Průvodce hydroponickým pěstováním konopí ze semen

Zajímají vás výhody a nevýhody hydroponického pěstování konopí? Náš průvodce hydroponickým pěstováním konopí vám vysvětlí všechny důležité aspekty pěstování.

Souhrn článku:

Co je to hydroponicky pěstované konopí?

Výhody a nevýhody hydroponického pěstování konopí

Jak si postavit vlastní hydroponický systém pro kutily

Jak pěstovat konopí pomocí hydroponických systémů

Nejlepší konopná semena Cannapio pro hydroponii

Průvodce hydroponickým pěstováním konopí

Hydroponické pěstování konopí je způsob pěstování konopí, při kterém je nositelem živin vodný roztok. Při hydroponickém způsobu pěstování může konopí růst bez půdy a obvykle roste rychleji než téměř jakákoli jiná technika pěstování. Pro některé pěstitele je hydroponické pěstování konopí strašákem, technicky se jim zdá příliš náročné a komplikované. Spousta pěstitelů by však konopí jiným způsobem jednoduše nepěstovali. Pěstování hydroponického konopí v interiéru se jim zdá snadné, pokud se dodrží několik základních pravidel. Přečtěte si vše, co byste měli vědět o hydroponii a o tom, zda je pro vás tato technika vhodná.

Kořeny konopí v hydroponickém systému

Co je to hydroponicky pěstované konopí?

Hydroponie je způsob pěstování konopí bez půdy. Při pokusu o pěstování konopí v hydroponickém systému mohou být rostliny pěstovány v kbelíku nebo koši s plnou nádrží a kontejnerem živin pro růst kořenů.
Hydroponické konopí

Hydroponie není zcela moderní vynález. Již v roce 600 př. n. l. byly babylonské visuté zahrady proslulé svými bujným a krásným osazením květinami. Zahrady vznikly odkloněním říční vody do řady kanálů, v nichž se pěstovaly rostliny. Aztékové pěstovali plodiny na vorech na jezeře Tenochtitlan.

Babylonské vysuté zahrady

Kořeny rostlin se ponořovaly do vody v jezeře, aby nasály vodu. První moderní zmínka o hydroponii pochází od Williama Fredericka Gerickeho. Během svého působení na Kalifornské univerzitě Berkeley začal propagovat myšlenku, že rostliny lze pěstovat v roztoku živin a vody místo v půdě. Lidé jeho tvrzení přirozeně zpochybňovali, dokud jim všem nedokázal, že se mýlí, když vypěstoval rajčata vysoká 25 stop (7,6 m).

William Frederick Gericke

Hydroponická výživa pro rostliny konopí musí mít správnou směs a sílu pro konkrétní fázi růstu rostliny. Živný roztok je často provzdušňován vzduchovými bublinkami ze vzduchovacího kamene nebo vzduchové hadice, což vede k okysličování kořenů a zabraňuje zahnívání kořenů v živném roztoku. Při některých metodách hydroponického pěstování konopí, jako je například Nutrient Film Technique (NFT). NFT systémy umožňují rostlině přijímat živiny z velmi mělkého proudu vody, který obsahuje všechny rozpuštěné živiny potřebné pro růst rostlin, zároveň však dochází k okysličování kořenů. Rostlina má tak vždy zároveň přístup k vodě k živinám. Vysledky tohoto typu pěstování tak umožnují až 4 krát vyšší výnos.

Existuje mnoho variant hydroponického pěstování konopí. Můžete si tak koupit mnoho různých stylů komerčních hydroponických systémů pro pěstování konopí. Hydroponické pěstební soupravy pro konopí jsou široce dostupné online nebo v místním obchodě s pěstebními potřebami. Nebo si můžete postavit vlastní domácí hydroponický systém pro konopí. Než se však dostaneme k technickým detailům, pojďme se krátce podívat na výhody a nevýhody hydroponického pěstování konopí.

Pěstírna konopí

Výhody a nevýhody hydroponického pěstování konopí

Hydroponické pěstování má spoustu kladů. Hlavní výhodou je rychlost růstu. Hydroponicky pěstované konopí roste větší a také mnohem rychleji než jiné metody pěstování. Dalo by se odhadnout, že až možná o 30-50 % rychleji než v půdě - záleží ale na konkrétní použité technice. Mezi další výhody patří čistší pěstební místnost bez půdy a škůdců, které by se mohli do místnosti dostat spolu s půdou. S hydroponií se také nemusíte starat o likvidaci velkého množství zeminy nebo kokosových vláken po ukončení pěstování. Výhodou je také, že celková spotřeba vody je nižší než při pěstování v půdě, protože voda neustále recirkuluje a znovu se tak využívá.

