Použití konopí v malířství

Věděli jste, že konopná plátna využívali i slavné osobnosti jako Van Gogh či Rembrandt? Konopná plátna jsou odjakživa oblíbenou pomůckou v běžném životě lidí. Mají různorodé využití – od textilu, přes oděvy až ke šperkům a umění. A právě o umění a malířství si povíme víc.

Umělecké využití konopí v minulosti

Vše začalo mezi 15. a 16.století, kdy byla italská renesance. Lidé přišli na to, že z konopí lze vyrobit mnoho prospěšných věcí, a jednou z toho bylo i konopné plátno.

Našlo si své místo zejména u malířů, kteří ho milovali pro tyto výhody:

  • Vysoká vlhkost
  • Rychlé schnutí
  • Nedeformování
  • Menší náchylnost k roztrhání
  • Lehčí hmotnost
  • Flexibilní, výborné při cestování – srolování
  • Snadno dostupné

Na konopných plátnech vznikaly hotové malířské skvosty. Konopné plátno perfektně drželo sytost barev, takže výsledná kompozice byla ještě o něco poutavější. V 17. století došlo k masivní poptávce po konopném plátně, což vedlo k vyšší produkci.

Malba na konopném plátně

 Malba na konopném plátně

Jak je to s konopí a uměním dnes?

Po pravdě, dnes už se tak konopné vlákno nevyužívá, protože existuje mnoho jiných náhrad. I malíři, kteří se věnují umění dlouhodobě přiznávají, že konopné vlákno je ve skutečnosti momentálně mnohem dražší než jiné materiály. Stále však platí, že konopná plátna se často používají, akorát na jiné zaměření. Uplatnění našli v textilním průmyslu, kde k hlavním výhodám patří odolnost a dlouhá životnost.

Nápady na využití konopí v malířství

Jaké jsou náměty pro použití konopí v malířství? V čem by mohla přijít inovace? Jako první by se mohly ve větší míře používat opět konopné oleje pro malování. Má výbornou konzistenci, je ekologický a netoxický. Konopný olej by dále mohl být východiskem pro vytvoření konopných barev. Tu si v podstatě umíte vytvořit i doma. Stačí vám jen kvalitní konopný olej a barevný pigment. Obě složky spolu smícháte a necháte chvíli odstát. A hotovo, můžete tvořit!

Na závěr máme ještě jeden tip, který sice nesouvisí až tak přímo s malířstvím, ale za to je velmi aktuální. Konopí by se dalo využít v takzvaném digitálním umění. Jedná se o formu NFT, tedy o digitální umění, které je spojeno s kryptomenou a technologií blockchain. Zahrnuje také digitální grafiku s názvem „50 odstínů konopí“, která poukazuje právě na různá zbarvení konopných rostlin.

Zakupte si CBD produkty:

Používání konopí v různých průmyslech nikdy nevyjde z módy. I v uměleckém průmyslu se to velmi vyplatí. Jelikož konopí je vysoce ekologická, levnější na výrobu a při jejím zpracování je zapotřebí minimum strojů. Podpořit konopný průmysl můžete i vy, a to zakoupením libovolného konopného produktu. Uvidíte, že neobanujete.

Vydáno: 03/18/23
(Aktualizováno: 03/18/23)