Jack Herer: Konopný aktivista a legenda

Vzhledem k tomu, že jsou konopní spotřebitelé stále mladší a mladší, stále míň z nich ví, že Jack Herer není jen populární odrůda. Toto jméno má totiž mnohem větší význam, než se na první pohled může zdát. V tomto článku se dozvíte, kdo to Jack Herer je a proč je po něm pojmenovaná tak oblíbená odrůda

Kdo je to Jack Herer?
Kdo je to Jack Herer

Populární odrůdu Jack Herer sice většina spotřebitelů konopí zná, ale jen málokdo zná historii, která se s tímto jménem spojuje. Jack Herer byl zastáncem reformy a legalizace konopí a proslavil se svou aktivitou za dekriminalizaci a legalizaci konopí. Herer také usiloval o rozšíření konopí pro průmyslové účely a tvrdil, že by tato rostlina mohla být využívána jako obnovitelný zdroj léků, potravin, paliva a vláken. Herer také věřil, že konopí lze pěstovat v kterékoliv oblasti na světě a že se dá využít k léčebným účelům.

Život Jacka Herera

Jack Herer se narodil 18. června 1939 v newyorském Brooklynu. V sedmnácti letech narukoval do americké armády a ještě v raném věku byl velkým zastáncem války ve Vietnamu. Po většinu šedesátých let odsuzoval ty, kteří se stavěli proti válečným konfliktům, a zašel tak daleko, že je označil za "neameričany". Ve svých dvaceti letech byl Herer již ženatý a měl tři děti.

V létě roku 1969, ve svých 30 letech, se Jack Herer poprvé setkal s konopím. Poté, co se do této rostliny a jejích účinků zamiloval, dal výpověď v práci a otevřel si obchod s konopím ve Venice Beach, tehdejší mekce umění a hippies kultury. Tehdy se Jack Herer rozhodl využít své nově objevené nadšení konopím. V 70. letech se Jack Herer stal významným představitelem hnutí za legalizaci konopí. Herer strávil hodně času v Knihovně Kongresu, kde se seznamoval s desítkami let výzkumů o prospěšnosti konopí a využití konopného vlákna. Tyto informace využil při psaní své knihy The Emperor Wears No Clothes (Spiknutí proti konopí aneb Císař nemá šaty) vydané v roce 1985, která se stala zlomem v jeho kariéře aktivisty v oblasti konopného průmyslu.

DOPORUČENÉ PRODUKTY

Spiknutí proti konopí aneb Císař nemá šaty
Spiknutí proti konopí aneb Císař nemá šaty

Po více než deseti letech výzkumu a shromažďování všech faktů vydal Jack Herer svou legendární knihu The Emperor Wears No Clothes (Spiknutí proti konopí aneb Císař nemá šaty), v níž se zabývá skutečnými důvody, které vedly ke kriminalizaci konopí v USA.  Jeho kniha se rychle proslavila jako "svatý grál" nebo "bible" konopných znalostí. Dodnes je považována za klasiku a povinnou četbu pro každého, kdo se jakýmkoliv způsobem zajímá o konopí.

Jack Herer aneb konopný císař

Hererovi se začalo přezdívat konopný císař podle názvu jeho knihy.

Herer také založil a byl ředitelem organizace Help End Marijuana Prohibition (H.E.M.P.), která fungovala jako hlavní iniciátor legalizačního hnutí ve Spojených státech. Díky svému úsilí se Jack Herer stal v konopné komunitě legendou. Jeho výroky a znalosti se rozšířili přes Atlantik a pomohli také evropskému hnutí za legalizaci konopí.

Jackův přístup ke konopí společně s jeho vytrvalou aktivitou v tomto oboru a jeho knihou mu umožnily zanechat po sobě odkaz, který byl částečně splněn díky pokroku v legalizaci konopí v USA.

Jack Herer zemřel 15. dubna 2010 ve věku 70 let, a přestože se již nedožil výsledků své celoživotní snahy, jeho odkaz nadále přetrvává díky jeho konopnému aktivismu, reformám a stejnojmenné odrůdě.

Odrůda konopí Jack Herer

Odrůda konopí Jack Herer

Jestli se Jack Herer něčím zapíše do historie, pak je to právě odrůda, která nese jeho jméno. Odrůda Jack Herer byla vyšlechtěna společností Sensi Seeds v 90. letech 20. století a tento hybrid s převahou sativy, který byl věnován právě Hererovi, vyhrál všechny Cannabis Cupy, na kterých byl uveden, a stal se nejoceňovanější odrůdou konopí vůbec.

Tato odrůda má pro uživatele významné zdravotní přínosy. Navíc je nenáročná na pěstování a kultivaci, a proto je výbornou startovací odrůdou pro začínající pěstitele.

Jack Herer aneb konopný aktivista

Jack Herer byl mimořádný aktivista, spisovatel a uznávaná osobnost v jednom z nejdůležitějších období novodobé konopné kultury. Jeho schopnost shromáždit všechny informace o konopí a srozumitelně je prezentovat pomohla prolomit všechna konopná tabu a inspirovat další generaci aktivistů. Jack Herer sice nebyl jediným propagátorem konopí, ale patřil k těm nejviditelnějším a nejvýraznějším. Nebýt obětí, které Jack Herer během svého života vynaložil, si jen těžko můžeme představit, kde by konopí bylo dnes.

Připojte se k dalším konopným nadšencům, objednejte si semena konopí s obsahem THC do 1 % a pusťte se do pěstování vlastních konopných rostlin!

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

  • Články z kategorie Konopí indica, Konopí sativa mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 06/14/23
(Aktualizováno: 06/14/23)