Jak zvýšit obsah terpenů v konopí?

Pro většinu konopných pěstitelů je nejdůležitějším úkolem maximalizovat obsah všech kanabinoidů. Pro opravdové znalce konopí je však stejně důležitá ještě jedna skupina obsahových látek - terpeny. Rozdíl mezi dobrým a nezapomenutelným konopím poznáte podle obsahu terpenů – čím více, tím lépe! Napadlo vás někdy, jak zvýšit a zkvalitnit jejich množství? Pokud ne, tak se na to pojďme společně podívat.

Co jsou to terpeny? 

Terpeny vznikají spolu s oleji a kanabinoidy v třpytivých trichomech. Přečtěte si také náš článek o trichomech. Bohatý terpenový profil dodá vašim květům nepřekonatelně příjemné a lákavé aroma. Předpokládá se, že konopné terpeny mají též vliv na specifika vašeho prožitku po konzumaci konopí. Terpeny, jako je třeba myrcen, mohou dokonce významně ovlivňovat fyziologické účinky konopí díky svým protizánětlivým vlastnostem.

Naopak konopí se slabším terpenovým profilem moc nevoní, má spíše mdlé a nevábné aroma a rozhodně nepatří do zásob konopných fajnšmekrů. 

Rozdíly mezi terpeny a kanabinoidy

Kanabinoidy jsou skupinou sloučenin, které se nacházejí v konopí. Nejznámější z nich jsou THC a CBD. Předpokládá se, že v rostlině konopí je nejméně 113 kanabinoidů. V souvislosti s touto tematikou by vás mohl zajímat článek o kanabinoidním systému

Terpeny jsou samostatnou třídou přírodních sloučenin, které vynikají výraznými vonnými a aromatickými vlastnostmi. Na rozdíl od kanabinoidů se běžně vyskytují v naprosté většině rostlin, nejen v konopí. Třeba takový limonen se nachází v citrusových rostlinách, ale poměrně často i v některých odrůdách konopí a vytváří oblíbené citronové / citrusové aroma.

U Cannapio semen jde již na fotce vidět, jaké terpeny se v odrůdě nacházejí
Řada zkušených příznivců konopí má ve svých rostlinách ráda výrazný, bohatý terpenový profil, který podle některých znalců zintenzivňuje účinky kanabinoidů. Takovým terpenem je třeba pinen, který se vyskytuje v borovici a dalších jehličnatých stromech a rostlinám konopí dodává svěží „lesní“ nádech.

Jeden z dalších důležitých terpenů v konopí je známý jako beta-karyofylen, známý také jako karyofylen. Ten v rostlině konopí může tvořit až kolem 25 % celkového obsahu terpenů.

Jak vysoký může být obsah terpenů v konopí?

Celkový obsah terpenů v konopí závisí na několika různých faktorech. Patří mezi ně to, jaká semena konopí jste zvolili, respektive jaký genový fond semena měla, a také způsob, jakým bylo konopí pěstováno, sklízeno, sušeno a skladováno.

Celkový obsah terpenů v palicích se obvykle po kvalitním curingu pohybuje do 0,5 % celkové hmotnosti. U nejlepších genetik a při optimalizovaných pěstebních podmínkách (taktéž při sušení) však můžete zaznamenat obsah terpenů až kolem 1 % hmotnosti květů. 

Jak v konopí stimulovat tvorbu terpenů

Nejdůležitější radou je pěstovat pouze se semen té nejvyšší kvality. Ani ti nejlepší pěstitelé na světě nedokážou z nekvalitní genetiky vypěstovat špičkové květy. Zaměřte svou pozornost na nejlepší samonakvétací semena / feminizovaná semena a snažte se optimalizovat pěstební podmínky ve vaší pěstírně, ať už venku nebo uvnitř. Během pěstování je také třeba zajistit optimální výživu a dát si pozor na přehnojení nebo naopak nedostatečnou výživu.

DOPORUČENÉ PRODUKTY:

8 tipů, jak zvýšit produkci terpenů v konopí:

Výběr kvalitních semen s genetickou výbavou bohatou na terpeny

Výběr kvalitních semen s vhodnou genetikou bohatou na terpeny je správný začátek
Cenový rozdíl mezi nejlepšími semeny konopí a průměrnými semeny je obvykle jen několik desítek korun za semínko. Zato rozdíl z hlediska hodnoty výsledné úrody může být opravdu zásadní. Začít s těmi nejlepšími konopnými semeny, která jsou na trhu k dostání, je tím nejlepším prvním krokem každého pěstitele. 

