Rozhovor s Jessie Gill: Jak vzdělávat děti ohledně marihuany

"Ahoj, jsem Jessie Gill, jsem zdravotní sestra, která vzdělává pacienty a uživatele v oblasti konopí. Jsem také zakladatelkou projektu Marihuana Mommy (www.marijuanamommy.com  generální ředitelkou Americké asociace konopných sester a členkou kanceláře řečníků sítě konopných sester."

jessiegill

Zdroj obrázku: https://www.marijuanamommy.com/jessie-gill-press-page/

1. Jak můžeme naše děti poučit o konopí?

Je zvláštní, že lidé jsou tak nervózní a bojí se toto téma s dětmi otevřít. Myslím, že jednou z nejdůležitějších věcí je uvědomit si, že generace, která vyrůstá, má s konopím zcela jiné zkušenosti a mnoho jiných informací než my. Takže to vadí spíše dospělým, ne dětem. Ale je to velmi důležité téma, o kterém je třeba mluvit.

Vždycky říkám rodičům, že stejně jak musíme děti poučit o alkoholu, nebo o sexu, musíme je také poučit o konopí. Protože pokud to neuděláme my, udělá to někdo jiný. Často lidem říkám, že jedním z nejlepších způsobů, jak začít, je prostě se zeptat, v závislosti na věku dítěte, "Co víš o konopí?". A pak můžete změřit úroveň znalostí. A vy můžete říct: "To je nepřesné" nebo "To je pravda". Pravděpodobně budete překvapeni, co všechno děti vědí.

Rozhodně však existují různé vhodné způsoby vzdělávání. Takže můžou rodiče říct i malým dětem, zejména pokud mají trávu doma: "Hele, to je maminčina medicína, na to nesmíš sahat!". Myslím si však, že je velmi, velmi důležité, aby rodiče skutečně vedli otevřený dialog a byli připraveni odpovídat na otázky svých dětí - stejně jako kdyby šlo o sex, alkohol, hazardní hry nebo všechna ostatní obtížná témata, o kterých musíme naše děti učit.

2. Kdy je nejlepší to udělat (např. měli bychom je oslovit a vysvětlit jim to při nějaké příležitosti, nebo bychom měli počkat, až je přistihneme, jak to používají poprvé)?

Myslím, že by si každý měl se svými dětmi promluvit o konopí dříve, než s ním přijde do styku. Pokud dítě již samo začalo konopí užívat (a to nelegálně), pak rodiče rozhodně propásli příležitost. Stejné je to i se sexem. Pokud už dítě sex provozuje, bylo skutečně promarněno mnoho příležitostí poskytnout mu informace o vzdělávání a snižování škod.

Myslím, že čím dříve, tím lépe, a opravdu záleží i na individuální expozici. Každý, kdo má doma konopí jako pacient, by o tom měl okamžitě informovat. Vždycky rodičům připomínám, že ve Spojených státech, kde žiji, máme ve školách stále propagandistickou výuku, která začíná ve druhé nebo třetí třídě.

"Ve škole jim budou podávány nepravdivé informace, budou chodit do školy, do hodin zdravovědy, a bude jim řečeno, že marihuana je nebezpečná a smrtelná a všechny ty nesmyslné věci, které byly vědecky prokázány jako nepravdivé."

Když jsem se stal pacientkou, byl můj syn ve třetí třídě. Opravdu jsem o tom přemýšlela, jestli bych si s ním o tom měla promluvit. Konopí pro mě bylo novým lékem a o jiných lécích, které jsem předtím vyzkoušela, jsem s ním nemluvila. A vyzkoušela jsem jich mnoho. Tak jsem si říkala, proč bych s ním měla mluvit o konopí.

Ale pak jsem o tom přemýšlela déle a řekla jsem si: "Ve škole jim budou podávat nepravdivé informace, budou chodit do školy, na hodiny zdravovědy, a budou jim říkat, že marihuana je nebezpečná a smrtelná a všechny tyhle nesmyslné věci, které byly vědecky prokázány jako nepravdivé. A opravdu jsem se obávala strachu, který by se mohl u mého syna objevit, až se tyto informace dozví a řekne si: "Hele, viděl jsem, jak to dělá moje máma" nebo "Tohle máme doma".

