Skladování a kvalita konopí: Kazí se v průběhu času?

Suché květy lékařského konopí mohou při špatném uskladnění postupem času přeschnout, což bude mít za následek tvrdý a štiplavý kouř během inhalace. Nedosušené květy mohou být naopak příliš vlhké a podporovat tak vznik plísně během uskladnění.

Sušení květy Cannapio
Faktory ovlivňující degradaci konopných květů jsou snadno pochopitelné a jednoduše kontrolovatelné. 

Teplota, relativní vlhkost, UV záření a kyslík jsou čtyři hlavní faktory ovlivňující degradaci konopí. Pojďme se tedy na ně podívat.

Jaká je trvanlivost konopí?

Jakmile je rostlina sklizena a přestane přijímat živiny ze svého kořenového systému, kanabinoidní biosyntetické cesty jsou narušeny a započne tak proces degradace. Při tomto procesu se kanabinoidy a terpeny rozpadají na jiné látky a následně tak mění své psychoaktivní vlastnosti. Například, vyšší teploty mají schopnost takzvaně dekarboxylovat THCA na psychoaktivní THC a s postupem času může teplota a světlo degradovat THC na CBN.

Pokud je konopí správně sklizeno, usušeno a uloženo do finálních nádob, nastane v určité chvíli období optimální svěžesti a připravenosti produktu, které může být prodlouženo pouze opatrným kontrolováním teploty, relativní vlhkosti, UV záření a množstvím kyslíku v okolí.

Nejedná se o přesnou vědu a podmínky, ve kterých se vaše květy ukrývaly, určují, v jakém stavu je obsah kanabinoidů. Pokud je například vlhké už rok, pravděpodobně to nemá cenu ani zkoušet. Pokud však konopí bylo na chladném a suchém místě, může být v trichomech stále značné množství THC.

Jedná se o hrubé odhady, ale rozpad THC probíhá přibližně touto rychlostí:

  • 1 rok - 16%
  • 2 roky - 26%
  • 3 roky - 34%
  • 4 roky - 41%

Může tedy marihuana zestárnout nebo se zkazit? Ano, ale až po nějaké době. Pokud je méně silná, než si pamatujete, měli byste ji považovat za lahůdku.

Vliv teploty na degradaci konopí

Teplota může ovlivnit degradaci konopí hned několika způsoby. Ideální teplota pro skladování léčebného konopí na předpis by neměla přesahovat 21 °C. Teploty vyšší než 21 stupňů vytvoří prostředí přispívající k růstu bakterií a plísní ve vašich palicích. Navíc, nestálé monoterpeny začínají polymerizovat již při překvapivě malém nárůstu teploty, což může ovlivnit vůni a chuť vašich květů. Dále, při dlouhodobém vystavení vysokým teplotám se začnou kanabinoidy dekarboxylovat a/nebo degradovat. THCA nejprve ztratí své karboxylové kyseliny a změní se tak na THC, které může eventuelně skrze dlouhodobé vystavení zvýšeným teplotám degradovat na CBN.

Naopak, při skladování konopí například v mrazáku mohou příliš nízké teploty zvýšit relativní vlhkost v okolí do takové míry, kdy dochází k vytlačení vlhkosti z palic na povrch a k následnému zničení trichomů.

Vliv vlhkosti na degradaci konopí

Relativní vlhkost sama o sobě může ovlivnit degradaci konopí zvýšením vlhkosti uvnitř palic. Během sušící a finální uskladňovací fáze dochází ve sklizeném konopí k rapidnímu zpomalení přenosu tekutin. Zvýšená vlhkost v palicích zabraňuje proudění vzduchu, čímž se zvyšuje riziko výskytu plísně a čpavého zápachu. Na druhou stranu, příliš nízká vlhkost urychlí degradaci vysušením listů i palic, které pak budou křehké a drolivé.

Optimálně by se mělo konopí skladovat v relativní vlhkosti od 59% - 63% aby se zabránilo degradaci v obou směrech.

