Lékařská marihuana - co a jak léčí

Lékařská marihuana není nic nového pod sluncem. Uvědomovali si to už Číňané v roce 6000 př.n.l. Lékařské konopí je legalizováno již v řadě států. Mezi průkopníky předsudků vůči lékařskému konopí patří USA.

V Americe je legalizována lékařská marihuana ve státech: Washington, Colorado, Arizona, Nové Mexiko, Montana, Oregon, Nevada, Aljaška, Caledonia, Michigan a Maine. V Evropě je to NizozemíŠpanělsko a Švýcarsko, kde také síldlí celá řada seedbank a kvete zde konopná turistika.

 

 

Lékařská marihuana jako lék

Marihuana má vysoké účinky na centrální nervové ústrojí. Jak sami jistě víte, když si zakouříte marihuanu, tak má ze začátku účinky povzbuzující a následně vás zklidní a sníží napětí či stres.

Marihuana může působit jako analgetikum proti migrénám či křečím. Dalšími nemocemi, na které se zaměřuje, jsou například epilepsie, roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc… U epileptiků je to velmi výborný pomocník. Snižuje totiž frekvenci a intenzitu jejich záchvatů. Je prokázáno, že 60% epileptiků má snížený počet záchvatů! U lidí trpících roztroušenou sklerózou je známo odumírání nervů, kterému marihuana zabraňuje.

 

Léčba AIDS

Využití marihuany v léčbě je dnes velmi slýchané i u neléčitelných nemocí, jako je například HIV až po její konečné stádium AIDS. Používá se například v terminálním stádiu této nemoci pro utišení bolesti. Kanabinoidní receptory prý dodávají buňkám nástroje, aby se mohly bránit proti infekci HIV.

Jeden výzkum ukázal, že když byly zdravé buňky umístěny do vzorku s virem HIV spolu s dávkou kanabinoidů, buňky, které by byly za normálních okolností velice rychle infikovány, jednoduše odepřely vstup viru a chovaly se, jako by pro ně virus nebyl žádnou hrozbou.

 

Zhoubné nádory

Další výzkumy ukazují, že by bylo možné léčit pomocí marihuany i zhoubné nádory. Vědci prokázali, že látky nacházející se v konopí dokážou usmrtit zmutované buňky vytvářející například rakovinu. Španělský tým vědců se ujal výzkumu a pokusů. Jeden z pokusů byl vytvořen na dvou skupinách laboratorních potkanů. První skupince potkanů vědci do mozku zavedli injekční stříkačkou maligru gliom (nádor).

Ten účinkoval po dobu 12. až 18. dnů a poté všichni potkani uhynuli. Druhé skupince 15 + 15 potkanů byl tento nádor také aplikován, po 12 dnech jim však infuzní kanylou do té části mozku, kde byl nádor, aplikovali THC (50 – 3000 mikrogramů) a WIN=syntetický analog (5 – 300 mikrogramů). Dávkování trvalo 7 dní.

Výsledky toho výzkumu byly takové, že u THC 3 potkani zemřeli, u 9 došlo k prodloužení života (19 – 35 dnů) a další 3 potkani přežili (nádor byl odstraněn). U WIN 6 potkanů nepřežilo, u 4 došlo k prodloužení života (19 – 43 dní) a 5 potkanů přežilo.

 

 

Další onemocnění

Marihuana je také často využívána při nevolnostech, nechutenství, zvracení, kachexii či anorexii. Marihuana potlačuje nechutenství, člověk po ní dostane chuť na jídlo. Takže za pomoci marihuany dokáže nemocný přijímat potravu, tedy živiny, které jsou k životu nezbytné.

Formy užívání lékařské marihuany

  • Konopná mast: Konopnou mast lze vyrobit několika způsoby, návod na výrobu konopné masti najdete ZDE

  • Potraviny z konopí: Vaření s marihuanou je záležitost pro každého amatérského kuchaře. Z konopí lze uvařit spousty produktů, jako například různé keksy nebo buchtu, konopné máslo i čokoládu nebo koláčky. (viz Vaření z marihuany)

  • Fénixovy slzy: Je velmi silný extrakt (až 97% THC) z konopných samičích květů. Podle lidí, kteří mají s léčbou Fénixovými slzami zkušenost, dokáže vyléčit spoustu nemocí. Například rakovina, cukrovka, crohnova choroba a další…

  • Konopná tinktura: Hned po konopné masti je to druhým nejužívanějším produktem z marihuany. Nejčastěji se užívá na bolavé klouby, zuby, opary, afty, ale třeba i na akné nebo jako prevence před nemocí. Velmi dobrý pomocník do domácnosti.

