Od konopných semínek po konopnou mouku: Průvodce výrobou konopné mouky

Konopná semínka jsou známá svou výživovou hodnotou a zdraví prospěšnými účinky. Výroba konopné mouky přímo u vás v kuchyni vám umožní maximálně využít tohoto přírodního zdroje. V tomto článku se dozvíte, jaký je postup od samotného výběru konopných semínek až po výrobu kvalitní konopné mouky. Proč na výrobu zvolit neloupaná konopná semínka? Jak ji skladovat a jak dlouho vydrží? A jdou z ní připravit palačinky nebo upéct chleba? Na nic nečekejte a vydejte se na cestu za tímto fascinujícím a zdraví prospěšným výrobkem!

Všechno, co potřebujete vědět o konopných semínkách
Všechno, co potřebujete vědět o konopných semínkách

Konopná semínka jsou semena rostliny konopí. Jedná se o plody této rostliny a mají celou řadu různých využití, zejména v potravinářském průmyslu a výživě. Konopná semínka jsou známá svou bohatou nutriční hodnotou, protože obsahují mnoho živin, které jsou pro lidský organismus prospěšné.

Konopná semínka obsahují:

  • Bílkoviny: konopná semínka jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, takže jsou vhodným zdrojem proteinů pro vegetariány a vegany.
  • Zdravé tuky: obsahují zdravé tuky, včetně esenciálních omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou důležité pro správnou funkci organismu.
  • Vlákninu: jsou dobrým zdrojem vlákniny, která napomáhá trávení a zdravé funkci střev.
  • Vitamíny a minerály: obsahují různé vitaminy, např. vitamin E, a minerály, např. hořčík, železo a zinek.

Konopná semínka se často konzumují syrová nebo se přidávají do různých pokrmů, müsli, jogurtů, smoothies, případně se z nich vyrábí konopný olej a mouka. Jejich chuť je příjemná, lehce oříšková. Je důležité si uvědomit, že konopná semínka neobsahují psychoaktivní látky pocházející z rostliny konopí, jako je například THC, a jejich konzumace je tedy legální a bezpečná.

Konopná semínka lze rozdělit na několik hlavních druhů, přičemž každý z nich má své specifické vlastnosti a využití:

  • Olejnatá konopná semínka: z těchto semen se často vyrábí konopný olej. Mají lehce oříškovou chuť a často se konzumují syrová nebo pražená. Konopný olej má mnoho zdraví prospěšných účinků a využívá se v kuchyni i medicíně.
  • Neloupaná konopná semínka: tato semena nebyla zbavena slupky. Obsahují všechny části semene včetně vnějšího obalu, který je bohatý na vlákninu. Mají jemnou chuť a často se používají při výrobě konopné mouky a jako přísada při výrobě pečiva a cereálií.
  • Loupaná konopná semínka: oproti neloupaným semínkům jsou tato semínka zbavena slupek. Jsou měkká a mají méně vlákniny než neloupaná semena. Jsou vhodná ke konzumaci v syrovém stavu.

Výroba konopné mouky krok za krokem
Výroba konopné mouky krok za krokem

Loupání konopných semínek

Loupání konopných semen je prvním krokem při výrobě konopné mouky. Níže uvádíme postup, jak postupovat:

  • Výběr konopných semínek: vyberte si konopná semínka podle vlastní libosti. Můžete použít olejnatá nebo neloupaná semena v závislosti na vašich preferencích a účelu.
  • Připravte si semínka: pokud použijete neloupaná semena, která mají vnější obal, je nutné je tohoto obalu zbavit.
  • Ruční loupání: semínka můžete loupat ručně. Jednoduše vezmete jedno semínko mezi palec a ukazováček a pomalým třením oddělíte slupku od jádra. Tento postup může být zdlouhavý, ale máte díky němu větší přehled o použitých semínkách, která loupete.
  • Loupání pomocí stroje: pokud vlastníte stroj na loupání semen, můžete tento proces urychlit. Semena vložíte do stroje, který mechanicky oddělí slupku od jádra. Tato metoda je rychlejší a účinnější, zejména při loupání většího množství semen.
Loupání konopných semínek

POŘIĎTE SI KONOPNÉ PRODUKTY!

