Konopí a nemoci 4. díl

Ve čtvrtém díle o nemocích, proti kterým má konopí příznivý vliv se podíváme na několik závažných chorob, které trápí velkou část populace i některé méně obvyklé nemoci. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obsah článku

 

 

Konopí a rakovina

Jak samotná rakovina, tak i různé způsoby její léčby vyvolávají několik vedlejších účinků, včetně anorexie a kachexie, nauzey a zvracení, někteří zažívají silné bolesti a potíže spánku. Pro mnoho z těchto pacientů existuje látka, která jim může pomoci dostat se přes to všechno, a tou látkou je marihuana.

 

Anorexie a Kachexie:
Anorexie, ztráta touhy po jídle (nebo ztráta chuti k jídlu) je častým příznakem u pacientů s rakovinou, i když tyto příznaky mohou nastat dříve nebo i později v průběhu nemoci.  Kachexie většinou přichází s anorexií (ale ne vždy). Při kachexii mají pacienti významnou slabost a progresivní ztrátu hmotnosti, tuků a svalů. 
V těchto případech jim marihuana, konkrétně THC, pomáhá zvýšit chuť k jídlu.

 

Nevolnost a zvracení:
Protirakovinné léky mohou vyvolávat nevolnost a zvracení, jsou navržené tak, aby ovlivňovaly tu část mozku, která řídí tyto reakce a dráždí sliznici žaludku. Existuje několik faktorů, které ovlivňují výskyt a závažnost těchto vedlejších příznaků léčby. Záleží na typu léků, dávkování, rozvrhu a na reakcích pacienta.
Vzhledem k tomu, že konopí má anti-emetické (proti nevolnostní) vlastnosti, je velmi užitečné pro léčbu pacientů s rakovinou a se zvýšenou nevolností. Vzhledem k tomu, že může být podáváno různými způsoby, mohou ho využívat pacienti, kteří nemohou jíst.

 

Konopí pomůže usnout a pomáhá od bolesti
Marihuana technicky není analgetikum, ale může zmínit bolesti tím, že uvolní napjaté svaly. Její uspávací účinky znají i rekreační kuřáci, pacientům svými schopnostmi dokáže pomoct ke klidnému spánku.

 

Nové výzkumy
Zatím neproběhlo žádné oficiální prohlášení, několik zdrojů však ukazuje na možnost, že konopí, nebo některé složky v něm obsažené, mohou zastavit rakovinu a růst nádorových buněk. Většina z těchto výzkumů se provádí v Evropě, protože americké předpisy ztěžují vědcům testování s konopím.

Konopí přímo rakovinu neléčí, ale omezuje její projevy a ulevuje od bolesti. K tomu se nejvíce využívají tyto modely léčebného konopí

 

 

Konopí a AIDS

Studie zveřejněná v roce 2004 ukázala, že zhruba čtvrtina všech pacientů s AIDS používá konopí jako prostředek ke zmírnění bolesti, k úlevě od úzkosti, nevolnosti a ke zlepšení jejich apetitu. To by ovšem nemělo být žádným překvapením, protože je všeobecně známo, že lékařská marihuana je antiemetikum (lék proti nevolnosti) a její analgetické vlastnosti (proti bolesti) jsou prospěšné při léčbě HIV a AIDS.

Několik různých organizací, včetně britské Dolní sněmovny lordů pro vědu a techniku, Australské národní pracovní skupiny pro konopí a Institutu medicíny (IOM) přezkoumalo užívání konopí pro léčbu AIDS. Institut medicíny (IOM) došel k závěru, že ,,U pacientů s AIDS, nebo u těch, co procházejí chemoterapií a trpí současně závažnou bolestí, nevolnostmi a ztrátou chuti k jídlu, můžou kanabinoidní látky nabídnout široké spektrum úlevy, čehož jiné léky nejsou schopny dosáhnout."

 

AIDS Wasting Syndrom (nebo-li kachexie):

Před vynálezem proteázy – zpomalovacích léků, byl wasting syndrom častou komplikací při HIV. Představuje velkou ztrátu hmotnosti, ztrátu chuti k jídlu, únavu a svalovou atrofii, což zvyšuje celkové oslabení pacientů. 