Dala jsem si tedy záležet na tom, abych syna opravdu poučila: "Tady je můj nový lék a tohle o něm musíš vědět. A musíte vědět, že na světě je mnoho lidí, kteří tomu nerozumějí. Je to nový lék, ale někteří lidé se ho opravdu bojí." Opravdu jsem ho musela připravit: "Až půjdeš do školy a uslyšíš tyhle špatné informace, nechci, aby ses bál. Je to jen proto, že vaši učitelé nebyli vyškoleni, ale budeme pracovat na tom, abychom to změnili."

weedkid

Zdroj obrázku: https://wellesleywestonmagazine.com/past-issues/winter-2010-2011-table-of-contents/our-kids-and-marijuana/

3. Co nejcennějšího o konopí by se od nás měly naše děti naučit?

Myslím, že je toho hodně. Existují léčebné aspekty, ale mnoho dětí se ke konopí dostává pouze pro potěšení. Myslím si, že je velmi důležité učit, že existují prospěšné aspekty. Ale také si myslím, že je důležité poukázat na snižování škod, zejména když jsou děti starší, zejména když jsou tomu vystaveny v okruhu svých přátel nebo ve své komunitě.

Když jsem vyrůstal, nebylo v televizi vidět moc lidí, kteří by kouřili marihuanu, a pokud ano, bylo to jako: "Panebože, oni kouří trávu!". V dnešní době kouří v televizi Elon Musk, světoví lídři, neuvěřitelné sportovní legendy zapojené do konopného průmyslu mluví o svém vlastním užívání. Děti si toho všimnou. Proto je důležité, abychom skutečně snižovali škody a vzdělávali je.

Rodiče starších dětí upozorňuji zejména na střídmou konzumaci. Stejně jako v případě alkoholu platí: "Neměli byste to s pitím přehánět, ale neměli byste ani konzumovat příliš mnoho konopí. Musíte být střídmí s dávkami. Čím vyšší je dávka, čím více ho konzumujete, tím vyšší je riziko nepříjemných účinků - vyšší je riziko vedlejších účinků." Je to tedy něco velmi důležitého, co byste měli se staršími dětmi určitě projít, aby byly připravené.

Další věc, kterou bych rodičům vždy doporučila, je poučit je o rozdílech mezi jednotlivými exempláři a odrůdami. U jednoho člověka může být reakce na jeden kmen velmi výrazná, ale stejný kmen může u jiného člověka vyvolat úzkost. Musíte tedy vědět, že to, že vaši přátelé konzumují a nic jim to nedělá, nemusí nutně znamenat, že budete mít stejnou zkušenost. A musíte být opravdu opatrní.

A pak si samozřejmě musíme uvědomit, že existují sociální kruhy a místa, kde se s konopím míchají i jiné drogy. Existuje celá řada názvů pro to, když se do jointu přimíchá kokain nebo heroin. Je to sice výjimka, ale přesto je třeba, aby si toho děti byly vědomy.

Stejně jako byste neměli přijímat pití od cizího člověka v baru nebo na večírku, musíte si dávat pozor, jaké konopné produkty používáte, protože mohou být něčím obohacené - může v nich být něco, co byste rozhodně neměli užívat.

4. Mohou "dobří rodiče" užívat marihuanu?

To rozhodně. A mnozí z nich jsou opravdu dobrými rodiči. Od té doby, co jsem se veřejně přiznala, že jsem pacientka, mě vždycky šokuje, kdo všechno za mnou přijde a řekne: "Panebože, ano, já taky kouřím trávu, kouřím ji pořád." Je to šokující, ale lidé se prostě bojí přihlásit. Ale dělám to od roku 2015 a je pozoruhodné, kolik rodičů teď mluví o užívání konopí a o svém vlastním užívání a uvědomuje si: "Hele, já jsem skvělá máma: jak to, že nemůžou být "trávové mámy"?".

