K čemu se hodí samci konopí

Každý kdo se nějak blíže zajímá o konopí a jeho pěstování, již určitě někdy slyšel, že samci této rostliny jsou v podstatě k ničemu. V následujícím článku se můžete o samčích rostlinách dozvědět o něco víc a také zjistit, že v některých chvílích to bez samců zkrátka nejde.

 

Jak poznat samce konopí

Samčí rostliny konopí jsou na rozdíl od samičích mnohem menší a méně větvené. Samičí rostliny mohou mít klidně i dvojnásobnou váhu než rostliny samčí. Samčí rostliny mají žluté nebo nazelenalé okvětí a pět tyčinek s nitkami. Samce je možné poznat relativně lehce. Jejich typické květy vyrůstají totiž ve formě malých kuliček na vrcholičnatých latách. 

Kuličky se vyskytují ve skupinách a visí z rostliny na tenkých vláknech. Z počátku jsou velké jen několik milimetrů. Po delší době kvetení kuličky puknou a je možné třeba s pomocí lupy si na nich prohlédnou malé krystalky THC. Čím více se krystaly třpytí, tím je pravděpodobnější, že budou mít větší kvalitu. V této době si také můžete všimnout drobných pylových pytlíčků, které se svým tvarem podobají banánu. Z těchto částí vzniká pyl. Prašníky konopí obsahují velké množství pylu, proto oplodnění rostlin není závislé na hmyzu, ale postačí pouhý vítr. Je dokázáno, že pyl se pomocí větru přenáší klidně i deset kilometrů daleko.

Dalším znakem, kterým lze obě pohlaví rozlišit jsou bílé chloupky. U samičích rostlin vyrůstají bílé chloupky v takzvaném paždí rostliny (v místě, kde k hlavnímu stonku konopí přirůstá list), vždy dva chloupky z jednoho řapíku. U samce je to s chloupky mnohem jednoduší. Žádné totiž nemá.
Pohlavní znaky je možné rozeznat již v období měsíce, měsíce a půl po přesazení.

Samčí rostliny rozpoznáte podle typických květů ve tvaru malých kuliček; zdroj: quora.com

Samčí rostliny rozpoznáte podle typických květů ve tvaru malých kuliček; zdroj: quora.com

Platí pravidlo, že samčí rostliny dozrávají o 4 až 6 týdnů dříve než ty samičí. Květy samčích rostlin jsou zralé asi dva týdny poté, co můžete pozorovat první malé hlavy. Tyto květy nevyrostou všechny najednou, vznikají postupně, po dobu několika týdnů.
 

Pěstitelé konopí nemají většinou samčí rostliny příliš v oblibě. Potence samčích rostlin není tak vysoká jako u samic konopí a je také příliš nevyrovnaná. Po objevení prvních květů se většinou samčí rostliny dostávají do poslední fáze svého života. I když u těch samčích rostlin, které byly pěstovány pod střechou nebo za mírného klimatu, se květenství opakovalo i vícekrát.
 

Většina pěstitelů, s výjimkou případu, kdy potřebují získat nová semena, se samčích rostlin zbavují nebo je sklízí dříve, než dojde k opylení. I malá samčí rostlina dokáže velmi snadno opylit jedno políčko. A pokud samec svým pylem samici opylí, ta ztratí veškerou pryskyřici, pro kterou je konopí pěstováno a úrodou se stane velké množství semínek.

 

Využití samců

K výrobě produktů z konopí lze použít listí ze samců i samic a květenství pouze ze samic. Pro technické účely jde využít také obě pohlaví. Jak lze usoudit již z řádků napsaných výše, samec je pro pěstování konopí například na léčivé účinky téměř k ničemu. Podíl látek v něm obsažených je minimální. Samičí rostliny, nejen, že obsahují více účinných látek, tvoří také pevnější vlákna a i jejich semena jsou mnohem výživnější. Avšak důvod proč je samec konopí důležitý, je jeho úloha při pěstování konopí na semenec. Bez samičích i samčích rostlin to zkrátka nejde.

