Důvody, proč vaše konopí kvete příliš brzy

Včasné vykvetení konopí může být dost matoucí překážkou na vaší cestě pěstování. Obzvlášť pokud takto brzy vykvete několik odrůd. Možná přemýšlíte, co mohlo ranní kvetení způsobit. A my jsme tu dnes pro to, abychom vám to prozradili. Tak čtěte.

Optimální začátek kvetení pro vnější druhy konopí

Nelze stanovit obecně platnou odpověď, která by se vztahovala na kvetení všech druhů konopí. Záleží na tom, zda se jedná o fotoperiodické, samonakvétací nebo regulérní konopné rostliny. Fotoperiodická a regulární konopí přepne do fáze kvetení v období, kdy se zkracují dny, čili začátkem podzimu. Samokvetoucí konopí kvete zase podle toho, jak to má nastaveno v genetické výbavě. Jelikož víme, že tento druh semen přepne do období kvetení sám, bývá to chvíli po vyklíčení semen konopí.

Kvetení konopí

  Kvetení konopné rostliny

Jak poznat včasné kvetení u konopí?

Ranní kvetení konopí lze zpozorovat i pouhým okem. Stačí, když se zaměříte na známky předkvětu na místě, kde se pojí boční stonek s hlavní. Je to předěl, na kterém se umí tvořit znaky, podle kterých budete umět potvrdit zda jde o samčí nebo samičí rostlinu. Pro samčí konopí jsou charakteristické kuličkové výrůstky, nejvíce podobné hroznům. Samičí konopí zase vykazuje kalich s pestíky.

Proč rostliny kvetou brzy?

Co je ale skutečným problémem nebo nečekanou situací, kdy rostliny vykvetou dříve než by měly? Důvod je několik, a my si je nyní uvedeme:

Příliš včasné vysazení semínek: Pokud patříte k pěstitelům, kteří se neumí dočkat, až zasadí semínka do půdy, měli byste u konopí trošku brzdit. Pokud ji zasadíte příliš brzy (v březnu), hrozí, že vám vykvetou dříve. Je to z toho důvodu, že noční tma je stále dlouhá, a tak podněcuje semínka ke kvetení. Pokud ale chcete sázet brzy, měli byste použít umělé světlo k přerušení tmy.

Nečekaná změna světelného cyklu: Není ale dobré měnit světlo často nebo vystavit rostlinu světelnému šoku. Například byste ji pěstovali uvnitř, a pak byste ji najednou přesunuli ven. V takovém případě by mohlo dojít k šoku. Někdy rostlina může reagovat na stres, právě tím, že začne kvést dříve.

Vystavení temnému období: Vyžaduje to opravdu přesné načasování. Protože můžete mít pocit, že je venku dostatečně teplo, ale bude absentovat světlo. To potom brzdí vegetativní proces rostliny.

časné kvetení konopí

Při fázi kvetení je třeba dodržet několik podmínek

Má včasné kvetení konopí nějaké výhody?

V tomto vás musíme zklamat, ale rostlina, která vykvete brzy, se téměř nikdy nespojuje s úspěchem a výhodami. Naopak, definují ji problémy v podobě malého vzrůstu a nízkých výnosů.

Co dělat, když konopí vykvete brzy?

Když vidíte, že vaše konopí se přepíná do fáze kvetení o měsíc dříve, máte ještě šanci na přiměřené vypěstování. Nechte rostlinu dále kvést bez zásahu. Měsíc není až tak dlouhá doba, aby to mělo velký vliv na konečný výsledek. Pokud však vaše rostlina vykvete o 2 nebo 3 měsíce dříve, než by původně měla, můžete ji přesadit nově a zajistit jim 18-24 hodin světla. Rostliny se tak vrátí do vegetativní fáze. Pozor, platí to pouze na feminizovaná semena konopí. Samokvetoucí semena nelze vrátit do určitého procesu, kterým již prošla.

Samonakvétací CBD semínka konopí

Jaká je prevence včasného kvetení konopí?

Prevencí není nic jiného, než dostatečné věnování pozornosti své rostlině a jejím potřebám. Pravidelně kontrolujte, zda má rostlina dostatek světla, přísunu živin, správně nastavené podmínky. Pokud se chcete vyhnout brzkému kvetení u konopí, nevysazujte ji v březnu, ale až na konci května. Nezapomínejte, že důležitým krokem je i zakoupení kvalitních semínek konopí, které vám garantují úspěšnost.

  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 01/22/23
(Aktualizováno: 01/22/23)