HHC a léčba

Možná jste o HHC ještě dosud neslyšeli. Jedním z důvodů proč tomu tak je, je i ten, že jde o méně rozšířený kanabinoid v konopí, a tudíž se na něj nesoustředí tolik výzkumů. V dnešním článku se s ním seznámíme, přiblížíme si jeho účinky a také fakta, která jsou o něm dosud známa.

Co představuje kanabinoid HHC?

Přestože HHC jako kanabinoid můžeme registrovat od roku 1944, není o něm moc slyšet. Jedná se o hexahydrokanabinoid, který nevznikl jen tak náhodou, ale přičiněním chemika Rogerse Adamse v Americe. Jak? Adams jako odborník pracoval v laboratoři, a jednou mu napadlo přidat do THC delta-9 molekuly vodíku. Nastal proces hydrogenace, který přeměnil THC na HHC. Prvotní výsledek HHC pocházel tedy z psychotropní konopné látky THC. Dnes se již změnilo to, že HHC se většinou získává z legálního CBD, které se extrahuje z konopí.

HHC vs. THC - Jaký je rozdíl?

Pokud přece jen HHC vzniklo na základě THC, jak se tyto dva kanibinoidy odlišují od sebe? Zásadním rozdílem je právě již zmiňovaná molekula vodíku. Tu obsahuje pouze HHC, jelikož bez ní by nemohlo vzniknout. Také je z chemického hlediska HHC o něco slabší než THC. Znamená to, že nevyvolává psychoaktivní účinky v takové míře jako delta-9 THC.

Sloučenina HHC
  Chemická sloučenina kanabinoidu HHC
V každém kanabinoidu se nacházejí odlišné poměry částic a molekul. Obecně musí být více než polovina aktivních molekul, aby splňovaly své účinky. Proto můžeme říci, že kanabinoidy HHC a THC mají podobné účinky na tělo. Zrovna dávka HHC musí být minimálně jednou tak velká, aby se vyrovnala působení THC. I to je jeden z důvodů, proč je kanabinoid HHC sice ve většině států legální, ale i tak kontrolovaný zákonem, jelikož se nachází v takzvané šedé zóně federace.

Jaké účinky způsobuje HHC?

Opět závisí na přežívání jedince, jaké účinky mu je schopen tento kanabinoid předat. Nejčastěji se opakují pocity vzrušení a náhlé energičnosti, která je úzce spjata s úlevou od bolesti svalů a kloubů.

Samotné účinky jsou výsledkem dvou druhů molekul, které se nacházejí v HHC. První je 9R HHC, která se přirozeně dokáže navázat na endokanabinoidní receptory, a druhou je 9S HHC, která disponuje odlišnou strukturou, a váže se jí na receptory o něco obtížněji. Tím pádem je náročné jmenovat přesné účinky, které lze očekávat od kanabinoidu HHC. Na základě toho, že víme, že HHC se váže na mozkové receptory CB1, můžeme předpokládat, že jeho účinky budou:
  • Protizánětlivé
  • Podpora spánku
  • Zklidnění
  • Zmírnění bolesti
  • Odstranění úzkosti 
Kanabinoid HHC
 Jsou zapotřebí další výzkumy ohledně kanabinoidu HHC
Tím, že není HHC ještě tak probádán jako ostatní kanabinoidy, odborníci ve svých tvrzeních varují i ​​před možnými negativními vedlejšími účinky, jako jsou například závratě, rizika rozvoje duševních chorob, vyšší riziko zranění a jiné.

CBD konopná semena

Je možná léčba s HHC?

Jelikož vědecké studie jsou protichůdné v účincích, legalizaci i působení HHC, nelze vyvodit přesné závěry, zda by se mohlo HCC použít jako léčba pro konkrétní onemocnění. Dokonce ani google nám k tomu neřekne víc. Je zkrátka potřeba další výzkumy. V současnosti se konopný trh snaží o prosazení HHC do společnosti, a tak se vyrábějí tinktury s HHC, HHC želé, ale také sušené HHC květiny. Existují však nějaké předpoklady k tomu, že by se v budoucnu HHC také mohlo používat jako léčba:

HHC se vyskytuje přirozeně v konopí: Jedná se sice o menší zastoupení, ale pokud by se kanabinoiod získal přírodní cestou z konopí jako extrakt, mohlo by to přinést výhody

HHC je hydrogenovaná forma THC: HHC se získává se na základě THC

HHC má podobné účinky jako THC: Léčebná konopí s vyšším obsahem THC se po staletí používá k léčení psychických a fyzických onemocnění, je proto pravděpodobné, že kanabinoid HHC, který má podobnou strukturu by také mohl posloužit jako léčba.

Pokud se kanabinoidu HHC bude věnovat dostatečný prostor k přezkoumání, je více než jisté, že má vysoký potenciál. Zatím nám musí stačit dostupné informace.

 

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Vydáno: 10/07/22
(Aktualizováno: 10/07/22)