Jak upéct vesmírné koláčky: Jednoduchý a rychlý recept

Když se řekne vesmírný koláček, nejedná se o něco, co by jedli astronauti po opuštění zemské atmosféry, naopak jde o jednu z nejznámějších konopných pochutin. Vesmírné koláčky, které se staly populární mezi konopnými produkty v Amsterdamu, jsou v podstatě jakékoliv koláčky, do kterých bylo přidáno konopí. Většinou se jedná o obyčejný piškotový korpus, který může být doplněn dalšími surovinami, jakými jsou kakao nebo čokoláda, vanilkový extrakt, sušené ovoce, ořechy, čokoládové pecičky, různé druhy koření a podobně. V tomto článku vám prozradíme vše, co potřebujete vědět o vesmírných koláčích, a zároveň vám nabídneme osvědčený a snadný recept, podle kterého si tento moučník budete moci sami upéct.

Co jsou to vesmírné koláčky?
Co jsou to vesmírné koláčky

Vesmírný koláček je v podstatě moučník obsahující konopí. Typicky se podobá dortu, koláčům, bábovce nebo brownies. Vesmírný koláček se připravuje stejně jako běžný moučník. Do těsta se zpravidla přidává mouka, vejce, cukr, máslo, mléko a prášek do pečiva, ačkoliv recepty na jeho přípravu se mohou lišit. Nicméně hlavní ingrediencí je máslo infuzované konopím, také známé jako cannabutter (konopné máslo).

Vesmírné koláčky v jakékoliv podobě nabízejí téměř všechny coffee shopy v Amsterdamu a mezi konzumenty se stávají čím dál tím víc populárnějšími. Příprava vesmírných koláčků je naštěstí velmi snadná, a to bez ohledu na vaše zkušenosti s pečením. Navíc máte úplnou kontrolu nad chutí a složením vesmírných koláčků a zároveň vás konečný produkt vyjde mnohem levněji než nákup poživatin v coffee shopech.

Proč je před upečením vesmírných koláčků důležitá dekarboxylace?

Pokud chcete konzumovat konopí, je nutné jej nejprve dekarboxylovat. Dekarboxylace je proces, při kterém dochází k tepelnému zahřátí konopí. Kanabinoidní kyseliny se při tomto procesu mění na kanabinoidy, takže například přirozeně se vyskytující CBDA se přemění na CBD. Rozdrcené konopí stačí vložit na pečicí papír a vložit na 30-45 minut do trouby při teplotě 105-120° C.

Recept na vesmírné koláčky
Recept na vesmírné koláčky

Nyní konečně přejdeme k hlavnímu bodu tohoto článku. Níže uvádíme přehledný postup, jak si můžete sami upéct vesmírné koláčky.

Suroviny

  • 8 g konopných palic
  • 175 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 225 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 225 g másla
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • jakékoliv další suroviny, kterými můžete moučník vylepšit, například kakao, vanilkový extrakt, sušené ovoce, citronová poleva, máslový krém, čokoládové pecičky a další

Postup

  1. Troubu předehřejte na 104 °C až 113 °C. Rozdrcené palice rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. V troubě je pak nechte 30-40 minut. Dojde tak k dekarboxylaci konopí, díky níž se všechny kanabinoidy stanou biologicky vstřebatelnými.
  2. Po dekarboxylaci vytáhněte plech z trouby a teplotu zvyšte na 190° C.
  3. Do misky dejte máslo a vložte ho na 20 sekund do mikrovlnky
  4. Do másla přidejte rozdrcené palice a důkladně promíchejte
  5. Do větší mísy nasypte mouku, cukr, mléko, prášek do pečiva a špetku soli. Přilijte připravené konopné máslo, přidejte vejce a suroviny promíchejte, dokud nevznikne hladká konzistence bez hrudek.
  6. Formu vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.
  7. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně ho rozprostřete.
  8. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 20-25 minut nebo dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu koláče čistá.
  9. Po vytáhnutí z trouby nechte koláč asi 15 minut vychladnout
  10. Po vychladnutí jej můžete ozdobit podle libosti. Pocukrujte ho moučkovým cukrem nebo polijte polevou.

Tipy a triky, jak upéct dokonalý vesmírný koláček
Tipy a triky, jak upéct dokonalý vesmírný koláček

  • Vesmírný koláč nepřepečte. Pokud jej necháte v troubě příliš dlouho, bude příliš suchý a jeho výsledná konzistence bude tužší.
  • Při přípravě vesmírného koláčku zapojte fantazii a zkuste do těsta přidat borůvky, čokoládové pecičky, sušené ovoce, citronovou šťávu, mák, strouhaný kokos, ořechy nebo cokoliv, co vás napadne.
  • Místo vesmírného koláčku upečte vesmírné muffiny. Stačí jen těsto nalít do formy na muffiny a péct přibližně 20-25 minut. 
  • Dekarboxylované palice můžete nahradit zakoupeným konopným olejem nebo konopným máslem.
  • Podobně jako u všech ostatních konopných poživatin nejprve začněte s menší porcí a pozvolna ji zvyšujte.

Upečte si vlastní vesmírné koláčky
Upečte si vlastní vesmírné koláčky

Vesmírné koláčky už dlouho zdobí pulty známých amsterdamských coffee shopů a stávají se čím dál tím víc oblíbenějšími. A vy si je teď můžete sami upéct. Záleží jen na vás, jak si recept přizpůsobíte dle své vlastní chuti. Prostoru pro vlastní inovace a experimenty je dostatek. Ozdobte je krémem, citronovou polevou nebo dalšími surovinami. Nicméně nezapomeňte, že ke všem konopným pochutinám je potřeba přistupovat opatrně. Začněte pomalu a porci zvyšujte postupně

Vyzkoušíte tenhle recept? Ozvláštnit ho můžete i přidáním některých produktů z nabídky na našem e-shopu. Použijte konopné máslokonopný olej nebo do těsta přisypte konopné semínko nebo konopný protein pro zvýšení bílkovin!

Časté dotazy

Prakticky jakákoliv jiná forma užití konopí je efektivnější a zdravější než jeho kouření. Při perorálním užití se účinek dostavuje pozvolněji a vydrží déle. CBD i THC jsou těžko rozpustné ve vodě, ideálním řešením je připravit si nápoj z plnotučného mléka. Pokud budou kanabinoidy koncentrovanější, účinek bude rychlejší a silnější, ale za to kratší. Konopí se využívá ke spoustě produktům, které jsou přínosné pro naší imunitu a zdraví, jsou jimi například olej na vaření, konopná čokoláda, konopné máslo nebo konopné tyčinky.

THC je psychoaktivní látka, která má ale i studiemi prokázané lékařské účinky. To však má i CBD, které má téměř shodné chemické složení, ale je nepsychoaktivní a nevzniká na něm závislost. Největší riziko užívání marihuany představuje její kouření, neboť se do těla nedostává pouze THC, ale i jiné škodlivé látky. Lidé, kteří konopí kouří mají častější příhody respiračních příznaků, zejména chronickou bronchitidu. Užívání THC je také spojováno se sníženou motorikou.

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 03/27/23
(Aktualizováno: 03/28/23)