Mezi časté účinky užívání konopí patří zvýšená chuť k jídlu (semínka marihuany navozující chuť k jídlu najdete zde), stejně jako zmírnění symptomů AIDS. Lékařská marihuana, nebo kanabinoidní léky, jsou často využívány k alternativní léčbě ve Spojených státech, v Kanadě i Evropě. V těch částech světa (Afrika), kde marihuana není k dispozici a je těžce dostupná, je wasting syndrom stále významným rizikem pro pacienty s AIDS, a je známý jako “slim disease“ – štíhlá nemoc.


V roce 1970, klinické studie na lidech začali prokazovat schopnosti konopí stimulovat hmotnost i chuť k jídlu u zdravých dobrovolníků. Ve studii se skutečnými pacienty při léčbě AIDS, THC výrazně zvýšilo chuť k jídlu a snížilo nevolnosti. Nežádoucí účinky byly mírné, a nálada pacientů se výrazně zlepšila. Tyto výsledky pro použití konopí při léčbě HIV/AIDS jsou zaznamenány v Americkém institutu Medicíny. Mimo jiné, studie prováděné na Univerzitě v Kalifornii rozhodly, že inhalace marihuany není v rozporu s účinností inhibitorů proteázy- léků zpomalovacích průběh nemoci.

 

Hlavní účinek konopí je proti bolesti
Konopné drogy byly schváleny ve formě dronabinol – syntetický kannabinoid, také známý jako “orální THC“ nebo “Marinol“. Slouží jako stimulant podporující chuť k jídlu a jako antiemetikum, které tiší zvracení. Nejvíce je využíván při léčbě AIDS a při léčbě rakoviny chemoterapií.
Výzkumy zkoumající výhody konopí i nadále pokračují a hledají způsoby, aby bylo možné využívat více konopí ke zmírnění bolesti a léčbě nemoci.

 

 

Konopí a mozkové nádory

Účinná látka obsažená v marihuaně – tetrahydrokannabinol (THC) – nejen že preventivně pomáhá zabránit vzniku nádoru, ale také jej dokáže léčit. Tento medicínský zázrak funguje na principu, že THC navodí proces autofagie, což znamená, že rakovinné buňky začínají konzumovat sami sebe.

Spíše než rozšiřování se na další zdravé mozkové buňky, tyto rakovinné buňky se krmí vzájemně sami na sobě, dokud z nich nezůstane nic. To vše přichází bez vedlejších rizikových účinků, které poskytují jiné, především syntetické drogy, určené pro tento účel.

Jelikož stále nejde o primární způsob léčby, lze předpokládat, že existují i efektivnější metody a proto se konopí při léčbě mozkových nádorů masivně nerozšířilo.  

 

Španělští vědci na Computense University byli první, kteří dali tento jev na vědomí, a to v roce 2008. Začali podáváním THC, u testovaných si všimli drastického zlepšení již po dvou týdnech!

O rok později byl proveden další výzkum. Předmětem byli dva pacienti s multiformním glioblastomem, kteří se zapsali do experimentu, při kterém jim bylo THC podáváno injekcemi přímo do mozku, na rozdíl od běžného podávání do krevního řečiště. Glioblastom multiforme je nemilosrdný a často znovu se objevující nádor, se kterým je boj málokdy úspěšný. Po podání THC do mozku, výzkumníci zaznamenali výrazně zvýšenou autofagii a zmenšení nádoru.

Snad nejvíce úžasná byla skutečnost, že pacienti neměli žádné negativní dopady z THC injekcí. Standardní léčba by však mohla skončit smrtí, nebo by způsobila vysoce nežádoucí vedlejší účinky.

 

Konopí a roztoušená skleróza

Roztroušená skleróza je chronické degenerativní onemocnění centrálního nervového systému. Její příznaky zahrnují svalovou slabost, ztrátu sebekontroly a záněty. V průběhu času, pacienti s roztroušenou sklerózou, se obvykle stávají plně invalidní, v některých případech může nastat i smrt v důsledku této nemoci. 