Asi největší výhodou pro znalce hydroponického pěstování konopí je úplná kontrola nad různými aspekty růstu rostlin ve srovnání s jinými metodami pěstování. Mnoho lidí si myslí, že hydroponie je tak budoucností zemědělského pěstování potravin pro lidi.

Při hydroponickém pěstování konopí jsou všechny živiny rozpuštěny ve vodě. Díky tomu jsou pro rostlinu mnohem dostupnější než živiny uzamčené v půdě, které musí kořeny vyhledávat. Při hydroponii jsou kořeny konopí omývány vodním roztokem bohatým na kyslík a živiny. Toto je pak dokonalým receptem pro rychlý růst.

Za tyto růstové výhody je však třeba zaplatit cenu za techniku a energii. Kromě znalosti nejlepších hnojiv pro hydroponické konopí potřebujete také precizní přístup k jejich aplikaci. Znalost dávkování živin a schopnost udržet rostliny v optimálním množství živin po celou dobu hydroponického pěstování, je pro úspěch rozhodující.

Zásadní je vyhnout se nadměrné nebo nedostatečné výživě a sladit přísun živin s požadavky rostlin v jednotlivých fázích růstu. To je právě jeden z důvodů, proč se hydroponii často vyhýbají začínající pěstitelé. Velkým pomocníkem mohou tak být knihy o hydroponickém pěstování konopí. Obecně tak platí, že jednou z nevýhod hydroponického pěstování konopí je právě jeho technická složitost. To mnoho pěstitelů odrazuje, dokud si neosvojí základy obecné zkušenosti s pěstováním.

Důležitá je kontrola hydroponického živného roztoku. Budete muset znát, používat a rozumět měřičům pH a EC (meřič pH a elektrické vodivosti vody). Měřiče budete muset také pravidelně kalibrovat a mít v záloze náhradní pro případ, že by některý z měřičů začal poskytovat nepřesné údaje. Je nutné si uvědomit, že při hydroponii můžete při nesprávném nastavení pH nebo EC nevratně a velmi rychle poškodit celou pěstovanou rostlinu.

Někteří pěstitelé z hlediska výše investice nepoužívají další vybavení, které je pro hydroponické pěstování konopí vhodné. Ve srovnání s jednoduchým pěstováním v půdě se tak často využívá (potenciálně hlučné) vzduchové čerpadlo nebo klimatizační jednotka. Hydroponický systém, může mít dále vodní čerpadlo, ohřívač nebo chladič vody, další časovače, sondy, měřiče úniku vody atd. Nejlepší precizně řízené hydroponické systémy pro pěstování konopí mohou při správném používání skutečně přinést značný růst. Pokud však špatně nastavíte podmínky a úroveň živin v systému, můžete svou úrodu stejně rychle také zničit.

Doporučená semena pro hydroponii

Jak si postavit vlastní hydroponický systém pro kutily

Pokud s hydroponickým pěstováním konopí začínáte, může být mnohem jednodušší koupit si hotový systém. Budete mít na výběr z několika různých možností a všechny by měly dobře fungovat.

Pokud jste už s hydroponií seznámení, možná si budete chtít zkusit postavit vlastní jednoduchý hydroponický systém pro pěstování CBD konopí. Hydroponická sestava pro konopí bude vyžadovat základní nákupní seznam dílčích komponent.

Některé z nejdůležitějších součástí pěstebního systému jsou uvedeny níže. Při budování systému pro hydroponické pěstování konopí mohou být náklady vysoké, ale ty však obvykle vrátí po první sklizni.