Sušení konopných semínek

Sušení konopných semínek je při výrobě konopné mouky důležitým krokem. Tento proces pomáhá odstranit ze semen zbývající vlhkost a má několik důležitých výhod:

  • Zabraňuje vzniku plísní a hnilobě: vlhkost je ideálním prostředím pro tvorbu plísní a bakterií. Vysušení semen zabraňuje jejich znehodnocení a prodlužuje jejich trvanlivost.
  • Zachovává nutriční hodnotu: při správném sušení jsou zachovány výživové hodnoty konopných semínek, jako jsou zdravé tuky, bílkoviny a minerální látky.
  • Zlepšuje chuť: sušená semena mají mnohem výraznější chuť, což může přispět k lepší chuti výsledné konopné mouky.
  • Zajistí správné namletí: vlhkost v semenech by mohla při mletí způsobit jejich slepení a místo mouky by tak vznikla pasta.

Jak správně sušit konopná semínka?

Existuje několik způsobů sušení konopných semen, z nichž každý má své výhody a nevýhody:

  • Sušení na slunci: semena se rozprostřou na suchém, slunném místě a pravidelně se otáčejí, aby se vysušila stejnoměrně. Tato metoda je finančně nenáročná, ale může trvat déle a je ovlivněna počasím.
  • Sušení v troubě: semena se položí na plech vyložený pečicím papírem a suší se v troubě při nízké teplotě ( cca 50-60 °C). Tato metoda je rychlejší a lépe se při ní kontroluje teplota, ale je k ní zapotřebí trouba.
  • Sušička na ovoce a zeleninu: popužít můžete také sušičku s funkcí pro sušení semínek. Tato metoda umožňuje přesné nastavení teploty a doby sušení, což je ideální pro zachování výživové hodnoty semen.

Mletí konopných semínek
Mletí konopných semínek

Klíčovým krokem při výrobě konopné mouky je mletí konopných semen. Díky tomuto procesu získáte jemnou a práškovou konzistenci, kterou můžete použít při přípravě různých receptů.

Postup mletí konopných semínek:

  1. Ruční mlýnek na kávu je běžným nástrojem pro mletí konopných semínek. 
  2. Vložte do něj semínka. Ujistěte se, že je nádoba pevně uzavřena.
  3. Některé mlýnky mají nastavitelnou hrubost mletí. Přizpůsobte ji podle vámi požadované konzistence.
  4. Mlýnek pevně držte a začněte otáčet klikou. Semena se postupně rozemelou na jemnou mouku.
  5. Použít můžete také elektrický mlýnek, který je rychlým a efektivním způsobem mletí.

Jak získat požadovanou konzistenci?

Požadovanou konzistenci konopné mouky ovlivňuje délka mletí semen. Níže uvádíme několik tipů:

  • Hrubá mouka: při krátkém mletí semen vznikne hrubší mouka, kterou lze použít například k přípravě těstovin nebo pečiva.
  • Polohrubá mouka: při delším mletí semen vznikne polohrubá mouka, kterou lze použít například k přípravě muffinů nebo různých koláčů.
  • Hladká mouka: pokud chcete vytvořit hladkou a práškovou konzistenci, semínka melte delší dobu. Takto vyrobená hladká mouka je ideální na přípravu pokrmů, kde je zapotřebí hladší konzistence.

Skladování konopné mouky
Skladování konopné mouky

Správné skladování konopné mouky je klíčem k zachování její chuti, struktury a výživové hodnoty. Níže uvádíme tipy, jak správně konopnou mouku skladovat:

  • Lednice: konopnou mouku můžete skladovat v lednici. Lednice je skvělou volbou, pokud plánujete mouku využít během několika měsíců
  • Vakuování: vakuové zabalení nebo použití vzduchotěsných nádob může zabránit přístupu vlhkosti a kyslíku, které by mohly mouku znehodnotit.
  • Ochrana před světlem: konopnou mouku skladujte v tmavých nádobách nebo na tmavém místě, abyste omezili působení světla, které může zkrátit její trvanlivost.
  • Kontrola pachu a chuti: pravidelně kontrolujte, jestli konopná mouka nezapáchá nebo nechutná zkaženě. Pokud má mouka nepříjemný zápach nebo chuť, je třeba ji vyhodit.
  • Teplota: dbejte na to, aby na místě, kde konopnou mouku skladujete, byla stabilní teplota. Velké výkyvy teplot mohou způsobit zapaření a vyšší vlhkost.
  • Datum spotřeby: konopnou mouku spotřebujte do šesti měsíců až jednoho roku od data výroby, pokud ji skladujete v lednici 

