Konopný Kokosový Olej - Recept, účinky a výhody

  • Kokosový olej sám o sobě skýtá celou řadu výhod a léčebných účinků
  • Pokud ho obohatíme o léčebné konopí na předpis, zvýšíme jeho léčebný účinek

Co má společného celá ta řada konopných produktů určených pro péči o tělo s například konopným, léčebným kakaem a olejovým THC sprejem? Kromě toho, že jsou to jedny z nejžádanějších konopných produktů z celého průmyslu mají společnou také jednu zásadní ingredienci – kokosový olej.

Proč zrovna kokosový olej?

Kokosový olej se již dokázal “vetřít“ do téměř celého konopného průmyslu a do většiny z nejžádanějších produktů, mezi které patří i konopné poživatiny a mastičky. Proč je však natolik oblíbenou volbou?

Tak za prvé, kokosový olej patří mezi jedny ze surovin, které mají absolutně největší obsah nasycených mastných kyselin. To znamená, že při spojení s konopím dochází k bezproblémovému a hlavně bezeztrátovému navázání všech léčebných kanabinoidů. V porovnání s například olivovým olejem, jehož obsah nasycených mastných kyselin se pohybuje okolo 20%, kokosový olej obsahuje až 80% - tím pádem je jeho schopnost navázat na sebe kanabinoidy mnohem, mnohem vyšší, což se odráží i ve výsledné, léčebné efektivnosti. Kokosový olej je tedy pro léčebné konopí téměř dokonalé médium.

Navíc, kokosový olej obsahuje další řady lidskému tělu prospěšných kyselin. Skvělým příkladem je kyselina laurová, která se v našem trávícím traktu promění v monoglyceridy a ve výsledku působí antimikrobiálně. Kokosový olej obsahuje celou řadu dalších, prospěšných látek, což z něj dělá silného konkurenta pro klasičtější báze jako je máslo nebo řepkový olej.

Extrakce kanabinoidů pomocí kokosového oleje

Další z mnohých výhod využití kokosového oleje vyčnívá při extrakci kanabinoidů – výsledný produkt zůstane při pokojové teplotě v pevném stavu. Všestrannost konopného kokosového oleje a jeho schopnosti zůstat vcelku při pokojové teplotě je rovněž obrovskou výhodou při výrobě léčivých mastí. Dále, solidní skupenství kokosového oleje se hodí také pro výrobu želatinových, léčebných kapslí, pomocí kterých můžeme do těla naprosto bezproblémově vpravit požadované množství léčebných kanabinoidů. Výroba takových kapslí je velmi jednoduchá a téměř všechny suroviny, včetně léčebného konopí na předpis (což však v momentální situaci bude problémové), je možno sehnat v lékárnách nebo online.

Jak vyrobit konopný kokosový olej

Jednou z nejčastěji přehlížených využití kokosového oleje je právě jeho implementace do výroby poživatin obohacených o léčebné kanabinoidy. Krom toho, že kokosový olej seženete prakticky kdekoli za relativně nízkou cenu, je také ohromně lehké provést proces dekarboxylace a vpravit do něj požadované množství konopných fytokanabinoidů.

Pro ty, kteří nemají zkušenosti s konopnými poživatinami je dobré zmínit pár rozdílů oproti klasické aplikaci inhalací:

  • Výsledný efekt trvá mnohem déle, začíná postupně a oproti inhalaci zasáhne více i fyzické tělo
  • Výsledný metabolický efekt je velmi rozdílný, jelikož cannabis přijde do přímého styku s vaším trávícím traktem
  • Pro některé z pacientů, kteří mají vyvinutou toleranci je aplikace trávícím traktem mnohem výhodnější

Recept na Konopný Kokosový Olej

Ingredience

  • 28 gramů sušeného květu konopí
  • 500 ml kokosového oleje (nebo oleje vaší volby, např. olivového)

Pomůcky

  • Sítko
  • Drtička (Mlýnek, mixér, kuchyňský robot, atd.)
  • Dvojitý hrnec, mlékovar, kastrol atd.

O čem píšeme

Postup

1. Nadrťte veškeré konopí, které chcete použít najemno. Můžete použít celou rostlinu, květy, listy nebo mix dle vlastního uvážení. Stonky pochopitelně mají pouze stopové množství námi požadovaných látek. Při použití kompletní rostliny se nám však dostane i zdravé vlákniny, což určitě není na škodu a někteří ze zkušenějších konopných kuchařů na tuto metodu údajně nedají dopustit. Pamatujte však na to, že čím více materiálu chudého na kanabinoidy použijete, tím silněji bude cítit chuť konopí ve výsledném produktu, přičemž potence zůstane téměř stejná.

2. Smíchejte vámi zvolený olej s nadrceným konopím a vložte do dvojitého hrnce. Směs opatrně nahřívejte, nejlépe několik hodin. Pomalé nahřívaní nám umožní navázat a aktivovat co nejvíce účinných látek aniž by jsme některé z nich spálili. Směs nahřívejte minimálně 6 hodin, občas promíchejte. Pokud si chcete dát opravdu záležet, nahřívejte a míchejte směs klidně i několik dní.

3. Aktivovaný olej přecedíme a zbavíme veškerých částic konopí. Olej nalijte do vámi zvolené nádoby a uschovejte. Trvanlivost takového produktu bude minimálně 2 měsíce. Dobu trvanlivosti však můžete razantně prodloužit uschováním v lednici.

O kokosovém oleji a jeho využití pro výrobky obohacené o léčebné kanabinoidy bude na konopném trhu budoucnosti dozajista ještě hodně slyšet. Do té doby, než se takové výrobky dostanou na trh a k nám, si však můžete zaexperimentovat se svými vlastními surovinami a léčebným konopím na předpis.

*Veškerá doporučení a recepty v tomto článku jsou čistě orientační. Vždy dbejte na vlastní uvážení a legislativu ve vaší zemi.

Zdroje: leafly leafly2

Obrázky: coconut huffingtonpost

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 04/06/17