Léčebné konopí snižuje pracovní neschopnost

  • Ve státech s legálním konopím pro léčebné účely prokazatelně klesá pracovní neschopnost a míra absence, dokazují studie

Názor, že rekreační uživatelé léčebného konopí jsou líní, nepracovití lidé začíná být čím dál zastaralejší a vypadá to, že nemůže být dál od pravdy. Podle posledních studií to totiž vypadá, že jsou uživatelé "marihuany" nejen pracovití, ale mají dokonce lepší docházku do práce než ti, kteří kanabis neužívají. Ve státech, které již konopí zlegalizovaly pro rekreační i léčebné účely se totiž statisticky snížila míra pracovní absence.

Konopí pro lepší výkon

Dřívější výzkumy, zabývající se konexí mezi užíváním medicínského kanabisu a produktivitou, nám ukazují, že "marihuana" má pouze minimální, ne-li žádný efekt jak na pracovní morálku, tak na docházku. Zpravodaj Washington Post však informoval o statistice poukazující na možné problémy s prací u chronicky těžkých uživatelů.

Ekonom Darin Ullman minulý roku 2016 zpracoval veškeré data zabývající se pracovní docházkou v celkově 24 státech, ve kterých je povolené léčebné užívání konopí. Ve všech státech se pracovní absence a doba nemocenských dovolených snížila o průměrně 8%.  

léčebné konopí marihuana v práci

O čem píšeme

Pokles spotřeby alkoholu nebo léčebný efekt?

Momentální spekulací je, zda je pokles absencí způsoben léčebnými efekty konopí nebo snížením celkové spotřeby alkoholu a prášků proti bolesti (Více v článku "Konopím proti chronické bolesti"), které jsou v mnohých případech úspěšně nahrazeny medicínským cannabisem.

Jak však dále zmiňuje Washington Post, zlepšení pracovní kondičky ve státech s legálním konopím nemusí být nutně způsobeno pouze konopným faktorem: "Je zde celá řada faktorů, které mohou pokles v pracovní absenci a nemocenských dovolených způsobovat. V poslední letech se zvyšuje kvalita zdravotní péče, pracovního prostředí a dostupnost wellness programů."

A co Vy, naši milí čtenáři? Pomáhá vám konopí zlepšit pracovní výkon?

 

Překlad: Filip Maral

Autor: Chris Roberts

Zdroj: cannabisnow.com

Obrázky: i0.wp.com

Časté dotazy

Konopí má řadu prokazatelně léčivých vlastností, kterými přispívá například k léčbě revmatismu, epilepsie, rakoviny, artritidy, poruchy spánku, nervových onemocnění a spoustu dalšího. Z kanabinoidů se vytváří konopné produktu, kterými jsou konopné masti, CBD oleje, konopná semínka a jiné. Konopí je v neposlední řadě také blahodárné pro naši pleť a je to výborný doplněk stravy. Konopné oleje a čaje mají prokazatelně pozitivní účinky na náš metabolismus a imunitní systém.

Konzumace alkoholu a marihuany zvyšuje hladinu THC a dochází tak k umocnění efektu konopné látky. Kromě euforie může dojít i ke zvýšení nežádoucích účinků marihuany, kterými jsou například závratě, nevolnost, ospalost, obtížné soustředění, ale i úzkost nebo deprese. Nebezpečí také hrozí, neboť marihuana potlačuje dávicí reflex, což může vést k zadušení. Člověk se při této kombinaci vystavuje většímu riziku otravy alkoholem a vzniku závislosti.

Vydáno: 07/12/17