Červené konopné stonky: Co je příčinou jejich zbarvení?

Všimli jste si, že vaše konopí záhadně změnila barvu stonků? Namísto zelené se objevily červené barevné tóny. Možná jste se lekli, a nevíte, co je důvodem této barevné změny. Nepanikařte, jde o zcela běžně vyskytující se jev, který je napravitelný. Řekneme vám jak.

 

Proč může mít konopí červené nebo fialové stonky?

Jedna z mnoha věcí, které dělají konopí jedinečnou rostlinou je i ta, že se dokáže tato rostlina zbarvit do různých barevných tónů. Každopádně, pokud spatříte, že konopné stonky jsou červené, fialové, či růžové barvy, můžete pátrat, čeho to může být příčina. Většinou se jedná o genetiku, ale mohou to být i jiné důvody. Pojďme si je rozebrat.

Příčiny, proč jsou konopné stonky červené barvy

Genetika

Jedná se o nejběžnější příčinu. Konopí má jednoduše ve svých genech zakódované toto zbarvení, a proto se konopné stonky tak rozvinuly. Důležité je sledovat, zda rostlina vykazuje i jiné známky, které by mohly vypovídat o případném problému. Pokud ne, víte, že to je otázka genetiky a nemusíte to řešit.

Červené stonky na konopí

  Červené stonky na konopí jsou většinou výsledkem genetiky

Vliv patogenů

Každé prostředí, ve kterém se pohybujeme, a ve kterém rostou i naše rostliny, je do určité míry patogenní. V souvislosti pouze s rostlinami mohou být silnými patogeny houby, které napadají kořeny, zabíjejí listy i způsobují hnilobu. V takovém případě může konopí reagovat změnou barvy svého stonku. Obvykle však už u tohoto signálu bývá pozdě na nápravu. Obsahem patogenů, které jsou zodpovědné za červené stonky bývá i nebezpečný pythium nebo fusarium.

Nízké teploty

O konopí se říká, že vydrží hodně, ale co se týká teplot platí, že pod 12°C byste se při pěstování neměli dostat. Konopí může zažít teplotní stres, příčinou čehož se zbarví stonky do červena. Pokud bojujete s nízkými teplotami v interiéru, můžete zkusit přepnout svá světla na HID osvětlení, které dodává více tepla, nebo zakoupením a nainstalováním tepelných podložek zajistíte, že kořeny budou v teple. Pěstujete-li outdoor, nejlépe uděláte, pokud rostliny přenesete dovnitř. Jiná možnost je postavit skleník, což ale zabere nejen dost času, ale i financí.

Nevhodná úroveň pH

S tímto problémem se potýká několik pěstitelů. Nejtěžší je udržet správnou hladinu pH půdy tak, aby nedocházelo k neustálému kolísání. Za ideální hladinu pH půdy pro konopí se považuje hranice mezi 6-7. Jaké ph má vaše půda můžete jednoduše prověřit pH metrem. Podle toho také zjistíte, zda jde o tento problém, a proto má konopí červené stonky, nebo jde o něco jiného.

Červené stonky a listy na konopí

  Červené stonky a listy na konopí 

Intenzita světla

Poslední příčinou, kterou si vzpomeneme je intenzita světla. Světlo má vliv nejen na růst konopí, ale také na pigmenty. Pokud se světelné podmínky výrazně změní v období kvetení, může to být příčina vytvoření pigmentových skvrn, a ty se ukáží změnou barvy stonků. Dejte si pozor, aby při indoor osvětlení byla vaše světla zavěšena tak 60-90 cm nad konopou. Kombinujte také modré a červené světlo podle fáze, ve které se vaše konopí nachází. Při růstu se doporučuje modré světlo, při kvetení zase červené.

Jak předejít červeným stonkům u konopí?

Nejlepší prevencí je, budete-li své konopí věnovat dostatek času a průběžně ji sledovat. Tak přijdete na to, jestli náhodou nezažívá stres nebo jí nechybí nějaké živiny.

Všímejte si také doprovodných znaků, které by poukazovaly na závažný problém. Například, pokud vidíte, že vaši konopí netrápí jen barevné stonky, ale i uschlé listy, zakrslý růst či náznaky hniloby, neváhejte učinit kroky, kterými tento stav zvrátíte.

Semínka konopí s CBD

O konopí, jejím pěstování, péči a také využití se vše dočtete v části Pěstování na našem blogu. Základem každé zdravé konopí jsou však kvalitní semínka, která zaručí správný vývoj konopí. Kvalitou semínek Cannapio si můžete být jisti. Jedná se o českou seedbanku, která je přes 10 let na trhu. Přesvědčit se můžete sami, zakoupením konopných semínek.

  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 02/20/23
(Aktualizováno: 02/20/23)