Vybavení potřebné pro hydroponické pěstování

Čím zkušenější pěstitel, tím snazší a méně náročné se bude zdát vytvoření domácího hydroponického systému pro konopí. Zde jsou proto základní informace:

  • Osvětlení pěstírny se závěsným zařízením
  • Pěstební stan nebo pěstební místnost
  • Hydroponická nádrž a možná i zásobník pro pěstování (NFT systém)
  • Vzduchové čerpadlo se vzduchovým kamenem nebo vzduchovými trubicemi. Všimněte si, že zkušenější pěstitelé dávají přednost obzvláště výkonným čerpadlům, která vytvářejí dostatečně kyslíkem obohacený živný roztok.
  • Pěstební médium, např. kokosové vlákno, pokud pěstujete pomocí kapacího systému
  • síťové květináče. Síťované květináče jsou ideální např. pro hydroponické pěstování DWC (deep water culture).
  • Semena vhodná pro hydroponické pěstování konopí. Později vám doporučíme naše preferované kmeny.
  • Uhlíkový filtr k odstranění pachů z použitého vzduchu v pěstební místnosti.
  • Ventilátor s klipem pro cirkulaci vzduchu v pěstební místnosti.
  • Odsávací ventilátor k odstraňování starého vzduchu z pěstební místnosti.
  • Hydroponický roztok a hnojivo
  • Měřiče pH a EC. EC metry měří elektrickou vodivost živného roztoku, což je způsob, jak zjistit obsah živin/minerálů ve vodě.
  • Měřič vlhkosti (vlhkoměr), užitečný pro sledování relativní vlhkosti a zajištění, kvůli kontrole vysoké vlhkosti v blízkosti sklizně (snížení rizika plísní nebo hniloby květů).
  • Odvlhčovač vzduchu, který zajišťuje udržování správné vlhkosti během pěstování. Zvláště důležité je zabránit tomu, aby vlhkost stoupla příliš vysoko na konci kvetení, jinak by mohlo dojít k plísni. Pokud žijete ve velmi suchém podnebí, můžete mít opačný problém a budete muset koupit zvlhčovač vzduchu.
  • Profesionální hydroponičtí pěstitelé konopí by samozřejmě přidali další specializované vybavení, jako jsou UVB-UVA světla (pro zvýšení obsahu kanabinoidů) a možná i doplňování CO2 a klimatizační jednotku, aby se efektivita pěstování dostala opravdu na maximum.

Průměrné náklady na hydroponické pěstování

Vybudování základního hydroponického systému pro pěstování konopí je tak spojeno s počáteční investicí. Po provedení investice by však, již další průběžné provozní náklady měly být podobné jako u jiných metod pěstování. Hlavními průběžnými náklady budou náklady na elektřinu, živiny a konopná semena. Tyto náklady jsou však společné pro všechny metody pěstování. Naopak u hydroponie je možné ušetřit na nákladech na půdu nebo pěstební médium například z kokosových vláken.

Výběr správného pěstebního média

Pěstební médium pro hydroponii poskytuje rostlině pevný základ, který ji pak udržuje ve vzpřímené poloze. Existuje několik běžných materiálů, které lze k tomu použít. Zde jsou 4 nejčastěji používané média.

Minerální vata

Rockwoolové kostky

Někdy se jí říká skelná nebo kamenná vlna (rockwool). Vyrábí se spřádáním (nebo tažením) roztavených minerálů do struktury cukrové vaty. Používá se pro tepelnou izolaci, izolaci proti hluku a samozřejmě pro hydroponické pěstování konopí. Kamenná vlna zadržuje velké množství vody a zároveň umožňuje dobré okysličování konopných kořenů. Ideální pro kořeny konopí! Kamenná vlna se často dodává v různě velkých kostkách, které jsou určeny k přímému zabudování např. do hydroponických systémů NFT. Mnoho pěstitelů DWC také používá kostky minerální vlny v plastových síťových držácích rostlin.


Perlit

Perlit

Perlit je porézní minerální materiál vyrobený z expandovaného vulkanického skla. Protože je porézní, dobře zadržuje vodu a kyslík. Podobným materiálem je vermikulit, který se také hojně používá.


Kokosové vlákno

Coco fibre

Toto vlákno, někdy známé jako lignocel, se vyrábí ze slupek kokosových ořechů. Je to skvělé pěstební médium, které dobře zadržuje vodu a má vynikající vlastnosti při provzdušňování kořenů. Předpokládá se, že kokosová vlákna také chrání kořeny konopí před infekcí díky přítomnosti hormonů stimulujících rostlinu.


Expandované jílové oblázky

Keramzit

Expandované jílové oblázky - (keramzit) nabízejí vhodnou základnu pro rostliny, zejména při použití kapilárových systémů, které jsou oblíbené v hydroponii s hlubokou vodní kulturou (DWC). Mnoho pěstitelů namáčí hliněné oblázky na několik dní do vody s upraveným pH kolem 5,6. To může zabránit přirozené tendenci některých hliněných oblázků zvyšovat pH směrem k pH 6.

