Legenda jménem Jack Herer

O Jacku Hererovi

Jack Herer byl americký politický aktivista a autor knihy The Emperor Wears No clothes (Spiknutí proti konopí aneb Císař nemá šaty). Tato kniha byla použita v úsilí o legalizaci konopí.

Jack Herer, velký aktivista usilující o legalizaci konopí, osoba studující marihuanu a její účinky. Tento americký politik za svůj život napsal dvě knihy zabývající se problematikou legalizace marihuanyG.R.A.S.S. Great Revolutionary American Standard System (Tráva) a Spiknutí proti konopí aneb Císař nemá šaty, dále pak založil organizaci HEMP (Help End Marijuana Prohibition).

Jack Herer se domníval, že by měla být rostlina konopí dekriminalizována, protože je dokázáno, že je obnovitelným zdrojem paliva, jídla a léků, a může být v podstatě pěstována v jakékoliv části světa, a že vláda USA záměrně skrývá důkazy o možnostech využití této rostliny. (viz legalita marihuany)

Kmen honosící se jménem Jack Herer

Jack Herer patří k jednomu z nejlepších, nejznámějších a nejvyhledávanějších konopných modelů, se kterými se lze setkat. Jistě patří k nejkrásnějším kytkám na světě. Tato odrůda má na kontě nejvíce ocenění v historii konopných festivalů. Jack získal doposud 9 předních ocenění a nespočet fanoušků po celém světě. To ovšem není vše! Další výhrou této rostliny je, že v Holandsku se stal oficiálně uznávanou léčivou bylinouJack Herer je tedy zaštítěn pod značkou lékařské konopné kvality.

Tato odrůda byla pojmenována po Jacku Hererovi na jeho čest, a jako poděkování za to, že nám ukázal všechny cesty, kterými se lze uchýlit pomocí marihuany. Díky neúnavnému aktivismu a hlavně jeho přelomové knize, patří Jacku Hererovi velké poděkování, že světu připomněl konopí ve všech jeho formách.

Dokonalá směs účinku tropické Sativy a pryskyřičné Indiky jakou produkuje Jack Herer je neuvěřitelná. U vrcholu se nachází palice s jasnými trichomy tak hustě pokryty, že se objevují pryskyřičné kapky velké jako kapky rosy, nebo vypadá, jako by byla poseta krystaly cukru. Tento krystalový povlak se vztahuje na celou kytku. Jak vrchní, tak spodní listy a dokonce i na stonky a stopky. Jacka Herera musíte poznat jedině na vlastní „oči”.

Rostlinky Herera ze semínek vykazují uspokojivé odchylky, které jsou způsobeny Jackovým složitým pozadím a velice úzkou rovnováhou mezi Sativou a Indikou (viz. cannabis Sativa vs. Indika) Má tedy různé variace. Vzato jednoduše, je to nestabilní odrůda díky složité genetice.  Vylepšené vlastnosti z obou stran rodiny jsou patrné a vystihují různé kombinace. Pěstitelé si mohou tedy vybrat mateční rostliny.

Tři ze čtyř hlavních fenotypů jsou převážně Sativy, zatímco čtvrtý fenotyp tíhne k Indice – rychle kvete a roste, má kompaktní paličky, které jsou posety hustou a rozšiřující se strukturou zajišťující vysokou sklizeň. Pokud Jacka dobře pěstujete, může vám produkovat dobrý výnos na rostlinu i na metr.

O čem píšeme

Jackovy účinky

Je to oslňující dvousečný účinek marihauny. Jack Herer ve vás vyvolává jak energii, tak vás povznese a při tom uklidní. Stratosférické duševní "high" opřené o dech beroucí tělesné "bzučení". Jackovi "příznivci v dýmu" by se měli připravit na pocit, jak se jim země třese pod nohama - což může být velice potěšující pocit, když je vaše mysl pevně v oblacích. Těšte se na poznání „nového, krásnějšího věta“. Pozor! Při překouření může mít i halucinogenní účinky. (viz fyziologie marihuany)

Kde Jacka sehnat? Jacka není zas tak jednoduché vyhledat. Je velice vzácné, aby se tyto sklizně prodávaly komerčně. Většina pěstitelů bude při pohledu na svoje zrající, nádherné, šťavnaté a extra velké trychomy váhat s prodejem byť jen jedné paličky. A tak je většinou možné na skutečně dobrého Herera narazit jen u úzkého kruhu přátel.

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

  • Články z kategorie Konopí indica, Konopí sativa, Semenné banky mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 04/15/12