Z vláknitých stonků rostlin konopí se vyrábí široká škála nejrůznějších technických či stavebních materiálů; zdroj: energyhub.eu

Z vláknitých stonků rostlin konopí se vyrábí široká škála nejrůznějších technických či stavebních materiálů; zdroj: energyhub.eu


Pěstování vlastních semen

Na začátek této kapitoly je dobré shrnout pár základních termínů. Semena, která se dají koupit například v obchodě, mohou být tzv. regular (semena obyčejná) nebo semena feminizovaná. Více informací zjistíte tady

  • Semena regular

Tato semena nejsou nijak geneticky upravená a jsou také levnější. Po vysazení semen se objeví jak samičí, tak samčí rostlinky (zhruba v průměru 50:50). Všechna nefeminizovaná semena

  • Semena feminizovaná

Tyto semena jsou geneticky upravena tak, že pokud na záhonku vysadíte deset semen, ze všech by měly vzejít rostlinky samičí. Můžou se však přihodit případy, ve který se objeví i samčí rostliny nebo hermafroditi (na jedné rostlině je jak samčí, tak i samičí květenství). To je u tohoto typu semen většinou způsobeno genetickou vadou. Všechna feminizovaná semínka.

Mezi našimi semínky Cannapio můžete vybírat i mezi feminizovanými druhy.

Feminizovaná semínka naší značky Cannapio naleznete zde


Pěstování semen

Proto, aby vznikla semena je tedy potřeba, aby pyl ze samce konopí opyloval samičí rostlinku. Důležité je, aby se tak stalo v počáteční fázi kvetení. Při pěstování konopí venku není na opylení nic těžkého. Může se dokonce stát, že i když mezi rostlinami není ani jedna samčí, samice konopí opyleny budou. Stačí jen, aby se někde v okolí, třeba na sousedově zahrádce objevila jediná samčí rostlina.
 

Pokud se pěstuje konopí indoor, je nejlepší období pro rozmnožování mezi druhým a čtvrtým týdnem kvetení v závislosti na odrůdě. Avšak není třeba hlídat přesný termín. Opylovat je zkrátka možné, až samčí rostlina začne tvořit pyl. Samci vykvétají dříve než rostliny samičí, tak příroda zařídila, že se pyl na samičí rostliny dostane.
 

Ať už se rostliny konopí pěstují kdekoliv, může se objevit případ hermafroditismu. V některých případech se utvoří na samičí rostlině několik malých samčích květenství, kterých si lze velmi špatně všimnout. Takto vzniklá semena mohou být kvalitní, avšak ve více případech nejsou nikterak hodnotná a pěstitel nemá ani jistotu, které dvě rostliny se vůbec zkřížily.

O čem píšeme

Množení semen

Pro získání kvalitních semen je nutné vybrat ty nejlepší rostliny. Semena rostlin nesmí být samozřejmě feminizovaná, z těchto semen nelze získat samce. Semena se zasadí a sleduje se vývoj každé rostlinky. Z vyrostlých rostlin se vybírají jen ty nejsilnější a nejkvalitnější. Naopak je nutné hned v počátcích odstranit ty rostliny, které vykazují nějaké vady a jsou tudíž nevhodné k pěstování. Čím více rostlin se vysadí, tím je více prostoru pro větší selekci. Pokud se například vysadí jen deset rostlin, může nakonec zbýt pouze jedna samčí a jedna samičí. Selekci provádí i všechny semenné banky, které však mají k dispozici až tisíce rostlin.
 

Výběr se provádí opravdu až do chvíle, kdy zbudou ty nejsilnější rostliny. U samců stačí mít v závěru jen jednu nejlepší rostlinku. Pyl z tohoto samce totiž opylí i více samičích rostlin. Opravdu kvalitního samce lze lehko rozpoznat podle stavby rostliny, ale také podle vůně pryskyřice, kterou lze ucítit, pokud jeho stonek protřete mezi prsty. Jestliže je samec velmi kvalitní, je možné si jeho pyl uschovat pro další rozmnožování.

 Při množení je taky velmi důležité oddělit od sebe samčí a samičí rostlinky, aby slabý jedinec neopylil všechny samice nebo aby se pyl z několika samců nesmísil dohromady.

Až se ze samce při doteku začne sypat prášek, je dostatečně zralý. Pak je možné vzít malý štěteček, namočit ho do pylu samčí rostliny a poté ho přenést na květenství samičí. Je také možné část samce nebo i celou samčí rostlinku uříznout a vyprášit jí na rostliny druhého pohlaví. Poté se už o rostliny pečuje, aby dosáhly zralosti a šlo je sklidit. V závěru pěstitel dosáhne počtu desítek až stovek semen. Správně dozrálé semeno nesmí být bílé ani zelené. Většinou se samo vyloupne ze svého pouzdra a je hnědé a žíhané.