  • Konopný šampon: Proti vypadávání vlasů a lupům.

  • Konopný olej: Pro zdravou a svěží pokožku, využití například na masáže.

O čem píšeme

Použití lékařských modelů konopí na řadu nemocí 

  • Úzkost a stres

Váš organismus je napjatý a pod nátlakem vnějších okolností. Jedná se o mimořádné podmínky, které musí člověk překonat. Úzkost často způsobuje stres a deprese. Úzkost proto lze považovat za předcházející fázi vzniku depresí. Tyto modely lékařské marihuany mají na úzkost a stres nejvíce pozitivních ohlasů:

California Hashplant : Jack Herer : Ak-47 : Amnesia Haze : Black Jack : Black Widow : Blueberry : El Nino : G13 Haze : Hawaiian Snow : Lemon Skunk : Silver Haze : Super Lemon Haze : White Russian

 

  • Deprese

Intenzivní pocity zoufalství, beznaděj a pocit viny. Pokud vám to připadá hodně povědomé tak možná právě prožíváte nějakou depresi. Panuje mýtus, že depresí trpí občas každý, ale to je omyl. Deprese není jen pouhý výraz pro přechodný pocit špatné nálady. Jde o vážnou a dlouhodobou psychiatrickou nemoc.

Existuje řada druhů depresí a všechny mají jedno spoledné, lze je léčit konopím - lékařskou marihuanou. Tady jsou ty modely konopí, které mají vůči depresím velmi pozitivní ohlas, nebo jsou přímo předepisovány lékaři. 

L.S.D : California Indica : White Rhino : Silver Haze : Super Lemon Haze : Shiva Santi : Lemon Skunk : Ruderalis Indica :  Blueberry : OG Kush : Hindu Kush : Mazar : Pineapple Chunk : Brainstorm : Shaman : Black Domina : White Widow : Jack Herer : NL

 

  • Nedostatečný apetit, nechutenství

Pokud vám už nějakou dobu nic moc nechutná, může jít o problémy fyzického rázu, ale ve většině případů jde o přechodný psychický stav. Často pramení z nedostatku něčeho jiného nebo pod osobními problémy.

S tím souvisí i nechutenství a částečně i anotexie. Pokud má člověk nějaké problém jehož výsledkem je nedostatečný apetit pomoci můžou následující modely lékařské marihuany, které mají nejlepší ohlasy. 

Arjan´s Strawberry Haze : Big Bud : Hawaiian Snow : Moby Dick 2 : Shaman : Voodoo : Cheese

 

  • Bolest a migréna

Trápí vás bolesti nebo vás bolí hlava? Řada lékařského konopí má analgetické tlumivé účinky. Zejména cannabis indica působí proti bolesti a využívá se k lékařským účelům více.

Není ale přesně směrodatné, zda je indické nebo seté lepší, záleží na člověku a obsahu všech cannabioidů.

Dodnes se neví, proč přesně vznikají migrény. Bolest hlavy může přijít z nedostatku tekutin nebo třeba nadmíra slunce.

 

Řada jedinců ale trpí migrénami pravidelně a bez jasných příčin. 2x více postihuje ženy než muže. Uvádí se, že migrénou trpí občas až 20 procent žen. Následující lékařská marihuana nejčastěji pomáhají tlumit bolesti včetně migrén, které prostě jen tak lehko vypnout nejdou. 

White Rhino : Blueberry : Shark Attack : Opium : OG Kush : White Berry

 

  • Křeče

Křeč, latinsky spasmus, postihuje lidi při nadměrné fyzické zátěži, nedostatku tekutin a při nedostatku minerálů. Za vznik křečí může často nedostatek hořčíku. V marihuaně se hořčíku nadprůměrné množství nevyskytuje, přesto lékařské konopí, zejména model White Berry dokáže velmi pozitivně působit proti křečím. Patří proto na vrchol mezi lékařskými kmeny. 

White Berry 

 

  • Nespavost - insomnie

Insomnie je porucha spánku a člověk s touto poruchou je Insomniak. Jedná se buď přímo o problém s usínáním nebo časté bezdůvodné buzení. Občasná nespavost je pro člověka zcela normální. Chronickou nespavostí trpí ale až 15 procent populace, zejména v pokročilém věku. Příčinou může být nadměrná psychycká zátěž, kofen a alkohol, nedostatek pohybu ve dne, nepravidelný čas spánku, stres.

