Základní výbava každého pěstitele konopí: 7 nezbytných nástrojů potřebných ke sklizni

Sklizeň konopí je klíčovým momentem v životě každého pěstitele. Řádná příprava a vhodné nástroje mohou mít významný vliv na kvalitu a výnos konopí. V tomto článku se podíváme na 7 základních nástrojů, které by měl mít každý pěstitel konopí při sklizni po ruce, protože jsou klíčem k dosažení maximálního výnosu a zajištění nejvyšší kvality. Proč jsou důležité kvalitní nůžky? Jsou rukavice doopravdy nezbytné? A k čemu se hodí lupa? Pokračujte ve čtení a zjistěte, jaké nástroje jsou pro úspěšnou sklizeň nezbytné a jak je správně používat, abyste dosáhli optimálních výsledků.

Sklizeň konopí: Kdy je ten správný čas?
Sklizeň konopí Kdy je ten správný čas

Sklizeň konopí je klíčovým okamžikem v cyklu pěstování rostliny. Tato fáze zahrnuje sběr palic a listů konopí, které obsahují cenné látky, jakými jsou kanabinoidy a terpeny. Správná doba sklizně je klíčová pro dosažení maximální kvality produktu. 

Experti se shodují, že ideální doba sklizně závisí na zralosti trichomů, tedy malých pryskyřičných vlásečnic na povrchu palic. Trichomy v průběhu zrání mění barvu z průhledné přes mléčně bílou až po jantarově červenou. Příliš časná nebo příliš pozdní sklizeň může mít významný vliv na obsah kanabinoidů a terpenů v konopí.

Kromě načasování je také důležité si opatřit správné nástroje a pomůcky potřebné ke sklizni konopí. Sklizeň konopí je zásadním okamžikem pro výrobu konopných produktů a je třeba jí věnovat zvýšenou pozornost, aby bylo dosaženo špičkové kvality.

7 nezbytných nástrojů potřebných ke sklizni konopí

Aby byla vaše sklizeň konopí dokonalá, přinášíme vám několik nástrojů, které by podle nás měl mít každý pěstitel. 

1. Štípací kleště
Štípací kleště

Štípací kleště jsou pro každého pěstitele konopí jedním z nejdůležitějších nástrojů. Jejich správné používání má zásadní vliv na výslednou kvalitu sklizených rostlin. Štípací kleště jsou navrženy tak, aby umožňovaly přesnou a šetrnou manipulaci s rostlinami konopí. Jejich hlavním úkolem je odříznout stonky a odebrat palice, aniž by došlo k poškození trichomů, které obsahují cenné kanabinoidy a terpeny. Použití nesprávného nebo tupého nástroje může vést ke ztrátě těchto cenných látek a snížení kvality konečného produktu.

Výhody použití kvalitního nástroje:

  • Šetrný řez: kvalitní štípačky umožňují šetrný řez, který minimalizuje poškození trichomů a zachovává tak kvalitu rostliny.
  • Rychlost a efektivita: ostré štípačky zajistí rychlou a efektivní sklizeň, což je důležité zejména v případě, když máte velkou úrodu.
  • Snížení rizika vzniku nemocí: ostré nástroje snižují riziko poškození rostliny, které by mohlo vést k výskytu nemocí nebo infekcí.

2. Rukavice
Rukavice

Ochranné rukavice jsou pro každého pěstitele konopí při sklizni nezbytnou výbavou. Níže uvádíme důvody, proč jsou tak důležité.

Důležitost používání rukavic při sklizni konopí:

  • Ochrana před pryskyřicí: konopí obsahuje pryskyřičné látky, které mohou dráždit pokožku a způsobovat alergické reakce. Rukavice chrání ruce před těmito látkami a minimalizují riziko výskytu kožních problémů.
  • Prevence znečištění: rukavice zamezují přenosu nečistot a bakterií z rukou na rostliny a naopak. To je nezbytné pro zachování čistoty a kvality sklizených palic.
  • Ochrana před ostrými částmi: konopné rostliny mohou mít ostré listy nebo stonky, které mohou způsobit pořezání a oděrky. Rukavice chrání ruce před těmito případnými poraněními.

3. Nůžky na zastřihování
Nůžky na zastřihování

Nůžky na zastřihování jsou pro pěstitele konopí nezbytným nástrojem při sklizni a zpracování palic. 