Více o množení a opylení rostlin konopí se můžete dočíst v našem průvodci pěstováním.

samčí rostlina konopí po rozkvetení

Jakmile kulovité květy samčí rostliny puknou, začne se z nich sypat pyl, který stačí štětečkem přenést na rostlinu samičí; zdroj: occnewspaper.com

 

Šlechtění

Mezi šlechtěním a množením semen je rozdíl. Zatímco při množení semen se používají semena stejné odrůdy, při šlechtění se kříží dvě rozdílné odrůdy a vzniká tak odrůda třetí, která by optimálně měla mít ty nejlepší vlastnosti z odrůd výchozích. Šlechtění se provádí také proto, jestliže je nutné získat odrůdu s nějakými charakteristickými vlastnostmi (například je potřeba odrůda, která vydrží nižší teploty). 

Výsledek u šlechtění není nikdy předem odhadnutelný. Vyšlechtit novou odrůdu je velmi náročné na čas a trpělivost. Ti, kteří konopí šlechtí, mají za sebou již nějaké praktické zkušenosti a také teoretické znalosti. Proto, aby se dosáhlo stabilní odrůdy, platí ještě jedno pravidlo. Je nutné provádět zpětné křížení s původní samčí linií. Pokud se kříží například samičí rostlina odrůdy White widow (WW) a samčí rostlina Jack Herrer (JH), je nutné i v následujících generacích křížit samici výsledné odrůdy se samcem JH.

Feminizované odrůdy je také možné šlechtit. Tím, že přenesete pyl ze samce na feminizovanou rostlinku, ale nedostanete feminizovaná semínka. Z takovýchto semen vzejdou jak samičí, tak i samčí rostliny. Avšak feminizovaná semínka se ze zásady pro šlechtění nevyužívají.

Více o genetice a proč se konopí šlechtí, se dočtete zde

Šlechtění konopí vyžaduje mnoho teoretických znalostí, praktických zkušeností a hlavně trpělivost; zdroj: maximumyield.com

Šlechtění konopí vyžaduje mnoho teoretických znalostí, praktických zkušeností a hlavně trpělivost; zdroj: maximumyield.com

Klonování

Další metodou rozmnožování, je pěstování ze sazenic a klonů. V tomto případě se pěstuje řízkováním z velké mateční rostliny. Pěstitelé se tak nazývají matkaři.
 

Pěstitel odebere řízky z mateřské rostliny ve vegetativním růstu, ještě než dojde ke kvetení. Ty jsou pak pěstovány jako samostatná rostlina. Tyto nové rostliny budou stejné jako původní rostlina. Zachová se tak charakter a genetické vlastnosti první rostliny. Klonování se doporučuje provádět maximálně dvacetkrát, ale pravděpodobně se ničemu neuškodí, když bude klonován ještě i vícekrát.
 

Klonování není rozhodně tak snadné jako pěstování konopí pomocí semen. Je i časově náročnější, semena totiž rostou dvakrát rychleji.

Principem klonování je řízkování z mateřské rostlin, které se v době odebírání řízků nacházejí ve vegetativním růstu; zdroj: bigbudsmag.com

Principem klonování je řízkování z mateřské rostlin, které se v době odebírání řízků nacházejí ve vegetativním růstu; zdroj: bigbudsmag.com

Zdroj titulní foto: twitter.com

Časté dotazy

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

Konopí můžeme rozdělit na dva druhy - konopí seté a indické. Konopí seté má obsah THC do 0,3%, zatímco indické konopí nad 7%. THC má psychotropní účinky, může na něm vzniknout závislost. Naopak CBD žádné psychotropní účinky nemá, přestože mají s THC velmi podobné chemické složení. CBD se může používat jako léčivo díky jeho blahodárným vlastnostem. Jako technické konopí se označují semena konopí, které mají obsah THC do 0,3% a dle zákona č. 167/1998 Sb. §5 jej lze volně kupovat, pěstovat a dále zpracovávat. Taková semínka můžou mít naopak vysoký obsah léčivého CBD.

  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 02/04/14
(Aktualizováno: 05/11/20)