Kořeny konopí - vliv na zdravou rostlinu a léčebné využití

Přečtěte si více informací o kořenovém systému konopí a jeho vlivu na vývoj rostliny. Mají kořeny konopí lékařské využití?

Souhrn:

Zdravé kořeny konopí a jejich význam pro zdravou rostlinu konopí

Kořeny konopí. Klíč ke zdravému růstu a vývoji konopných rostlin

Spleť kořenů a jejich význam?

Tipy pro zlepšení zdraví kořenového systému konopí

Použití textilních pěstebních nádob a vlhkoměrů k rychlejšímu růstu kořenů marihuany

Kořeny konopí a pH. Vliv hodnoty pH na kořenový systém konopí?

Zbarvení kořenů konopí. Co znamenají hnědé kořeny konopí?

Kořeny konopí a teplota

Nejčastější otázky týkající se kořenů konopí

Jsou kořeny konopí označitelné za lékařské konopí?

Vědecká analýza kořenů konopí

Vědecký léčebný potenciál jako lék v budoucnosti?

Kořeny konopí. Zdravé kořeny konopí a jejich význam pro zdravou rostlinu konopí.

Jedním z velmi přehlížených aspektů domácího pěstování je téma struktury a vývoje kořenů konopí. Obvykle se diskuse o pěstování zaměřují spíše na témata, jako je maximalizace vývoje květů, optimalizace celkového výnosu, nalezení nejlepší směsi živin a maximalizace hladiny účinných látek nebo terpenového profilu.

Kořeny konopí, jejich zdraví a vývoj jsou nesmírně důležitou součástí rostliny konopí. Rostlina se špatně utvářeným kořenovým balem bude mít problém absorbovat minerály a živiny potřebné k podpoře a růstu velké, zdravé rostliny se silnými pupeny. Nezáleží na tom, jak dobrá je genetika, bez základu v podobě zdravého kořenového systému konopí budete mít pro danou genetiku nestandardní výsledky.

Konopné kořeny v hydroponickém systému

Kořeny konopí. Klíč ke zdravému růstu a vývoji konopných rostlin.

Každý, kdo si vypěstoval rostlinu z feminizovaných semen konopí a sklidil svou rostlinu, viděl po sklizni strukturu kořenů marihuany. Ve většině případů pěstitelé kořeny trávy jednoduše vyhodí a soustředí se na ořezávání květů. Kořenový systém konopí je však důležitou součástí vašeho pěstování. Obecně platí, že čím větší a zdravější je kořenový systém rostliny marihuany, tím větší je konečná rostlina, kterou tento systém vyživuje.

Pokud jste někdy viděli velkou rostlinu konopí, která uprostřed léta venku v malé nádobě uvadala, bylo to obvykle proto, že kořenový systém jednoduše nedokáže přivést dostatek vody z omezeného objemu pěstebního média. Pokud byste však stejnou rostlinu umístili do země do většího objemu kvalitní vlhké půdy, mohla by se její kořenová soustava rozšířit a rostlina by měla přístup k většímu množství vláhy a tím i živin.

Kořeny konopí. Spleť kořenů a jejich význam?

Rostlina konopí v malé nádobě bude mít často kořeny spletené a zauzlené do malé koule. Je to důsledek pěstování v omezeném prostoru. Ani přesazení do větší nádoby, ale nemusí problém vyřešit, pokud je kořenový bal již příliš pevně svázaný. Někdy je možné kořenový systém opatrně rozplést a kořeny od sebe odtrhnout, i když prevence je vždy lepší než léčba, u které se kořenový systém může nenávratně poškodit.

Snažte se proto pěstovat rostliny konopí v co největších nádobách, které jsou pro vaši konkrétní situaci vhodné a praktické. Mnoho pěstitelů tak pravidelně každých několik týdnů přesazuje rostliny konopí do postupně se zvětšujících nádob, přičemž zároveň do nové půdy často přidávají mykorhizu a další prospěšné bakterie, aby podpořili prorůstání kořenů konopí do nového teritoria. Prospěšné půdní organismy a výživa jsou skvělým způsobem, jak vypěstovat zdravé sazenice marihuany s rychlým růstem kořenů.

Tipy pro zlepšení zdraví kořenového systému konopí

Kořeny konopí milují vlhké a výživné pěstební substráty, ve kterých rostou. Můžete použít zeminu, kokosové vlákno, skelnou vatu nebo jiné pěstební médium. Ve všech budou kořeny konopí zdravě růst, pokud dodržíte několik základních pravidel.

