Alergie na léčebné konopí

  • Alergie na léčebné konopí se může projevovat mírnými příznaky jako je kašel či zarudnutí očí
  • Vzácně se mohou vyskytnout také příznaky těžké anafylaxie

Alergie na léčebné konopí

Znáte někoho, kdo má rád alergie? O tom těžce pochybujeme. Většina lidí je naprosto nesnáší. V České republice na ně přitom trpí každý pátý obyvatel.

Co však budete dělat, až si vyvinete třeba alergii na vaši práci, aktivitu, kterou si užíváte nebo ještě hůře, na něco co doopravdy potřebujete? Od počátku legalizace konopí v řadě amerických států roste spolu s jeho popularitou také počet případů, kdy alergie na medicínskou "marihuanu" vyřadila z práce například budtendera (Více v článku "6 Tipů jak poznat kvalitní konopí") nebo hůře, znemožnila jinak úspěšnou léčbu pacienta. Alergie na konopí se navíc může projevovat řadou symptomů.

Zde je jeden z mnoha typických dotazů uživatelů ohledně alergie na konopí: "Testoval jsem jeden z modelů léčebného konopí. Užíval jsem ho asi 12 dní, než jsem zjistil, že na něj jsem vlastně alergický. Abych se ujistil, že je opravdu konopím, přesedlal jsem na jinou odrůdu. Reakce byla stejná - bolehlav, plný nos, zarudlé a uslzené oči. Někdy mě oči dokonce i pálily. Je zde něco, co by mi pomohlo proti artritidě stejně jako léčebné konopí? Děkuji"

Alergie je přehnanou reakcí imunitního systému snažícího se ochránit respirační systém od vnějších, invazivních částic. Protilátky vytvořené během této reakce sice úspěšně zastaví vnější útočníky, vedlejší reakcí jsou však klasické symptomy alergie. Pyl, bezkonkurenčně nejčastější alergen, je produkován stromy, trávou a zkrátka všemožnou vegetací. Druhým nejčastějším alergenem je plíseň, která roste na hnijícím dřevě, odumřelých listech a trávě. I když se plísně vyskytují převážně ve vlhkém prostředí, existují i formy, které přežívají v suchu.

Alergie na konopí

Výzkum alergií na léčebné konopí

I přesto, že se alergie na konopí po dlouhou dobu vyhýbala radaru vědeckých studií, dnes již můžeme s jistotou prohlásit, že alergie na medicínský cannabis existuje a navíc je na vzestupu.

Ve státech, kde je již konopí legální pro rekreační i léčebné účely se spolu s obrovským nárůstem poptávky zvedla i vlna případů alergií souvisejících s jeho užíváním. Spojitost mezi legalizací a zvýšeným počtem alergií je přitom vcelku jasná.

Léčebné konopí je neobvyklým a zároveň zajímavým zdrojem alergenů. Pyl samčích rostlin konopí (Více v článku "Samec nebo Samice") je, podobně jako pyl například americké ambrozie, velmi lehký, vznosný a dokáže procestovat vzdálenosti mnoha mil. Navíc, pyl z konopí může pocházet i ze samičích rostlin projevujících se jako hermafrodit.

Způsob konzumace konopí - záleží na tom?

Jak dost možná víte, medicínský kanabis je možné aplikovat mnoha způsoby - kouřením, vaporizací, pojídáním poživatin obohacených o kanabinoidy nebo pomocí mastiček. Zmapováním těch způsobů aplikací, jež alergické reakce vyvolávají nejčastěji, se momentálně zabývá řada badatelů. Jedna z prozatímních teorií označuje jako hlavní potencionální alergen kanabinoid THC, jehož obsah se v průběhu posledních let ve většině modelů konopí drasticky zvýšil.

Příznaky alergie na "marihuanu"

Ještě než se pustíme do rozboru příznaků pravé alergie na konopí, je třeba určit, jestli nejste ve skutečnosti alergičtí na látky, které nejsou rostlině konopí vlastní - například plísně. Alergické reakce na plísně v konopí nejsou ničím novým. Kontaminované zásoby květů mohou některým pacientům s oslabeným imunitním systémem způsobit dokonce "Bronchopulmonární aspergilózu", houbové onemocnění, které je v nejhorším případě nutné léčit pomocí steroidů.

Pravou alergií na konopí je však reakce na specifickou látku obsaženou ve zdravém, dobře skladovaném produktu. Inhalace konopného pylu u alergiků způsobuje rýmu, záněty spojivek a příznaky astma. Pokud je alergik vystaven konopnému kouři, dostaví se rýma,kýchání, zánět spojivek, škrábání v krku, kašel, sípání a problémy s dechem.

V ojedinělých případech byla popsána i možná alergická reakce po pouhém dotyku s konopím, projevující se vznikem vyrážky, lechtáním pokožky a opucháním. Popsány byly také případy alergických reakcí způsobených konzumací konopných semínek, kde alergická reakce způsobila vážnější problémy s dýcháním a problémy s mluvením.

O čem píšeme

Léčba alergie na konopí

William Silvers, doktor starající se o celou řadu alergiků z amerického Colorada, kde je již konopí legální pro léčebné i rekreační účely, vydal v únoru 2016 článek, ve kterém popisuje případy tří pacientů vykazujících symptomy alergie na konopí.

První z pacientů, každodenní kuřák konopí, si stěžoval na zacpaný nos a později i na chronický kašel, který se začal projevovat hned po nástupu do nové práce, jejíž náplní bylo stříhání a chystání konopných květů. Jako léčba mu byl doporučen nosní sprej a inhalátor, který ve výsledku výrazně snížil symptomy.

U druhého pacienta, který do té doby neměl žádné alergické problémy, se začali symptomy alergie projevovat krátce po započetí práce v konopné výdejně. Výslednou diagnózou bylo astma zhoršené přítomností velkého množství konopných květů, projevující se sennou rýmou, zarudnutím očí a ojedinělou kožní dermatitidou. Poté, co byli pacientovi předepsány léky, se jeho kondice značně zlepšila.

Posledním z pacientů byl těžký kuřák konopí, který byl odvezen záchrannou službou s podezřením na těžkou anafylaxii (život ohrožující alergická reakce projevující se masivní produkcí histaminu a akutní dušností). Pacient později přiznal, že před projevením alergie vykouřil konopný koncentrát obsahující 60-70% THC. Zajímavé je, že pozdější testy na konopnou alergii vyšly pacientovi jako negativní. Alergickou reakci tedy dost možná způsobilo znečištění koncentrátu neznámou látkou.

Nebezpečí alergie na konopí

Pokud se podíváme na statistiky, je jasné, že alergie na konopí není ničím častým. Doktor Silvers komentuje celou záležitost následovně: "Relativně nízký počet alergických reakcí po legalizaci konopí v Coloradu nám naznačuje, že je medicínský cannabis mírným alergenem, u kterého je k projevu akutních symptomů alergie zapotřebí vystavení se vysokému množství květu, pylu nebo konopného kouře."

Dobrou zprávou pro všechny konopné nadšence tedy je, že alergie na cannabis není častá a ve většině případů ani závažná. Pokud se alergie projeví, je ve většině případů možno léčit symptomy řadou proti-alergenních léků. V případě těžkých reakcí se bohužel doporučuje konopí raději vynechat.

Autor: Ross Scully

Překlad: Filip Maral

Zdroj: leafly.com

Obrázky: assets.greenrushdaily.com sensiseeds.com

 

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 06/30/17