Proč jsou nůžky na zastřihování klíčovým nástrojem pro pěstitele konopí:

  • Zvýšení kvality produktu: nůžky na zastřihování umožňují pěstitelům odstranit přebytečné listy a stonky z konopných palic. Tím se zvyšuje kvalita konečného produktu, protože se odstraní nežádoucí části rostliny, které mohou obsahovat méně kanabinoidů a terpenů.
  • Estetická úprava: nůžky na zastřihování umožňují pěstitelům ovlivnit vzhled sklizených palic. Odstranění přebytečných listů a stonků vytvoří lépe vytvarované a estetické palice.
  • Odstranění trichomů: zastřihovače umožňují přesné odebrání listů, které mohou obsahovat trichomy, pryskyřičné vlásečnice obsahující kanabinoidy a terpeny. Tím se zvyšuje koncentrace těchto cenných látek v konopí.

Techniky zastřihování a způsoby, jak dosáhnout co nejkvalitnějšího výsledku:

  • Suché zastřihování vs. mokré zastřihování: pěstitelé si mohou vybrat mezi suchým a mokrým zastřihováním. Suché zastřihování se provádí po usušení konopí, zatímco mokré zastřihování se provádí před sušením. Obě techniky mají své výhody i nevýhody a volba závisí na preferencích pěstitele.
  • Šetrný řez: při stříhání je důležité stříhat opatrně, aby nedošlo k poškození trichomů nebo palic. Trichomy jsou velmi křehké a mohou se snadno poškodit.
  • Čistota nástrojů: nůžky by měly být čisté a ostře nabroušené, aby se minimalizovalo poškození rostlin.

DOPORUČENÉ PRODUKTY

4. Stojan na sušení
4. Stojan na sušení

Sušicí stojan je pro pěstitele konopí užitečným nástrojem, který zjednodušuje proces sušení a pomáhá zachovat kvalitu sklizeného konopí. 

Důležitost sušení konopí:

Sušení je klíčovým krokem v rámci sklizně konopí, který ovlivňuje kvalitu a dlouhodobou trvanlivost rostliny. Během sušení se z palic a stonků odvede vlhkost, což zabraňuje vzniku plísní a hnilob a zachovává koncentraci cenných kanabinoidů a terpenů.

Použití stojanu na sušení a jeho výhody:

  • Rovnoměrné sušení: stojan na sušení umožňuje rovnoměrné sušení palic, což je důležité pro zachování kvality a trvanlivosti.
  • Ochrana před znečištěním: stojan chrání sklizené palice před prachem, nečistotami a hmyzem, což je nezbytné pro zachování čistoty produktu.
  • Zachování terpenů: síťový materiál minimalizuje ztrátu terpenů během sušení, což ovlivňuje výslednou kvalitu produktu.

5. Lupa 
Lupa

Lupa na kontrolu trichomy je cenným nástrojem pro pěstitele konopí, kteří chtějí dosáhnout optimální zralosti jejich rostlin.

Důležitost trichomů při sklizni:

Trichomy jsou pryskyřičné vlásečnice na povrchu konopných palic. Obsahují cenné kanabinoidy a terpeny, které určují účinnost rostliny. Kontrola zralosti trichomů je klíčová, protože vývoj trichomů vede ke zvýšení koncentrace kanabinoidů a terpenů. Když jsou trichomy zralé, získáte možnost sklízet rostlinu s optimální účinností a aromatickými vlastnostmi.

Pomocí lupy si prohlédněte trichomy na povrchu konopných palic, kde se jich nachází nejvíce. Trichomy na listech nejsou pro kontrolu zralosti tak důležité. Trichomy procházejí třemi fázemi zralosti: průhledné (nezralé), mléčné (středně zralé) a hnědé nebo nahnědlé (plně zralé). Zralost zjistíte tak, že se zaměříte na barvu trichomů.

