6 rad na 99% problémů pěstování

A pravdou je, pokud jde o pěstování konopí, je nevyhnutelné, že se nakonec dostanete do problémů. Nikdy jsem nepotkal jediného pěstitele, který nikdy neměl žádné problémy.

Takže se nemusíte porazit sami, když nastanou problémy s pěstováním. Pěstování bylinek může být snadné, když máte správné informace. Musíte přesně vědět, kdy a kde se problémy objeví a jak na ně reagovat.

Vyzbrojte se znalostí těchto 6 jednoduchých věcí, které vám pomohou vyřešit dtivou většinu problémů. S minimem usílí a těmito infomacemi máte úspěch zaručen.

1) Horko zabíjí

Místo, kde se rostliny vyskytují, by mělo mít příjemné klima i pro vás.  

Teplá zálivka posiluje vaše rostlinky a tím je nutí pít více vody, než je obvyklé, což může mít nečekaně kontraproduktivní následky. Často, zejména při pěstování hydroponicky, mohou vysoké teploty způsobit spálení živinami, protože rostlina absorbuje více živin, než je obvyklé. Při pěstování všech bylinek tedy dávejte pozor na teplotu nejen okolí, ale i zálivky!

Osvětlení příliš blízko u rostlin může způsobit nadměrné množství tepla. V takovém případě začnou listy i stonek vadnout ( jako při nedostatku vody), mohou jim také zhnědnout konečky listů jako důsledek světelného stresu.

Rostliny, které trpí extrémním tepelným namáháním, se příliš brzy nezotaví a nebudou schopny narovnat své držení rostliny a nadále růst.

 

Co dělat? Snížit teplo bez ohledu na nezbytné prostředky a ujistěte se, že rostoucí plocha má dobrou ventilaci vzduchu.

V interiéru, ventilujte ven horký vzduch s použitím ventilátoru nebo výfukého systému. Ujistěte se, že všechen ohřátý vzduch je odvětráván mimo růst a také mimo místnost. Tím dojde také k filtrování a odstranění vůně nadměrné vůně.

Pokud dáváte raději přednost pěstování outdoor, je nutné rostliny při vlně veder a přes horké poledne stínít stínidli nebo třeba fóliemi

2) Světlo tak akorát

Pravdou je, že víc světla je vždy lepší jako míň světla.

U osvětlení je nutné dbát hlavně na právnou dobu svícení, správný poměr cyklu. Druhým faktorem, který může negativně ovlivnit rostliny je vzdálenost rostlin od lampy.

Intenzita světla, které je příliš blízko, rostliny vysuší. To má za následek hnědnutí listů. Nejprve pouze špičky, podobně jako tomu je při nadměrnému hnojení. Postupně jsou listy čím dál víc vysušené až uschnou úplně.

Tip: doporučujeme raději novější typy zářivek, úsporné nebo LED osvětlení.

 

Jak zjistíte, že vaše rostliny trpí jedním z těchto dvou problémů? Listy, které jsou blíže ke světlu budou postiženy více.

Co děl? Věnujte pozornost své rostlině a dávejte si pozor na příznaky stresu světlem, které bude mít vliv pouze na ty části rostliny, které budou co nejblíže ke světlu.

Pro HPS, Metal Halide a CFL světla k pěstování, použijte test "dlaní ruky“: Nastavte si světla a opatrně položte ruku dlaní dolů. Cítíte-li po 10-30 sekundách teplo přicházející ze světla na své ruce, pak máte nakročeno k předčasnému vysušení rostlin.  

LED osvětlení a úsporné žárovky generují velmi málo tepla. Pokud máte ale LED žárovky s výkonem nad 90 wattů, umístěte je alespoň 10 centimetrů od vašich rostlin.

 

3) Hmyz a plíseň


Ačkoli se to může zdát zvláštní, věříme, že je pro začátečníky daleko jednodušší pěstovat hydroponicky. Ano, hydroponie je opravdu snadnější. Už jen proto, že musíme zmínit asi největšího nepřítele začínajících i zkušených growerů – spory, plísně, hmyz.. Právě škůdci i choroby mají základny v substrátech a od tud vysílají armády, které nejčastěji ničí rostliny.

Tip: Pravděpodobnost objevení škůdců a plísní omezíte použitím nového sterilnějšího substrátu. Daleko lepší jako běžná rašelina jsou v tomto ohledu kokosové substráty.

 

Hydroponickým pěstováním omezíte živnou půdu pro hmyz, jako bílé mušky a housenky, svilušky a komáři.

Pokud uděláte chybu při pěstování v substrátu, dáte tím výhodu všem druhům škůdců!

Pokud si všimnete jakýchkoli známek škůdců a plísní, nečekejte, jednejte rychle! K boji proti škůdcům lze použít postřiky aplikované přímo na listy.

