihuana může být užívána prostřednictvím rozprašovače a nevolnost nevyvolávat. Je ale marihuana bezpečná pro těhotné ženy a jejich děti?

 

Studie na Jamajce ukázaly, že neexistují rozdíly mezi čerstvě narozenými dětmi do jednoho měsíce od matek užívajících marihuanu a těch, které ji neužívaly. Ovšem konopí, které je předepisované jako antiemetiku, je určeno zejména ke zmírnění nevolnosti od chronických chorob.

Prohlédněte si semínka marihuany, které při nevolnostech pomáhají.

 

O čem píšeme

Konopí a stres 

 

Stále se debatuje o tom, zda lékařská marihuana je či není efektivní při léčbě posttraumatické stresové poruchy (dále jen PTSP). Přesto některé státy umožňují předepisování konopí pro pacienty s touto poruchou. Další studie jsou ovšem stále prováděny, a závěry se kloní k tomu, že marihuana je plnohodnotným lékem při léčbě PTSP.

 

Odhaduje se, že 25% veškeré lékařské marihuany využívají vojenští veteráni. Mnoho těchto veteránů trpí PTSP, kterou získali po traumatických zážitcích z boje. Nicméně jen málo z nich užívá vyloženě předepsanou lékařskou marihuanu.

 

Pacienti s diagnózou PTSP obhajují lékařskou marihuanu tvrzením, že ji nepoužívají k tomu, aby se dostali mimo kontrolu svého těla a že je veliký rozdíl mezi kouřením marihuany na vysokoškolských kolejí a zodpovědného využívání léčivého konopí k léčbě a snížení nepříjemných syndromů.

 

Výzkumy, které byly provedeny ukázaly, že radostné a povznášející schopnosti konopí sativa jsou vhodné pro léčbu PTSP.

 

Konopí a anorexie

 

Mentální anorexie, známá většině lidí jednoduše jako “anorexie“. Jedná se o psychiatrické onemocnění, které způsobuje poruchy příjmu potravy a vyznačuje se špatným vnímáním tělesného obrazu, nízkou tělesnou hmotností, nadměrným cvičením, dobrovolným hladověním a používáním pilulek na hubnutí. Je všeobecně známo, že přibližně 90% populace, trpící anorexií, jsou ženy.

 

Anorexie je v klinickém jazyce definována jako “akutní ztráta chuti k jídlu, často spojená s psychologickými faktory“, z čehož logicky vyplývá, že konopí a jeho kanabinoidní látky jsou efektivní při terapii, léčbě anorexie, protože podporují chuť k jídlu.

 

Protože je anorexie psychická porucha, která se projevuje fyzicky, může být bohužel užívání konopí také neefektivní. Bylo prokázáno, že kanabinoidy mají malou úspěšnost na potlačení chuti k jídlu u pacientů s klasickou anorexii, a to navzdory úspěšné léčbě HIV/AIDS, kde se projevuje kachexie- ztráta chuti k jídlu.

Existují syntetické THC pilulky, známé pod názvem Marinol, mohou být použity jako stimulanty chuti k jídlu.

 

Lékaři ale mohou přijít o licenci při předepsání těchto léků pacientům s mentální anorexií, pokud netrpí těžkou ztrátou hmotnosti spojovanou obvykle s AIDS nebo chemoterapií.

 

Dle výzkumů, byl pozorován pozitivní vliv na tělesnou hmotnost u patnácti pacientů s Alzheimerovou chorobou, kteří odmítali jídlo. Překvapivě, THC také způsobilo snížení narušeného chování.

 

U pacientů s diagnózou primární anorexie nebyl naměřen kanabinoidní účinek, důvodem pravděpodobně je, že základním patologickým mechanismem není ztráta chuti k jídlu.

 

anorexie

Časté dotazy

Chronická bolest je bolest, která trvá déle než 3 měsíce, častá je u onkologických pacientů. Zdroj bolesti může být různý, doprovodnými příznaky jsou však pokles nálady, úzkost, bolest, nespavost a nechutenství. Kanabinoidy (CBD) pomáhá potlačit bolest působením na endokanabinoidní systém. CBD narozdíl od THC není psychoaktivní a má minimum nežádoucích účinků. Studie prokázaly, že u pacientů, kteří užívali CBD produkty buď čisté či se stopou THC, se prokazatelně snížila bolest. Dle dat CBD kalkulátoru pomáhá snížit bolest dávka CBD 13 - 39 mg s průměrem váhy 75 kg.