Data od vědců říkají, že diagnóza roztroušené sklerózy je oznamována většinou lidem ve věku od dvaceti do čtyřiceti let. 


Jak klinické, tak neoficiální zprávy poukazují na schopnost kanabinoidů snížit příznaky roztroušené sklerózydepresi, únavu, inkontinenci, bolesti a svalové napětí.

Informace poukazují, že každý druhý pacient s roztroušenou sklerózou využívá marihuanu pro léčebné účely. V roce 2003 časopis Brain vydal oznámení, že kanabinoidy skutečně mohou zabránit progresi (postupování, rozšíření) roztroušené sklerózy, a nejen že zmírňují symptomy, které ji provází.

Ve shrnutí: konopí může zpomalit, ne-li zastavit, neurodegenerativní procesy, které by v konečném důsledku mohli vést k chronickým potížím a dalším nemocem.

 

 

V tom samém roce, tedy v roce 2003, Nizozemské výzkumy prohlásily, že použití THC zlepšuje u pacientů imunitní funkce. Další studie z roku 2006, u 167 pacientů prokázaly, že zmírnili symptomy až na 434 dní a to bez zvyšování dávek marihuany.

Zdravotní úřady v Kanadě, na Novém Zélandu, ve Španělsku a ve Spojeném království již schválily užívávání extraktu konopí za účelem snížení syndromů roztroušené sklerózy. V několika dalších zemí se na schválení čeká. U nás jsme se už dočkali, otázkou je jak se k léčbě postaví lékaři.

 

 

Konopí a záchvaty - Epilepsie

Epilepsie je neurologické onemocnění, které postihuje zhruba jednoho člověka ze sta. U lékařské veřejnosti se epilepsie klasifikuje dle oblastí mozku, kde záchvaty vznikají, jak se šíří a jak velkou část mozku zabírají. Většina epileptických záchvatů je ohlašována takzvanou aurou, která se projevuje změněným chováním a citlivostí na světlo i zvuk. Samotné záchvaty mohou nastat bez zjevného důvodu, nebo mohou být vyvolány stresem, nedostatkem spánku, nízkou hladinou cukru i nudou. Příčinou vzniku epilepsie u konkrétních osob může být zranění při narození, útoky virových infekcí, traumata, hormonální nerovnováha, nebo příčina může být idiopatická – neznámá.

 

Některé druhy epilepsie můžou být ovládány takzvanými antikonvulzivy, některé druhy epilepsie nereagují na farmaceutické léky. Antikonvulziva jsou léky, které ovšem mohou mít nebezpečné vedlejší účinky, například emočních poruchy, zduření dásní, snížení tvorby červených krvinek a měknutí kostí. Navíc antikonvulziva zastavují záchvaty jen u 60% pacientů.

 

Konopí bylo testováno pro zmírnění záchvatů už v 19. století. Většina dat je dnes neoficiálních, ale osobní příběhy pacientů směřují k tomu, že konopí dokáže velice dobře ovládat záchvaty. Slouží k prevenci, kdy se dá kombinovat i s tradičními léky. Pacienti, kteří prošli touto kombinovanou léčbou uvedli, že po odstavení běžných léků se záchvaty stále nedostavují.

 

Byly provedeny vědecké testy na využití konopných léků pro léčbu epilepsie. Výzkum byl zaměřen na nežádoucí účinky, ke kterým by látky obsažené v konopí, jako je například THC, mohli mít tendenci. Výzkum ukázal, že cannabidiol nemá téměř žádný negativní účinky.

Konopí a kachexie

Když se konopí, nebo kanabinoidní léky předepisují pro léčbu rakoviny nebo AIDS, důvodem není samotná nemoc, ale kachexie, těžká “plýtvací nemoc“ díky které pacienti často těžce trpí.