Kořeny konopí rostou kolem hliněných oblázků a absorbují tak živný roztok i vzdušný kyslík. Např. v systému DWC kořeny nakonec dorostou až do kbelíku s živinami. Dokud kořeny nevyrostou dostatečně dlouho na to, aby dosáhly dolů skrz otvory v pletivu k živinám, je malá rostlina často zalévána shora.

V hydroponických systémech typu ebb and flow nebo dripper používá mnoho lidí jako hlavní pěstební médium hliněné oblázky.

Související články:


Hydroponie vs. Substrát

Výhody pěstování v kokosu

Proč pěstovat v Rockwoolu


Vnitřní vs. venkovní hydroponické pěstování (indoor vs outdoor pěstování)

Hydroponické pěstování se používá především při pěstování indoor, kde mohou totiž pěstitelé přesně a precizně kontrolovat všechny parametry prostředí (výživu, vzduch, teplotu prostředí, teplotu vody, osvětlení). Někteří pěstitelé však provozují hydroponické systémy také ve sklenících nebo venku.

Venkovní hydroponie je reálná, a znamená, že můžete místo pěstebního světla využívat slunce, což značně snižuje náklady na pěstování. Ovládat teplotu živného roztok kolem požadovaných 20 ºC je však obvykle náročné.

Venkovní hydroponie stále více zajímá zemědělce, kde skýtá možnosti pěstování plodin v oblastech s pouštním a písčitým terénem nevhodným pro pěstování běžného ovoce a zeleniny.

Související články:


Tipy pro úspěšné outdoor pěstování

Indoor pěstování

Indoor vs. Outdoor


Indoor vs outdoor

Jaký je nejlepší hydroponický systém pro pěstování konopí?

Když se lidé poprvé začali zabývat studiem hydroponického vs. půdního konopí, bylo od začátku jasné, že hydroponie přináší některé významné výhody v rychlosti růstu. V průběhu let se vyvinulo mnoho různých typů hydroponických systémů. Všechny jsou založeny na stejném základním principu, kterým je koupání kořenů konopí v prostředí bohatém na kyslík spolu s živinami rozpuštěnými ve vodném roztoku. Zde jsou některé z nejoblíbenějších typů hydroponických systémů:

Aeroponie

Aeroponie

Tento špičkový hydroponický systém vytváří kolem kořenové zóny rostliny jemnou mlhu živného roztoku. Rychlost růstu je velmi vysoká, protože kořeny jsou zásobovány kyslíkem i živinami zároveň. Aeroponický systém považují za technicky náročný i zkušení pěstitelé hydroponického konopí.


Knotový hydroponický systém

Knotový systém

Tento jednoduchý pasivní hydroponický systém využívá knot ponořený do živného roztoku. Knot sám nasává kapalinu bohatou na živiny do kořenové nádoby, kde vyživuje kořeny. Jedná se o pasivní systém napájení bez čerpadla.


Kultivační technika na výživném filmu (NFT systém - Nutrient Film Technique)

NFT technika

Tento systém pěstování, někdy označovaný jako hydroponické pěstování konopí NFT, je mezi domácími pěstiteli jedním z nejoblíbenějších. NFT využívá gravitaci k proudění živného roztoku po nosné podložce. Kořeny konopí rostou dolů z rostlin nad nimi, které jsou často v kostce z minerální vlny. Jakmile se kořeny dostanou na nosnou rohož, rostou podél ní a přijímají veškerý kyslík a živiny, které potřebují. Živný roztok se recykluje za pomocí čerpadla.

Princip NFT se příliš neliší od principu rostlin rostoucích přirozeně na kamenitých březích řek, jejichž kořeny jsou jemně ponořeny do vody. Nádrž s výživným roztokem je vybavena vzduchovacím kamenem k okysličování vody a případně také ohřívačem, který zajišťuje udržování správné teploty vody. V teplém období je vhodné doplnění systému o chladič výživného roztoku, aby se živný roztok příliš neohřál.