Vliv UV záření a oxidace na degradaci konopí

Teplota a vlhkost mají na degradaci konopí značný vliv, nejvíce škody za nejkratší čas však dokáže napáchat UV záření a kyslík. UV paprsky rapidně rozkládají organický materiál a způsobují tak rozpad a degradaci kanabinoidů. Tento proces lze zpomalit jedině ochranou květů před světlem.

Kontakt kanabinoidů s kyslíkem může také rapidně urychlit degradaci. Ve vysoce okysličeném prostředí se THC rychleji mění na CBN, proto je při skladování konopných květů důležité kontrolovat nejen relativní vlhkost, ale i úroveň kyslíku v okolí. 

Jak zjistit, že tráva už není dobrá

Stejně jako u potravin i zde naštěstí existují určité příznaky, které vám pomohou zjistit, zda se vaše tráva zkazila.

Vzhled

Pokud je vaše marihuana pouze stará, bude zpravidla vypadat jako bez života a vysušená.
Podívejte se na tyto příznaky:

  • Hnědé zabarvení - zapříčiněné rozpadem chlorofylu
  • Suchá a okoralá
  • Méně bohatý vzhled

Může ztratit na kvalitě a chuti (a zvýšit tvrdost), tyto příznaky neznamenají, že je s vaší trávou něco v nepořádku. Pokud však zjistíte, že na trávě roste plíseň, nebo pokud vypadá vlhce či černě, raději ji vyhoďte.

Vůně

Stará tráva bude pravděpodobně vonět mnohem méně než na začátku. Pokud je tedy zcela bez zápachu, neznepokojujte se - to se dá očekávat.

Může dokonce získat jemnou zemitou vůni. Pokud však ucítíte zápach, nekuřte ji! Pokud se v něm objevily nové štiplavé vůně, je to pravděpodobně špatné znamení.

Účinnost

Účinek bude pravděpodobně mírnější, protože obsah THC se sníží. Stejně tak se zvýší hladina CBN, protože THC se při rozkladu mění na CBN. Účinky CBN nejsou zcela psychotropní, ale podle neoficiálních zpráv působí ospale. V porovnání s většinou ostatních druhů konopí může být proto vnímáno jako více uvolňující a méně omamné.

Dotyk

Staré konopí je suché i drobivé a velmi snadno se mele! Špatné konopí může být vlhké nebo dokonce mokré. V takovém případě byste se ho měli rychle zbavit.

Plíseň

Tráva se bohužel může zkazit. Vzhledem k tomu, že se jedná o organický materiál, mohou se v tomto případě tvořit plísně. Příznaky jsou poměrně jasné - bude na něm nějaká usazenina.

Dávejte si pozor na bílé vláknité skvrny a jiné nežádoucí barvy. Kromě toho, že plíseň uvidíte, ji budete pravděpodobně i cítit. Používejte zdravý rozum. Pokud vám vaše smysly napovídají, že něco není v pořádku, měli byste se na ně spolehnout a trávu nekouřit. Nikdy byste neměli kouřit plesnivou marihuanu!

schimmel

Proč konopí časem ztrácí na síle?

V průběhu času dochází k chemickým změnám kanabinoidů v konopí. Ačkoli se zdají být minimální, při požití mohou vést k velkým rozdílům. Když se konopí kazí, THC prochází procesem chemické přeměny.

Konopí se obvykle sklízí v době, kdy se předpokládá, že je obsah THCA nejvyšší. THCA je prekurzorem THC a po dekarboxylaci (zahřátí) se z něj stává THC.

V tuto chvíli však ještě není konec. Pokud jsou THCA nebo THC dostatečně dlouho vystaveny určitému prostředí nebo UV záření, dochází k dalším změnám. V tomto případě se obě látky přeměňují na CBNA a CBN. Čím déle je sušina v tomto stavu, tím vyšší je koncentrace nových látek ve srovnání se starými účinnými látkami. Ačkoli CBN nemá žádné škodlivé účinky, kanabinoid je jiný a jiný nemusí být to, v co při jeho konzumaci doufáte.

Co se stane, když kouříte starou trávu?

Pokud prošel výše popsaným procesem, nic špatného se nestane. Pravděpodobně zjistíte, že je méně silná než dříve, ale možná více uvolňující. Uvádí se, že CBN nemá mnoho vedlejších účinků; přinejmenším žádné, které by nebyly způsobeny také trávou bohatou na THC.

