Průvodce fází kvetení rostliny konopí pěstované ze semen

Fáze kvetení konopí je příjemnou a vzrušující součástí vašeho pěstování, dozvíte se o ní více a zjistíte, jak můžete svou sklizeň maximalizovat.

Souhrn článku:

Co se rozumí fází kvetení konopí?

Základní tipy pro kvetoucí rostliny konopí

Chyby, kterých je třeba se vyvarovat ve fázi kvetení konopí


Uvedené informace o pěstování se týkají pouze konopí splňujícího aktuální platné právní limity - tj. technického konopí a jsou pouze informativního charakteru. Pěstování konopí s obsahem THC nad 1 % je mimo některé příslušné subjekty vlastnící konkrétní povolení, současnou platnou legislativou České republiky zakázáno. Vždy se informujte o aktuální platné legislativě své země.

Průvodce fází květu rostliny konopí

Během fáze kvetení dochází u konopí k hormonálním změnám, které umožňují rostlinám tvorbu květů. Pro pěstitele konopí je pozorování vývoje květů a rozvoje terpenového aroma konopí jednou z nejuspokojivějších částí pěstování.

Pokud pěstujete feminizovaná semena konopí s fotoperiodickou genetikou v interiéru, fáze kvetení konopí začíná, když pěstitel zavede podmínky pro osvětlení konopí na 12 hodin denního světla. Ti, kdo pěstují samonakvétací konopná semena, nebudou moci ovlivnit začátek fáze kvetení.

Místo toho musí počkat, až bude příslušná genetika konopí připravena, obvykle přibližně 4-6 týdnů po vyklíčení. Poté rostliny přepnou samy. Tento průvodce fázemi kvetení konopí vám vysvětlí, jaké jsou klíčové fáze a jak můžete optimalizovat kvetení konopí.

Konopné indoor květy

Co se rozumí fází kvetení konopí?

Fáze kvetení konopí označuje dobu, kdy samičí rostlina konopí vytváří květy, které budou nakonec sklizeny. U feminizovaných semen závislých na fotoperiodě trvá fáze kvetení konopí přibližně 9 týdnů.

Kromě tvorby dlouhých palic je fáze kvetení konopí také obdobím, kdy se naplno rozbíhá produkce pryskyřičných trichomů - trichomových žláz. Vzniká tak známá lepkavá aromatická pryskyřice, která potahuje květy bílou cukrovou polevou.

Základní tipy pro kvetoucí rostliny konopí

Během začátku kvetení si můžeme všimnout, že se rostlina významně vytáhne, protože v rané fázi kvetení konopí roste intenzivně do výšky. Nároky na vodu a živiny se tak mohou neustále zvyšovat.

Přibližně v polovině květové fáze budou vaše rostliny nadále zvětšovat velikost a množství palic. Budete moci zvýšit intenzitu světla a zvážit přidání PK (fosforu a draslíku). Ke konci kvetení můžete rostliny propláchnout a musíte udržovat nízkou relativní vlhkost vzduchu, aby se minimalizovalo riziko hniloby a plísní.

Čím více se bude fáze květu blížit ke konci, budete pozorovat postupně se zvyšující hladinu aromatických látek u rostliny. Dobře připravený pěstitel tak bude mít ve fázi kvetení rostlin konopí k dispozici dostatečnou kontrolu zápachu (ideálně kvalitní uhlíkové filtry).

Možná se Vám úkony spojené s kvetoucí fází konopí mohou zdát složité, se správnou přípravou a několika odbornými radami však již brzy zjistíte, že se na kvetení a výzvy, které přináší, těšíte. Péče o konopí ve fázi květu je nejen aktivita prospěšná, ale také uspokojující a nesmírně příjemná!

Kolik vody potřebuje konopí ve fázi kvetení?

Nároky na vodu se s růstem rostliny zvyšují. Lze očekávat, že požadavky na vodu se budou zvyšovat s tím, jak rostlina postupuje od fáze konopných sazeniček, poté do fáze vegetačního růstu a nakonec do fáze kvetení konopí.