DRIP system - Kapénková hydroponie

Drip system

Princip hydroponického kapacího systému je v podstatě podobný jako u systému kapkové závlahy v půdě. Rostlina konopí se často pěstuje v médiu, jako jsou hliněné oblázky. V horní části rostliny je umístěna malá kapilára (nebo trubička ve tvaru prstence), která vykapává živiny na povrch.


Ebb and Flow hydroponický systém

Ebb and Flow

Tento typ hydroponie, známý také jako "flood and drain" - systém zaplavení a odtoku, zcela ponoří kořeny konopí a pěstební médium do živného roztoku, a to přibližně na 5-15 minut každých několik hodin. Pravidelnost ponořování a vypouštění závisí na okolní teplotě, a pěstebním médiu, velikosti rostlin a jejich výživových potřebách. Zaplavení a vypouštění intervaly podle pěstebního média.

  • S keramzitovými oblázky: zaplavení a vypouštění 4 až 8 krát denně (každé 2 až 4 hodiny).
  • S kokosovým vláknem: 3 až 5 krát denně (každých 3 až 5 hodin).
  • S minerální vatou: 1 až 5 krát denně (jednou denně až každé 3 až 4 hodiny).

Po zalití prostoru kořenů živným roztokem se tento přečerpá zpět do zásobníku, kde se opět okysličí pomocí vzduchovacího kamene.

Vezměte prosím na vědomí, že se jedná pouze o doporučující pokyny. Nebojte se použít jiný harmonogram zaplavování a vypouštění, který bude vyhovovat vašim konkrétním potřebám a vašemu konkrétnímu systému. Mnoho dodavatelů hydroponického vybavení uvádí podrobná doporučení pro zaplavení kořenového prostoru a jejich vypouštění, přímo určená pro daný hydroponický systém.

Pokud pěstujete velmi velké rostliny v horkém a suchém prostředí se silnými světly a dlouhou dobou svícení, jako např. 18 hodin, může se stát, že rostlina bude potřebovat zaplavovat a vypouštět vodu 10 krát nebo dokonce 15 krát denně.

V době květu (12hodinového cyklu den/noc) nebo také v teplém létě může být nutné 1-2 krát za noc rostlinu zalít. Pokud zaléváte a vypouštíte vodu venku, vztahuje se "den" na dobu, kdy svítí slunce. Pokud je noční období jen 6 hodin nebo méně, nemusíte zaplavovat.

Obecně platí, že doba zaplavení nemusí být delší než 10 minut. Pokud používáte hliněné oblázky, můžete z této doby zaplavení ubrat 1-5 minut. Záleží na tom, zda vaše pěstební médium zadržuje vodu nebo nikoliv. Nakonec možná zjistíte, že máte zkušenosti, které vám umožní vyladit plán na zaplavování v různých fázích růstu vašich konkrétních rostlin. Mladé, menší rostliny totiž potřebují vody výrazně méně než plně vyspělé rostliny. Mnoho pěstitelů začíná s méně častým zaléváním a jeho kratší dobou, a postupně ji zvyšují, jak rostliny dospívají.


DWS Hydroponie a Bubblery (Systém hlubokovodní kultury)

DWC - Deep Water Culture

DWC je jednoduchá a značně oblíbená forma hydroponického pěstování konopí. Rostlina je držena v plastovém DWC květináči, často v hliněných oblázcích nebo minerální vatě, nad velkým kbelíkem se živinami. Ten má často objem kolem až 25 litrů a obsahuje vzduchovací kámen. U této metody jsou velmi rychlé tempa růstu a překvapivě vysoké výnosy.

Související:


Jak pěstovat hydroponicky

Technika Sea Of Green - SOG


Tipy pro údržbu hydroponického zařízení

Hydroponické pěstování konopí nabízí nejrychlejší způsob růstu rostliny konopí. Bohužel může také přinést rychle také značné problémy, pokud péče o rostliny a nebo hydroponický systému není vpořádku. Proto přinášíme několik odborných tipů na věci, které je vhodné pečlivě sledovat.

Úroveň pH

Hodnota pH je měřítkem kyselosti/alkality živného roztoku. Normální úroveň ph pro hydroponické konopí se pohybuje kolem 5,6-5,8. Mimo tento rozsah pH nemusí být vaše rostlina schopna absorbovat dostatek minerálů a živin, i když jsou v roztoku přítomny. Vysoké nebo nízké ph může způsobit zablokování příjmu živin rostlinou. Nutností u hydroponického pěstování konopí je tedy stálé pH kolem 5,6-5,8.