Pokud však tráva zplesniví, může vám způsobit onemocnění. Pokud si tedy všimnete jakýchkoli známek plísně, měli byste je zlikvidovat.

Jak dlouho vydrží konopný vosk?

Zkazit se mohou nejen květy konopí, ale také koncentráty THC. Ve skutečnosti se dabs a vosk mohou zkazit rychleji než květiny. Pokud vydávají vůni podobnou trávě, znamená to, že se terpeny rozptylují. V takovém případě budete mít pravděpodobně neoptimální chuťový zážitek. To však samo o sobě nemá vliv na koncentraci kanabinoidů.

Koncentráty si obecně zachovávají svou původní kvalitu (při správném skladování) po dobu přibližně 6-8 měsíců. Poté se začnou rozpadat. Podobně jako u šišek však tato degradace nemusí nutně znamenat, že už je nemůžete kouřit.

joint

Dlouhodobé uchování trávy je otázkou správného skladování. Vaším nepřítelem je v podstatě světlo, kyslík a teplo. Z tohoto důvodu je důležité uchovávat konopí ve vzduchotěsných, neprůhledných nádobách v chladném prostředí, aby si co nejdéle zachovala svou sílu. To jsou nejlepší způsoby, jak se vyhnout plísni a zachovat vysokou kvalitu konopí.

Dlouhodobé uchovávání koncentrátů je podobné. Některým procesům, jako je nukleace, se však nelze vyhnout. Dodržování výše uvedených kroků však výrazně prodlouží životnost vašich konopných koncentrátů. Tento způsob skladování navíc může prodloužit trvanlivost koncentrátů. Při tomto procesu, který se nazývá "zazimování" (winterizace), se z koncentrátu odstraní vosky a lipidy. Pokud k tomu dojde, nukleace se zpomalí a je méně problematická, když k ní dojde.

Starší tráva: prostě dokonale vyzrálá?

Mnoho lidí si klade otázku, zda má stařená tráva stejnou kvalitu - stejnou rafinovanost - jako dobře vyzrálé víno nebo whisky zrající v sudech. Odpověď je trochu složitější. Konopí se na rozdíl od většiny vín a whisky nestává tím lepším, čím déle se skladuje. Jak jsme viděli, v konopí dochází ke stárnutí k chemickému procesu, který u většiny kuřáků nakonec sníží kvalitu jejich květiny.

Přesto existují lepší způsoby sušení konopí, které mohou znamenat rozdíl mezi zapáchajícím, lepkavým květem a dokonale usušeným, lahodným a bohatým poupětem. Při sušení konopí jde o to, aby se co nejlépe projevily terpenové profily a maximalizovala koncentrace žádoucích kanabinoidů, jako je THC nebo CBD. Názory na nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, se různí, ale obvykle jde o několik dní až týdnů řízeného sušení na čerstvém vzduchu a závěrečné vytvrzování v uzavřené nádobě.

weed

Kontrola těchto proměnných jako jsou vlhkost, teplota, UV záření, kyslík a udržování jejich správných hodnot znamená omezení procesů, které způsobují degradaci rostlinného materiálu, kanabinoidů a terpenoidů. Zachováním správných hodnot tak můžeme výrazně prodloužit trvanlivost našeho uskladněného konopí.

Degradace kanabinoidů je však nevyhnutelná a vaše konopí jednoho dne jednoduše ztratí svoji původní účinnost, aroma i chuť. Nejlepším způsobem, jak bojovat s těmito přírodními procesy, je skladovat konopí v kontrolovaném prostředí. Vaše čerstvé květy konopí si tak udrží jak svoji svěžest, tak své léčebné účinky. 

Doporučené produkty

Jak správně uložit lékařské konopí? Zde je několik našich tipů:

1. Vyhněte se používání plastových sáčků.

Uskladnění konopí v plastovém sáčku je jeden z nejvíce populárních způsobů, jak konopí uchovávat. Ve skutečnosti však plastový sáček není nijak vhodný, jelikož statická elektřina vyvolaná třením plastu o textil může způsobit, že některé z aktivních složek THC se oddělí od produktu a zůstanou přilepené po stranách plastového sáčku. Jednoduše nepoužívejte plastové sáčky pro dlouhodobé skladování lékařského konopí. Pokud z nějakého konkrétního důvodu musíte sáček použít, vložte nejprve produkt do papírového sáčku a poté do plastového sáčku. Pokud možno poté odstraňte veškerý vzduch v pytlíku.

