Cannabis kvíz

Jak dobře znáte marihuanu?

Vyzkoušejte si krátký kvíz!

 

 

 

 

 

 

 

1. Marihuana je: 

  1. Sušené drcené listy, stonek, květy a semena konopí.
  2. Šťáva z rostliny konopí
  3. Kořeny konopné rostliny

Označení marihuana pochází i Indie. Označují se tak sušené listy, květy, stonek a semena rostliny. Požívají se také slangové názvy jako gandža, tráva, brko, špek, joint, hulení, zelí, rostlina, marijánka, skunk, maruška. nebo skéro.

 

2. Konopí patří do rodiny: 

  1. Polypodiophyta
  2. Cannabaceae
  3. Pinus

Konopí patří do druhé kategorie. Konopí nejprve patřilo do kapradin, poté ale byla přeřazena do samostatné skupiny. Ve stejné rodině je ještě jeden zástupce - chmel. 

3. Chemická látka v marihuaně navozující pocit ''High'' je:

  1. Dopamin
  2. Adrenalin
  3. Delta-9-tetrahydrokanabiol

Dopamin je chemická látka přirozeně vznikající v mozku. Pomáhá řídit motorické schopnosti ale v marihuaně se nevyskytuje. Správná je třetí možnost. Zkráceným názvem je THC a patří mezi 70 druhů kanabioidů, které se v marihuaně vyskytují. 

4. Mezi kterou skupinu drog patří marihuana? 

  1. Legálnídrogy
  2. Měkké drogy
  3. Tvrdé drogy

Mezi legální drogy marihuana neptří, sem spadá tabák, kofein, některé organické rozpouštědla a i alkohol, ačkoli je stejnětak tvrdou drogou. Tvrdou drogou se rozumí látky přímo ohrižující život. Podle prohlášení OSN je ve většině zemí marihuana měkkou drogou. 

5. všechny odrůdy konopí pochází z cannabis

  1. Sativa
  2. Indica
  3. Kafiristanica

Kafiristanica je konopí pocházející z obsati dálného východu. Má velmi vysokou hladinu THC. Dorůstá maximálně 1,5 metru a jde o následníka Sativy. Cannabis Indica je také přímou odnoží sativy,  má silné analgetické účinky. 

6. Marihuanou nelze léčit:

  1. Anorexii
  2. Glaukom
  3. Rýma

Po užití marihuany se do krve dostávají látky podporující chuť k jídlu - anorexie tedy marihuanou léčit lze. Glaukom neboli zelený zákal je nemoc, při níž dochází ke zvyšování nitroočního tlaku. Marihuana naopak nitrooční tlak snižuje, léčit glaukom tedy marihuanou také jde. Léčit rýmu konopím nejde, obvykle ji naopak zhoršuje.

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 09/03/11