Teplota roztoku

Při hydroponickém pěstování konopí je nutné udržovat teplotu živného roztoku kolem 20 °C. Pro mnoho pěstitelů to v zimě může znamenat, potřebu přidat do zásobníku živin ohřívač vody. Naopak v horkých letních měsících může být nutné použít chladící zařízení, aby se váš živný roztok příliš neohřál. Kromě toho, že horké živiny škodí rostlinám, mohou podporovat nežádoucí růst bakterií.


Čistota a údržba

Každý profesionální hydroponický pěstitel konopí pečlivě dbá na čistotu svého pěstebního systému a pěstební místnosti. Kromě čistoty vyžadují živné roztoky pravidelnou obměnu roztoku, třeba jednou týdně je doplňována polovina nebo čtvrtina objemu živin, tak aby se zajistila vyváženost mezi složkami roztoku. Kromě pravidelné výměny živin, je třeba také důkladně čistit nádrže při každé výměně živného roztoku.


Udržování optimálního stavu živin od semínka až po sklizeň

Jednou z hlavních dovedností úspěšného hydroponického pěstitele konopí je bezpochyby schopnost vyhnout se nadměrné nebo nedostatečné výživě rostlin. Dodržování správného režimu množství živin ve všech fázích života rostliny je nejlepší způsob, jak vypěstovat velké a zdravé rostliny konopí. Jen málo pěstitelů konopí si je jistých, že má dostatečné dovednosti v oblasti správy živin hned při svém prvním pěstování. Obvykle se tato dovednost rozvíjí během několika pěstování, často s jednoduššími pěstebními systémy, jako je pěstování v půdě nebo na kokosových vláknech.

Jak pěstovat konopí pomocí hydroponických systémů

Při tolika různých variantách hydroponických pěstebních systémů je důležité, aby každý pěstitel znal svůj vlastní systém zevnitř. Při přechodu z jednoho hydroponického systému na jiný může být nutné provést jemné rozdíly ve stylu pěstování, časování a dávkování živin.

Plán hydroponického pěstování konopí

Harmonogram hydroponického pěstování se může zdát poněkud náročnější, zejména pokud jste byli zvyklí pěstovat ve velkých nádobách s půdou. Harmonogram pravidelných výměn živného roztoku se nutně musí stát rutinním úkolem.

Živné roztoky se často připravují den předem a nechávají se přes noc odpočívat, což umožňuje plynům, jako je obsažený chlor z úpraven vody, vyprchat. 

Jak a kde klíčit semena konopí

Pro dosažení nejlepší klíčivosti doporučujeme použít metodu klíčení semen konopí pomocí vatových polštářků.

Klíčení konopných semen

Schémata dávkování živin

Všechny přední společnosti dodávající konopné živiny již dnes dodávají kvalitní hnojiva, které budou dobře fungovat v hydroponii. Mnoho pěstitelů má svou preferovanou značku hnojiv a budou je neradi měnit, zejména pokud mají s jednou konkrétní značkou bohaté zkušenosti.

Součástí dovedností nejlepších hydroponických pěstitelů je správa živin. Zkušenější pěstitelé rozumějí výživovým potřebám rostlin v každé fázi růstu a dokážou podle toho přizpůsobit a řídit přísun těchto živin. Užitečným výchozím bodem je používání dávkovacích schémat od výrobců hnojiv pro pěstování.

Obecně platí, že koncentrace živin by se měla v průběhu pěstování pomalu zvyšovat. V případě pochybností se však raději rozhodněte pro opatrnost. Je lepší rostlinu mírně podvyživit, než ji spálit příliš silným výživovým roztokem, což by mohlo trvale zbrzdit její budoucí růst. Mnoho pěstitelů připravuje čerstvou živnou lázeň přibližně jednou týdně. V období pozdního květu, kdy rostliny mohou spotřebovat až 5 litrů živného roztoku denně, provádějí někteří hydroponičtí pěstitelé konopí častější výměny živného roztoku.