Kořeny konopí milují okysličování. V dnešní době mnoho lidí, kteří si pěstují vlastní konopná semínka, používá airpoty. Jedná se obvykle o černé plastové pěstební nádoby se stovkami vzduchových otvorů vyražených po stranách. Ty nejenže zajišťují velkou míru okysličení kořenů, ale díky proraženým vzduchovým otvorům se kořeny zbytečně nekrouží kolem dna a boků nádoby. Místo toho jsou kořeny odváděny zpět do středu nádoby, kde mohou plně využít veškerou dostupnou výživu. Mnoho moderních pěstitelů samonakvétacích konopných semen dosahuje skvělých výsledků se vzduchovými květináči o objemu 15-20 litrů. Ti, kdo pěstují feminizovaná konopná semena s dlouhou vegetační dobou, mohou dokonce zvolit nádoby o velikosti 30-50 litrů, aby se v nich mohl rozvinout skutečně mohutný kořenový systém rostliny konopí.

Na kořeny konopí by se nemělo pohlížet jen jednoduše jako na jednoduchý systém, kterým se k rostlinám dostává vláha a výživa z půdy. Kořeny konopí často rostou nejlépe, když jsou ve zdravém symbiotickém vztahu s pěstebním substrátem a mají k dispozici prospěšné bakterie, které jim k růstu pomáhají. Samozřejmě potřebují kyslík, správné pH. Koncentrace živin, pak nemá být ani příliš slabá, ani příliš silná.

Pěstební nádoba Airpot

Kořeny konopí. Použití textilních pěstebních nádob a vlhkoměrů k rychlejšímu růstu kořenů marihuany

Látkové pěstební nádoby jsou dalším skvělým způsobem, jak zajistit dostatečně okysličený kořenový bal. Porézní látkový materiál totiž umožňuje snadný průchod vzduchu ke kořenovému balu. Z kořenové zóny pěstované v látkovém kontejneru může také rychleji unikat vlhkost. Použití těchto nádob proto může vyžadovat zvýšenou spotřebu vody a hnojiva. Pokud chcete pěstovat skutečně profesionálně a zajistit co nejlepší zdraví rostliny a kořenů, zvažte použití vlhkoměru. Jedná se o malá, jednoduchá zařízení, která monitorují obsah vlhkosti v pěstebním médiu. Vlhkoměr je dobrý způsob, jak zabránit nadměrné zálivce u rostlin. Pokud je kořenová zóna konopí podmáčená a nemá tak přístup ke kyslíku, kořeny zahnívají. Obnova přemokřeného kořenového systému konopí trvá dlouho, prevence je tak výrazně výhodnější než následná léčba. Důvodem, proč kořeny konopí nezahnivají např. v hydrosystému s hlubokou vodní kulturou, je to, že kořeny jsou omývány proudem bublinek, které jsou bohaté na kyslík.

Doporučené genetiky:

Kořeny konopí a pH. Vliv hodnoty pH na kořenový systém konopí?

Mnoho lidí, kteří pěstují např. v systémech s kokosovým vláknem nebo hydroponických systémech, používá pro své vodní a živné roztoky pH kolem 5,8. Hodnota pH je měřítkem kyselosti, přičemž pH 7,0 je neutrální. Při nesprávném pH však kořeny konopí nejsou schopny správně vstřebávat minerální látky. I když jsou příslušné minerály přítomny, kořeny je jednoduše nemohou vstřebat, pokud je pH na nesprávné urovni. Proto je důležitá také kalibrace měřících přístrojů PH a jejich pravidelná kontrola. Je vhodné mít jeden měřící přístroj navíc pro případ, že by se hlavní pH metr porouchal nebo začal poskytovat chybné výsledky.

Ti, kdo pěstují svá konopná semínka v půdě, se obvykle nemusí o pH starat, protože půda sama o sobě je přirozeným pH pufrem. Ti, kdo pěstují ekologicky, si s úrovní pH dělají ještě méně starostí, je to rozhodně nejjednodušší způsob pěstování, který udržuje kořeny zdravé a prosperující.

Zbarvení kořenů konopí. Co znamenají hnědé kořeny konopí?

Kořeny konopí mají obvykle zdravou bílou barvu. Pěstitelé, kteří používají hydroponické systémy, pravidelně kontrolují a mění, filtrují a měří kvalitu výživného roztoku. To je nezbytné pro udržení správné hladiny živin a zajištění čerstvého roztoku bez například negativního růstu řas a bakterií. Pokud někdy ucítíte z hydrosystému hnilobný zápach, je to obvykle známka bakteriální kontaminace živného roztoku. To může vést k závážným problémům s kořeny. Kořeny ve špatných podmínkách nerostou a často stále více hnědnou, jak se zhoršuje jejich zdravotní stav.