Související:


Průvodce růstovou fází konopí

Průvodce hydroponickým pěstováním konopí

Fotoperioda vs. samonakvétací odrůdy: jak se liší?


Jaké živiny jsou pro kvetoucí konopí nejlepší?

Vhodné hnojiva pro konopí ve fázi kvetení bývají převážně bohaté na fosfor a draslík. Tato fáze je jiná a nebudete potřebovat stejné hnojiva bohaté na dusík, které jste používali při fázi vegetačního růstu.

Existuje mnoho dodavatelů hnojiv, přičemž všichni samozřejmě tvrdí, že mají vysoce kvalitní živiny pro konopí ve fázi kvetení. Každý pěstitel má obvykle vlastní představu o tom, jaké je nejlepší hnojivo pro fázi květu u konopí. Výběr dodavatelů je široký a někdy až jejich nabídky matoucí. Zejména pak pro méně zkušené pěstitele.

Používání organických živin s pomalým uvolňováním je dobrým způsobem, jak si situaci značně usnadnit. Pokud tak pěstujete v půdě, můžete použít pomalu se uvolňující živiny, které vám pěstování usnadní. Nebudete se muset starat o postupné přidávání dalších živin, snad kromě univerzálního hnojiva pro kvetení nebo boosteru v posledních několika týdnech pěstebního cyklu.

Konopný květ

Živiny a rizika nadměrného hnojení ve fázi kvetení konopí

Jednou z častých otázek je, jak často hnojit konopí během kvetení pomocí kapalného hnojiva. Zde je důležité umět pochopit nutriční potřeby rostliny v průběhu jejího růstu. Když podáváte příliš mnoho hnojiva riskujete, že rostlinu "spálíte" - pokud se tak stane uvidíte hnědé konečky na špičkách listů.

To může trvale snížit a tím zbrzdit budoucí růstový potenciál. Obecně platí, že je lepší rostlinu mírně podkrmit a pak postupně - pomalu - zvyšovat množství živin podle toho, jak rostlina roste a prospívá, než ji překrmovat a tak ji poškodit - spálit. Tento proces pro Vás bude snažší, jakmile dokončíte několik prvních úspěšných kol pěstování.

Dva z nejčastějších a nejškodlivějších problémů, se kterými se setkáváme zejména u méně zkušených pěstitelů, jsou tendence k přelévání vodou a přehnojování rostliny. Pokud se vám zdá dávkování živin příliš nepřehledné, komplikované, a složité, nezapomeňte, že máte k dispozici jednoduché řešení. Tím jsou organické hnojiva s pomalým uvolňováním živin.

Fáze kvetení konopí pěstovaného venku začíná, když rostlina vycítí zkrácení denního světla a začne kvést před příchodem podzimního počasí. Když je Vaše venkovní rostlina zakořeněná v kvalitní, výživné vlhké zemi, nemusí být ani potřeba přidávat další živiny.

Související:


Průvodce nedostatkem a nadbytkem živin v konopí


Květ konopí na větvičce
Jaká je ideální teplota/vlhkost pro fázi kvetení?

Aby se minimalizovalo riziko hniloby/plísně květů, snaží se mnoho pěstitelů udržovat vlhkost pod 45-50 %. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je použití odvlhčovače v pěstební místnosti. Nejlépe takový, který má velkou nádržku na vodu, nebo je voda svedena do odpadu či někam mimo pěstební místnost, abyste ji nemuseli neustále vyprazdňovat.

Doporučená semena konopí pro kvetení

Jak urychlit kvetení konopí?

Pokud je příliš chladno, kvetení se zpomalí a případné výnosy se sníží. Teplota prostředí by se měla pohybovat v rozmezí 22-25 °C. Nejlepší způsob, jak urychlit kvetení konopí, je zajistit správné podmínky prostředí. To znamená zajistit správné rozmezí teplot, správnou vlhkost během kvetení a nabízet živiny/vodu ve správnou dobu, aniž by docházelo k přehnojení/přelití.

