Užitečné tipy, jak správně sušit konopí

Představte si, že jste úspěšně vypěstovali konopí s bohatými výnosy a nyní zbývá už jen poslední krok – správně ji usušit, abyste se z jejího užitku mohli těšit co nejdéle. Pokud nevíte jak na to, jste tady správně, protože přesně to vám prozradíme v dnešním článku.

Proč je správná technika sušení konopí důležitá?

Všechno, co provedeme správně as rozmyslem, by mělo být důležité. Při sušení je to ještě důležitější, neboť látky, které konopí obsahuje, se při správném způsobu sušení uchovají. V opačném případě vyprchají, nebo se konopí může úplně „pokazit“ či zplesnivět. Pokud správně vysušíte konopí, můžete se těšit na:

  • Zachován vysoký obsah terpenů v pupenech
  • Měkkou strukturu pupenů
  • Bohaté aroma konopí

A jak dosáhnout požadovaného výsledku při sušení? To vám prozradíme právě teď. Takže pokračujte ve čtení.

Sušení konopí

  Správná metoda sušení konopí

Začátek sušení konopí

Fázi sušení předchází fáze sklizně konopí. Jakmile je konopí dozrálá, začnou se odřezávat nejdříve její hlavní stonky. Odřez z konopí si pak někteří pěstitelé odkládají na vytvoření koncentrátu. Takto ustřihnuté stonky můžete začít sušit. Nejběžnější způsob je, je pověsit na šňůru nebo drát do tmavé místnosti. Je třeba dát si pozor na to, aby se jednotlivé stonky spolu nedotýkaly. V místnosti, ve které sušíte, by měl proudit vzduch. Čili i když to bude pěstební stan, měl by tam být umístěn ventilátor pro odvětrávání.

Jak na správné vysušení konopí?

Teplota kolem 20 ºC: Nastavte teplotu při sušení tak, aby si udržela přibližně tuto hodnotu. Myslete na to, že čím je sušení pomalejší a preciznější, tím ztratí konopí méně terpenů.

Pořiďte si uhlíkový filtr: Filtr slouží k čištění odpadního vzduchu, který při sušení bezpodmínečně vzniká.

Udržujte 50% vlhkost: Příliš vysoká vlhkost by mohla být překážkou při sušení. Vlhkost, nastavená na 50% udržuje stabilní průběh sušení. I když ze začátku můžete svůj zvlhčovač nastavit na 60 % a postupně snižovat.

Použijte skleněné nádoby: Pokud vidíte a cítíte, že stonky jsou řádně usušené a jejich prohnutí praskne, je to znakem toho, že jsou připraveny k uskladnění. Když vložíte pupeny do nádoby, nechte 2 centimetry svrchu volné. Nádoby umístěte opět do tmavé místnosti a jednou nebo dvakrát za den je na chvíli otevřete, aby se odpařila nadbytečná vlhkost.

Usušené konopí ve skleněných nádobách

Usušené konopí uskladněte do skleněných nádob

Jak dlouho trvá optimální sušení konopí?

Proces sušení se odvíjí od vlhkosti a teploty v místnosti. Preferuje se však pomalý proces, který nechce urychlit výsledek. Někteří pěstitelé dokonce ke zpomalení procesu sušení používají i hnědé obálky z papíru, do kterých zabalí konopné pupeny. Pomůže to úniku vlhkosti a zároveň dostatečnému propuštění vzduchu. Za všeobecně optimální dobu sušení můžeme označit týden až 10 dní. Po této době můžete vložit pupeny do skleněných nádob. A následně po uplynutí nějakého času, je můžete vložit do mrazničky, aby se zachovala jejich čerstvost. V mrazničce jich můžete skladovat rok nebo i více.

Sušené CBD květy

Dobře usušené pupeny se poznají zejména při vapování. Mají tehdy lehkou chuť a lákavé aroma. Stejně tak nejsou úplně vysušené, a samozřejmě ani plesnivé. Držte se našich tipů, a vaše konopí bude vysušena přesně podle popisu výše.

Vydáno: 01/18/23
(Aktualizováno: 01/18/23)