Existují kmeny konopí, které pomáhají jedinci usnout. Společně s dostatečnou tzv. spánkovou hygienou působí lékařská marihuana proti nespavosti a dokáže s ní účinně bojovat. Jedná se zejména o tyto léčivé kmeny. 

Mazar : Big Bud : Black Domina : Bubba Kush : Church : White Rhino : Ortega Indica : Nebula

 

  • Parkinsonova choroba

Marihuana, podle mnoha informací, může působit jako prdvence parkinsonovy choroby. Samotná lékařská marihuana ovšem parkinsona neléčí, pouze "zpříjemňuje" stav nemoci. Podle doktora Růžičky z Karlovy univerzity lékařská marihuana mírní pouze některé příznaky. Sami pacienti přiznávají, že jim lékařská marihuana značně zlepšila kvalitu života.

Podle průzkumů užívá, ač ilegálně, lékařskou marihuanu v nějaké z forem 1/4 všech nemocných trpících Parkinsonovou chorobou. Následující modely jsou podle zkušeností uživatelů nejvíce účinné. Hodí se zejména konopí druhu sativa. 

Brainstorm

 

  • Rakovina

Podle řady informací působí pozitivně konopí při léčbě rakoviny. Objevilo se mnoho příběhů, že marihuana úplně vyléčila rakovinu. Samotné konopí ale rakovinu vyléčit spíše nemůže, slouž ale jako dobrá podpůrná léčba.

Je již jasné, že THC zabíjí zmutované buňky, tedy ty rakovinové. Kolik jich ale zničí je otázkou a pak tedy připadá otázka zda to stačí. Vhodné jsou tedy kmeny konopí s vysokým obsahem THC. Následující lékařské modely marihuany mají příznivý ohlas: 

OG Kush : Blue Cheese : Blueberry

 

  • Glaukom - zelený zákal

Právě na toto onemocnění má marihuana velmi silný pozitivní ohlas. Glaukom je poškození oka, kdy člověk postupně o zrak přichází. Důvodem je příliš vysoký nitrooční tlak. Lehčí případy lze léčit kapkami, které tlak v očích snižují.

V jiném případě nastupuje operace nebo alternativní a účinná léčba - lékařská marihuana. K léčbě glaukomu se používá lékařské konopí indické a pozitivní ohlasy mají zejména tyto dva modely: 

Shaman : Big Bang

 

  • Léčba závislosti

Jelikož nevzniká na marihuaně fyzická závislost a má sedatvní účinky, můžeme lékařským konopím léčit i některé závistosti fyzického rázu. Jde ale o velmi rozporuplou záležitost, protože jako na všem, může na marihuaně vznikat psychická závislost.

Při těžkých závislostech na drogách se postupuje často k podávání meších a menších dávek. Lékařská marihuana je alternativa k droze, na které je člověk závislý. Může tak postupně přejít na měkčí drogu a postupně zničit závistost úplně. 

Great White Shark : Grapefruit : Mazar : Durban : Amnesia Haze : Mango Haze : Black Domina : Jack Herer : Big Bang

 

Legalizace lékařské marihuany v ČR ?

Červnové projednávání novely o legalizaci využívání „lékařské marihuany“ se odložilo na konec prázdnin. Pokud by byla novela přijata, umožnila by dovoz marihuany do České republiky. Lékárnám by konopí dodávali licencovaní výrobci a pěstitelé. Konopí by se vydávalo na lékařský předpis. (viz Legalita marihuany)

Ovšem dedukce je taková, že konopí prodávané zákonem by bylo pro občany drahé a tak by se stejně uchýlily k domácímu pěstování. Po legalizaci pěstování konopí doma pro léčebné účely volají aktivisté. Naši politici to ovšem nechtějí ani slyšet

Časté dotazy

Chronická bolest je bolest, která trvá déle než 3 měsíce, častá je u onkologických pacientů. Zdroj bolesti může být různý, doprovodnými příznaky jsou však pokles nálady, úzkost, bolest, nespavost a nechutenství. Kanabinoidy (CBD) pomáhá potlačit bolest působením na endokanabinoidní systém. CBD narozdíl od THC není psychoaktivní a má minimum nežádoucích účinků. Studie prokázaly, že u pacientů, kteří užívali CBD produkty buď čisté či se stopou THC, se prokazatelně snížila bolest. Dle dat CBD kalkulátoru pomáhá snížit bolest dávka CBD 13 - 39 mg s průměrem váhy 75 kg.

