Top technologie v oblasti hydroponie

Téma hydroponického pěstování konopí je nesmírně obšírné na to, aby se vešlo do jednoho článku. Zčásti máte možnost si o hydroponii přečíst základní informace v našich již dosud zveřejněných článcích. Proto Vám dnes přinášíme náhled do nových hydroponických technologií a ukázku výrobců, kteří se v této oblasti pohybují.

Co je hydroponické pěstování?

Hydroponické pěstování konopí není žádným novým vynálezem, používalo se totiž již v dávných letech. Je to způsob pěstování rostlin, ke kterému se nevyžaduje půda. Její roli zastupuje „hydro“, tedy voda. Konopné kořeny jsou ponořeny ve vodě, kde čerpají živiny a rostlina se nachází ve vlhkém prostředí. Pěstování konopí hydroponicky se vyplatí pro jednoduchost, šetření času ale i pro novou zkušenost.

TOP technologie v hydroponii

Aquaponie

Aquaponie a hydroponie by mohly spolu tvořit jednotný celek. U obou je hlavním předmětem voda, akorát, že v aquaponii se pojí ještě s vychováním nějakého vodního živočicha. Přispívá to k udržení zdravého ekosystému. Vypadá to asi tak, že ve vodě, ve které se pěstují rostliny, plavou například nějaké ryby, které svojí sekrecí vyživují dané rostliny. Ty zase vytvářejí čisté prostředí ve vodě. Navzájem se tyto dva organismy doplňují. Zařízení, která se nejvíce využívají při aquaponickém systému jsou čerpadla nebo biofiltry.

Výhody aquaponie:
  • Nemusí se vyměňovat voda
  • Menší vyžadování kontroly živin
  • Je udržitelná
Aquaponie a její systém
Aquaponický systém v praxi 
Výrobci, kteří se inspirovali aquaponickým systémem:

Aquasprouts

Aquasprouts nabízí přímý zážitek z aquaponie. V jejich nabídce naleznete moderní provedení nádob, do kterých umístíte vodního živočicha. Dále je součástí modelů také světelná lišta, hliněné přihrádky pro rostliny, které čerpají živiny z této vody a také čerpadlo. Výrobky vypadají designově velmi vkusně a jistě poslouží jako perfektní doplněk do interiéru. Společnost se věnuje výrobě od roku 2013.

Aquaponický výrobek

Aquaponický výrobek do interieru 

Reefgrows

Pokud to někdo s uměním ví, tak je to jednoznačně společnost Reefgrows. Jejich motto zní: „Pěstování je komplikované. Udělali jsme to bez námahy.“ A výsledek opravdu stojí za to. Zakoupit si u nich můžete nádherné dřevěné prostranství, které imituje skříň. Skříň je navíc podsvícená, takže vám poslouží také jako zdroj světa. Přesvědčte se sami.

Reef Grows

Reefgrows jako stylový doplněk interiéru

Aquaponics

Aquaponics se nejedná o výrobky, ale o internetového pomocníka, který vám usnadní vaše hydroponické pěstování. Výrobci vymysleli tuto platformu přes kovidové časy, v roce 2020 ve Spojených státech. Čili jde o poměrně nový online systém. Aquaponics nabízí komplexní přehled o vašich pěstitelských metodách. Klepnete si na aktuální tlačítko a rozbalí se vám analýza dat, která popisuje teplotu, podmínky pěstování, naplánované události. Ačkoli se Aquaponics přímo nedotýká praktického pěstitelského sféra, jednoznačně to můžeme označit za novou TOP technologii.

Doporučená konopná semínka pro pěstování

LED světla v hydroponii

Jedná se o opravdu TOP technologii, která je součástí hydroponie. Velkou výhodou je zejména udržitelnost systému. LED svítidla šetří energii a lze je snadno použít v pěstitelských stanech. Pro rostliny je nejdůležitější modré světlo, které tato LED svítidla dokážou zajistit. Hydroponická LED světla jsou umělá a vyzařují vysokotlaké sodíkové světlo, které není viditelné lidským okem. Pro rostliny a tedy i pro konopí je toto světlo prospěšné, protože jej dokáže absorbovat z celého spektra.

Známe 5 základních LED svítidel v hydroponii:

1.) Žárovky: Modely T-5 spotřebovávají méně elektrické energie, nejlépe jsou pro malé rostliny.

2.) Kompaktní fluoresenční žárovky (CFL): generují světlo ve všech směrech, je nutné použití reflektoru.

3.) LED Grow Lights: Největší výhodou LED světel je, že produkují dobrou inenzitu s menším ohřevem.

4.) Růstová světla s vysokou intenzitou výboje: Známe dva druhy a to: vysokotlaké sodíkové (HPS) žárovky a metalhalogenidové (MH) žárovky

5.) Halogenidové (MH) žárovky: Vyzařují hlavně modré světlo

LED svítidla v hydroponii

LED svítidla v hydroponii 

Společnosti, které vsadily na technologii LED svítidel v hydroponii:

Plenty: Společnost kromě LED svítidel zakomponovala do pěstování i infračervené kamery a senzory pro sledování a sběr dat na farmě
Pure Harvest Smart Farms: Společnost vznikla v roce 2016 ve Spojených arabských emirátech.
Agrify: také monitoruje zařízení a používá LED Growth light
 
 
Technologie v pěstebním prostředí jsou samozřejmě stále předmětem nového výzkumu. Zatím jsme popsali ty, o kterých víme, že fungují, a které by mohly být potenciálně přínosné.
  • Články z kategorie Aktuální témata, Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 10/02/22
(Aktualizováno: 10/03/22)