Dobrá cirkulace vzduchu a mírný vítr jsou faktory, které problémy eliminují. Ruší hmyz a zabrání přebytečné vlhkosti na listech.  UV světlo ničí spolehlivě bakterie a spory. 

 

4) Vlhkost vzduchu


Vlhkost je důležitá hlavně při startu. Semínka potřebují nadrpůměrnou vlhkost. Dá se říci, že ším vyšší, tím lepší. Postupně je ale nutné vlhkost snižovat. V době květu by se měla vlhkost minimalizovat.  

Pro začínající pěstitele je typické, že nevěnují pozornost vlhkosti vůbec. V takovém případě se často vyskytnou z nenadání problémy.

Mladé rostliny konopí, stejnětak další bylinky, mají rády vlhkost v rozmezí 40-70%.

Pokud u mladé rostliny poklesně výrazně vlhkost vzduchu často se mohou objevit falešné příznaky nutričních problémů!

V období kvetení, by měla být vlhkost pod 45%, aby se zabránilo plísním.

Čím vyšší je vlhkost, tím vyšší je riziko plísní. Proto nezanedbávejte hygienu. Nedotýkejte se zbytečně rostlin. Před manipulací si vždy umyjte ruce!! Zní to jako přehánění ale opak je pravdou. Co snesete vy, nemusí snést rostliny.

Mladší rostliny jsou odolnější. Vysoká vlhkost je zvláště nebezpečná v období kvetení, kdy mohou být uvnitř pupenů plíseň, ale z venku vypadají kytky stále dobře.

 

Co dělat? Získejte kontrolu nad monitorováním vlhkosti a začněte věnovat pozornost vlhkosti své pěstební místnosti nebo homeboxu.

V případě nízké vlhkosti použijte zvlhčovač vzduchu anebo odvlhčovač pomocí, kterého udržíte vlhkost v optimálním rozsahu.

Ovládání vlhkosti v místnosti je jedním z triků, který odděluje dobré pěstitele od začátečníků.

  • V období růstu věnujte rostlinám vlkost 60%. Při přechodu do květové fáze snižte vlhkost na 45%.
  • Při kvetení ještě snižte vlhkost vzduchu. (odvhčovačem případně alespoň porézními látkami)
  • Během posledních 2-3 týdnů před sklizní je vhodné použít odvlhčovač. Vlhkost snižte dramaticky, tím zamezíte takřka jakýmkoli plísním. Navíc svýšíte produkci.

Se správnými nástroji, je udržení vlhkosti téměř automatické. Uvidíte obrovské výhody ve srovnání s množstvím času a peněz, které budete investovat.

 

5) Zdravé kořeny

 Z kořenů vzejde celá rostlina, proto jsou pátým bodem právě kořeny. Kořeny jsou srdcem bylinek i konopí. Když kořeny onemocní, zdravotní stav celé rostliny se rychle rozpadá.

Nemocné kořeny nemusí být dlouho na povrchu vidět. Projeví ale v konečné fázi rostliny a z pěstování vzejde mizérie a zklamání. Proto dbejte an prevenci zdravých kořenů!

Zjistit, zda jsou kořeny vpořádku, je opravdu snadná záležitost a existuje několik možností. Snadným způsobem je prostě si čichnout ke kořenůmVoda, která vytéká ze dna květináče musí mít neutrální vůni!! Pokud cítíte jakýkoli nepříjemný zápach v kořenech je pravděpodobně problém.

zdravé kořeny

Co dělat? Pokud si myslíte, že můžete problém máte, existují dva jednoduché způsoby, jak to řešit.  

1) lze zakoupit peroxidu vodíku o 3% - 35% koncentraci. 

- Smíchejte 1 šálek 3% peroxidu vodíku se litry vody (pro 35% peroxidu vodíku pevnosti, smíchejte jednu polévkovou lžíci na 4l). Zalévejte rostliny směsí a tím zabijete všechny bakterie žijící v kořenovém prostoru. Bohužel, peroxid vodíku také zabije dobré bakterie, které mohou chránit svůj zárodek z budoucích infekcí.

2) Můžete taky přidávat do zálivky doplňkový přípravek na rozmnožování pozitivních bakterií. Ty chrání nejen před kořenovou hnilobou, ale také před jinými nepříznivými vlivy.  

 

6) PH půdy

PH půdy je nesmírně důležitým faktorem. Pouze při správném ph může rostlina vstřebávat živiny z půdy. Kontrolou správného pH, které by mělo být kolem 7.0 (-+ 0.5).

Pokud vykazuje rostlina známky nedostatku živin, může být problém právě s pH. Správnou úroveň pH můžete zjistit měřícími přístroji na pH.

teploměr

tipSemena konopí / marihuany jsou určena výhradně ke sběratelským účelům! Pěstování rostlin s vyšším osbahem THC je přestupkem, nebo trestným činem! Více zde

Vydáno: 09/03/12
(Aktualizováno: 09/06/21)