Pro některé pěstitele může být užitečné používání vlhkoměru, který měří úroveň vlhkosti půdy a může pomoci zabránit příliš vlhkým nebo příliš suchým podmínkám. Někteří pěstitelé zkracují denní dobu osvětlení z 12 hodin (tj. 12/12 světla) na 11/13 nebo dokonce 10/14 hodin. To může pomoci i pomalu kvetoucím odrůdám sativy např. kmenům Haze zvýšit rychlost dozrávání.

Kolik světla by měly rostliny konopí dostávat v době květu?

Hladinu světla výrobci pěstebního osvětlení často měří v PPFD (hustota fotosynteticky aktivních fotonů). Výrobci nejlepších světelných zdrojů vám vysvětlí, jaká je nejlepší výška zavěšení a jaká úroveň světla PPFD bude pro daný prostor dosažena. Pěstitelé často usilují o úroveň PPFD 600-900 ve fázi kvetení konopí. Lze použít i vyšší úrovně PPFD nad 1000, ale aby byly rostliny schopny toto množství světla využít, je často vhodné ve spojení se suplementací CO2.

Konopná rostlina pod led světlem

Kolik hodin světla pro kvetoucí rostliny konopí?

Zcela běžné je 12 hodin světla a následně 12 hodin tmy. Většina seriózních profesionálních pěstitelů a stále více domácích pěstitelů zjišťuje, že LED světla poskytují nejkvalitnější výsledky. LED má také nejvyšší účinnost spotřeby energie a nejdelší životnost ze všech technologií pěstebního osvětlení. 

Při pěstování samonakvétacích semen je to jinak, ta přejdou do fáze kvetení konopí "automaticky" ve věku přibližně 4-5 týdnů, bez ohledu na počtu použitých světelných hodin.

Kdy prořezávat, zastřihovat a stříhat listy kvetoucímu konopí?

Jak stříhat konopí v době květu? To bude záviset na vašem preferovaném stylu pěstování. Někteří pěstitelé nechávají své rostliny růst přirozeně bez odstraňování listů nebo ohýbání. Jiní, například ti, kteří pěstují metodou SCROG, mohou běžně odstraňovat spodní vějířovité listy a větve, na která by dopadalo minimum světla - tzv. spodky. Rostlina tak může soustředit energii a růst do nejproduktivnějších oblastí.

Ve fázi kvetení konopí se zastřihování vrcholků už nedoporučuje. Je lepší jej provádět ve vegetačním růstu, dokud má rostlina dostatek času na zotavení. Někteří pěstitelé sativ však některé déle kvetoucí rostliny během prvních dvou týdnů květu zastřihují, aby měli pod kontrolou hlavní květ. To však lze provést i během vegetačního růstu.

Související:


Zaštipování a prostřihávání konopí

Typy indoor osvětlení


Začátek květu ve SCROGu
Kdy přepnout konopí do květu?

Kdy začít s kvetením konopí/kdy vyvolat kvetení konopí? Pokud pěstujete metodou SOG (sea of green), pak můžete zavést fázi kvetení konopí dokonce okamžitě nebo do týdne či dvou od vyklíčení semen konopí.

Naopak pokud pěstujete metodou SCROG, můžete chtít se zahájením fáze kvetení konopí počkat několik týdnů nebo déle. Dokud rostliny pořádně neprorostou síť. Při pěstování konopí přirozeným způsobem, bez tréninku, mnozí používají vegetační období v délce 3-6 týdnů. Hodně záleží na vašich osobních cílech, stylu pěstování, velikosti pěstební místnosti a dostupné vertikální výšce. Pokud pěstujete samonakvétací konopná semena, je to spíše genetika než vy, kdo určuje začátek fáze kvetení konopí.

Jak moc vyroste konopí během kvetení?