Podle literatury z American Cancer Society, je kachexie a anorexie diagnostikována u více než dvou třetin všech onkologických pacientů v pokročilém stádiu nemoci. Jsou považovány za nezávislé faktory při výpočtu nemocnosti - stádium onemocnění, a úmrtnosti-pravděpodobnost smrti. Kachexie představuje nechutenství, nevolnost, zvracení, bolesti a často je popisována jako vysoký újem na celkové kvalitě života pacienta.

 

V roce 1986, hlavní účinná složka marihuany - THC, byla licencována jako anti-emeticum (lék proti nevolnostem) pro pacienty s rakovinou, kteří podstupují chemoterapie. Stejně tak klinické studie prokázaly, že THC obsahuje významné stimulanty chuti k jídlu, čímž zvyšuje jejich tělesnou hmotnost, a to u pacientů s AIDS (nebo HIV pozitivní) a rakovinou. Rekreační kuřáci marihuany zažívají pocit hladu, ale ti, kteří používají konopí pro léčivé účinky zjišťují, že jejich apetit se zlepšil a přibývají na váze.

 

Nejvíce účinné výzkumy pro léčbu kachexie byly prováděny s celým konopím, a ne jen se samostatnou látkou THC. Celý účinek souvisí i s ostatními kanabinoidy, které snižují psychotropní účinky THC, ale zároveň nebrání zvyšování chuti k jídlu.

 

Většina pacientů s rakovinou a AIDS nesmí mít předepsanou lékařskou marihuanu jen pro léčbu kachexie. Avšak v těch státech, kde je konopí schváleno pro používaní ve zdravotnictví, pacienti mají dovoleno ho využívat ke zmírnění bolesti a minimalizaci dalších příznaků. V tomto případě také pomáhá bojovat proti kachexii a anorexii jen jako bonus, jako vedlejší pomoc.

O čem píšeme

Konopí nemoc šílených krav

Čtyřdílný seriál o nemocích završíme trochu netradiční nemocí. 

V poslední době se stále více a více výzkumů provádí s ohledem na možné přínosy marihuany. Většina z nás (kromě vlády) nemůže tvrdit, že marihuana nemá žádné léčivé vlastnosti. Dokonce působí jako prevence proti nemoci šílených krav. Studie ukázaly, že ti, kteří požívají konopí s vysokým obsahem CBD – cannabinoidů, se nemusí tolik bát této nemoci. Nemoc šílených krav je těžké, smrtelné a chronické onemocnění, které napadá infekcí část mozku.

Zatím neexistuje žádný lék na nemoc šílených krav, ani marihuanu nemůžeme považovat za lék této nemoci. Nicméně cannabidiol funguje tak, že blokuje vstup této infekci do mozku, a tím snižuje šanci na vznik této nemoci.

Francouzští vědci potvrdily tento fakt závěrem z vykonaných výzkumů, a řekli: „Naše výsledky naznačují, že CBD může chránit neurony před několika molekulárními a buněčnými vlivy, podílejících se na různých krocích neurodegenerativního procesu, který probíhá během infekce. CBD představuje slibný nový protilék.“

Semínka marihuany s vysokým obsahem CBS najdete zde.

Časté dotazy

Chronická bolest je bolest, která trvá déle než 3 měsíce, častá je u onkologických pacientů. Zdroj bolesti může být různý, doprovodnými příznaky jsou však pokles nálady, úzkost, bolest, nespavost a nechutenství. Kanabinoidy (CBD) pomáhá potlačit bolest působením na endokanabinoidní systém. CBD narozdíl od THC není psychoaktivní a má minimum nežádoucích účinků. Studie prokázaly, že u pacientů, kteří užívali CBD produkty buď čisté či se stopou THC, se prokazatelně snížila bolest. Dle dat CBD kalkulátoru pomáhá snížit bolest dávka CBD 13 - 39 mg s průměrem váhy 75 kg.

Epilepsie je chronické onemocnění mozku, které se projevuje opakovanými a náhodnými záchvaty. Epileptické záchvaty se mohou projevovat škubáním v těle, zasnění, výpadky paměti a brněním končetin. Pacienta také mohou postihnout svalové křeče a ztráta vědomí. CBD může být velmi nápomocné při léčbě epilepsie, neboť se kanabinoidy vážou na endokanabinoidní systém ovlivňující nervovou soustavu. Má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. Report WHO zmiňuje účinky CBD a taktéž uvádí, že jediný schválený lék s CBD je právě na epilepsii. CBD oleje je vhodné užívat pravidelně.