Historie konopí sahá až do období 12 tisíc let nazpět, což z něj dělá jednu z nejstarších rostlin, které lidstvo používalo. Původ má v Číně, odkud se postupně rozšiřovala přes Indii, Střední Východ, Afriku a Evropu až do Ameriky. Původně konopí rostlo jako plevel kolem osad. Postupem času lidé přišli na všechny jeho využití - výživnost semen, výroba tkaniny a papíru a nebo léčebné a psychoaktivní účinky. Ve středověku se využívalo k náboženským rituálům, a díky tomu bylo konopí považováno za dar od bohů. V českých zemích se konopí užívalo až do 19. století k výrobě textilu. Ve 20. století OSN přidalo konopí na seznam celosvětově zakázaných drog. WHO o pár let později veřejně prohlásila CBD látku za neškodnou a CBD produkty dokonce za léčivé.

Kanabinoidy z konopí působí jako přírodní antidepresiva, z toho důvodu je ideální možností při léčbě deprese předtím, než sáhneme po antidepresivech jako takových. Pacienti, kteří na úzkosti a deprese užívali produkty s obsahem CBD, konkrétně CBD olej potvrzují okamžitou úlevu. Nejlepšího výsledku dosáhneme při dlouhodobém a pravidelném užívání. CBD ovlivňuje produkci serotinu, známý jako hormon štěstí, jehož nedostatek může být příčinou deprese. Kanabinoidy harmonizují nervovou soustavu a působí na endokanabinoidní systém. Je to 100% přírodní látka s minimálním množstvím nežádoucích účinků. CBD olej je možné kombinovat například s konopným čajem či jinými CBD produkty pro dosažení vyššího blahodárného účinku.

CBD vykazuje pozitivní účinky při léčbě bolesti jak samotné, tak i s obsahem THC. Je vynikající pro zánětlivou bolest jako je artritida nebo zranění. Nejen, že pomáhá při bolesti, ale i snižuje a redukuje záněty. Reaguje na receptory endokanabinoidního systému, což značně přispívá k úlevě od bolesti. THC pomáhá zmírnit centrální a neuropatickou bolest a působí taktéž protizánětlivě. Ideálním bojovníkem proti nemoci je tudíž například CBD olej s poměrem CBD:THC.

Studie prokázaly, že pacienti užívající ke své léčbě i konopné výrobky cítili významnou úlevu od úzkosti, depresí a bolesti, ale i zlepšenou chuť k jídlu a celkový nárůst dobré nálady. CBD produkty se vážou na endokanabinoidní systém, který je velmi adaptivní a díky tomu je konopí považováno za velmi přínosné pro tělo a přispívá k léčbě chorob. Konopí přímo ovlivňuje, jak tělo reaguje na HIV.

Léčba migrény pomocí CBD je momentálně ve fázi studií, neboť studie konopí byly dlouhou dobu nelegální. Přesto, že o léčebných účincích CBD na migrénu nevíme zatím příliš, nelze popírat jeho léčebný přínos k mnoha zdravotním potížím. K příznakům migrény patří bolest, úzkost a nevolnost, na to vše má CBD pozitivní vliv. CBD lze užívat například orálně pomocí CBD olejů, které mají dlouhotrvající účinek úlevy. Inhalačním užitím nastupuje účinek oproti olejům mnohem rychleji. Na pomoc od migrény jsou vhodné například konopné odrůdy jako je White Widow, OG Kush nebo Chocolate Haze.

CBD potlačuje příznaky rakoviny a některé vedlejší účinky chemoterapie. Kanabidiol funguje na principu interakce s různými buněčnými receptory. Účinek CBD může vést ke smrti nádorových buněk a útlum jejich šíření. Užívání CBD produktů je pouze doplňková léčba k léčbě předepsané lékařem.

Vzhledem k tomu, že hlavním problémem při roztroušené skleróze je zánět, je konopí ideálním pomocníkem k její léčbě, neboť CBD je protizánětlivý. Kanabinoidy chrání buňky a výrazně zpomaluje jejich stárnutí. Pomocí endokanabinoidního systému tlumí bolest, snižuje křeče a ztuhlost, pomáhá při nespavosti a při poruchách nálady a deprese. Konopné semínko se podílí na správné funkci metabolismu díky vhodnému poměru esenciálních mastných kyselin. Díky omega 3 a omega 6 nenasyceným mastným kyselinám pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou například proti depresím.

