Konopí a CO2: Výroba konopného oleje za pomocí extrakce oxidem uhličitým

Přečtěte si více informací o technologii extrakce oxidem uhličitým a o tom, proč se jedná o jeden z nejoblíbenějších způsobů výroby konopného oleje ve velkém průmyslovém měřítku.

Shrnutí článku:

Extrakce konopí pomocí CO2. Výroba konopného oleje za pomocí oxidu uhličitého

Extrakce konopí pomocí CO2 vs. extrakce butanem (BHO extraction)

Jak funguje extrakce pomocí kysličníku uhličtého

Proč profesionálové používají CO2 extrakci častěji než domácí pěstitelé

Výroba konopného oleje v průmyslovém měřítku

Konopné extrakty z CO2

CO2 extrakt z rostlin konopí
Extrakce konopí pomocí CO2. Výroba konopného oleje za pomocí oxidu uhličitého

Existuje více způsobů výroby konopného oleje - konopného extraktu, někdy taky označovaného jako hash oil, a to jak na domací, tak průmyslové úrovni. Někteří lidé používají rozpouštědla, jako je alkohol nebo aceton. Jiní vyrábějí extrakce konopí pomocí stlačeného kapalného plynu, například butanu. Jedna z metod extrakce konopí, je však oblíbená zejména u konopných profesionálů, a je metoda extrakce oxidem uhličitým (CO2). CO2 je totiž dostupné  a všude kolem nás ve vzduchu, který dýcháme. CO2 je mimo jiné produkováno naším tělem, je tak vnímáno jako součást přírodního světa kolem nás.

Extrakce konopí pomocí CO2 vs. extrakce butanem (BHO extraction)

Oxid uhličitý je plyn, který se v atmosféře vyskytuje v množství přibližně 400 ppm (částic na jeden milion). Na rozdíl od mnoha jiných látek používaných k výrobě konopných koncentrátů je také nehořlavý. CO2 je průmyslový plyn, který se snadno skladuje/přepravuje v lahvích a hojně se používá v gastronomii a pivovarnictví.

Kouzelné na CO2 je, že se při - nízkých teplotách a vysokých tlacích -  chová podobně jako rozpouštědlo a z listů a květů konopí tak oddělí organické látky, jako jsou například terpeny a kanabinoidy. Jakmile je rostlinný materiál zbaven olejů, terpenů a kanabinoidů, CO2 se odpaří do atmosféry a zanechá lepkavou hmotu mezi pryskyřicí a čistým konopným olejem. Není třeba se starat o odstraňování byť jen stopové množství butanu nebo alkoholu. Extrakce CO2 jsou tak přirozeně čisté, přírodní a také bezpečné.
Extrakt z rostliny konopí

Jak funguje extrakce pomocí kysličníku uhličtého ?

Oxid uhličitý je jednou z nejoblíbenějších metod profesionálních firem zabývajících se extrakcí konopí ve větším měřítku. Systémy extrakce CO2 jsou jednoduché na používání a bez rizika požáru nebo výbuchu. A výsledné oleje jsou čisté, vnímany jako přírodní, a bez nutnosti starat se o odstraňování zbytkových rozpouštědel, které by při nedostatečném odstranění mohli zanechat v oleji stopu. Jedinými potřebnými surovinami je běžná láhev CO2 a spousta květů. CO2 je ideální pro extrakce ve větším měřítku, kdy lze vyrobit několik litrů oleje najednou. Pro profesionální výrobce konopných koncentrátů je CO2 rychlý, snadný a jednoduchý.

Fullspectrum konopné CBD oleje

Proč profesionálové používají CO2 extrakci častěji než domácí pěstitelé

CO2 se čerpá z plynové lahve do nízkoteplotní tlakové nádoby s konopím pod tlakem. V tomto stavu CO2 kapalné a působí tak na konopnou herbu jako kapalina, v které se konopný materiál rozpouští jako v rozpouštědle.

CO2 je poté protlačován extrakční trubicí, která obsahuje konopí, což se často označuje jako "trim". Ve velkých systémech mohou být tyto extrakční trubice 2-3 m dlouhé a pojmou 100 litrů "trimu". Jedná se o výrobu konopného oleje v obrovském měřítku. Protože CO2 působí jako kapalné organické rozpouštědlo, rozpouští pryskyřici v trichomech. CO2 také rozpouští a odstraňuje z zbytku herby terpeny.

To jsou účinné látky, které konopí dodávají chuť a vůni. Po fázi extrakce obsahuje CO2 oleje, kanabinoidy a terpeny, které byly předtím v konopných květech a listech - konopné herbě. CO2 se přivádí do kondenzační nádoby, kde se tlak a teplota vrátí do normálu. CO2 se poklesem tlaku promění z kapalné látky na látku plynnou a odpaří se. Vznikne tak konopný olej, někdy nazývaný hašišový olej. Odpařené CO2 se většinou shromažďuje a znovu používá, pouze malé množství CO2 se ztratí při sběru extraktu.

Výroba konopného oleje v průmyslovém měřítku

Čerstvě vyrobený konopný olej obsahuje velké množství bublinek CO2, které lze pozorovat, jak pomalu praskají. Při tom se konopný olej mění ze světle oranžové pěny na tmavší, viskóznější olejovitou kapalinu. V této fázi ještě nedošlo k dekarboxylaci kanabinoidů. K tomu dochází později a lze toho dosáhnout krátkodobým zahřátím oleje. Po dekarboxylaci se olej analyzuje a používá se v různých výrobcích, včetně edibles, kazet do vaporizérů, výrobků pro dabing atd. Během dekarboxylace vznikají v oleji malé bublinky CO2.
Diagram výroby

Konopné extrakty z CO2

Precizním měněním teploty a tlaku může odborník "frakcionovat" (řídit) způsob, jakým z kapalného CO2 vykondenzují oleje, terpeny a kanabinoidy. To umožňuje kondenzovat konopnou extrakci mírně odlišnými způsoby. To umožňuje vytvářet různé typy produktů. Změnou teploty/tlaku a poměru CO2 a trimu vzniknou různé typy konopného koncentrátu. Od olejů přes voskovité/drobivé materiály až po shattery atd. V rukou profesionálů je systém extrakce CO2 všestranný, rychlý, spolehlivý a velmi produktivní.

V Severní Americe trh s koncentráty roste rychleji, než by mnozí očekávali. V legálních oblastech je nabízeno mnoho vaporizačních kazet s různými poměry kanabinoidů, které se pohodlně zapojují například přímo do vaporizéru. Rychle roste také trh s konopnými pochutinami, kosmetikou a krémy. Všechny tyto produkty jsou závislé na vyextrahovaných konopných koncentrátech.

Tlaky a teploty používané v systémech extrakce CO2 vyžadují, že robustní zařízení musí být vyrobeno z vysoce kvalitní oceli. Systémy jsou pro domácí pěstitele obvykle příliš velké a nedostupné. Tato technologie není vhodná pro malé domácí pěstitele, kteří chtějí občas vyrobit pár gramů oleje. Systémy extrakce CO2 vyhovují velkým komerčním výrobcům extraktu. 
konopná pryskyřice

Vydáno: 09/28/22
(Aktualizováno: 09/29/22)