Kanabinoidy z konopí působí jako přírodní antidepresiva, z toho důvodu je ideální možností při léčbě deprese předtím, než sáhneme po antidepresivech jako takových. Pacienti, kteří na úzkosti a deprese užívali produkty s obsahem CBD, konkrétně CBD olej potvrzují okamžitou úlevu. Nejlepšího výsledku dosáhneme při dlouhodobém a pravidelném užívání. CBD ovlivňuje produkci serotinu, známý jako hormon štěstí, jehož nedostatek může být příčinou deprese. Kanabinoidy harmonizují nervovou soustavu a působí na endokanabinoidní systém. Je to 100% přírodní látka s minimálním množstvím nežádoucích účinků. CBD olej je možné kombinovat například s konopným čajem či jinými CBD produkty pro dosažení vyššího blahodárného účinku.

CBD vykazuje pozitivní účinky při léčbě bolesti jak samotné, tak i s obsahem THC. Je vynikající pro zánětlivou bolest jako je artritida nebo zranění. Nejen, že pomáhá při bolesti, ale i snižuje a redukuje záněty. Reaguje na receptory endokanabinoidního systému, což značně přispívá k úlevě od bolesti. THC pomáhá zmírnit centrální a neuropatickou bolest a působí taktéž protizánětlivě. Ideálním bojovníkem proti nemoci je tudíž například CBD olej s poměrem CBD:THC.

Léčba migrény pomocí CBD je momentálně ve fázi studií, neboť studie konopí byly dlouhou dobu nelegální. Přesto, že o léčebných účincích CBD na migrénu nevíme zatím příliš, nelze popírat jeho léčebný přínos k mnoha zdravotním potížím. K příznakům migrény patří bolest, úzkost a nevolnost, na to vše má CBD pozitivní vliv. CBD lze užívat například orálně pomocí CBD olejů, které mají dlouhotrvající účinek úlevy. Inhalačním užitím nastupuje účinek oproti olejům mnohem rychleji. Na pomoc od migrény jsou vhodné například konopné odrůdy jako je White Widow, OG Kush nebo Chocolate Haze.

Konopí má široké možnosti využití a obrovský potenciál pro léčebné využití. Léčebné účinky konopí jsou zkoumány řadou studií. V současnosti známe zejména analgetické, antimikrobiální a silné protizánětlivé schopnosti konopí. Nejúčinnější se přitom zdají být kanabinoidy THC a CBD, které jsou však v mnohém odlišné. Legální CBD je využíváno v boji proti úzkostem, depresím, stresu i bolestem různého původu. Vedle toho THC je užitečné zejména při boji s bolestmi. Konopí s obsahem THC na povolenou hranici 1 % je však možné získat výhradně na lékařský předpis.

Konopí má řadu prokazatelně léčivých vlastností, kterými přispívá například k léčbě revmatismu, epilepsie, rakoviny, artritidy, poruchy spánku, nervových onemocnění a spoustu dalšího. Z kanabinoidů se vytváří konopné produktu, kterými jsou konopné masti, CBD oleje, konopná semínka a jiné. Konopí je v neposlední řadě také blahodárné pro naši pleť a je to výborný doplněk stravy. Konopné oleje a čaje mají prokazatelně pozitivní účinky na náš metabolismus a imunitní systém.

Narozdíl od léků na nespavost není CBD návykové a vázané na lékařský předpis. Na denní únavu je ideální užít pár kapek CBD oleje hned ráno pod jazyk. Kanabinoidy neovlivňují pouze usínání, ale i celkovou kvalitu spánku. Pro klidné spaní a rychlé usínání je vhodné nakapat pár kapek oleje pod jazyk před spaním, mysl se tak zklidní a spánek bude kvalitnější. Dávkování se odvíjí od hmotnosti, věku a charakteru užití, doporučuje se však začít s jednou kapkou a dávky postupně zvyšovat dle potřeby.

Migréna je chronické záchvatovité onemocnění, které postihuje cévy v mozku. Migrénou trpí ženy 3x více než muži. Příčinami mohou být stres, genetické dispozice, ostré sluneční záření, alkohol, úraz hlavy, onemocnění mozku nebo i některé léky. Migréna se projevuje jako tupá bolest, vystřeluje do spánků, zadní či přední části hlavy a okolí očí. CBD působí jako účinný neuroprotektant. Z toho důvodu může pomoci aplikace konopné masti či CBD oleje při příznacích migrény.

  • Články z kategorie Studie CBD mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 08/04/13