K léčbě úzkosti je nejčastější způsob užití CBD. Studie prokázaly, že CBD snižuje úzkost u pacientů se sociálně-úzkostnou poruchou. CBD olej napomáhá k udržení nižší hladiny úzkosti a neustálému zlepšování kvality a množství spánku. Je to nejpopulárnější přírodní způsob léčby úzkosti a poruchy spánku. K dennímu užití při zvládání úzkosti se doporučují CBD kapsle nebo CBD tinktury. Ke zvládání akutních potíží se naopak doporučuje vaporizace CBD, neboť úleva se zaznamená téměř okamžitě.

Konopí má široké možnosti využití a obrovský potenciál pro léčebné využití. Léčebné účinky konopí jsou zkoumány řadou studií. V současnosti známe zejména analgetické, antimikrobiální a silné protizánětlivé schopnosti konopí. Nejúčinnější se přitom zdají být kanabinoidy THC a CBD, které jsou však v mnohém odlišné. Legální CBD je využíváno v boji proti úzkostem, depresím, stresu i bolestem různého původu. Vedle toho THC je užitečné zejména při boji s bolestmi. Konopí s obsahem THC na povolenou hranici 1 % je však možné získat výhradně na lékařský předpis.

Zákon zakazuje psychoaktivní látky, tudíž produkty s obsahem THC více jak 1% (dříve 0.3%). Naopak CBD psychoaktivní není, tudíž je v České republice legální a dle studií je dokonce i prokázán jeho léčivý účinek. CBD je na trhu dostupný v několika variantách, jakými jsou například CBD oleje, konopné potraviny, které jsou prospěšné pro náš imunitní systém, ale i semínka konopí s vysokým obsahem CBD. Cannabinoid CBD je také velmi prospěšný pro naši pleť, proto na trhu můžeme nalézt spoustu kosmetických výrobků právě s jeho obsahem. Jsou jimi třeba pleťové oleje, krémy nebo balzámy na rty.

Narozdíl od léků na nespavost není CBD návykové a vázané na lékařský předpis. Na denní únavu je ideální užít pár kapek CBD oleje hned ráno pod jazyk. Kanabinoidy neovlivňují pouze usínání, ale i celkovou kvalitu spánku. Pro klidné spaní a rychlé usínání je vhodné nakapat pár kapek oleje pod jazyk před spaním, mysl se tak zklidní a spánek bude kvalitnější. Dávkování se odvíjí od hmotnosti, věku a charakteru užití, doporučuje se však začít s jednou kapkou a dávky postupně zvyšovat dle potřeby.

Neurodegenerativní onemocnění jsou následkem narušení funkcí centrální nervové soustavy. K těmto onemocněním patří například Parkinsonova choroba, u které je již veřejně známo, že konopí přispívá k její léčbě. Pacienti trpící touto chorobou zaznamenali po inhalaci konopí výrazné zlepšení motorických funkcí. Při Parkinsonově ale i Alzheimerově chorobě je ideálním řešením užívat konopí například v podobě konopných tyčinek.

Neuropatická bolest je způsobená poraněním a dysfunkčními nebo podrážděnými nervy. Nejběžnější důvody vzniku této bolesti je diabetes, zranění, rakovina, infekce, alkoholismu a autoimunitní poruchy. Studie prokázaly přínos THC a CBD, dle nich orální podávání CBD (CBD olej) vedlo ke zmírnění neuropatické bolesti. Dávkování konopí a CBD při bolestech je velmi individuální, zvyšující se dávkou narůstá i účinnost, dokud nedosáhne určitého bodu, následně se účinnost sníží.

Parkinsonova choroba je dlouhodobá porucha centrálního nervového systémů. Jejími příznaky jsou zejména třes, ztráta automatických pohybů, změna řeči, změna v psaní, zpomalené pohyby a tuhé svaly. CBD může prokazatelně přispívat k léčbě poruchy spánku, psychózy a zhoršeného pohybu, které jsou spojeny s Parkinsonovou chorobou. Zároveň je CBD protizánětlivý a je skvělým neuroprotektantem. Doporučovaným způsobem užití CBD při léčbě Parkinsonovy choroby jsou kapky CBD oleje pod jazyk.

Mezi příznaky závislosti na marihuanu se řadí především bažení, zhoršené sebeovládání, růst tolerance, zanedbávání jiných zájmů a pokračování v užívání navzdory nepříznivým následkům. Závislost má i své fyzické následky, může například dojít k poruše přirozené tvorby serotinu. THC se ukládá v tukové tkáni, odkud se při abstinenci vyplavuje. Při odvykání může člověk pociťovat úzkost, podrážděnost, deprese, kolísání nálad, bolest svalů nebo noční děsy.

  • Články z kategorie Studie CBD mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 09/03/12
(Aktualizováno: 08/10/21)