CBD vykazuje pozitivní účinky při léčbě bolesti jak samotné, tak i s obsahem THC. Je vynikající pro zánětlivou bolest jako je artritida nebo zranění. Nejen, že pomáhá při bolesti, ale i snižuje a redukuje záněty. Reaguje na receptory endokanabinoidního systému, což značně přispívá k úlevě od bolesti. THC pomáhá zmírnit centrální a neuropatickou bolest a působí taktéž protizánětlivě. Ideálním bojovníkem proti nemoci je tudíž například CBD olej s poměrem CBD:THC.

CBD reaguje na endokanabinoidní systém a na jednotlivé části organismu, které vedou ke spuštění epileptických záchvatů. CBD je při epilepsii nápomocné z několika důvodů: jeho působení na hladinu kyseliny gama-aminomáselné, stabilizuje funkce iontových kanálů v těle, mění způsob, jakým spolu buňky v mozku komunikují, má antioxidační a protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. Dávkování CBD kapek při užívání CBD oleje je individuální a závisí například na váze člověka.

Studie prokázaly, že pacienti užívající ke své léčbě i konopné výrobky cítili významnou úlevu od úzkosti, depresí a bolesti, ale i zlepšenou chuť k jídlu a celkový nárůst dobré nálady. CBD produkty se vážou na endokanabinoidní systém, který je velmi adaptivní a díky tomu je konopí považováno za velmi přínosné pro tělo a přispívá k léčbě chorob. Konopí přímo ovlivňuje, jak tělo reaguje na HIV.

CBD potlačuje příznaky rakoviny a některé vedlejší účinky chemoterapie. Kanabidiol funguje na principu interakce s různými buněčnými receptory. Účinek CBD může vést ke smrti nádorových buněk a útlum jejich šíření. Užívání CBD produktů je pouze doplňková léčba k léčbě předepsané lékařem.

Vzhledem k tomu, že hlavním problémem při roztroušené skleróze je zánět, je konopí ideálním pomocníkem k její léčbě, neboť CBD je protizánětlivý. Kanabinoidy chrání buňky a výrazně zpomaluje jejich stárnutí. Pomocí endokanabinoidního systému tlumí bolest, snižuje křeče a ztuhlost, pomáhá při nespavosti a při poruchách nálady a deprese. Konopné semínko se podílí na správné funkci metabolismu díky vhodnému poměru esenciálních mastných kyselin. Díky omega 3 a omega 6 nenasyceným mastným kyselinám pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou například proti depresím.

Konopí má široké možnosti využití a obrovský potenciál pro léčebné využití. Léčebné účinky konopí jsou zkoumány řadou studií. V současnosti známe zejména analgetické, antimikrobiální a silné protizánětlivé schopnosti konopí. Nejúčinnější se přitom zdají být kanabinoidy THC a CBD, které jsou však v mnohém odlišné. Legální CBD je využíváno v boji proti úzkostem, depresím, stresu i bolestem různého původu. Vedle toho THC je užitečné zejména při boji s bolestmi. Konopí s obsahem THC na povolenou hranici 1 % je však možné získat výhradně na lékařský předpis.

Narozdíl od léků na nespavost není CBD návykové a vázané na lékařský předpis. Na denní únavu je ideální užít pár kapek CBD oleje hned ráno pod jazyk. Kanabinoidy neovlivňují pouze usínání, ale i celkovou kvalitu spánku. Pro klidné spaní a rychlé usínání je vhodné nakapat pár kapek oleje pod jazyk před spaním, mysl se tak zklidní a spánek bude kvalitnější. Dávkování se odvíjí od hmotnosti, věku a charakteru užití, doporučuje se však začít s jednou kapkou a dávky postupně zvyšovat dle potřeby.

  • Články z kategorie Studie CBD, THC a CBD mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 08/08/13