Použití konopné mouky při vaření a pečení
Použití konopné mouky při vaření a pečení

Konopná mouka je výživným a všestranným doplňkem do vaší kuchyně. Můžete ji používat v různých receptech a čerpat z jejích blahodárných účinků. Níže uvádíme několik receptů na použití konopné mouky:

  • Konopné smoothie: přidejte lžíci konopné mouky do svého oblíbeného smoothie. Zvýšíte tak obsah bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin.
  • Konopné muffiny: připravte si konopné muffiny nebo cupcaky tak, že do těsta přidáte konopnou mouku. Mouka jim dodá lahodnou oříškovou chuť.
  • Palačinky z konopné mouky: nahraďte obyčejnou pšeničnou mouku tou konopnou a připravte si zdravé palačinky. Zvýšíte tak obsah bílkovin a vlákniny.
  • Konopný chléb: přidejte konopnou mouku do těsta na pečivo nebo chleba. Můžete ji kombinovat i s jinými moukami.
  • Sušenky a krekry: připravte si krekry nebo sušenky s přídavkem konopné mouky. Tato pochoutka vám poslouží jako zdravá svačina.

Pár slov na závěr

Výroba konopné mouky je zajímavým procesem, který začíná u konopných semen a končí výživnou a všestrannou moukou. Konopná semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vlákniny, a proto je konopná mouka lákavou součástí zdravějšího stravování. Jednotlivé kroky spojené s její výrobou, jako je loupání, sušení a mletí semen, je třeba provádět pečlivě a důkladně, aby byla zachována její výživová hodnota. Jakmile celý proces dokončíte, získáte důležitou surovinu, kterou můžete použít ve svých oblíbených receptech a zlepšit tak chuť a výživové hodnoty.


Pokud vás náš průvodce na výrobu konopné mouky inspiroval a chcete se pustit do přípravy zdravých a chutných receptů s konopným nádechem, neváhejte a pořiďte si kvalitní konopná semínka ještě dnes. Stačí je pouze objednat a můžete se vydat na cestu za lepším stravováním a novým kulinářským dobrodružstvím!

Časté dotazy

Konopí má široké možnosti využití a obrovský potenciál pro léčebné využití. Léčebné účinky konopí jsou zkoumány řadou studií. V současnosti známe zejména analgetické, antimikrobiální a silné protizánětlivé schopnosti konopí. Nejúčinnější se přitom zdají být kanabinoidy THC a CBD, které jsou však v mnohém odlišné. Legální CBD je využíváno v boji proti úzkostem, depresím, stresu i bolestem různého původu. Vedle toho THC je užitečné zejména při boji s bolestmi. Konopí s obsahem THC na povolenou hranici 1 % je však možné získat výhradně na lékařský předpis.

Konopí má řadu prokazatelně léčivých vlastností, kterými přispívá například k léčbě revmatismu, epilepsie, rakoviny, artritidy, poruchy spánku, nervových onemocnění a spoustu dalšího. Z kanabinoidů se vytváří konopné produktu, kterými jsou konopné masti, CBD oleje, konopná semínka a jiné. Konopí je v neposlední řadě také blahodárné pro naši pleť a je to výborný doplněk stravy. Konopné oleje a čaje mají prokazatelně pozitivní účinky na náš metabolismus a imunitní systém.

Prakticky jakákoliv jiná forma užití konopí je efektivnější a zdravější než jeho kouření. Při perorálním užití se účinek dostavuje pozvolněji a vydrží déle. CBD i THC jsou těžko rozpustné ve vodě, ideálním řešením je připravit si nápoj z plnotučného mléka. Pokud budou kanabinoidy koncentrovanější, účinek bude rychlejší a silnější, ale za to kratší. Konopí se využívá ke spoustě produktům, které jsou přínosné pro naší imunitu a zdraví, jsou jimi například olej na vaření, konopná čokoláda, konopné máslo nebo konopné tyčinky.

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 10/13/23
(Aktualizováno: 10/13/23)