Vše o lisování CBD konopné pryskyřice

Konopná pryskyřice, anglicky rosin, se získává prostřednictvím jednoduchého extrakčního procesu, který využívá kombinaci tepla a tlaku tak, že vytlačí pryskyřici z usušených květů.

Palice s pryskyřicí
Konopná pryskyřice
, anglicky rosin, se získává prostřednictvím jednoduchého extrakčního procesu, který využívá kombinaci tepla a tlaku tak, že vytlačí pryskyřici z usušených květů. Při lisování rostlinného materiálu z konopí vytéká horká světle žlutá nebo jantarová pryskyřice, které je lepkavá a postupně tuhne. Jedním z důvodů popularity lisování pryskyřice je, že se při jejím získávání neaplikují žádná rozpouštědla.

Cannabis rosin

Pokud jsou květy lisovány při správné teplotě, pryskyřice si uchovává cenné terpeny, které jsou nositeli chuti, aromatu a dalších doposud neprobádaných účinků. Snad nejdůležitějším důvodem, proč je lisovaná pryskyřice tak populární, je jednoduchost technologie jejího získávání a pryskyřice je absolutně čistý koncentrát bez jakýchkoli rozpouštědel.

Začátečníkům a domácím producentům technického konopí obvykle stačí lisy mechanické, které dosahují tlaku až 1 tuny. Na trhu jsou k dostání také lisy pneumatické (potřebujete výkonný kompresor) a hydraulické (lisování zajišťuje elektropohon).

Lis na pryskyřici

Výnosnost s těmito speciálními lisy, kde lze nastavit přesnou teplotu lisování, se pohybuje v rozmezí 10–14 % v závislosti na množství trichomů v květech. Důležitá je také relativní vlhkost sušených květů. Pokud jsou rostliny přesušené, je výnos nižší, příliš čerstvé květy obsahují velké množství vody. Optimální relativní vlhkost květů je 55–62 %. Před lisováním je ideální sušinu uchovávat ve sklenici se stabilizátorem vlhkosti, který zajistí optimální hladinu relativní vlhkosti.

Doporučené produkty

Jednoduše zabalte květy, palice nebo byliny do filtračního sáčku nebo do pečícího papíru, zahřejte lis na požadovanou teplotu, vložte lisovací materiál mezi lisovací desky, zavřete lis, nastavte časovač na požadovanou dobu a je to!

Příliš vysoká teplota by při procesu lisování poškodila terpeny a kanabinoidy výsledného produkty. Aby bylo možné snížit teplotu, musí být zvýšen tlak vyvíjený na lisovanou rostlinu. Ve zkratce: účinný rosin lis kombinuje správnou míru tlaku s nejnižší možnou teplotou.

Konopná pryskyřice v lahvičce

Mnoho výdejen léčebného konopí ve Spojených státech používá metodu rosin press a jejich regály jsou plné pryskyřice. Stala se součástí každého legálního trhu. Její budoucnost je jasná a nabízí širokou škálu dalšího zpracování. Lze ji rozpustit v konopném nebo olivovém oleji a aplikovat ji vnitřně i zevně, odpařovat surovou hmotu ve speciálních vaporizérech, případně inhalovat jako e-liquid.

Související:


Co je to dabbing? Jak funguje?


Konopná pryskyřice
Přimíchávání terpenů

Velmi žhavou a zajímavou novinkou je možnost přimíchávání jednotlivých terpenů, které se nabízejí v tekuté podobě. Jejich použití umožňuje upravit vůni, chuť a dle posledních výzkumů také pravděpodobně účinek finálního produktu.

Trh s terpeny zatím není v Evropě moc rozvinutý, přesto je k dispozici relativně široká škála terpenů z různých konopných odrůd. Získanému výtažku, pryskyřici, oleji nebo e-liquidu je tedy možné dodat různé vůně a vlastnosti.

Související:


Čím jsou výjimečné terpeny a e-liquids od Cali Terpenes?

Terpeny - Co stojí za vůní konopí?


Stékající kapky pryskyřice

 

Vydáno: 10/14/22
(Aktualizováno: 10/14/22)