Kmeny sativa se mohou vytáhnout až na trojnásobek své výšky po přepnutí na květ. Kmeny Indica bývají méně roztažitelné, ale i tak mohou během fáze kvetení konopí zdvojnásobit svou výšku.

Související:


Pěstování konopí metodou SOG (sea of green method)

Jak pěstovat konopí indoor


Začátek fáze kvetení konopí

Jak velká/vysoká by měla být rostlina konopí před květem?

Pro některé pěstitele je velikost jejich pěstební místnosti určující, kdy by měla začít fáze kvetení konopí. Pokud máte omezený vertikální pěstební prostor, měli by jste dát přednost pěstování konopí indica (nebo indica dominantnímu) s malým vytažením a také krátkému vegetačnímu období.

Jak poznat, kdy konopí kvete?

Poté, co indoor pěstitelé sníží počet hodin světla na 12, se fotoperiodická rostlina konopí protáhne do raných fází přechodu. Protažení rostliny je časným indikátorem toho, že bude následovat kvetení.

Místa (budoucích) květů mají často světle zelený vzhled. Můžete vidět první známky růstu vycházející z míst kde budou květy, bílé chloupky jsou známé jako pestíky.

Při pohledu na obrázky fáze kvetení konopí lze vidět, že malé počáteční body květu mohou být nakonec dlouhé a mohutné. V optimálních podmínkách budou některé z nich dlouhé a silné téměř jako vaše ruka.

Konopný květ s bílými pestíky

Jak dlouho trvá fáze kvetení konopí?

U rychlých indika odrůd, jako jsou semena CBD Pure Mountains, může fáze kvetení konopí trvat pouhých 7 týdnů. Naopak pomalu kvetoucí kmeny typu Haze můžou mít fenotypy, u nichž může fáze kvetení konopí trvat 14 týdnů i déle. Některé genetické odrůdy konopí, jako například Auto Purple CBD, mohou vyrůst ze semen samonakvétacího konopí do sklizně již za 8-9 týdnů.

V jakém týdnu kvetení konopí dělat průplach?

Ti, kteří své rostliny proplachují, často poskytují poslední týden nebo dva před sklizní pouze čistou vodu tzv. flushing.

Jak zjistit, zda je vaše rostlina připravena na sklizeň?

Pěstitelé často zvažují několik proměnných. Kontrola vzhledu trichomů pod lupou je jednou z nejběžnějších metod. Pěstitelé často CBD květy sklízejí, když je většina trichomů zakalená. Každý má však své osobní preference, kterými může rozhodnout o časnou, střední nebo pozdní sklizeň. Každá z nich má své vlastní účinky, klady a zápory.

Jak poznat zralé konopí

Revegetace kvetoucí rostliny konopí

Jak revegetovat kvetoucí rostlinu konopí? Pokud máte rostlinu, která je prostě příliš dobrá na to, abyste o ni přišli, měli byste ji revegetovat. Zjednodušeně řečeno to znamená, že rostlinu po sklizni znovu přepnete na růst. Je to snadné a proces můžete několikrát zopakovat. Stačí, když na sklizené rostlině ponecháte trochu zelených listů a nižších pupenů. To jim umožní nasbírat světelnou energii, když je vrátíte do pěstební místnosti s 18-24 hodinami denního světla. Počkejte několik dní a uvidíte nový vegetativní růst. Po několika týdnech/měsících můžete změnit osvětlení na 12/12 a sledovat, jak opět kvete.

Jak naklonovat kvetoucí rostlinu konopí

Většina lidí odebírá řízky z rostlin ve vegetativním růstu. Můžete však také odebrat řízek z rostliny, která je již ve fázi kvetoucího konopí. Ty lze na několik týdnů vrátit zpět do vegetativního růstu, než se překlopí do květu.

