Francie ohlásila začátkem roku 2022 vstup do průmyslu s léčebným konopím

Rok 2022 představoval velký průlom pro Francii v oblasti léčebné konopí. Poprvé od roku 1953 tam probíhá pilotní program, který se zaměřuje na léčbu konopí u pacientů s rakovinou, epilepsií a poškozením nervů. Program bude trvat 2 roky a má přinést nové poznatky a příležitosti k povolení léčebné konopí v této zemi.

Přístup Francii k léčebné konopí v minulosti

30. léta 19. století

V minulosti byla Francie mnohem blíže ke konopí a jejím výrobkům, než některé jiné země. V polovině 19. století fungovala Paříž dokonce jako epicentrum pro používání konopných výrobků. Nejvíce preferován byl nápoj z lisované konopné pryskyřice, který obsahoval vysoké hladiny THC. Později výzkum potvrdil hypotézu, že by mohla být taková forma výrobku nápomocná při léčení různých nemocí.

Začaly se vyrábět hašišové pastilky, tinktury, alkohol a také cigarety, sloužící k vyléčení astmatu. V tomto období se produkty z hašiše dostaly i do lékáren. Epidemiolog Louis-Rémey Aubert-Roche vyléčil hašišem, zapíjeným kávou celkem 7 lidí z 11, kteří trpěli mořem.

Zpracování konopí ve Francii

 Konopí se ve Francii zpracovává a využívá na výrobky

40. léta 19. století

O pár let později, se začal hašiš zkoumat ještě víc, a jeho účinky se začaly spojovat s vyléčením duševních chorob. Lékaři tento lék z hašiše předepisovali jako homeopatika. Tvrdili, že vyléčí duševní choroby, které vznikaly lézemi na mozku a napadáním nervového systému. Doktorovi Moreau se to dokonce povedlo. Tento fakt byl považován za velký objev. Můžeme vidět, že pozitivní účinky léčebné konopí při léčení psychických chorob se ověřily i dnes. Nejčastěji se totiž léčebná konopí předepisuje na úzkosti, deprese a posttraumatickou poruchu.

50. léta 19. století

Koncem 40. let přišli odborníci s novou vychytávkou a používání hašiše posunuli na nový level. Začali rozpouštět hašiš v alkoholu, a vyráběli tak kvalitní tinktury. Tinktury vyráběly destilační metodou a prodávaly je pacientům s cholerou nebo nervovými poruchami. Všechno se začalo zdát perfektní, dokud blízko Paříže začátkem 50. let nevypukla cholera, a předepisovaný hašiš nedokázal vyléčit 7 000 lidí, kteří trpěli touto nemocí.

Konopná tinktura

Konopná tinktura

Začaly pochybnosti o účincích tohoto léku. Až nakonec, koncem 19. století se hašišové výrobky zcela zavrhly a dokonce byly uvedeny jako „orientální jed“. Lidé byli za jejich užívání trestáni, a celkově bylo jejich přechovávání zakázáno. Dá se říci, že celá Francie vystupovala negativně proti léčebné konopí. Jeho postoj jako země k léčebné konopí se během pár desítek let otočil o 180 stupňů k horšímu.

Vyzkoušejte oblíbené CBD konopné produkty

Jak je to s Francií a léčebnou konopou dnes?

Názory několika odborníků potvrzují, že závěry, které byly provedeny v 50. letech 19. století byly přehnané, a příliš nevýrazné. Naopak by minulé zkušenosti s hašišem mohly být stávajícím pilířem pro dnešní výzkumy. Všechno je ale otázka řešení, bez konečného východiska. První věc, kterou by měla Francie provést, je oddělení omamných látek konopí od jejích léčebných účinků. Podle mnoha předpovědí lékařů jde io chybu pacientů, kteří připisovali hašiši nadpřirozené účinky, a pokud nefungovali, hašiš jako lék definitivně zavrhli.

Ohledně legality konopí na Slovensku, v Česku a jiných zemích si můžete přečíst zajímavé články na našem blogu. Najdete je po sektorem Legalizace konopí.

  • Články z kategorie Legalizace konopí mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 01/22/23
(Aktualizováno: 01/22/23)