Dávkovací schéma Plagron Hydro

Související:


Nejčastější problémy pěstování konopí


Sledování úrovně pH

Hodnotu pH živného roztoku je nutné sledovat a udržovat v preferovaném rozmezí přibližně 5,6-5,8. Pamatujte, že mimo tento rozsah pH mohou být živiny sice přítomny, ale nejsou biologicky dostupné pro kořeny konopí (blokáda živin). Jednou z nevýhod hydroponie je právě nutnost přísné kontroly úrovně pH. Proto je třeba pravidelně kalibrovat měřič pH (a EC). Nakonec všechny pH metry mohou selhat a začít poskytovat falešné údaje. Proto mají profesionální pěstitelé vždy k dispozici náhradní pH metr.

Zajistěte rostlinám dostatek světla

Stejně jako u jiných metod pěstování je i u hydroponie nutné zajistit špičkové osvětlení, aby šlo dosáhnout těch nejlepších výsledků, nejzdravějších rostlin, nejvyšších výnosů a nejsilnějších pupenů. Pokud se chystáte používat technicky náročnou metodu pěstování, jako je hydroponie, musíte si také zvolit to nejlepší osvětlení, které si můžete dovolit.

Obecně jsou LED pěstební světla považována za lepší než HPS díky lepšímu světelnému spektru, menšímu tepelnému namáhání, delší životnosti a efektivnější spotřebě energie. Jedinou nevýhodou LED osvětlení jsou počáteční vyšší pořizovací náklady. Ty jsou však vykompenzovány skutečností, že mohou vydržet 10 až 15 let nebo déle bez výrazné ztráty světelného výkonu.

Související:


Typy indoor osvětlení


Regulace teploty vody

Pro rostliny je vhodné udržovat živný roztok v chladu. Za ideální teplotu pro kořeny konopí, aby mohly přijímat živiny v ideálním prostředí, se většinou považuje teplota kolem 20 °. Pokud je teplota příliš nízká, růst se zpomaluje. Pokud je příliš vysoká, může dojít k přehřátí a i k růstu bakterií a plísní v živinách.

Předcházení špičkám vlhkosti

Hydroponické pěstování konopí může přinést obrovské množství květů. To je skvělá odměna pro tvrdě pracující pěstitele. Může však také představovat riziko vzniku plísní/hniloby květů, pokud se relativní vzdušná vlhkost během pozdního kvetení dostane příliš vysoko. Dobrým způsobem, jak tuto situaci sledovat, je použití měřiče vlhkosti. Pokud je vlhkost mnohem vyšší než 50 %, bylo by vhodné investovat do odvlhčovače vzduchu v pěstební místnosti.

Nejlepší konopná semena Cannapio pro hydroponii

Kterékoliv ze semen konopí Cannapio bude dobře fungovat při hydroponickém pěstování konopí. Pamatujte, že můžete očekávat mnohem rychlejší růst než u jiných pěstebních metod, takže se možná budete chtít vyhnout nejvytáhlejším genetikám konopí Sativa/Haze.

Zde jsou některá z nejlepších semen konopí s obsahem THC do 1% pro váš další hydroponický pěstební projekt.

Pure Mountains CBD

Pure Mountains CBD Cannapio

Odrůda Pure Mountains CBD má vysoký obsah CBD a nízký obsah THC, který je pod 0,25 %, to z ní činí skvělou léčebnou odrůdu. Pure Mountains je dominantní indika odrůda - 70 %, která se může pochlubit velmi vysokou hladinou CBD. Květy rostlin konopí mají obsah CBD pohybující se v rozmezí mezi 9-14 %. Feminized odrůda nabízí vysoký obsah CBD bez psychotropních účinků. Pokud dopřejete rostlinám vhodné osvětlení a výživu, můžete hladinu CBD ještě zvýšit. Pure Mountains je vhodná pro umístění jak uvnitř, tak venku. V obou prostředí nabízí slušné výnosy. V indooru mohou rostliny vyprodukovat až 450g/m². Délka květu se pohybuje 6-7 týdnů kvetení.

Johana CBD

Johana CBD Cannapio

V genotypu Johana CBD převládá sativa 75 %, proto pozor aby vám v hydroponickém systému nepřerůstla. Odmění se ale vyšším obsahem CBD v rostlinách. Feminized odrůda Johana CBD umí vyprodukovat až 18 % CBD. Obsah THC se pohybuje mezi 0,25-0,75 %. Jedná se o nenáročnou odrůdu, kterou můžete pěstovat pomocí různých pěstitelských metod. Vhodná i na SCROG. Můžete ji umístit jako do prostředí indoor, tak i outdoor. Můžete se těšit na skvělé sklizně, které dosahují až 550 g/m². Doba kvetení trvá cca 7-8 týdnů. Ve venkovním prostředí se mohou naopak rostliny konopí vytáhnout až do výšky téměř 2 metrů a vyprodukují úctyhodných 475 g na rostlinu.