Související:


Jak správně sušit konopí - kompletní návod

Jak na úspěšné klonování konopí


Konopí s červenými trichomy

Chyby, kterých je třeba se vyvarovat ve fázi kvetení konopí

Úspěšně jste naklíčili semena konopí a vypěstovali je ve fázi vegetačního růstu. Nyní musíte úspěšně a bezpečně dostat své rostliny do fáze kvetení konopí bez jakýchkoli chyb. Zde jsou uvedeny některé z nejčastějších problémů, kterým je třeba se vyhnout.

Špatně kontrolované a regulované podmínky prostředí

Udržování dobrého a stabilního klimatu zabrání mnoha následným problémům. Teploty mezi 20-27 ºC ve dne i v noci přinesou dobré výsledky. Vyhněte se teplotám nad 30 ºC a pod 18 ºC, tyto extrémy mohou rostlinám konopí způsobit stres. Vyhněte se velkým výkyvům vlhkosti, udržujte relativní vlhkost vzduchu během fáze kvetení konopí na nízké úrovni a sledujte ji pomocí vlhkoměru, který zaznamenává denní minimální a maximální hodnoty, abyste předešli velkým výkyvům vlhkosti po zalévání a přes noc.

Deficit tlaku par (VPD) je technika používaná k výpočtu přesných kombinací teploty a vlhkosti, které umožňují optimální růst/květ. VPD a teorie, která za ním stojí, se mohou zdát složité na pochopení, zejména pro méně zkušené pěstitele. Pokročilejší pěstitelé, kterým nevadí počáteční technická výzva, však mohou zjistit, že po zvládnutí VPD mohou zlepšit své pěstitelské dovednosti a výsledky.

Špatné monitorování pH a hladin živin

Všechny měřiče pH a EC by měly být pravidelně kontrolovány a kalibrovány podle doporučených referenčních roztoků. Když měřiče nelze úspěšně kalibrovat, je čas koupit nové. Pokud se při měření pH a EC spletete, může to mít škodlivé následky. Pokud se spletete opravdu špatně, může to mít pro vaše rostliny fatální následky, zejména v hydroponických pěstebních systémech.

Měření PH

Nesprávné nastavení osvětlení (příliš daleko od rostlin nebo příliš blízko rostlinám)

Seriózní pěstitelé věnují intenzitě osvětlení ve fázi kvetení konopí velkou pozornost. Věnujte čas pochopení úrovně světla PPFD, které dostáváte v různých výškách zavěšení nad pěstební plochou. Nejlepší výrobci světel jasně uvádějí intenzitu světla, kterou jejich světla produkují v různých výškách zavěšení.

Pochopení správného nastavení světla vám zajistí, že budete moci postupně zvyšovat expozici rostlin postupně vyšší intenzitě světla, jak budou dozrávat. Ve fázi kvetení konopí se často používají úrovně světla PPFD kolem 600-900. Zvyšování světla dále nad rostlinu snižuje intenzitu světelné energie, kterou rostlina přijímá. Umístěním světla blíže ke koruně rostliny se intenzita zvyšuje.

Nevěnování pozornosti vůni

Jednou věcí si můžete být při pěstování kvalitních semen konopí jisti: ve fázi kvetení konopí budete mít štiplavý zápach linoucí se z pěstebního stanu. Nevěnovat pozornost zápachu a účinně se s ním nevypořádat je recept na problémy. Pozorný pěstitel konopí používá k odstranění zápachu kvalitní uhlíkový filtr a může mít připravený i náhradní pro případ, že filtr selže.

Nedovolte, aby vám plíseň v květech zničila celé pěstování!

Jednou z nejhorších věcí, která se pěstiteli může stát, je propuknutí hniloby/plísně květů těsně před sklizní. Během fáze kvetení konopí mějte pod kontrolou vlhkost (udržujte ji pod 45-50 %) a pravidelně kontrolujte rostliny.

Květová plíseň hniloba

Samčí rostliny opylující samičí rostliny

Pokud pěstujete z feminizovaných semen konopí nebo samonakvétacích semen, je možné, že se nikdy nesetkáte se samčí rostlinou konopí. Pokud je spatříte, samčí rostliny obvykle rychle odstraňte z pěstírny a zlikvidujte, abyste předešli tomu, že zaplní vaše drahocenné palice semeny.

