Průběh procesu zrání konopí

Zrání konopí je vrcholovým stádiem, které završuje vaše úsilí během pěstování. Je to fáze, ve které sklízíte plody konopí a těšíte se na velké výnosy. Dnes se dozvíte, jak probíhá proces zrání, jak zrají trichomy, a čemu se vyvarovat v této fázi.

Co se považuje za zrání konopí?

O fázi zrání konopí mluvíme po uplynutí vegetativního stadia. Tehdy na řadu přichází kvetení, a tedy i zrání konopí. Toto období je proměnlivé, a u každé odrůdy trvá jinak dlouho. Feminizovaná semena jsou schopna dozrát přibližně za 9-10 týdnů. Existují však i kmeny, které jsou zralé za krátkou dobu (do 7 týdnů), nebo naopak za velmi dlouhou dobu (13 a více týdnů).

Zrení konopí

 Konopí dozrává přibližně v 9 týdnu od doby kvetení

Podle čeho poznáte, že vaše konopí je ve stádiu zrání?

Prvním indikátorem jsou bílé pestíky, které se objeví na začátku kvetení v kalichu rostliny. Tyto pestíky se postupem času budou násobit a bude jich stále více. To způsobí, že rostlina bude těžší a výškově výraznější. Proto jsou druhým znakem zrání bohaté květiny a ohýbání se stonků. Další nápovědou vám může být i výrazné aroma konopí, nebo větší vrstva trichomů.

Kdy je konopí zralé?

 Na zralé konopí se objeví bílé pestíky

Proces zrání konopí: Jak probíhá?

Fáze zrání trvá povětšině kolem 10 týdnů. Na základě toho by se dala rozdělit do 3 skupin:

1-3 týden zrání

Pro počáteční stadium jsou typické bílé blizny, které se objevují na květu konopí. Květy se tvoří na spojovacím bodě stonku a listu.

4-6 týden zrání

Zvyšuje se počet květin i pupenů. Kromě toho začíná rostlina produkovat také pryskyřici. V této fázi se mění také terpenový a trichomový profil konopí.

7-9 týden zrání

V poslední fázi se terpenový profil blíží štiplavosti. Trichomy mají „zakalenou“ barvu. Pístky jsou zase červené nebo oranžové barvy. Konopí dozrává, její květiny jsou ustálené barvy, a pupeny jsou zralé a připravené ke sklizni.

Jak zrají trichomy?

Mnoho zkušených a dlouholetých pěstitelů používá ke sledování zrání trichomů lupu. Je to z důvodu, že trichomy obsahují terpeny a kanabinoidy, a jejich podrobné sledování vám může blíže říci, jak postupuje proces zrání.

Zralé trichomy na konopí

 Zrání trichomů na konopí

Ideální zralé trichomy jsou takové, které jsou barevně jemně „zakalené“, to znamená, že nabývají typické barvy. Tyto charakteristiky popisují optimální fázi zralosti. Ještě nezralé trichomy poznáte podle toho, že jsou bezbarvé nebo čiré. Na rozdíl od toho, přezrálé trichomy poznáte tak, že jejich barva je až jantarová. Přezrálé trichomy mají silnější efekt.

Objednejte si naše CBD semínka konopí

Na co si dát pozor při zrání konopí

I proces zrání představuje určité komplikace, pokud nebudete svoji rostlinu pravidelně kontrolovat. Pojďme se podívat, co může být hrozbou:

1.) Příliš přezrálé pupeny konopí: Za přezrálé pupeny se považují takové, které se nechávají týden až dva po ideální době sklizně. Sice takové pupeny mají intenzivnější vůni, nemusí to být vždy nejlepší řešení nechat pupeny až úplně zhnědnout. Je dobré si předem určit vaši preferenci.

Zralé a přezrálé pupeny konopí

Zralé pupeny konopí (dolů) a přezrálé pupeny konopí (nahoru)

2.) Šokové zrání konopí: Znamená to ponechání konopí 3 dny v úplné tmě těsně před fází sklizně. Někteří pěstitelé věří, že to zvýší obsah pryskyřice. Nicméně, při takové neočekávané situaci může konopí zažít stres a její produkce se může zastavit úplně.

3.) Nízkou kvalitu světla: Světelné spektrum ovlivňuje výsledný výnos konopí. Slabé nebo nedostačující osvětlení může zhoršit celkový proces zrání. Doporučuje se používat LED světla, která jsou kvalitnější a zajistí vyšší produkci terpenů.

TIP PRO PĚSTOVATELE: Chcete-li aby vaše konopí dozrála rychleji než je přirozené, a pěstujete ji ve skleníku – zkuste je zatemnit nějakou část úseku. Takto vynutíte dřívější přechod do fáze kvetení.

Každopádně, můžete uplatnit jakýkoli tip, který vám pomůže, aby vaše konopí dozrála rychleji. Není ale zaručeno, že to bude vždy fungovat. Jedná se o přirozený proces rostliny, a každé takové vynucení by pro ni mohlo představovat zásah do procesu. Proto si zakupte kvalitní semínka konopí, nabídněte konopí optimální podmínky a buďte trpěliví, dokud nebude dozrálá na 100%.

Vydáno: 01/17/23
(Aktualizováno: 01/17/23)