2. Nejlepší materiál je sklo:

Tmavé sklenice s pevným hermeticky uzavíratelným víkem jsou možná tím nejlepším způsobem, jak uskladnit dlouhodobě lékařské konopí. Uzavřená nádoba udržuje dostatečně vlhkost uvnitř a nepustí vzduch ven. Při tomto procesu dlouhodobého skladování bylin omezte časté otevírání nádoby na minimum. Zamezíte tak přístupu vzduchu a oxidování THC. Ujistěte se také, zda jsou všechny nádoby uloženy na chladném a tmavém místě bez přístupu světla.

V lékárnách se často pro uskladnění používají tzv. jantarové lahve s uzávěrem. Takovéto nádoby jsou pro uskladnění jakýchkoliv bylin velmi vhodné, jelikož udržují vnitřní prostory vzduchotěsné a také jantarově oranžová barva chrání lahev proti vniknutí UV záření.

 Související obrázek

3. Tma a chlad

Toto pravidlo platí univerzálně pro jakýkoliv způsob skladování. Mějte vždy na paměti, že největším přítelem správného uskladnění je tma a chlad.

5. Přidejte trochu pomerančové kůry:

Existuje malý trik, jak udržet skladovací prostředí trvale vlhké a nepřesušit tak výsledný produkt. Přidejte kousek pomerančové nebo citronové kůry přímo do nádoby a pečlivě ji opět hermeticky uzavřete. Květy lékařského konopí budou čerpat vlhkost z této ovocné kůry. Nikdy však nenechávejte ovocnou kůru v nádobě příliš dlouho. Pokud kůra začne plesnivět, může lehce nakazit také ostatní produkty a negativně tak ovlivnit chuť Vašeho konopí.

 Výsledek obrázku pro marijuana and orange cure

6. Skladování marihuany v mrazáku

Pozor na manipulaci se zmrzlým produktem, v mrazu se začne snadno oddělovat prykyřice od květů, což je žádoucí při výrobě hašiše, pro skladování však nikoliv. Pokud se přesto rozhodnete zmrazit svoje bylinky, omezte manipulaci na minimum. 

tipSemena marihuany jsou určena výhradně ke sběratelským účelům! Pěstování rostlin s vyšším obsahem THC je přestupkem, nebo trestným činem! Více zde

Časté dotazy

Účinky marihuany při jejím kouření jsou znát již pár sekund po vdechnutí. Kouření marihuany je nejbezpečnější způsob užívání THC. I přesto, že THC má prokazatelně tlumící účinky na rakovinu, dehet, který se kouřením dostává do plic je škodlivý pro naše tělo a rakovinotvorný. Účinky marihuany mohou být změny chování a vnímání, euforie, pocit uvolnění nebo útlumu, ale je možná i úzkost, neklid nebo paranoia. Jsou však velmi individuální a pokud má člověk nízkou toleranci na THC, je ideální možnost nahradit jej za CBD produkty, které nejsou psychoaktivní.

Konopí můžeme rozdělit na dva druhy - konopí seté a indické. Konopí seté má obsah THC do 0,3%, zatímco indické konopí nad 7%. THC má psychotropní účinky, může na něm vzniknout závislost. Naopak CBD žádné psychotropní účinky nemá, přestože mají s THC velmi podobné chemické složení. CBD se může používat jako léčivo díky jeho blahodárným vlastnostem. Jako technické konopí se označují semena konopí, které mají obsah THC do 0,3% a dle zákona č. 167/1998 Sb. §5 jej lze volně kupovat, pěstovat a dále zpracovávat. Taková semínka můžou mít naopak vysoký obsah léčivého CBD.

  • Články z kategorie Pěstování, THC a CBD mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 08/01/21
(Aktualizováno: 03/10/22)