Konopné kmeny landrace

Co chápeme pod pojmem landrace kmeny? Jsou to kmeny, které neměly původní genetiku vůbec zkříženou s dnešními moderními kmeny. Je to prastarý kmen, a lidé jej používali jako víceúčelový lék, který je znám staletí. Toto však není jediná jedinečnost, kterou vynikají landrace kmeny.

Co jsou landrace kmeny zač?

Konopné kmeny landrace byly vždy brány jako speciální. I když je nějací pěstitelé měli ve sbírce, bylo pro ně vyhrazeno odlišné místo. Jsou jedinečné, protože se vyvíjely několik tisíc let, a za tu dobu se dokázaly přizpůsobit různým podmínkám. Kmeny landrace tvoří genetický základ dnešních moderních hybridních kmenů konopí. Nelze s určitostí říci, kolik kmenů landrace v současnosti existuje, ale víme, že určitě jsou kmeny landrace sativalandrace indica a také landrace ruderalis. Více si o nich povíme níže.

Zajímavosti o kmenech landrace

Kmeny landrace se příliš často neobjevují ani v nabídce konopných semen. Je to z důvodu, že si je většinou kupují zkušení pěstitelé, kteří mají náročné požadavky na jejich semena. Tato semena genetiky landrace jsou doprovázena specifickými požadavky na růst, a proto nemá mnoho pěstitelů o ně zájem. Jinak se však jedná o velmi významné kmeny, které jsou zajímavé například tím že:

  • Není známo kolik přesně landrace kmenů ve skutečnosti existuje
  • Mnoho kmenů landrace má v názvu svůj genetický původ (Durban PoisonAfghani Kush)
  • Kmeny landrace lze nalézt ve volné přírodě
  • Pěstitelé považují landrace kmeny konopí za lepší, než moderní kmeny
  • Nejnižší hladiny THC mají kmeny landrace ruderalis
Konopný kmen Durban Poison
Kmen konopí Durban Poison 

Konopné kmeny Landrace sativa

Nejčastěji se tyto kmeny vyvinuly v teplých podmínkách a v netypickém prostředí, jakým je například tropická džungle. Jejich původ sahá do Asie nebo Severní Afriky. Celkově se jim více daří v teplých a slunečných podmínkách. Za takových okolností mají vyšší růst i se více roztahují do šířky. K původním semenům konopí landrace zahrnujeme například tyto kmeny: Acapulco Gold z Mexika, Durban Poison z Afriky, Panama Red nebo Thai & Chocolate z Asie.

Konopné kmeny Landrace indica

Landrace indica jsou opozitem pro landrace sativa. Vyvinuly se totiž ve vysokohorských podmínkách v zemích jako je Nepál, Pákistán a Indie. Prakticky rostly pouze v prostředí, kde bylo chladné počasí, proto je jejich růst zakrnělý a kompaktnější, než u landrace sativy. Kmeny landrace indica produkují i více pryskyřice než sativové kmeny. Kvetou rychleji, obvykle během 7-8 týdnů. Nejvíce se o konopí landrace indica mluvilo v éře hippies, ve které si cestovatelé nosili domů semena indicy z celého světa. Mezi původní kmeny landrace indica patří: Mazar, Lashkar Gah, Afghani...

Landrace konopné kmeny

 Landrace konopné kmeny

Konopné kmeny Landrace ruderalis

Třetin kmenem landrace je ruderalis. Je pro něj charakteristický nízký vzrůst, maximální výška bývá 0,5 až 1m. Častěji najdeme tyto kmeny v drsnějších vegetačních podmínkách, a daří se jim dokonce i na Sibiři. Výjimečné jsou tyto kmeny v tom, že jejich kvetení závisí na příslušném věku, a ne na světelných podmínkách. Představuje to velkou výhodu, protože některé světelné cykly ve venkovním prostředí jsou dosti odlišné a denní světlo může být k dispozici až 20 hodin. Tato „vychytávka“, se později použila na genetický základ samonakvétacích semen. Kmeny landrace ruderalis disponují nízkým obsahem THC.

CBD semínka konopí

Landrace kmeny jsou v první řadě kmeny, které vzbuzují pozornost u pěstitelů. Nejenže mají za sebou už dávnou minulost, ale jsou také východiskem pro mnohé dnešní konopné kmeny. Kdo má však raději méně náročné kmeny, a ty, které se pěstují běžně, může si prohlédnout naši nabídku konopných semen.

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Vydáno: 02/04/23
(Aktualizováno: 02/04/23)