Jak je možné, že "vínové matky" jsou plně akceptovány - v některých případech dokonce kulturně zveličovány. Myslím si však, že právě zde začíná docházet ke změně. Lidé stále více akceptují matky s trávou, tedy uživatele konopí, kteří jsou rodiči. Mimochodem, nahlížení na otce konzumující marihuanu bylo vždy lepší než u matek. Pokud otec kouřil marihuanu, bylo to z nějakého důvodu dlouhou dobu přijatelnější. I zde však konečně dochází ke změně. Čím více lidí se ke svému užívání přizná a otevřeně se k němu vyjádří, tím větší dopad to bude mít na všechny v jejich okolí.

5. způsobuje konopí u rodičů apatii a nízkou energii, což narušuje soustředění potřebné k péči o děti?

Obecně ne. Vlastně vůbec ne. Konopí v mnoha ohledech zvyšuje pohodu průměrného uživatele mnoha různými způsoby. Může zlepšit spánek, snížit hladinu stresu a obojí může skutečně zlepšit a zkvalitnit rodičovství. Mnoho rodičů říká, že jim konopí pomáhá lépe se s dětmi sblížit, lépe se jim s nimi hraje. Ale myslím, že je také velmi, velmi důležité o tom mluvit. Je to látka, která může změnit vaše zkušenosti. Je to ale také látka, na které, ačkoli je to méně pravděpodobné, mohou být někteří lidé závislí.

Vše je o střídmosti, o kontrole dávek. Když někdo jen tak sedí, vykouří dva jointy a je úplně sjetý - takže jen spí a neinteraguje - tak to je jiný zážitek. To je nadměrné užívání konopí. A je to jako s alkoholem. Můžete si dát s dítětem u večeře sklenku vína a přitom být skvělým a efektivním rodičem, který se podílí na jeho životě. Svému dítěti můžete stále pomáhat s domácími úkoly. Stejné je to s konopím: můžete užívat mírnou dávku a přesto být výjimečným a účinným rodičem. Na druhou stranu, pokud ho používáte příliš mnoho, je to úplně jiný problém.

6. Existuje maximální množství konopí nebo určitý druh (léčebné konopí), který lépe pasuje k stereotypu "dobrého rodiče"?

Ne, rozhodně ne. A to je něco, co se obecně o konopné terapii špatně chápe. Mnoho lidí říká: "Budu užívat pouze lékařskou marihuanu". Lidé však nevědí, že marihuana pro léčebné účely se nijak neliší od marihuany pro rekreační účely - jedná se o stejnou rostlinu. Záleží spíše na záměru a způsobu použití.

Další věc, kterou si lidé často neuvědomují, je, jak jsem již zmínil, že různé kmeny mohou mít různé účinky. Může tedy existovat jedna odrůda, která vám dodává energii a motivuje vás v každodenním životě. Můžete si vzít stejné množství jiného druhu a usnete. Jde tedy o to, abyste kmen pochopili individuálně - bezpečně vyzkoušeli malé dávky a zjistili, co vám vyhovuje.

A stejné je to i s metodami použití. Způsob, jakým konopí užíváte, může vést k velmi odlišným fyzickým zážitkům. Kouření konopí může být velmi, velmi odlišný zážitek ve srovnání s konzumací jedlého konopí. Pacienti tedy musí pomalu experimentovat s různými způsoby užívání, aby zjistili, jak se cítí.

"Myslím, že by se to ve školách rozhodně mělo vyučovat, ale musíme poskytovat informace založené na faktech."

class

Zdroj obrázku: https://cannabisnow.com/traditional-classrooms-add-cannabis-to-the-curriculum/

7. Je špatné vyzvednout dítě ze školy, když jste cítit trávou?

Nemyslím si, že je to špatně, ale myslím si, že to může být v mnoha ohledech škodlivé. Stále žijeme uprostřed prohibice. Pokud žijete ve státě, kde je to legální, nemusíte se nutně dostat do problémů. Na druhou stranu ve státě, kde je to nezákonné, byste mohli přijít o péči o děti a být zatčeni. V takové zemi se jako rodiče přirozeně snažíme své děti chránit a pomáhat jim, aby se staly funkčnějšími dospělými.