6. Termohygrometr
Termohygrometr

Termohygrometr je přístroj, který slouží ke zjišťování a zaznamenávání teploty a vlhkosti okolního prostředí. Tento nástroj je vhodný pro řadu účelů a je důležitý zejména pro pěstitele konopí během sklizně a sušení. Pěstitelé konopí potřebují během sklizně a sušení termohygrometr z několika důvodů:

  • Optimální podmínky sušení: správné sušení konopí vyžaduje udržování stanovené teploty a vlhkosti. Termohygrometr umožňuje pěstitelům tyto podmínky sledovat a upravovat tak, aby dosáhli co nejlepších výsledků.
  • Prevence plísní a hnilob: příliš vysoká vlhkost během sušení může vést ke vzniku plísní a hnilob, které mohou poškodit sklizené konopí. Termohygrometr zabraňuje těmto problémům tím, že umožňuje pěstitelům udržovat vlhkost na bezpečné úrovni.
  • Kontrola kvality: kontrola teploty a vlhkosti má vliv na kvalitu sklizeného konopí. Použití termohygrometru pomáhá zajistit, že produkt bude co nejvyšší kvality.

7. Nádoby na skladování
Nádoby na skladování

Nádoby na skladování jsou nezbytným vybavením pěstitelů konopí, kteří chtějí uchovávat své produkty v optimálních podmínkách. Níže uvádíme několik důležitých informací o těchto nádobách:

  • Zachování čerstvosti: hlavní funkcí nádob na skladování je udržet sklizené konopí čerstvé a zachovat jeho kvalitu. Kvalitní nádoby umožňují minimální přístup vzduchu, světla a vlhkosti, které by mohly produkt znehodnotit.
  • Zabránění ztrátě terpenů: terpeny jsou aromatické látky. Nádoby na skladování pomáhají minimalizovat ztráty terpenů tím, že zabraňují přístupu vzduchu.
  • Ochrana před vlhkostí a plísněmi: kvalitní nádoby jsou navrženy tak, aby zabránily vniknutí vlhkosti a plísní dovnitř, a chrání tak výrobek před poškozením.

Pár slov na závěr

Základní výbava každého pěstitele konopí obsahuje 7 základních nástrojů, které jsou klíčové pro úspěšnou sklizeň a zpracování konopí. Bez těchto nástrojů by bylo obtížné dosáhnout optimálních výsledků a zachovat kvalitu produktu. Každý z nich hraje v procesu pěstování a zpracování konopí důležitou roli - od nástrojů na stříhání až po nástroje na sušení. Se správným vybavením mohou pěstitelé dosáhnout nejlepšího možného výsledku a těšit se z kvalitní konopné sklizně.


Pokud jste nadšeným pěstitelem konopí a hledáte kvalitní semena s obsahem THC do 1 %, jste na správném místě! Vyberte si s
kvalitních konopných semen s obsahem THC do 1 % na našem e-shopu a nechte si je doručit až k vám domů!

Časté dotazy

Outdoor pěstování je tím nejpřirozenějším způsobem kultivace rostlin, a to nejen těch konopných. Velkou část procesu má v rukou sama matka příroda. Díky tomu není potřeba řešit správné typy osvětlení nebo dostatečnou ventilaci a přísun čerstvého vzduchu. Pěstitelé se tak často soustředí spíše na ochranu před škůdci konopí a dodávání živiny navíc v podobě hnojiv. Toto pěstování je vhodné také pro ty, kteří nemají tolik zkušeností či k pěstování technického konopí.

Konopí můžeme rozdělit na dva druhy - konopí seté a indické. Konopí seté má obsah THC do 0,3%, zatímco indické konopí nad 7%. THC má psychotropní účinky, může na něm vzniknout závislost. Naopak CBD žádné psychotropní účinky nemá, přestože mají s THC velmi podobné chemické složení. CBD se může používat jako léčivo díky jeho blahodárným vlastnostem. Jako technické konopí se označují semena konopí, které mají obsah THC do 0,3% a dle zákona č. 167/1998 Sb. §5 jej lze volně kupovat, pěstovat a dále zpracovávat. Taková semínka můžou mít naopak vysoký obsah léčivého CBD.

Čas ke sklizni nastává po fázi kvetení a zejména zrání květů konopí, což obvykle trvá 7-10 týdnů od zahájení kvetení. Obecně nejlepší způsobem, jak určit zda jsou rostliny připravené ke sklizni je barva pestíků na květech konopí. V průběhu kvetení pestíky mění barvu od světlých odstínů v rané fázi až po tmavě oranžové až hnědé odstíny, které značí zralost. Pakliže je alespoň 70 % pestíků na květech tmavé barvy, rostlina je připravená ke sklizni.

  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 11/06/23
(Aktualizováno: 11/06/23)