Co znamená TAC?

TAC je zkratkou z angličtiny pro total active cannabinoids. Popisuje celkový přehled kanabinoiodv, které se nacházejí v konopí. Tento rozpis by měl obsahovat každý kmen konopí, aby byli uživatelé i pěstitelé správně informováni.

Co všechno zahrnuje TAC?

TAC představuje celkový počet kanabinoidů, které se nacházejí v konopí. Jedná se tedy o konkrétní číslo, které ukazuje na aktivní kanabinoidy, které se nacházejí ve zvoleném konopném druhu. Když však mluvíme o TAC, využívaném v konopné praxi, máme na mysli kanabinoidy, které lze zachytit a tedy i spočítat specifickými testovacími metodami.

TAC souvisí s doprovodným efektem

O efektu doprovodu jsme napsali také článek, můžete si jej přečíst na našem blogu. Proč zmiňujeme TAC a efekt doprovodu? TAC s ním totiž úzce souvisí. Funguje to tak, že chemické látky, které synergizují, nabízejí větší účinek, než je samotný součet jejich částí. TAC je důležitý i pro rekreační uživatele konopí, protože jim dokáže nabídnout informaci, jakou úroveň účinku mohou očekávat, na základě součtu aktivních kanabinoidů.

Jak poznat TAC své konopí?

Poznání TAC se momentálně asi neobejde bez nutné laboratorní detekce. Pokud se jí ovšem chcete vyhnout, můžete se uchýlit k experimentování různých poměrů, a zjistit tak nejvhodnější koncentraci kanabinoidů. V neposlední řadě si můžete koupit konopí, jejíž součástí bude i daný popis součtu kanabinoidů.

TAC je součet kanabinoidů v konopí

TAC je součet konkrétních kanabinoidů v konopí

Jaké kanabinoidy najdeme v konopí?

V konopné rostlině se nachází množství sloučenin, kanabinoidů, terpenů a jiných aktivních látek. Zatím je známo kolem 113 kanabinoidů, ale neustále probíhá výzkum na tuto oblast, ve kterém se přichází na nové kanabinoidy. Které známé i neznámé kanabinoidy tam můžeme tedy nalézt? 

THC a CBD: Dva nejznámější kanabinoidy, THC se nachází téměř v každém konopném kmeni, a je psychoaktivní. Interaguje s receptory, které se nacházejí v lidském těle, zejména s CB1. CBD je jeho opakem, a to nejen co se týče psychoaktivního hlediska, ale také formy rozkladu v organismu.

Kanabinoidy THC a CBD

 Nejznámější jsou kanabinoidy THC a CBD

CBC: Pro kanabinoid CBC je charakteristické, že má silnější vázanost na receptor CB2. Více se o tomto zcela neznámo kanabinoidu můžete dočíst v našem článku.

CBG: Je zkratkou pro kyselinu kanabigerolovou (CBGA), ze které se dále odvádí i CBG. Momentálně se začíná tento kanabinoid přidávat také do konopných produktů a má slibnou perspektivu.

Terpeny: Terpeny jsou zodpovědné za aroma konopí. Jsou to chemické látky v konopí, ale najdeme je ve všech rostlinách. Díky terpenům můžeme konopí rozdělit do různých vonných tónů, podle charakteru. Terpeny zastupují ještě jednu důležitou roli, a to je integrace s kanabinoidy, čili pomáhají kanabinoidům umožnit rychlejší nástup účinku.

CBD produkty máte k dispozici v našem e-shopu

Kromě toho najdeme v konopí také flavonoidy či mastné kyseliny. A pokud by vás zajímalo toto téma a rozdělení blíže, všechny potřebné informace naleznete na našem blogu pod sekcí Průvodce látkami v konopí.

Vydáno: 02/19/23
(Aktualizováno: 02/19/23)