CBD Blueberry 1:16

Blueberry CBD Cannapio

Blueberry CBD je vysoce kvalitní feminizovaný kmen s vysokým obsahem CBD patřící mezi exkluzivní odrůdy řady Cannapio Premium. Tato excelentní semena marihuany vznikla spojením odrůd Blueberry, OG Kush CBD a Afgan CBD. Genetika Blueberry CBD je převážně indika dominantní hybrid. S úžasným terpenovým profilem. Feminizovaná semínka Blueberry CBD vyrostou v pozoruhodnou rostlinu konopí s hladinami THC kolem 0,6 % spolu s 16 % CBD. Doba květu odrůdy CBD Blueberry trvá cca 9-10 týdnů. Hodí se do prostředí jak indoor, tak i outdoor.

Závěr: hydroponické pěstování konopí lze jen těžko překonat jinou technikou pěstování!

Mnozí z těch, kteří se pustili do hydroponického pěstování konopí, se už nikdy nevrátí zpět k běžným technikám v půdě. Možnost vypěstovat větší rostliny, dosáhnout vyšších výnosů a zkrátit pěstební cyklus o několik dní jsou velmi zajímavé výhody. Toto platí zejména pro komerční pěstitele hydroponického konopí.

Pokud jste již pochopili základy pěstování konopí, pak by pro vás přechod na hydroponické pěstování konopí neměl být příliš složitý. Naší nejlepší radou pro každého, kdo uvažuje o hydroponickém pěstování konopí, je srovnat si několik různých systémů pěstování a technologie. A najít ten, který nejlépe vyhovuje vaší situaci, dovednostem, prostoru a času.

Pěstitelům bychom také doporučili, aby při přechodu na hydroponii věnovali zvýšenou pozornost každodenní péči o rostlinu. Přesnost měření pH a EC je zásadní, a proto pravidelně kalibrujte měřidla a mějte náhradní přístroje a počítejte se dnem, kdy se měřidla porouchají.

Jakmile si však zvyknete na tuto pěstitelskou rutinu, hydroponické pěstování konopí vám nabídne nesmírně příjemný zážitek z pěstování a také nepřekonatelnou rychlost růstu vašich rostlin.

Kořeny v rockwoolu
Uvedené informace o pěstování se týkají pouze konopí splňujícího aktuální platné právní limity - tj. technického konopí a jsou pouze informativního charakteru. Pěstování konopí s obsahem THC nad 1 % je současnou platnou legislativou České republiky zakázáno. Vždy se informujte o aktuální platné legislativě své země.

 

Časté dotazy

Hydroponické pěstování představuje efektivní způsob kultivace rostlin. Je založeno na růstu pouze v živném roztoku, nikoliv substrátu, a uchycení v pěstebním médiu. Jedná se tedy o pěstování bez půdy. Důležité je správné pH živného roztoku a jeho bohatost na všechny živiny a stimulátory. Pěstování hydroponicky vyžaduje dodržování sterilního hygienického prostředí.

Indoor pěstováním se rozumí pěstování rostlin konopí uvnitř v uzavřeném prostoru. Tento typ pěstování si žádá dávku znalostí, zkušeností i trpělivosti, a to od prvotního klíčení semínka, přes pečlivé svícení a péči o rostliny, až k samotnému zrání, sklizni a sušení květů. Celý proces je v rukou pěstitele.

Konopí můžeme rozdělit na dva druhy - konopí seté a indické. Konopí seté má obsah THC do 0,3%, zatímco indické konopí nad 7%. THC má psychotropní účinky, může na něm vzniknout závislost. Naopak CBD žádné psychotropní účinky nemá, přestože mají s THC velmi podobné chemické složení. CBD se může používat jako léčivo díky jeho blahodárným vlastnostem. Jako technické konopí se označují semena konopí, které mají obsah THC do 0,3% a dle zákona č. 167/1998 Sb. §5 jej lze volně kupovat, pěstovat a dále zpracovávat. Taková semínka můžou mít naopak vysoký obsah léčivého CBD.

  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 10/04/22
(Aktualizováno: 10/05/22)