Zajištění silné hladiny světla

Optimalizovat osvětlení pěstírny není snadné ani levné. I kdyby bylo ve vaší pěstírně vše dokonalé, nezáleželo by na tom, pokud by byla hladina osvětlení příliš nízká. Nejlepší způsob, jak se ujistit, že je úroveň osvětlení správná, je použití světelného měřiče, který měří PPFD (mikromoly). Ve vegetaci je potřeba minimálně 500 PPFD a v květech minimálně 900 PPFD. Pokud je hladina světla nesprávná, rostlina nemá dostatek fotosyntetické energie pro zvýšení produkce oleje a terpenů. Pořízení kvalitního pěstebního LED světla je pravděpodobně nejlepším možným vylepšením pěstírny. 

Zvažte přidání doplňkového UVA a UVB světla

Optimalizovaná hladina osvětlení je klíčová pro zvýšení obsahu terpenů a kanabinoidů k marihuaně
Kromě přímého slunce nebo plazmových světel nedopadá na konopí obvykle moc UVA a UVB světla. Pokud pěstujete pod LEDkami, keramickými halogenidovými světly nebo HPS, pak vaší pěstírně může přidání doplňkového UVA/UVB světla jedině prospět. Řada pěstitelů je toho názoru, že UVA/UVB zvyšuje obsah terpenů a kanabinoidů.

Správný čas sklizně - kontrola trichomů

Konopné terpeny se nacházejí v trichomech. Pro dosažení maximální potence květů je nutné vyhnout se příliš časné, ale i příliš pozdní sklizni. Pokud sklízíte příliš brzy, biochemické procesy v rostlině ještě nemaximalizovaly obsah terpenů a kanabinoidů. Pokud sklidíte příliš pozdě, trichomy mají více jantarový vzhled, protože se začínají rozkládat (a s nimi i jejich obsah). 

Barva trichomů je jasných ukazatelem vhodného času sklizně marihuany
Kvalitní curing

Pomalé sušení a trpělivý curing konopí jsou nejlepším způsobem, jak zachovat co nejvíce cenných terpenů. Pokud budete konopí sušit při příliš vysokých teplotách, přijdete tak o většinu terpenů. Pokud usilujete o špičkovou kvalitu, nikdy neuvažujte o „rychlosušení“ své úrody nebo o sušení na přímém světle (např. v pěstebním stanu při zapnutém osvětlení). Důležité je také opatrně zacházet s již usušenými květy, aby se trichomy neponičily.

Kvalitní sušení a curing je také důležitý, pokud usilujete o kvalitní úrodu
Organické živiny a půda

Spousta pěstitelů nedá dopustit na používání organických hnojiv s cílem získat co nejchutnější květy. Přírodní přístup nejenže produkuje bohatou, výraznou chuť / aroma, ale může také výrazně zjednodušit celou výživu.

Organické živiny mohou nejen přispět k úchvatnému terpenovému profilu, ale mohou také zlepšit kvalitu sklizně tím, že vám pomohou udržet rostliny ideálně živené po celou dobu pěstebního cyklu. Ať už pěstujete konopí v interiéru nebo venku, je známo, že pěstování konopí v kvalitní půdě přináší chuťově výraznější výsledek. Ideální pro maximalizaci obsahu terpenů je kvalitní organická půda plná živin, hub, bakterií a žížal.

Snižení teploty v době kvetení

Hodně pěstitelů se domnívá, že nižší teploty během noci v době květení pomáhají zachovat terpeny v rostlině a zabraňují tomu, aby se tyto těkavé sloučeniny vypařily. 

Low-stress metody

Někteří pěstitelé se domnívají, že trocha stresu v průběhu pěstování může rostlinám jedině prospět. Nízká úroveň stresu, např. z takzvaného low stress tréninku (vyvazování rostlin) nebo dokonce z odlistění, může konopí dostatečně vystresovat k tomu, aby zvýšilo hladinu aktivních látek, mezi nimiž jsou i terpeny, aniž by to mělo negativní vliv na celkové zdraví rostliny.

Low stress metody také pomáhají zvýšit obsah terpenů a kanabinoidů v konopí

Většina zkušených pěstitelů vám řekne, že k dosažení nejkvalitnějších sklizní s vysokým obsahem kanabinoidů a terpenů je třeba pracovat s těmi nejlepšími semínky a správně je vypěstovat. To znamená optimalizované osvětlení, výživu, a okolní prostředí. 

  • Články z kategorie Konopné terpeny mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 10/26/22
(Aktualizováno: 10/26/22)