Vliv legalizace cannabisu na mladistvé: Nejnovější studie

Úspěšná legalizace konopí je vždy velkým krokem v určité zemi. Kromě toho, že ovlivní mnoho zažitých zvyklostí, má dopad i na mladistvé, pro které je tato rostlina ještě zakázána. Jak k tomu však přistupují dnešní teenageři? Láká jejich nelegální užívání konopí, nebo naopak, ztratí zájem o nedovolené užívání? Přečtěte si náš dnešní článek, vycházející z vědeckých studií.

Nelegálnost konopí pro mladistvé

V rozvojových zemích, kde je legalizované konopí, se její užívání vztahuje pouze pro dospělé osoby nad 21 let. Pro všechny ostatní mladistvé představuje konopí nelegální počin.

Odborníci se domnívali, že legalizace konopí pro dospělé povede k vyššímu, častějšímu nebo intenzivnějšímu užívání mezi mladistvými, a to právě z důvodu, že bude k dispozici její zvýšená dostupnost. Na druhé straně, pokud by mladiství přece jen užívali konopí, nepostihují je za to žádné výrazné tresty. Právní úkony se v rámci jejich nezletilosti odstraní, a spíše půjde o vnímání přijatelnosti.

Co říkají studie?

První výzkumy, které byly provedeny na toto téma přinesly závěr, že užívání konopí se u mladistvých nijak výrazně nezměnilo po zpřístupněné legalizaci. Studie přitom mapovala chování adolescentů od 14 do 18 let. Výrazný vliv legalizace konopí na mladistvé nepotvrdila ani studie z roku 2008, realizovaná v Kanadě. Nicméně, od roku 2010 do roku 2018 došlo v Kalifornii k výraznějšímu užívání konopí mezi žáky 7., 8. a 9. třídy. Vidíme, že výsledky se lety změnily, a proto vyvodíme závěr z nejnovější studie, která vyšla v březnu 2023.

Teenageri a vliv konopí

 Legalizace konopí a její vliv na mladistvé

Nejnovější zjištění ohledně vlivu legalizace konopí na mladistvé

Studie čerpala data ze tří již zveřejněných výzkumů, nicméně přidala i zkoumání nového výzkumného souboru. Byli jím kluci a dívky, jejichž průměrný věk byl 15 let. Studie použila data ze 3 států - ze dvou ve kterých je konopí legalizována (Origon, Washington), az jednoho kde není (New York). Souvisle s předchozími studiemi i tato studie potvrdila, že užívání konopí u mladistvých zůstalo tzv. „stabilní“. A nevedlo ke zvýšenému užívání.

Na závěr můžeme říci, že Origon a Washington vykazovaly již před legalizací vysokou míru užívání konopí u mladistvých a perfektně rozvinuté trhy s léčebným konopím. Proto v tomto směru nebyla legalizace konopí překvapující, ani lákavá.

VYZKOUŠEJTE NAŠE NOVINKY

Z aktuálních výsledků se zdá, že legalizace konopí a jejích produktů neměla výrazný vliv na mladistvé, abychom to však mohli potvrdit 100 %, musela by se studie provádět opakovaně, nebo z dlouhodobého hlediska. Další záhadou je, zda by výsledky byly stejné i na Slovensku nebo v České republice.

  • Články z kategorie Legalizace konopí mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 04/25/23
(Aktualizováno: 04/25/23)