Dokonce i v různých komunitách je stále mnoho lidí, kteří jsou zaseklí v tomto prohibičním myšlení - stále věří, že konopí je špatné. Pokud tedy rodiče přijdou do školy s vůní konopí, je možné, že se jim děti odcizí. Proto musí být opravdu otevření, uvědomělí a ochotní se vzdělávat, zejména pokud užívají konopí na veřejnosti. Existují způsoby, jak se zápachu konopí vyhnout. A protože je s ní stále spojeno tolik odsouzení, doporučuji pacientům, aby tento aspekt opravdu zvážili.

8. Měli bychom s dětmi mluvit o duševních nemocech v rodině?

Ano, to je naprosto zásadní. To je velmi, velmi důležitý aspekt. Protože je to velmi, velmi vzácné. Z našich výzkumů však víme, že velmi malé procento populace - zlomek procenta - je náchylné k duševním chorobám s psychózou, například ke schizofrenii.

Jedná se o genetické predispozice. Pokud tedy někdo v minulosti trpěl duševní chorobou, například schizofrenií, je skutečně více ohrožen vznikem psychózy v důsledku užívání THC. A to je něco, o čem mnoho rodičů nemluví - duševní onemocnění. To je další téma, které se v rodinách tají: "Neřeknu ti o tvém strýci, který se léčil se schizofrenií", "To zůstává tabu". Ale je to tak důležité, protože mladí lidé potřebují vědět: "Hele, tvoji kamarádi si můžou zapálit jointa a můžou být v pohodě, bavit se a cítit se uvolněně. Ale ty máš opravdu složitou rodinnou historii. Můžeš mít genetickou predispozici k psychóze, můžeš si zapálit jointa a prožít velmi traumatickou epizodu psychózy, která snad pomine. Ve skutečnosti to ale nevíme, výzkumů na toto téma není mnoho."

Proto je nezbytné probrat rodinnou anamnézu duševního zdraví. Děti musí vědět, že mohou být ohroženy více než jejich kamarádi. A opět je to velmi, velmi vzácné. U většiny lidí se nevyskytuje a existují genetické testy, které vám pomohou zjistit, zda máte genetickou predispozici. Rozhodně je to ale něco, co by děti měly znát.

9. Měli bychom před dětmi schovávat trávu v našem domě?

To si nemyslím. No, dobře. Velmi záleží na právní situaci jednotlivce. Proto doporučuji, aby děti v žádném případě nebyly informovány o nezákonných činnostech - byla by to příliš velká zátěž. Vím, že někteří rodiče říkají: "Moje děti jsou v pohodě, svěřím se jim, že jsem skrytý pacient marihuany." Ale to je vůči dítěti nespravedlivé, může to být potenciálně nebezpečné - pro dítě je to velká zátěž. A jedno malé uklouznutí, jeden malý zmatek může mít na rodinu dramatický dopad a způsobit zoufalství. A to, že se s tím musí vyrovnávat, by pro dítě znamenalo celoživotní zátěž.

Proto si myslím, že v nelegální situaci by rodiče neměli mluvit se svými dětmi o jejich nelegálním osobním užívání. A měli by udělat vše pro to, aby se o tom jejich děti nedozvěděly. Myslím si však, že v prostředí, kde je konopí legalizováno, a těch je v dnešní době mnoho, by ho rodiče neměli skrývat. Protože, jak už jsem zmínil, vaše děti se o konopí stejně dozvědí hodně a nikdy nevíte, co se o něm dozvědí. Možná se toho bojí. Existuje velké riziko, že budou mít ve škole učitele, kteří jim budou podávat špatné, škodlivé a děsivé informace, a když to pak zjistí u svých rodičů, když to ucítí, mohou se velmi, velmi vyděsit a nemusí už světu rozumět.

