Legalizace konopí: Kde je konopí legální?

Konopí v Evropě nabírá na stále větší popularitě. Studie zjistily, že v některých zemích EU ho rekreačně užívá až jeden z deseti dospělých. Kromě toho vlády stále častěji hlasují pro dekriminalizaci této drogy a několik zemí dokonce usiluje o úplnou legalizaci. Jak to teda v Evropě s konopím je? Kde je konopí legální a kde naopak ne? A jaká budoucnost čeká Evropský konopný trh?

legalizace konopí v Evropě

Legalita konopí v evropských zemích

Stejně jako u jiných návykových látek je důležité znát zákony a předpisy, než začnete uvažovat o jejich konzumaci. S níže uvedeným seznamem byste se měli obeznámit, než začnete uvažovat o užívání konopí ve zmíněných evropských státech.
státy Evropy, kde je využití léčebného konopí legální

Vyzkoušejte naše CBD oleje!

Užívání konopí pro léčebné využití

státy, kde je využití léčebného konopí legální

Rekreační užívání konopí zůstává nelegální

státy, kde je využití rekreačního konopí legální

Žádná vláda v Evropě nepodporuje legalizaci prodeje konopí pro užívání k rekreačním účelům a ve všech zemích jsou za nelegální prodej stanoveny tresty odnětí svobody. V několika posledních letech bylo národním parlamentům navrženo několik návrhů zákonů a také několik iniciativ v regionech nebo městech, které však byly na národní úrovni zamítnuty.

Coffee shopy v Nizozemsku
coffee shop v Amsterdamu

Coffee shopy slouží v Nizozemsku jako prodejny konopí, které se začaly objevovat v 70. letech 20. století. V roce 2014 bylo v Nizozemsku 591 coffeeshopů, z toho téměř třetina v Amsterdamu. 

Prodej a osobní držení se podle nizozemských zákonů trestá odnětím svobody. Coffee shopy jsou tolerovány za předpokladu, že dodržují přísná kritéria zveřejněná ve směrnici státního zastupitelství. 

Které evropské země by mohly legalizovat konopí v roce 2022?

Myšlenka legalizace konopí se v Evropě objevila relativně nedávno, ačkoli každá evropská země má dlouhou historii prosazování legalizace.

V některých evropských zemích se dobře uchytil trh s léčebným konopím. Přístup k léčebnému konopí v Evropě pomohl rozšířit znalosti o konopí mezi mnoho lidí a zdůraznil léčivé účinky této rostliny. Stigma konopí je však v evropské společnosti stále velmi rozšířené.

V prosinci 2021 maltská vláda povolila svým občanům pěstovat doma až šest rostlin, držet sedm gramů a umožnit občanům zakládat společenské konopné kluby. Ačkoli je prodej stále zakázán, představuje tento úspěch důležitý základní kámen pro konopný trh v Evropě. Vzhledem k tomu, že Malta se stala první zemí EU, která legalizovala rekreační konopí, mnohé zajímá, která evropská země bude další, která legalizuje konopí pro rekreační účely. 

Po legalizaci na Maltě se nadšení pro legalizaci rekreačního konopí přesunulo do Německa, když nová koaliční vláda vyhlásila záměr legalizovat rekreační konopí. V současné fázi však neexistuje žádný plán legalizace. Žádné návrhy na regulaci a vytvoření trhu s konopím v Německu zatím nebyly vypracovány.

Na to, kdy a jakým způsobem německá koaliční vláda konopí legalizuje, je zatím příliš brzy. Legalizace by však pro konopný průmysl v Evropě znamenala zásadní obrat. Protože první evropská země, která plně legalizuje konopí, bude mít silnou pozici, aby ovládla důležitou počáteční fázi nabídky konopí v Evropě. Přiláká spoustu investic, nové společnosti a nová pracovní místa.

Zajímá Vás více o legalizaci konopí? Navštivte náš blog, kde je stousta článků týkajících se legalizace konopí v Čechách nebo jiných státech.
  • Články z kategorie Legalizace konopí mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 10/03/22
(Aktualizováno: 10/06/22)