Další příčinou opylení samičích rostlin je, pokud se některá z vašich rostlin během fáze kvetení konopí změní v hermafrodita. Izolované hermafrodické květy lze odstranit jednotlivě. Pokud je rostlina kompletní hermafrodit, je potřeba ji rychle a opatrně odstranit.

Když se vyhnete všem běžným chybám (spálení světlem, spálení živinami, problémy s pH, nestabilní podmínky prostředí atd.), minimalizuje se stres rostliny a výrazně se sníží šance, že se někdy dočkáte hermafroda. Je odpovědností pěstitele, aby udělal vše, co je v jeho silách, pro optimalizaci podmínek růstu/květu.

Související:


Samec nebo samice konopí? Jak poznat rozdíl

Problémy s hermafrodity - konopí obojetník


Samčí květ konopí
Užijte si sledování fáze kvetení konopí!

Pro mnoho pěstitelů je fáze kvetení konopí jednoduše nejpřínosnější a nejzajímavější částí pěstování konopí. Očekávání roste týden po týdnu, jak rostliny dozrávají.

Palice se začínají pěkně skládat na sebe, jak květy rostou do délky a obvodu. Aroma se stupňuje, a pokud budete mít štěstí, můžete s blížící se sklizní pozorovat rozkvět podzimních barev na listech a poupatech.

Ale bez ohledu na to, jak dobrý jste pěstitel, z nekvalitních konopných semen nevypěstujete vítězné palice. Pořiďte si ta nejlepší semena konopí od dodavatele, kterému důvěřujete, a pamatujte, že cena konopných semen je v poměru k hodnotě vaší konečné sklizně malá. Užijte si fázi kvetení konopí!

Rostlina konopí pod LED lampou

Uvedené informace o pěstování se týkají pouze konopí splňujícího aktuální platné právní limity - tj. technického konopí a jsou pouze informativního charakteru. Pěstování konopí s obsahem THC nad 1 % je mimo některé příslušné subjekty vlastnící konkrétní povolení, současnou platnou legislativou České republiky zakázáno. Vždy se informujte o aktuální platné legislativě své země.

Časté dotazy

Doba kvetení je ovlivněná zejména genetikou konopí. Jedná-li se o klasické hybridy nebo Indicu, je doba kvetení obvykle od 7 do 10 týdnů, než jsou květy zcela zralé a připravené ke sklizni. U Fast version odrůd se doba kvetení kracuje někdy i na pouhých 5-7 týdnů. Kvetení však může ovlivnit také nedostatek světla, ať už umělého při indoor pěstování nebo přirozeného slunečního svitu při outdoor pěstování. Nepomáhá ani chladné počasí nebo obecně špatné pěstební podmínky.

Indoor pěstováním se rozumí pěstování rostlin konopí uvnitř v uzavřeném prostoru. Tento typ pěstování si žádá dávku znalostí, zkušeností i trpělivosti, a to od prvotního klíčení semínka, přes pečlivé svícení a péči o rostliny, až k samotnému zrání, sklizni a sušení květů. Celý proces je v rukou pěstitele.

Konopí můžeme rozdělit na dva druhy - konopí seté a indické. Konopí seté má obsah THC do 0,3%, zatímco indické konopí nad 7%. THC má psychotropní účinky, může na něm vzniknout závislost. Naopak CBD žádné psychotropní účinky nemá, přestože mají s THC velmi podobné chemické složení. CBD se může používat jako léčivo díky jeho blahodárným vlastnostem. Jako technické konopí se označují semena konopí, které mají obsah THC do 0,3% a dle zákona č. 167/1998 Sb. §5 jej lze volně kupovat, pěstovat a dále zpracovávat. Taková semínka můžou mít naopak vysoký obsah léčivého CBD.

  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 10/05/22
(Aktualizováno: 10/06/22)