Proto si myslím, že rodiče, kteří užívají v legalizovaném prostředí, by měli udělat vše pro to, aby své děti vzdělávali. A já osobně do toho zahrnuji i své konopí - je to prostě chytrý tah, jen se o něj nechci starat. Nebojím se, že by mi ho děti vzaly, ale když přijdou jejich kamarádi, nechci se bát, že by se to jen tak povalovalo. Důrazně to doporučuji i v případě alkoholu a léků na předpis - většina lidí tyto věci nezamyká, přestože mohou být potenciálně smrtelné. Myslím, že existuje mnoho způsobů, jak se k tomu postavit zodpovědně a jak o tom informovat. Záleží však na místě, kde žijete, a na zákonech s tím spojených.

baby

Zdroj obrázku: https://nypost.com/2018/05/15/more-parents-are-smoking-weed-study/

10. Myslíte si, že bychom měli konopí a možná i další rekreační drogy zařadit do učebních osnov, aby se o nich naše děti dozvěděly ze spolehlivých zdrojů?

Tady v New Jersey, a vím, že i v mnoha dalších oblastech, je konopí a další drogy součástí učebních osnov. Učí se však nezodpovědné a nepřesné informace, které jsou škodlivé. Právě teď se tady v New Jersey v našem programu D.A.R.E., našem protidrogovém a vzdělávacím programu, stále učí, že konopí je ekvivalentem heroinu, i když děti, které vidí lidi, kteří ho užívají, vědí, že tomu tak není. A to jim může velmi, velmi uškodit, protože z toho mohou vyvodit nesprávné závěry.

Dítě si řekne: "Dobře, řekli jste mi, že tráva je špatná. Ale vidím, že Elon Musk to kouří, je v pohodě, dokonce je miliardář. Zřejmě lžete." Skutečnou výzvou však je, když vyvozují nesprávné závěry o jiných drogách, o kterých jsme mluvili: "Dobře, řekli jste mi, že heroin je špatný, ale lhali jste mi o konopí, pak heroin také nebude špatný!". A přesně to se bohužel také stalo, když si myslí, že je to všechno lež. Myslím si, že by se o tom ve školách rozhodně mělo učit, ale je potřeba, aby to bylo založeno na faktech. A k tomu máme daleko, dokonce i v hodinách zdravovědy a přírodovědy jsou naše učebnice zastaralé.

Doporučené produkty

A co je nejdůležitější, naši pedagogové jsou v této oblasti velmi špatně informováni. Byli tedy vyškoleni, aby podávali nepravdivé informace. A myslím, že to je něco, čím bychom se měli opravdu zabývat. Ale také si myslím, že k tomu stejně jednou dojde. A myslím si, že rodiče by měli tuto propast opravdu zmenšit. Mezitím musí dělat osvětu: "Hele, podívejte se, to, co se tady učíte, není správné. Ve skutečnosti je to takto ....".

Časté dotazy

Stejně jako tabákové a alkoholové výrobky, tak i konopné odrůdy s vyšším obsahem THC jsou pro mladistvé do 18ti let ilegální. CBD však nemá žádné intoxikační účinky a například v USA je považováno za výživový doplněk. Moderní extrakce konopí umožňuje z produktů odstranit THC, umožňuje tak vytvářet produkty naprosto bezpečné a se souhlasem zákonného zástupce legální i pro nezletilé. Hlavními důvody užití konopí třeba ve formě CBD oleje nebo kapslí většinou bývá úzkost, nespavost, epilepsie, autismus, ADHD, astma a u kožních problémů se uživatelé uchylují ke konopným mastím.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

Mezi příznaky závislosti na marihuanu se řadí především bažení, zhoršené sebeovládání, růst tolerance, zanedbávání jiných zájmů a pokračování v užívání navzdory nepříznivým následkům. Závislost má i své fyzické následky, může například dojít k poruše přirozené tvorby serotinu. THC se ukládá v tukové tkáni, odkud se při abstinenci vyplavuje. Při odvykání může člověk pociťovat úzkost, podrážděnost, deprese, kolísání nálad, bolest svalů nebo noční děsy.

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 08/01/21
(Aktualizováno: 08/15/21)