Tajemství kolem autofloweringu

Samonakvétací semena konopí patří k oblíbeným semenům, která si volí i profesionální a licencovatelní pěstitelé po celém světě. Své místo si autoflowering semena drží zejména z důvodu rychlé a snadné sklizně se stejnou kvalitou jako jsou odrůdy s fotoperiodou. Dnes si poodhalíme informace o tom, jak funguje genetický přechod k nejvyššímu výkonu při autoflowering semenech. Čtěte dál a dozvíte se více.

Matkou samonakvétacích semen je Cannabis ruderalis

Druh konopí Cannabis Ruderalis bychom mohli označit za nejvíce specifický a zajímavý. Není tak často preferován jako cannabis indica a cannabis sativa, ale má své hlavní výhody. Ve svém přirozeném stavu obsahuje velmi nízké hladiny THC. Další lukrativní výhodou, kterou ruderalis má je, že dokáže kvést bez snížení denního světla na 12/12. To umožňuje samnakvétacím druhům kvést za podmínek celodenního, 24hodinového světla. Počátkem pro experiment, jehož hlavním úkolem bylo zlepšení potence Ruderalis při kvetení celodenního světla, byla odrůda „Mexican Rudy“. Vyčnívala vlastností rychlého kvetení.

Cannabis Ruderalis
 List druhu cannabis ruderalis

První generace feminizovaných autoflowering semen konopí

Už první generace samonakvétacích feminizovaných semen se ukázala jako velmi úspěšná. Dokázala kompletně vykvést za 10-11 týdnů, a přitom byla pod světlem 20 hodin denně. Jelikož je povětšině možné tato semena pěstovat i venku i uvnitř, do každého prostoru to nese plusy. Při outdoor pěstování se nabízí rychlé dosažení sklizně. A při indoor pěstování jde zejména o ještě větší zjednodušení pěstebního cyklu.

Za první auto kmeny považujeme druhy Auto Mazar a Think Different od semenné banky Dutch Passion. Disponovali vysokými výnosy, rychlostí a jednoduchostí. Pěstitelé byli z nich nadšeni, přestože jejich potence se ještě nepřibližovala k úrovni nejlepších fotoperiodických kmenů. To se však změnilo důsledkem posledních let, kdy se pomyslná hranice mezi autofloweringem a fotoperiodickými semeny smazala, a samonakvétací konopná semena tak dosahují stejné úrovně.

Rostliny konopí Auto Mazar a Think Different
Konopí Auto Mazar a Think Different jsou prvními samonakvétacími kmeny od Dutch Passion

Moderní klasické autoflowering odrůdy

Selektivní šlechtění odrůd a pokroková zlepšení v pěstování zaručily kultivaci moderních auto kmenů. K tomu, aby autoflowering modely konopí neustále pokračovaly, dodavatelé semen pravidelně kontrolují:
  • Terpenový profil
  • Celkový obsah kanabinoidů
  • Standardy kvality
Tímto způsobem se vyšlechtí mnohé zajímavé kmeny buď s extrémním obsahem THC nebo CBD. Moderní kmeny autoflowering semen se liší také rychlostí kvetení. Pokud vám běhá po rozumu otázka, co zaručuje takovou rychlost kvetení, tak je to už jednou zmiňované 20 hodinové světlo. Je to totiž téměř dvojnásobek normálního světelného cyklu. To umožňuje překročení rychlosti, větší výnos a zároveň energie z fotosyntézy vytváří biomasu pryskyřičných pupenů. Pěstitelé mají v oblibě indoor pěstování samonakvétacích odrůd v zimě, protože je tak snazší uhlídat správnou teplotu v pěstitelských místnostech. Samozřejmě, důležitá je zde i dotace světla, kterou zajišťuje správný typ světel, zapnutých prakticky po celý den.

Pěstovaní autoflowering konopí
 Indoor pěstování autoflowering odrůd konopí

Jaké jsou předpovědi autoflowers semen do budoucnosti?

Šlechtění konopných samonakvétacích semen rozhodně nebude stagnovat. Pěstitelé v semenných bankách slibují více nových a různorodých druhů. Těšit se tak můžeme na větší diverzifikaci v samonakvétací genetice. Znamená to, že bude více dostupných semen s obsahem CBD a THC. Kromě toho, větší výběr bude také v druzích, které jsou bohaté na CBG nebo CBDV. Z CBG kmenů vede zatím Auto CBG-Force, který má v obsahu 15% kanabinoidu CBG. V podstatě lze říci, že každý kmen fotoperiodických semen bude mít svou autoflowerig verzi konopných semen. A to je opravdu dobrá zpráva!

Doporučená autoflowering semená

Závěrečné tipy na vytížení maxima ze samonakvétacích semen

Možná se pěstování samonakvétacích rostlin věnujete už nějakou dobu, ale přece mohou existovat triky, které dosud byly pro vás tajemstvím. Pojďme si je jmenovat a zaručit, že vaše pěstování bude stát za to. Samonakvétací semena konopí si hned můžete objednat i u nás na e-shopu. Tipy, pro správné pěstování autoflowering semen konopí:

  • Nepřesazujte autoflowering rostliny do květináčů
  • Zkuste pěstovat indoor a v zimních měsících
  • Při outdoor pěstování si dejte pozor na nízké teploty v noci
  • Při indoor pěstování počítejte s vyšší spotřebou elektřiny
Všechna tajemství autoflowering semen vám byla odhalena. Nyní zůstává už jen na vás, abyste je použili při pěstování CBD samokvetoucích semen.

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Indoor pěstováním se rozumí pěstování rostlin konopí uvnitř v uzavřeném prostoru. Tento typ pěstování si žádá dávku znalostí, zkušeností i trpělivosti, a to od prvotního klíčení semínka, přes pečlivé svícení a péči o rostliny, až k samotnému zrání, sklizni a sušení květů. Celý proces je v rukou pěstitele.

Outdoor pěstování je tím nejpřirozenějším způsobem kultivace rostlin, a to nejen těch konopných. Velkou část procesu má v rukou sama matka příroda. Díky tomu není potřeba řešit správné typy osvětlení nebo dostatečnou ventilaci a přísun čerstvého vzduchu. Pěstitelé se tak často soustředí spíše na ochranu před škůdci konopí a dodávání živiny navíc v podobě hnojiv. Toto pěstování je vhodné také pro ty, kteří nemají tolik zkušeností či k pěstování technického konopí.

  • Články z kategorie Konopí indica, Konopí sativa mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 10/28/22
(Aktualizováno: 10/28/22)