Kořeny konopí a teplota

Kořeny konopí mají rády stálou teplotu nejlépe kolem 22 ºC. Pokud se kořeny příliš ochladí, růst rostliny se zpomalí. Stejně tak pokud se kořeny příliš zahřejí, růst se zastaví a zdravotní stav rostliny se rychle zhorší. Mnoho lidí, kteří pěstují svá feminizovaná konopná semínka venku v nádobách na své terase/zahrádce, bude s těmito problémy obeznámeno. Za velmi chladného počasí poskytuje malý venkovní kontejner kořenům rostlin jen velmi malou ochranu proti chladu. V horkém podnebí a za jasného slunečního svitu může malý černý plastový kontejner zvýšit teplotu kořenového balu na nebezpečnou úroveň. Proto mnoho venkovních pěstitelů konopí používá bílé nádoby, které se tolik nezahřívají, nebo používají značně velké nádoby na rostliny, které poskytují větší tlumicí účinek proti chladu nebo teplu.

Výsadba rostlin konopí přímo do země s kvalitní vlhkou půdou je nejlepší způsob, jak ochránit kořeny před extrémními teplotami a umožnit co nejrozsáhlejší vývoj kořenů.

Mnozí pěstitelé, kteří si oblíbili pěstování v nádobách, však poukazují na to, například v případě extrémního počasí, nádoby přemístit. 

Nejčastější otázky týkající se kořenů konopí

Níže jsou uvedeny některé z nejčastějších otázek, které pěstitelé konopí ke kořenovému systému pěstitele kladou. 

Jaký hmyz může napadnout kořenový systém konopí?

V kořenech mohou žít a škodit mšice kořenové, svilušky, smutnice a další škůdci. Na trhu jsou běžně dostupné přípravky, které mohou pomoci. (diatomitická zemina, roztoky na ošetření kořenů) 

Může kořenový systém konopí onemocnět?

Ano, pythium a řada příbuzných chorob kořenů přenášených vodou mohou kořeny pomalu zničit. Nejlepší formou léčby je prevence, udržujte kořeny okysličené a nemilosrdně odstraňujte postižené rostliny z pěstebního prostoru.

Proč by kořeny marihuany shnily, kdyby byly ponechány ve vodě?

Kořeny konopí potřebují vzduch i vodu. Hydroponické systémy fungují tak, že umožňují dostatečné provzdušňování kořenů. Hlubokovodní kultura ("DWC") je jedním z nejrychlejších způsobů, jak vypěstovat největší domácí rostliny konopí. Klíčovou součástí systému je však vzduchový kámen (nebo vzduchové potrubí), který do živného roztoku vhání bublinky vzduchu a ten tak okysličuje. Kořeny tak prospívají v prostředí vysoce provzdušněného živného roztoku. Bez vzduchu by kořeny jednoduše uhnily.

Co je to hlavní kořen konopí a proč je tak důležitý?

Hlavní kořen je silný kořen, který vyrůstá z naklíčeného konopného semínka. Zkušení pěstitelé vědí, že je důležité tento kořen nepoškodit, protože to zpomalí růst rostliny. V rozporu s obecným názorem však hlavní kořen není pro růst konopí nezbytný. Rostliny vypěstované z řízků nemají tradiční hlavní kořen, přesto však vytvářejí velké rostliny, které jsou geneticky identické s mateřskou rostlinou.

Proč je pH vody tak důležité?

Rostlina konopí pracuje na biologii rostliny na buněčné úrovni, která umožňuje kořenům prosperovat. Pro pěstitele v běžné půdě je pH méně důležitá veličina, protože půda dokáže tlumit - neutralizovat drobné výkyvy v pH vody. Pro hydroponické pěstitele je však hodnota pH kritická, pokud je pH (nebo teplota vody) nesprávná, kořeny konopí nejsou schopny absorbovat živiny ze substrátu, přestože jsou k dispozici v dostatečném množství. Optimální pH pro hydroponické pěstitele je přibližně pH 5,8 a zkušení pěstitelé pro jistotu pH měří dvěma pH metry, v případě, že by se jeden dekalibroval. Pokud by se pěstitel spolehnul na vadný pH metr, mohlo by ho to stát stát celou úrodu.

Hlavní kořen konopí

Léčebné konopí. Jsou kořeny konopí označitelné za lékařské konopí?

Většina pěstitelů svůj kořenový systém konopí při sklizni vyhodí. V dnešní době se většina pozornosti soustředí na kvalitu a účinky lepkavých květů bohatých na kanabinoidy. Ale již v 1. století napsal Plinius Starší ve své Přírodní historii, že koncentrovaný nálev z vaření kořenů konopí ve vodě zmírňuje ztuhlost kloubů, dnu a příbuzné potíže.

O lékařském využití kořenů konopí je tak stále větší zájem. Částečně je to proto, že si dnes mnoho lidí pěstuje vlastní semena marihuany, a částečně proto, že se kořeny téměř vždy vyhazují a nezpracovávají. Vařené polévky z kořenů konopí prý v minulosti sloužily k léčbě horečky. Zatímco rozdrcené syrové kořeny konopí prý byly dobré ve formě pasty na léčbu popálenin. 

Sušené konopné kořeny

Co na to říká věda? Vědecká analýza kořenů konopí

V kořenech konopí se nachází několik zajímavých složek. Vědecké laboratorní analýzy prokázaly přítomnost následujících sloučenin. Všimněte si však, že jejich obsah se pravděpodobně liší od obsahu látek v rostlině a případně i u různých odrůd konopí.

Triterpenoidy zahrnovaly friedelin (12,8 mg/kg) a epifriedelanol (21,3 mg/kg). Alkaloidy zahrnovaly kanabisativin (2,5 mg/kg) a anhydrokanabisativin (0,3 mg/kg); karvon a dihydrokarvon; N-(p-hydroxy-β-fenylethyl)-p-hydroxy-trans-cinnamid (1,6 mg/kg). Mezi různé sterolové sloučeniny patří sitosterol (1,5 %), kampesterol (0,78 %) a stigmasterol (0,56 %). Mezi další méně významné sloučeniny patří cholin.

Je třeba poznamenat, že kořeny konopí nejsou významným zdrojem THC, CBD ani dalších známých fytokanabinodů. Tento výzkumný článek podává vědeckou analýzu sloučenin obsažených v kořenech konopí.

Kořeny konopí. Vědecký léčebný potenciál jako lék v budoucnosti?

Ještě poměrně nedávno by většina lidí považovala kořeny konopí za zcela zbytečnou a neužitečnou část rostliny konopí. Hodí se na kompost, ale bez žádného jiného využití. S nedávným boomem legalizace konopí ve vyspělém světě však lidé neustále hledají nová terapeutická využití konopné rostliny a zájem o tuto část rostliny tak vzrostl. Nebuďte proto příliš překvapeni, pokud se v příštích letech začnete setkávat s různými krémy a dalšími produkty vyrobenými z kořenů rostliny konopí.

Nedávný nárůst vědeckého výzkumu marihuany a analýzy kořenů konopí odhalily některé zajímavé přírodní chemické látky v systému kořenové systému konopí. Zvláště zajímavá je přítomnost chemických látek alkaloidů a je pravděpodobné, že farmaceutické společnosti již zkoumají chemii kořenů konopí.

Pokud si však pěstujete vlastní konopí z feminizovaných semen marihuany nebo samonakvétacích semen, můžete si zkusit vyrobit i vlastní kořenové extrakty. Mohly by být kořeny konopí další kapitolou ve využití léčebného konopí? Zatím to vypadá, že se máme ještě hodně co učit.

Prokořeněná rockwoolová kostka sazenicí rostliny konopí

Časté dotazy

Hydroponické pěstování představuje efektivní způsob kultivace rostlin. Je založeno na růstu pouze v živném roztoku, nikoliv substrátu, a uchycení v pěstebním médiu. Jedná se tedy o pěstování bez půdy. Důležité je správné pH živného roztoku a jeho bohatost na všechny živiny a stimulátory. Pěstování hydroponicky vyžaduje dodržování sterilního hygienického prostředí.

Konopí můžeme rozdělit na dva druhy - konopí seté a indické. Konopí seté má obsah THC do 0,3%, zatímco indické konopí nad 7%. THC má psychotropní účinky, může na něm vzniknout závislost. Naopak CBD žádné psychotropní účinky nemá, přestože mají s THC velmi podobné chemické složení. CBD se může používat jako léčivo díky jeho blahodárným vlastnostem. Jako technické konopí se označují semena konopí, které mají obsah THC do 0,3% a dle zákona č. 167/1998 Sb. §5 jej lze volně kupovat, pěstovat a dále zpracovávat. Taková semínka můžou mít naopak vysoký obsah léčivého CBD.

Problémy během pěstování rostlin konopí může způsobit mnoho faktorů. Objevit se může například:

  • špatná klíčivost semen
  • napadení škůdci (hmyz, housenky i divoká zvěř při outdoor pěstování)
  • kořenová hniloba a další plísně
  • deficit živin
  • přehnojení a nadbytek živin
  • spálení živinami
  • světelný stres
  • tvorba hermafroditních rostlin
  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 09/29/22
(Aktualizováno: 10/05/22)